Zoek naar:

Als zelfstandig ondernemer moet je zorgen voor je eigen pensioen en verzekeringen. Uit onderzoek van het CBS van vorig jaar blijkt dat maar liefst 4 op de 10 zzp’ers geen maatregel omtrent arbeidsongeschiktheid getroffen heeft. De grootste reden hiervoor is dat ze maandelijks geen geld overhouden om bijvoorbeeld geld te sparen voor de oude dag of om een zogeheten arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Omdat een ondernemer hierdoor uiteindelijk in de problemen kan komen op het moment dat hij of zij ziek wordt of met pensioen gaat, wil het kabinet een wettelijke verzekeringsplicht bij arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers. Dat betekent dat je als zzp’er waarschijnlijk zeer binnenkort een aov zzp moet afsluiten, de snellere benaming voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat is een AOV precies en waarom is het handig?

Wat is een AOV voor zzp’ers?

Wanneer je een eenmanszaak hebt, is het nodig om eigen administratie, verzekeringen en financiën zelf te regelen en goed op een rij te hebben. Werk je in loondienst onder een baas dan worden dergelijke bijzaken vaak voor je geregeld. Zo krijg je bij een vast contract in loondienst meestal gewoon uitbetaald wanneer je ziek bent en wordt het pensioen vanaf het begin dat je ergens werkt netjes opgebouwd. Ben je zzp’er, en dus eigen baas, dan moet je dergelijke onderdelen zelf regelen. Waar haal je bijvoorbeeld je inkomsten vandaan wanneer je niet kunt werken door ziekte of door een ongeval? 

Wie niet kan werken, verdient immers ook niets als zelfstandig ondernemer. Daarom kun je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen. Een AOV is een verzekering waarmee je een uitkering krijgt wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Je verzekert je onderneming met behulp van een AOV tegen inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Met zo’n verzekering zorg je er dus voor dat je bedrijf kan blijven bestaan op het moment dat er even geen inkomsten zijn. Daarom is een AOV erg belangrijk voor zzp’ers.

Verschillende soorten AOV’s 

Je kunt als zzp’er kiezen uit verschillende soorten AOV’s, zodat je voor een verzekering gaat die het beste bij jouw bedrijf past. De maandelijkse kosten van een AOV hangen daarom af van de keuzes die je zelf maakt binnen deze diverse verzekeringen. Het is bijvoorbeeld logisch dat iemand die zelfstandig in de bouw werkt een andere AOV nodig heeft dan een freelance tekstschrijver die voornamelijk aan het werk is achter de computer. Daarnaast kun je kiezen voor een verzekering die alleen dekking geeft bij een ongeval en/of voor een verzekering die ook arbeidsongeschiktheid door ziekte dekt. 

Verder kun je hierbij nog kijken naar de lengte van je verzekering: heb je een AOV nodig voor een aantal jaren of ga je sowieso door tot de eindleeftijd? Hierbij geldt altijd: des te meer risico je neemt, des te lager de premie die je moet betalen zal worden. Daarom moet je voor jezelf bepalen hoeveel risico je in je vak neemt en hoeveel geld je wilt neerleggen voor zekerheid. Online kun je diverse checks doen hoeveel geld je ongeveer maandelijks kwijt bent voor een AOV binnen jouw werkbranche.

Is een AOV verplicht voor zzp’ers?

Er is een reden dat nog steeds 40% van de zzp’ers in Nederland geen AOV heeft afgesloten. Het hoge tarief dat maandelijks moet worden betaald is er daar één van. Dat betekent dus ook dat een AOV in Nederland, net als het openen van een zakelijke rekening, nog niet verplicht is.

Hierbij heb ik het over ‘nog niet’, omdat het kabinet, vakbonden en werkgeversorganisatie AWVN wel pleiten voor het verplichten van deze verzekering. Op die manier heeft iedere ondernemer iets om op terug te vallen, mocht dat nodig zijn.

Natuurlijk kun je tot het zover is ook zelf stappen ondernemen wanneer je een AOV te duur vindt. Er zijn bijvoorbeeld zzp’ers die zich hebben aangesloten bij een zogeheten broodfonds, een collectief vangnet dat bestaat uit zelfstandige ondernemers. Hier leg je maandelijks geld in in een gezamenlijk potje. Uit dat potje wordt een maandelijkse schenking gehaald in het geval van ziekte of een ongeval. 

Ook kun je ervoor kiezen om zelf te beginnen met sparen en op die manier een financieel vangnet te creëren voor het geval er iets gebeurt. In dat geval moet je dus wel voldoende geld over hebben om te kunnen sparen. Dat geld kun je wellicht net zo goed investeren in een AOV waarmee je meer zekerheid hebt op het moment dat je echt geld nodig hebt als zelfstandig ondernemer. Het scheelt enorm dat je vandaag de dag de keuze hebt wat betreft een AOV. Je kiest zelf wat je nodig hebt en voor hoe lang je dat nodig hebt, zodat je altijd een betaalbare AOV kunt vinden die bij je bedrijf past.

Tip: Bekijk hier de meest eenvoudige boekhoudprogramma’s

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie