Zoek naar:

Krijg je inkomsten uit of doe je uitgaven in andere landen? Het kan dan zo zijn dat je een vreemde valutarekening nodig hebt. Dit zijn rekeningen in andere valuta, zoals Amerikaanse dollars, Britse ponden of Japanse yen. We vertellen je op deze pagina alles wat je moet weten over dit soort rekeningen: wat het precies zijn, wat de voordelen zijn én hoe je voor jezelf de beste rekening kiest. Lees snel verder!

Een vreemde valutarekening wordt ook wel een multi-valutarekening genoemd. Het gaat in wezen om een standaard Nederlandse bankrekening. Je kunt er geld mee ontvangen en versturen, in de plus en de min staan – gewóón zoals je dat altijd gewend bent.

Het verschil zit ‘m echter in de manier waarop saldi worden weergeven: in vreemde valuta. Ter illustratie: sluit je een Amerikaanse multi-valutarekening af? Dan wordt je saldo weergeven in dollars.

Waarom kies ik voor een vreemde valutarekening?

Een multi-valutarekening zorgt ervoor dat je geld kunt ontvangen én versturen in een andere muntsoort. Dat kan ook wel met een normale, zakelijke rekening, maar bij deze rekening worden de vreemde valuta niet direct omgewisseld naar euro’s, wat gebruikelijk is.

Het voordeel daarvan is dat je géén last hebt van korte termijnfluctuaties in de wisselkoersen die mogelijk je winst beïnvloeden. Het gebruik van een multi-valutarekening is derhalve slim wanneer je veel te maken hebt met internationale transacties in allerlei valuta.

Het gebrek aan korte termijnfluctuaties is het grootste pluspunt van het gebruik van zo’n rekening, maar er is meer. Een multi-valutarekening vereist bijvoorbeeld ook geen omwisselingen wanneer je geld verstuurt naar een andere muntsoort. Dat houdt in dat je behoorlijk wat geld kunt besparen op nadelige wisselkoersen. Het is dé reden dat import- en exportbedrijven veelal gebruikmaken van dit soort rekeningen.

Tot slot scheelt het gebruik van een multi-valutarekening simpelweg gedoe. Je vermijdt betalingen die on hold worden gezet en allerlei verwarringen over diverse wisselkoersen – plus je biedt klanten duidelijkheid.

Waarom kies ik niet voor een vreemde valutarekening?

Het afsluiten van zo’n rekening is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Niet alle ondernemers zijn gebaat bij het openen van bijvoorbeeld een dollarrekening.

Dat heeft voornamelijk te maken met het kostenplaatje. De rekening kost geld, maar ook het versturen en ontvangen van geld én eventuele additionele behandelingen en services. Geld dat je hier misschien wel helemaal niet aan wilt besteden.

Bovendien verplichten sommige banken die zo’n rekening aanbieden een minimum saldo. Dat houdt dus in dat je bijvoorbeeld een bedrag van €10.000 op de bankrekening moet laten staan. Een bedrag dat je misschien wel liever uitgeeft.

Kortom: een multi-valutarekening afsluiten is alléén slim wanneer je dit geld bespaart in plaats van kost. Dat is meestal het geval wanneer je veel met buitenlandse betalingen te maken hebt.

Wat kost het gebruik van een vreemde valutarekening?

Om nog even voort te borduren op het kostenplaatje: je betaalt, naast de pakketkosten van enkele euro’s per maand, per internationale transactie. De tarieven verschillen onderling per bank. We kennen banken die €10,00 per transactie vragen, maar ook kredietverstrekkers die werken met een percentage van het te versturen bedrag.

Het is bovendien ook nog maar de vraag of jij deze kosten überhaupt zelf moet betalen. Dat ligt aan het type overschrijving dat wordt gehanteerd. We onderscheiden OUR-, SHA- en BEN-methodes.

OUR

Een OUR-transactie duidt op het feit dat alle transactiekosten worden betaald door de overboekende partij. Verstuur jij een x-bedrag naar het buitenland? Dan mag je de knip trekken. Krijg je echter een betaling binnen? Dan zijn de kosten daarvan voor de verzender.

SHA

Een SHA-transactie verwijst naar het begrip shared – en dus kun je wel raden hoe de kosten hier zijn verdeeld. De verzender betaalt het deel van de kosten dat door zijn of haar bank in rekening wordt gebracht voor het overboeken van het geld. De ontvanger daarentegen betaalt de kosten die zijn of haar eigen bank in rekening brengt voor het ontvangen van het geld. En dat is misschien wel de eerlijkste manier.

BEN

Een BEN-transactie duidt op een beneficiary-overboeking. Alle daarbij gemoeide kosten komen hiermee op het bordje van de ontvanger, inclusief de bankkosten van de verzender.

Welke vreemde valutarekeningen komen het meest voor?

Multi-valutarekeningen komen voor in alle soorten en maten – eigenlijk in iedere muntsoort. Je kunt er dan meestal voor kiezen om je geld in verschillende valuta te bewaren. 

Dat betekent natuurlijk niet dat alle munteenheden evenredig veel of weinig aan bod komen. Maar weinig ondernemers starten een multi-valutarekening in Peruviaanse sol, om maar wat te noemen.

De meest voorkomende multi-valutarekeningen in Nederland zijn achtereenvolgens Amerikaanse dollarrekeningen, Britse pondrekeningen, Japanse yenrekeningen, Australische dollarrekeningen en Chinese yuanrekeningen.

Welke vreemde valutarekening moet ik kiezen?

Tot slot – je kiest natuurlijk een valutarekening die past bij je bedrijf. Doe je veel zaken met klanten in de Verenigde Staten? Dan ligt een dollarrekening voor de hand. Werk je voornamelijk met Japanners. Kies dan voor yenrekeningen. Goed nieuws: een vreemde valutarekening openen kan bij de meeste Nederlandse banken. Zij bieden ten minste de vijftien meest gebruikelijke valutarekeningen aan. Daar horen zowel de dollar- als de yenrekening bij.

Wil je een rekening openen in een andere, meer zeldzame munteenheid? Of wil je gewoon weten welke bank jou de meest gunstige tarieven en voorwaarden kan bieden? Dan is het altijd een goed idee om valutarekeningen tegenover elkaar aan het licht te houden. Maak een vergelijking en bepaal op basis daarvan welke bank voor jouw situatie het beste uit de verf komt of bekijk hier de goedkoopste zakelijke bankrekeningen.

Auteur

Schrijf een reactie