Zoek naar:

Het is niet verplicht om een jaarrekening te maken als eenmanszaak. Het kan wel handig zijn voor méér inzicht in je financiële situatie. We leggen het je allemaal uit.

In dit artikel

 1. Wat is een jaarrekening?
 2. Is een jaarrekening verplicht voor mijn eenmanszaak?
 3. Wat is het nut van een jaarrekening voor zzp’ers?
 4. Hoe maak ik als zzp’er een jaarrekening?
 5. Welke onderdelen horen in een jaarrekening?
 6. Wat kost het maken van een jaarrekening?

  Veelgestelde vragen

Voorbeeld

jaarrekening zzp voorbeeld

Download ons voorbeeld hier!

De afbeeldingen en het downloadbare voorbeeld hierboven laten je zien hoe een jaarrekening van een eenmanszaak eruit ziet, inclusief balans en winst- en verliesrekening. 

Dit is weliswaar een jaaropgave van een kapsalon, maar het enige verschil is dat de genoemde kapsalon personeel in dienst heeft, waardoor er personeelskosten in de winst- en verliesrekening zijn opgenomen. Buiten deze personeelskosten zijn er geen verschillen.

Wil je meer info over dit voorbeeld? Check dan dit artikel. We lichten het voorbeeld hierin nader toe.

Jaarrekeningen maken

 

Als je eenmanszaak groeit en je zakelijke administratie veel tijd vraagt, kan je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Een boekhouder helpt je ook met je jaarrekening opstellen.

 

Gebruik je liever een boekhoudprogramma om je jaarrekening te maken? Dat kan! Het programma leidt je door het hele proces, dat gelukkig relatief makkelijk is.

 

1. Wat is een jaarrekening?

Zo’n jaarrekening is een overzicht van hoe je onderneming er financieel voor staat. Een momentopname van hoe je onderneming op het gebied van inkomsten en uitgaven functioneert, inclusief een toelichting daarop. Een jaarrekening wordt ook wel een jaaropgave of de jaarcijfers genoemd. Voor veel eenmanszaken volstaat een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting als jaarrekening. 

De jaaropgave wordt meestal opgesteld over een boekjaar: van 1 januari tot en met 31 december. Een gebroken boekjaar is hierop een uitzondering. Dit is het geval wanneer je jouw onderneming later in het jaar begint.

jaarrekening zzp

2. Is een jaarrekening verplicht voor mijn eenmanszaak?

Je hebt als zzp’er géén verplichting om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar je hebt de gegevens wel nodig voor de aangifte inkomstenbelasting.

Grotere bedrijven hebben die verplichting wel. De jaarrekening is voor hen meestal het financiële onderdeel van het jaarverslag. In een jaarverslag worden de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen boekjaar vastgelegd. Het is dus eigenlijk een toelichting op het financiële gedeelte. Uiterlijk vijf maanden na afloop van een boekjaar moet het bestuur de jaarrekening hebben opgesteld, en indien van toepassing hebben voorgelegd aan de aandeelhouders. Na de gebruikelijke termijn van vijf maanden hebben de aandeelhouders twee maanden de tijd om je jaarrekening vast te stellen. Het te laat deponeren van de jaarrekening leidt tot boetes. 

jaarrekening zzp

3. Wat is het nut van een jaarrekening voor zzp’ers?

Hoewel een jaarrekening opstellen voor zzp’ers dus niet verplicht is, kan het wel handig zijn om op z’n minst een financieel overzicht op te stellen. Dit geeft je een duidelijk inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf en kan vervolgens deel uitmaken van je bedrijfsstrategie voor het komende boekjaar.

Een jaarrekening kan ook handig zijn als je in aanmerking wil komen voor een zakelijke lening bij een bank. Een bank wil tenslotte graag weten hoe je bedrijf ervoor staat.

Je doet er bijvoorbeeld goed aan om een jaarrekening samen te stellen als je in aanmerking wil komen voor een hypotheek.

jaarrekening zzp

4. Hoe maak ik als zzp’er een jaarrekening?

We onderscheiden drie manieren waarop je een jaarrekening kunt maken:

 • Helemaal zelf
 • Met een boekhoudprogramma
 • Met hulp van een boekhouder

Helemaal zelf

Heb je een kleine administratie? Dan kan het lonen om zelfstandig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met Excel of Word. Let er in dat geval goed op dat je jaarrekening de belangrijkste onderdelen bevat. Komen we nog op terug.

