Zoek naar:

Ondernemers ontkomen niet aan een eigen website. Dit kun je uitbesteden aan een developer, maar ook zelf doen. Ga je voor dat laatste? Je hebt voor een website maken software nodig. Kies uit een van de onderstaande soorten websitesoftware om zelf aan de slag te gaan.

Dit vinden wij de beste websitesoftware voor zzp’ers

 • Wix
 • Leadpages
 • Squarespace
 • Weebly
 • WordPress

Dit kost deze websitesoftware

Wix€15,50 tot €30 per maand
Squarespace€11 tot €36 per maand
WeeblyGratis tot €30 per maand
WordPressGratis
Leadpages$37 of $74 per maand
Wix - Unsplash

1. Wix

Geschikt voor

Ondernemers die een site met meerdere pagina’s willen maken, zonder beperkingen.

Belangrijkste voordelen

 • Profiteer van Wix’s eindeloze mogelijkheden;
 • Word goed vindbaar in zoekmachines dankzij de verschillende SEO-tools;
 • Ontvang automatisch een optimale beveiliging.

Kosten

€15,50 – €30 per maand

Six

Wat is Wix?

Wix is een van ’s werelds bekendste systemen om zelf een website met gratis software te bouwen. Het is een Content Management System – een CMS – waarmee je relatief eenvoudig sites met meerdere pagina’s maakt, zoals blogs of webshops

Wix is één van de populairste systemen om websites te bouwen. Het CMS is makkelijk in gebruik en beginnershebben vaak al snel door hoe het werkt.

Wat vonden wij van Wix?

Wix heeft een groot aantal verschillende templates voor het ontwerpen van je website. We konden onze website hiermee zo dynamisch en interactief maken als we zelf wilden. Het maken van een website met Wix websitesoftware is gratis, maar wil je er iets mee doen -zoals hosten en producten verkopen- dan heb je een Wix abonnement nodig.

Een  groot pluspunt vonden we het gebruiksgemak: een website is met Wix zo gemaakt. Er zijn veel templates and plugins verkrijgbaar.

Heb je een webshop, dan rekent Wix geen kosten om te verkopen. Er zijn ook geen transactiekosten te betalen over de verkopen. Wix heeft goed e-commercetools voor je online shop.

We zijn ook erg te spreken over de support die de klantenservice van Wix biedt. Zit je ergens mee vast, dan zijn ze makkelijk bereikbaar en helpen ze je snel met een oplossing. De FAQ is ook zeer behulpzaam. De meeste vragen die bij ons opkwamen waren daar al beantwoord.

Zijn er ook nadelen? Ja. Wix is niet echt geschikt voor grotere bedrijven, heeft relatief lage laadtijden op mobiele telefoon en een Wix website kan niet gekopieerd worden naar andere systemen, zoals WordPress. Zit je eenmaal bij Wix, dan moet je dus bij Wix blijven.   

Wix Pricing

Wat kost Wix?

Deze webdesigner tool is gratis, maar daarna heb je een abonnement nodig

Business Basic

Dit pakket kost €15,50 per maand en is ideaal voor kleine bedrijven en zzp’ers. Het is een kale versie van de functies die beschikbaar zijn bij de duurdere abonnementen.

Business Unlimited

Voor €22 per maand krijg je meer opslagruimte, extra video voor op je website en toegang tot een automatische boekhoudpakket. Met Modalyst kun je maximaal 250 producten dropshippen.

Business VIP

Het duurste pakket kost €30 per maan. Je krijgt nog meer data-opslag en video playback. Je krijgt ook toegang tot het boekhoudsysteem, onbeperkt drophippen met Modalyst en klantenrapportering.

Squarespace - Unsplash

2. Squarespace

Geschikt voor

Ondernemers die op een simpele manier een webshop willen maken.

Belangrijkste voordelen

 • Gebruik templates om eenvoudig een mooie webshop neer te zetten;
 • Profiteer van de vele add-ons en stimuleer je e-commerce;
 • Gebruik de bijbehorende marketingtools om je sales te boosten.

Kosten

€11 tot €36 per maand

Squarespace


Wat is Squarespace?

Squarespace is software speciaal voor de ontwikkeling van webshops. Dat gaat simpel en er is géén kennis van HTML voor vereist. Je kiest simpelweg een van de vele templates, voorziet deze van je huisstijl en voilà – je website staat.

Het is vervolgens ook mogelijk om gebruik te maken van de vele ingebouwde marketingtools die Squarespace biedt. Voorbeelden hiervan zijn koppelingen met sociale media en de mogelijkheid om mailings samen te stellen.

Wat vonden wij van Squarespace?

We waren allereerst te spreken over de templates die Squarespace aanbood. Deze zagen er in hun basisvorm al mooi uit, maar waren ook nog eens helemaal naar smaak aan te passen. Het neerzetten van een fraaie webshop werd daarmee erg makkelijk.

Squarespace onderscheidt zich echter van andere websitesoftware door zich compleet te richten op webshops. Ze bieden daarom allerlei add-ons die de verkoop van je spullen een boost kunnen geven. Verschillende functionaliteiten die je betalingen uit handen nemen, bijvoorbeeld. Handig voor iedere zzp’er die een webshop beheert.

Je kunt Squarespace bovendien gebruiken voor je marketing – zo bleek. Ze hebben bijvoorbeeld een optie om mailings te verzorgen. Allemaal vanaf één plek.

Het nadeel van Squarespace is echter hetzelfde als bij Leadpages: het blijven templates. Je bent daarin nooit zo vrij als wanneer je bijvoorbeeld WordPress of Joomla! gebruikt. Het enorme gebruiksgemak staat daar dan weer tegenover.

Squarespace Pricing

Wat kost Squarespace?

Squarespace werkt met vier verschillende betaalplannen:

 • Personal
 • Business
 • Basic Commerce
 • Advanced Commerce

Personal

Personal kost €11 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer één domeinnaam, SSL-beveiliging en een ongelimiteerde bandbreedte.

Business

Business kost €17 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Personal, de optie tot maatwerk via CSS en JavaScript en de mogelijkheid om promotionele pop-ups en banners te maken.

Basic Commerce

Basic Commerce kost €24 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Business, de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal producten te verkopen en de optie om cadeaukaarten te verstrekken.

Advanced Commerce

Advanced Commerce kost €36 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Basic Commerce, de mogelijkheid om abonnementen te verkopen en de optie tot het werken met geavanceerde kortingen.

Weebly - Unsplash

3. Weebly

Geschikt voor

Zzp’ers die een webshop willen maken, maar geen kennis van HTML hebben.

Belangrijkste voordelen

 • Maak binnen no-time mooie ontwerpen voor je webshop;
 • Gebruik Weebly als een beheerplatform;
 • Profiteer van allerlei geavanceerde hulpmiddelen.

Kosten

Gratis tot €30 per maand

Weebly

Wat is Weebly?

Weebly richt zich als websitesoftware op ondernemers die een webshop willen maken. Je maakt je shop bij Weebly met behulp van een drag-and-drop-systeem en profiteert daarbij van verschillende hulpmiddelen, zoals real-time verzendingen. 

Wat vonden wij van Weebly?

Het eerste dat ons opviel aan het gebruik van Weebly? Het programma lijkt erg op Squarespace – of Squarespace lijkt veel op Weebly. Beiden werken in ieder geval met een drag-and-drop-systeem – en ook dit systeem legt de focus op ondernemers in de e-commerce.

We vonden de optie Storefront erg fijn. Je maakt hiermee eenvoudig ontwerpen voor je webshop aan de hand van verschillende templates. Deze zijn volledig naar smaak aan te passen.

Weebly bleek daarnaast uitstekend te functioneren als beheerplatform. Het was hiermee mogelijk om voorraden te beheren, bestellingen te verwerken en zelfs belastingen te regelen.

De software beschikt bovendien over tools als real-time verzendingen, kortingscodes en betalingen in verschillende valuta.

De verschillen tussen Weebly en Squarespace? We vonden Weebly iets fijner functioneren als systeem voor voorraadbeheer, terwijl Squarespace meer marketingopties biedt. Een keuze tussen Squarespace en Weebly is er echter – wat ons betreft – voornamelijk een van persoonlijke voorkeuren en prijs. Ze lijken erg op elkaar.

Screenshot Weebly voor websites

Wat kost Weebly?

Weebly maakt onderscheid in prijzen voor websites en prijzen voor online winkels.

Voor websites

Zzp-websites bouwen kan bij Weebly aan de hand van déze pakketten:

 • Gratis
 • Connect
 • Pro
 • Business
Gratis

De gratis optie is bedoeld voor basisgebruik. Je krijgt onder meer SSL-beveiliging, 500 MB aan opslag en een domein met Weebly-branding.

Connect

Connect kost €5 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt om je website met een domein te verbinden. Je krijgt verder alle features van Gratis.

Pro

Pro kost €10 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt voor groepen en organisaties. Je krijgt onder meer alle features van Connect, een zoekfunctie en je ziet géén Weebly-advertenties.

Business

Business kost €20 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt voor kleine bedrijven en winkels. Je krijgt onder meer alle features van Pro, een systeem voor voorraadbeheer en de mogelijkheid tot het maken van pop-up-meldingen.

Screenshot Weebly voor online winkels

Voor online winkels

Een online winkel maken kan bij Weebly aan de hand van déze pakketten:

 • Pro
 • Business
 • Business Plus
Pro

Pro kost €10 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor groepen en organisaties. Je krijgt onder meer een onbeperkte opslag en de mogelijkheid tot het accepteren van betalingen met Square.

