Zoek naar:

Krijg je inkomsten uit andere landen? Het kan zo zijn dat je een vreemde valutarekening nodig hebt. We vertellen je er hier van alles over.

In dit artikel

 1. Wat is een vreemde valutarekening?
 2. Welke vreemde valutarekeningen komen het vaakst voor?
 3. Wat zijn de voordelen van een vreemde valutarekening?
 4. Wat zijn de nadelen van een vreemde valutarekening?
 5. Waar moet ik op letten tijdens het uitkiezen van een vreemde valutarekening?
 6. Welke vreemde valutarekeningen zijn er en wat kosten ze?
 7. Hoe open ik een vreemde valutarekening?

  Veelgestelde vragen

Wat is een vreemde valutarekening?

Een vreemde valutarekening, soms ook wel een multi-valutarekening genoemd, is in principe een standaard bankrekening. Je kunt er geld mee ontvangen, versturen, in de plus en in de min staan. Gewoon zoals je dat gewend bent van een zakelijke rekening.

Het verschil zit hem echter in de manier waarop je saldo wordt weergegeven. Dat gebeurt namelijk in vreemde valuta.

Sluit jij een Amerikaanse of een Japanse vreemde valutarekening af? Dan zie je jouw geld in respectievelijk Amerikaanse dollars of Japanse yen.

Het wordt daarmee ook makkelijker en vaak goedkoper om – in dit geval – dollars of yen over te maken naar een Amerikaanse of Japanse bankrekening. Je krijgt tenslotte niet te maken met dure wisselkoersen.

Vreemde valuta kopen

Geen vreemde valutarekening nodig, maar wél vreemde valuta? Dat kan bij GWK Travelex.

 

Plaats je bestelling online en haal het geld vervolgens op bij een van de ruim vijftig wisselkantoren die je overal in Nederland vindt, waaronder op Schiphol. Handig wanneer je op reis gaat!

 

Welke vreemde valutarekeningen komen het vaakst voor?

Vreemde valutarekeningen bestaan in alle soorten en maten. Of beter gezegd – voor iedere muntsoort. Het hangt een béétje af van de bank waarmee je in zee gaat, maar je hebt ongeveer keuze uit 16 tot 32 verschillende valuta.

Valuta die – in dit kader – in Nederland het vaakst voorkomen, zijn achtereenvolgens:

 • Amerikaanse dollar
 • Britse pond
 • Japanse yen
 • Australische dollar
 • Chinese yuan

Wat zijn de voordelen van een vreemde valutarekening?

‘Klinkt allemaal goed, hoor. Maar ik zie nog altijd geen reden om zo’n rekening af te sluiten…’

Dat snappen we. En daarom hebben we de drie grootste voordelen van een vreemde valutarekening eens voor je in kaart gebracht:

 • Je hebt minder kosten per transactie.
 • Je biedt klanten in het buitenland een aanvullende service.
 • Je voorkomt gedoe.

Je hebt minder kosten per transactie

Verreweg het grootste voordeel van een multi-valutarekening is het feit dat je geld kunt versturen en ontvangen in een andere munteenheid.

‘Maar dat kan toch ook gewoon met een normale zakelijke rekening?’

Dat klopt. Maar daarbij moet je jouw geld wel eerst omwisselen naar een andere valuta. Dat is niet alleen omslachtig, maar ook duur. Je krijgt dan namelijk te maken met korte-termijnfluctuaties die mogelijk je winst beïnvloeden. Het is dé reden dat veel import- en exportbedrijven gebruikmaken van dit soort rekeningen.

???? Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen voor zzp’ers

Je biedt klanten in het buitenland een aanvullende service

Je snapt inmiddels – transacties tussen verschillende valuta kosten je geld wanneer deze verlopen via een normale zakelijke bankrekening. Maar er is nóg een reden om te kiezen voor een vreemde valutarekening: een stukje dienstverlening.