Met een boekhoudprogramma

We noemden het al eerder: boekhoudprogramma’s als e-Boekhouden.nl zijn ideaal voor het samenstellen van een jaarrekening. e-Boekhouden.nl kan bijvoorbeeld alle gegevens produceren die je hiervoor nodig hebt. Je kunt deze met behulp van een koppeling of exportfunctie doorzetten naar speciale rapportagesoftware, zoals Speedbooks®.

???? Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Met behulp van een boekhouder

Groeit je eenmanszaak of wordt je zakelijke administratie complexer? Besteed het maken van een jaarrekening dan uit aan een boekhouder of accountant. Dat kost wat, maar dan weet je zeker dat het goed gaat. Bovendien hou jij dan meer tijd over voor je eigenlijke werkzaamheden.

Lees ook: Wat kost een boekhouder of accountant?

Let op!

 

Een jaarrekening wordt in alle gevallen gevormd op basis van de cijfers uit je boekhouding. Je administratie moet dus altijd kloppen.

 

Tip van ons: kies een aantal vaste momenten in het jaar om je boekhouding bij te werken.

 

jaarrekening 5

5. Welke onderdelen horen in een jaarrekening?

Wat moet er in de jaarrekening staan? De jaarrekening bestaat uit 3 onderdelen:

 • De balans
 • De winst- en verliesrekening
 • Een toelichting

De verplichte onderdelen van een jaarrekening zijn de balans en de resultatenrekening, ook wel de winst- en verliesrekening genoemd.

Op de balans staat wat je bezittingen zijn, of je schulden bezit en hoeveel eigen vermogen je onderneming kent. Alle bezittingen (activa) staan aan de linkerzijde van de balans. De rechterkant (passiva) zijn de wijze waarop zij gefinancierd zijn.

Naast dit overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen, staat er in de jaarrekening een winst- en verliesrekening. De winst- en verliesrekening is simpelweg een overzicht van alle winsten en verliezen die je in dat jaar hebt gemaakt.

Afhankelijk van je bedrijf worden deze onderdelen aangevuld. De onderdelen worden vaak dieper uitgesplitst en toegelicht. Hoe groter een onderneming, hoe meer financiële informatie ze openbaar moet maken.

Wil je meer weten over hoe je een jaarrekening opstelt? Check dan ons artikel Jaarrekening maken: waar moet je op letten?

jaarrekening 4

6. Wat kost het maken van een jaarrekening?

We schatten dat het voor de gemiddelde eenmanszaak tussen de €500 en de €750 kost om een jaarrekening te laten maken.

Het is uiteraard goedkoper om dit met behulp van een boekhoudprogramma te doen. Hou hiervoor rekening met kosten tussen de €10 en de €25 per maand.

Je hebt voor een volledige rekening ook een abonnement bij een aanbieder van rapportagesoftware nodig, bijvoorbeeld bij Speedbooks®. Hou hier rekening met kosten tussen de €25 en de €50 per maand.

???? Check hier de Top 4 beste rapportagesoftware voor zzp’ers

Helemaal zelfstandig een jaarrekening maken is vanzelfsprekend het goedkoopst, want dit kost je alleen tijd. 

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Is het deponeren van een jaarrekening als ZZPer verplicht?

Nee, als ZZP’er ben je in Nederland niet verplicht om jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze verplichting geldt wel voor sommige andere rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap (BV). ZZP’ers dienen wel een inkomstenbelastingaangifte in te dienen bij de Belastingdienst.

Kan ik zelf een jaarrekening maken?

Ja, dat kan. Je kunt het helemaal zelf doen of gebruikmaken van een boekhoudprogramma.

Wat kost het maken van een jaarrekening?

We schatten dat je tussen de €500 en de €750 nodig hebt om een jaarrekening te laten maken. Voor een jaarrekening bestaat geen vast tarief.

Je jaarrekening opstellen met behulp van een boekhoudprogramma kost je maandelijks tussen de €10 en de €25 voor het gebruik van het boekhoudprogramma en tussen de €25 en de €50 voor rapportagesoftware.

Hoe kom ik als zzp’er aan mijn jaarcijfers?

Heb je de jaarcijfers van een eerdere jaarrekening nodig? Vraag die dan op bij de Kamer van Koophandel. Dit kan vanzelfsprekend alleen als ze daar ook eerder zijn gedeponeerd.

Auteur

Schrijf een reactie