Zoek naar:

Zzp’ers moeten zelf voor hun pensioen zorgen. Je legt daarbij simpelweg een deel van je inkomen opzij voor later. Hoe je dit precies doet? Dat leggen we je uit.

Allereerst geldt: een pensioen berekenen als zzp’er is voor iedereen anders.

Wil je jouw pensioen berekenen als zzp’er? Dan is het om die reden lastig om te zeggen hoeveel pensioen je per maand krijgt. Dit verschilt tenslotte per persoon.

We kunnen je echter wel een richtlijn geven. Het is daarbij handig om te beginnen bij je AOW-uitkering. Dit is een maandelijks bedrag dat wordt uitgekeerd zodra je de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar hebt bereikt. Iedereen heeft hier recht op: mensen in loondienst, maar ook zzp’ers.

Tenminste. Dat geldt zolang je je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Iedereen die dat heeft gedaan, krijgt €1.334,94 bruto per maand. Dit komt netto neer op €1.006,19 – zonder loonheffingskorting. Mensen die in het buitenland hebben gezeten, krijgen 2 procent minder AOW per jaar dat ze niet in Nederland woonden en werkten.

Denk je nu – mooi, daar red ik het wel mee? Dan is je netto pensioen dus €1.006,19 per maand. Maar die vlieger gaat voor velen niet op. De meeste zzp’ers hebben méér nodig om rond te kunnen komen. Ondernemers moeten in dat geval zelf geld opzij zetten, willen ze voor hun aanvullende pensioen kunnen sparen.

Je zzp-pensioen berekenen: hoeveel heb ik per maand nodig?

Hoeveel pensioen heb je als zzp’er per maand nodig? Dat hangt grotendeels af van wat je momenteel verdient.

Wil je, ook na je werkzame leven, net zoveel verdienen als nu? Dan heb je dus per maand hetzelfde bedrag nodig als je huidige salaris.

Pensioen zzp: hoeveel per maand?

Dus stel – je zzp-inkomen is €4.000 per maand. Dan moet je dat voor na je werkzame leven óók opzij zetten.

Klinkt té simpel, niet? Dat klopt ook wel een beetje. Daarom hanteren wij liever een algemene richtlijnen: zzp’ers moeten 20 procent van alle inkomsten apart houden voor hun pensioen.

Dat klinkt hoog – en dat is het in zekere zin ook. Het is aantrekkelijker om minder opzij te zetten en te denken dat je het later kunt compenseren. 

We raden het je echter tóch aan om 20 procent van je inkomen opzij te zetten, zodat je tegen de tijd dat je met pensioen gaat een aanzienlijk bedrag bijeen hebt gespaard. 

We adviseren het je daarbij ook om op tijd te beginnen met het sparen voor je pensioen. Begin je op je dertigste? Dan spaar je tenslotte behóórlijk meer dan wanneer je pas op je veertigste begint.

Hoe kan ik mijn zzp-pensioen berekenen?

Zzp-pensioen berekenen? Online vind je veel tools waarmee je makkelijk berekent hoeveel pensioen je opbouwt met een bepaalde inleg per maand. Deze tools zijn snel en makkelijk te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de rekenhulp van BrightPensioen, waarmee je in enkele minuten je zzp-pensioen berekent.

Speel daarbij met de verschillende bedragen en je merkt dat de richtlijn van het wegzetten van 20 procent van je inkomen goed werkt. De rekenhulp geeft een indicatie van een maandelijks pensioen dat iets hoger ligt dan je huidige inkomen.

Rekenvoorbeeld zzp-pensioen berekenen

Stel – je hebt een bruto inkomen van €4.000 per maand. Je zet daarvan iedere maand 20 procent opzij – dus €800 – en begint daarmee op 35-jarige leeftijd.

Dit betekent dat je een vermogen van €861.500 opbouwt. Dat komt neer op een maandelijkse uitkering van bruto €4.160 zodra je met pensioen gaat. Dit komt weer neer op een nettobedrag van €2.210, exclusief je AOW-uitkering. 

Zzp-pensioen berekenen: waar moet ik nog meer op letten?

Wie zijn of haar zzp-pensioen wil berekenen, moet echter rekening houden met méér dan alleen het wenselijke inkomen. Vergeet bijvoorbeeld het volgende niet:

  • Je hypotheek;
  • Het moment waarop je met pensioen gaat;
  • Wát je gaat doen zodra je met pensioen bent.

Je hypotheek

Betaal je nu elke maand je hypotheek, maar is deze op je pensioenleeftijd afgelost? Dan heb je voor je pensioen minder geld nodig. Je maandelijkse aflossing van de hypotheek die je nu betaalt, kun je tegen die tijd inzetten als aanvullend pensioen.

Het moment waarop je met pensioen gaat

Ben je fit genoeg en heb je de intentie én motivatie om tot je 67e door te werken? Of ben je van plan om (veel) eerder met pensioen te gaan? Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, want dit bepaalt uiteindelijk hoeveel je per maand nodig hebt voor je pensioen.

Wie werkt tot zijn of haar AOW-leeftijd krijgt de hierboven genoemde AOW-uitkering – eventueel aangevuld met eigen inleg. Maar wil je eerder met pensioen? Dan heb je méér eigen inleg nodig. Je moet tenslotte de periode overbruggen tót je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Stel – je gaat op je 60e met pensioen. Dan moet je zeven jaar overbruggen met je eigen pensioengeld, totdat je uiteindelijk alsnog een AOW-uitkering krijgt.

Wát je gaat doen zodra je met pensioen bent

Bepaal ook voor jezelf wat je plannen zijn wanneer je met pensioen gaat. Wil je de wereld rondreizen, een campervan aanschaffen of gewoon relatief riant leven? Dan heb je een hoger bedrag per maand nodig dan wanneer je bescheiden leeft en vooral wil genieten van het thuis zijn. 

Klinkt logisch, maar het is iets om rekening mee te houden tijdens het bepalen van de kosten van je pensioen als zzp’er.

Auteur

Schrijf een reactie