Doe je bijvoorbeeld vaak zaken met Amerikanen? Dan is het voor hen prettig om gefactureerd te worden in dollars. Het staat netjes op de factuur en het is simpelweg duidelijker.

Je voorkomt gedoe

Gedoe is een béétje een vaag woord, maar het gebruik van een multi-valutarekening maakt transacties wél stukken inzichtelijker.

Je vermijdt bijvoorbeeld betalingen die on hold worden gezet, maar ook allerlei verwarringen over diverse wisselkoersen. En dat is ook wat waard, zeker wanneer je veel zaken doet met het buitenland.

Wat zijn de nadelen van een vreemde valutarekening?

Het afsluiten van zo’n rekening is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Niet alle ondernemers zijn gebaat bij het openen van bijvoorbeeld een dollarrekening – en dat heeft de volgende redenen:

 • Je krijgt mogelijk te maken met extra kosten.
 • Je moet mogelijk een minimumsaldo hebben.

Je krijgt mogelijk te maken met extra kosten

Een extra rekening kost meestal geld. En dat niet alleen. Je betaalt ook voor het versturen en ontvangen van geld én eventuele aanvullende services.

Doe je slechts sporadisch zaken met het buitenland? Dan kan het goedkoper zijn om deze transacties gewoon via je gebruikelijke zakelijke rekening te laten verlopen.

Je moet mogelijk een minimumsaldo hebben

Sommige Nederlandse banken die vreemde valutarekeningen aanbieden vragen klanten om een minimumsaldo. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een bedrag van omgerekend €10.000 op je rekening moet hebben staan. Een bedrag dat je misschien wel liever uitgeeft. Iets om in de gaten te houden.

Waar moet ik op letten tijdens het uitkiezen van een vreemde valutarekening?

Een multi-valutarekening afsluiten is dus alleen slim wanneer je dit geld bespaart in plaats van kost. Dat is meestal het geval wanneer je veel met buitenlandse betalingen te maken krijgt – en niet af en toe.

Is dat het geval en zie je zo’n rekening wel zitten? Let dan in ieder geval goed op de volgende zaken:

 • De vaste kosten
 • De koersopslag
 • De beschikbare valuta
 • De unieke voordelen

De vaste kosten

De vaste kosten zijn de maandelijkse bedragen die je kwijt bent voor het gebruik van de rekening. Deze moet je vanzelfsprekend zo laag mogelijk houden, maar het liefst volledig vermijden.

???? Een zakelijke rekening openen voor zzp? Zo doe je het!

En dat kan, want sommige banken bieden gratis vreemde valutarekeningen aan. Hierover later meer.

De koersopslag

De koersopslag is de wisselkoers die je betaalt bij transacties in vreemde valuta. Deze zijn hoog bij normale zakelijke rekeningen, maar laag bij vreemde valutavarianten.

Toch bestaan er ook binnen multi-valutarekeningen verschillen in wisselkoersen. Check daarom bij het uitkiezen van een rekening goed waar deze koersen het laagst zijn: het liefst niet hoger dan 0,50%.

De beschikbare valuta

Je kiest natuurlijk een valutarekening die past bij je bedrijf. Doe je veel zaken met klanten in Japan? Kies dan voor een rekening in yen. Bedrijf je vaak business met Britten? Ga dan voor een rekening in ponden.

De meeste banken bieden rekeningen in yen en ponden. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je een variant in Peruaanse sol nodig hebt. Zorg er daarom goed voor dat je vooraf weet welke bank welke valuta aanbiedt.

De unieke voordelen

Vreemde valutarekeningen bieden soms voordelen waarover reguliere bankrekeningen niet beschikken. Voordelen die goed van pas kunnen komen tijdens zaken met het buitenland. 

Het loont altijd om vooraf te checken welke voordelen dit precies zijn.

Voorbeelden: een persoonlijke accountmanager, een snel en makkelijk aanmeldingsproces en financiële voordelen bij transacties met kleine bedragen.

