Representatiekosten en aftrekbaarheid, uitgelegd in Jip & Janneke taal

Wat zijn representatiekosten?

Representatiekosten zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw zaak goed te presenteren, waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan feestjes, etentjes en zakelijke kleding.

In beginsel zijn kosten aftrekbaar. De belastingdienst stelt echter grenzen aan de aftrekbaarheid van representatiekosten. Er is namelijk geen directe tegenprestatie aan verbonden, waardoor de belastingdienst de zakelijkheid van representatiekosten in twijfel trekt. Daarom is er besloten om deze kosten deels aftrekbaar te maken.

Voorbeelden van representatiekosten

Representatiekosten is een verzamelwoord, dat diverse verschillende kosten omvat. De belastingdienst specificeert niet exact wat zij bedoelt met representatie. Omdat niet precies vastligt wat allemaal onder representatie valt, kan hier enigszins flexibel mee omgegaan worden en is er een discussie aan te gaan met de belastingdienst als je goed kan onderbouwen waarom het representatie is.

Kosten die in ieder geval als representatiekosten aangemerkt worden, zijn:

 • Zakelijke lunches en diners
 • Organisatiekosten van zakelijke feesten en evenementen
 • Bijdragen aan feesten en evenementen
 • Relatiegeschenken
 • Congressen en recepties

Geen representatiekosten

Kosten die de belastingdienst in ieder geval niet als representatie ziet, zijn:

 • Kleding (met uitzondering van bedrijfskleding met opdruk van logo)
 • Persoonlijke verzorging
 • Vaartuigen voor representatieve doeleinden

Aftrekbaarheid representatiekosten

De belastingdienst heeft bepaald dat representatiekosten beperkt aftrekbaar zijn van de winst. Ze vallen onder de gemengde kosten. Er zijn twee manieren om deze kosten te verwerken in de administratie.

 1. Je kan de drempel van € 4.600 (2020) gebruiken. De eerste € 4.600 aan beperkt aftrekbare kosten zijn niet aftrekbaar. Alle beperkt aftrekbare kosten boven deze drempel zijn aftrekbaar.
 2. 80% van de beperkt aftrekbare kosten aftrekken

Maak aan het eind van het jaar de berekening, wat voor jou het voordeligst is, de dremepl toepassen of 80%. In veel gevallen van kleine ondernemers en zzp’ers is de 80% aftrekbaarheid voordeliger. Pas wanneer je voor meer dan € 23.000 aan kosten maakt voor voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen en dergelijke (alle gemengde kosten) is de drempel namelijk pas voordeliger. Boven dit bedrag komen de meeste zzp’ers niet.

Tip: Wanneer de beperkt aftrekbare kosten hoger zijn dan € 23.000 is het voordeliger om voor de drempel te kiezen.

Representatie of reclame

Er zijn veel overeenkomsten tussen reclamekosten en representatiekosten. Geef je bijvoorbeeld een bijdrage aan een evenement of sportclub, ten behoeve van representatie? Dan is het voordelig om een kleine tegenprestatie te bedingen, waardoor de kosten gezien worden als reclamekosten. Kosten voor reclame zijn – in tegenstelling tot representatiekosten – volledig aftrekbaar, waardoor je meer kosten op kan voeren, je minder winst hebt en dus minder inkomstenbelasting betaalt.

Een tegenprestatie kan bedongen worden in de vorm van een vermelding van jouw bedrijfsnaam of logo in de brochure of folder van het betreffende evenement, of een vermelding op de website. Maar je kan ook denken aan een opdruk op de shirts van de sportclub of een spandoek of reclamebord.

Wanneer je de kosten als reclamekosten wil verantwoorden in jouw administratie, vraag dan altijd een factuur, anders zal de belastingdienst alsnog niet akkoord gaan.

Andere beperkt aftrekbare kosten

Representatiekosten zijn zoals hierboven weergegeven, beperkt aftrekbare kosten, ook wel gemengde kosten genoemd. Naast representatiekosten zijn ook een aantal andere kosten beperkt aftrekbaar. Hier vallen onder:

 • Voedsel, drank en genotmiddelen
 • congressen
 • seminars
 • studiereizen
 • reis- en verblijfskosten

Heb je hulp nodig?

Ik werk samen met Paperdork. Een slim online boekhoudprogramma mét gratis boekhouder. Die klaar staat voor al jouw vragen. Hij controleert ook je boekhouding, én doet je belastingaangiften.

Een super concept voor zzp'ers die hun boekhouding graag zelf doen, maar wél de zekerheid willen van een sluitende administratie, en soms gewoon even de hulp van een expert nodig hebben. Hij benut natuurlijk ook alle belastingvoordelen voor je. En dat voor een prikkie. Meer weten?

Reactie toevoegen

Navigeer