Welke vreemde valutarekeningen zijn er en wat kosten ze?

We hebben een aantal banken voor je op een rijtje gezet waarvan we denken dat je ze – op basis van wat we hierboven verteld hebben – interessant vindt. Komen ze!

Vaste kostenKoersopslagUnieke voordelen
ABN AMRO€13,65 per maand2 tot 6%Vertrouwde keuze
Azimo*Gratis0,30 tot 1,70%Gebruiksvriendelijke interface
Veel valuta
ING Bank€15,90 per maand2 tot 6%Vertrouwde keuze
NeatGratis1.50%Interessant voor business met Hong Kong
Payoneer€29,95 per maand2%Geautomatiseerde factuur- en belastingformulieren
Gebruiksvriendelijk platform
Rabobank€12,30 per maand2 tot 6%Vertrouwde keuze
WiseGratis0,50 – 1,50%Snel aanmeldingsproces
Voordelig bij kleine bedragen
WorldFirstGratis0,10 – 0,50 %Persoonlijke accountmanager
Snel aanmeldingsproces
* Let op: Azimo is alleen geschikt voor uitgaande betalingen.

OUR, SHA en BEN

De kosten voor een overschrijving hoef je niet altijd zelf te betalen. Dat ligt aan het type transactie: is dit een OUR-, SHA- of BEN-overboeking?

OUR

Een OUR-transactie duidt op het feit dat alle transactiekosten worden betaald door de overboekende partij.

Verstuur jij een x-bedrag naar het buitenland? Dan mag je de knip trekken. Krijg je echter een betaling binnen? Dan zijn de kosten daarvan voor de verzender.

SHA

Een SHA-transactie verwijst naar het begrip shared – en dus kun je wel raden hoe de kosten hier zijn verdeeld.

De verzender betaalt het deel van de kosten dat door zijn of haar bank in rekening wordt gebracht voor het overboeken van het geld. De ontvanger daarentegen betaalt de kosten die zijn of haar eigen bank in rekening brengt voor het ontvangen van het geld. En dat is misschien wel de eerlijkste manier.

BEN

Een BEN-transactie duidt op het woord beneficiary. Alle daarbij gemoeide kosten komen hiermee op het bordje van de ontvanger, inclusief de bankkosten van de verzender.

 

Lees ook: Zó werkt buitenlandse btw terugvragen binnen én buiten de EU

Hoe open ik een vreemde valutarekening?

Wil je een rekening openen in een andere munteenheid? Maak dan eerst een vergelijking en bepaal op basis daarvan welke bank voor jouw situatie het beste is. Misschien is je conclusie wel dat je eigenlijk geen vreemde valutarekening nodig hebt. Vergelijk in dat geval hier de goedkoopste zakelijke bankrekeningen.

Het openen van een vreemde valutarekening kan in de meeste gevallen online en binnen tien minuten. Ga je in zee met een traditionele grootbank, zoals de ING of de Rabobank? Dan kan het iets langer duren. Mogelijk moet je hiervoor ter identificatie naar een fysieke vestiging komen.

???? Lees hier onze review van de ING Zakelijke Rekening

???? Dit was onze ervaring met Rabobank Zakelijk

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een vreemde valutarekening?

Een vreemde valutarekening toont je saldo in een andere munteenheid. Het wordt hierdoor makkelijker en goedkoper om geld over te maken naar een rekening in het buitenland.

Waar kan ik vreemde valuta kopen?

Vreemde valuta kopen doe je online via de website van GWK Travelex. Je plaats de bestelling digitaal, waarna je het geld kan ophalen bij een van de ruim vijftig GWK-kantoren.

Waarom kies ik voor een vreemde valutarekening?

Kies voor een vreemde valutarekening wanneer je veel zaken doet met het buitenland. Je bespaart dan op nadelige wisselkoersen en houdt zo meer winst over.

Auteur

Schrijf een reactie