Business

Business kost €20 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor kleine bedrijven en winkels. Je krijgt onder meer alle features van Pro en een systeem voor je voorraadbeheer.

Business Plus

Business Plus kost €30 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor grotere bedrijven. Je krijgt onder meer alle features van Business en de mogelijkheid tot real-time verzendingen.

WordPress - Unsplash

4. WordPress

Geschikt voor

Ondernemers die in volledige vrijheid een website willen maken met de meest gebruikte websitesoftware ter wereld.

Belangrijkste voordelen

 • Kies uit duizenden gratis templates;
 • Gebruik plug-ins om alles wat je maar wilt te maken;
 • Profiteer van een optimale vindbaarheid voor zoekmachines.

Kosten

Gratis

WordPress

Wat is WordPress?

WordPress is het meest gebruikte CMS en mogelijk de beste websitesoftware ter wereld. De opensourcesoftware stelt je in staat om gratis een website of blog met een ongelimiteerd aantal pagina’s aan te maken. Dat kan vanaf de grond, maar ook aan de hand van de vele templates die professionele én hobbymatige bijdragers voor je hebben gemaakt.

Het gebruik van WordPress is niet zo simpel als dat van drag-and-drop-systemen als Weebly, maar ook niet zo ingewikkeld als dat van Joomla! Het system kreeg daardoor in het verleden meermaals de titel Best Webdesign Software.

Wat vonden wij van WordPress?

We kunnen hier simpel over zijn: voor ons is WordPress dé manier om een website te maken. Het vereist wat kennis en gewenning met CMS-systemen, maar zodra je dat hebt, wil je waarschijnlijk niet meer anders.

Dat komt vooral door de ultieme vrijheid die je hebt. Wil je een website aan de hand van een template bouwen? Dat kan, dankzij de duizenden gratis templates. Liever iets van de grond aan opbouwen? Kan ook – met een béétje kennis van zaken.

Het aantal beschikbare plug-ins loopt eveneens in de duizenden. Inschrijvingslijsten voor mailings, aangepaste zoekmachines, pop-ups… Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een (gratis) plug-in voor. Dat maakt de mogelijkheden met WordPress zo goed als onbegrensd.

Plus – WordPress helpt je met je vindbaarheid voor zoekmachines. Plug-ins als Yoast helpen jouw website of -shop aan een zo hoog mogelijke ranking in de zoekresultaten van Google. Erg belangrijk.

Wat kost WordPress?

WordPress is gratis.

Leadpages - Unsplash

5. Leadpages

Geschikt voor

Zzp’ers die een website willen maken aan de hand van drag-and-drop-software.

Belangrijkste voordelen

 • Maak dankzij een drag-and-drop-systeem op zéér eenvoudige wijze een fraaie website;
 • Verzamel leads binnen no-time;
 • Profiteer van inzicht in je marketingcampagnes.

Kosten

$37 of $74 per maand

Leadpages

Wat is Leadpages?

Leadpages helpt kleine ondernemingen tijdens het bouwen van websites, landingspagina’s, pop-ups en méér. Dat doen ze op een uiterst makkelijke manier. De software werkt namelijk met templates die met behulp van een Drag & Drop Builder eenvoudig aanpasbaar zijn. Leadpages maakt het daardoor mogelijk om zonder enige kennis van HTML een site te produceren.

Wat vonden wij van Leadpages?

Heb je helemáál geen kennis van HTML of CMS-systemen? Kies dan voor software als Leadpages. Dit soort programma’s werken namelijk met drag-and-drop-systemen. Je bouwt hiermee binnen no-time een mooie website. Het enige dat je hoeft te doen, is bepaalde web-onderdelen naar specifieke plekken te slepen. Leadpages doet de rest voor je.

Wat Leadpages onderscheidt van andere drag-and-drop-systemen? De mogelijkheid om leads te verzamelen. Het programma beschikt namelijk over allerlei handige add-ons die indirect kunnen zorgen voor méér vraag naar jouw product of dienst. Iets dat we niet vaak tegenkomen bij websitesoftware.

Leadpages helpt je bovendien met je marketing. De software beschikt over allerlei ingebouwde functies, zoals de mogelijkheid om tests af te nemen. De inzichten die hieruit voortvloeien, kunnen eveneens leiden tot meer leads en sales. Erg handig.

Het nadeel van Leadpages? Je bent – net als bij andere drag-and-drop-systemen – nooit helemaal vrij tijdens het maken van je website. 

Screenshot Leadpages

Wat kost Leadpages?

Leadpages werkt met twee betaalmogelijkheden: Standard en Pro.

Standard

Standard kost $37 per maand. Je kunt hiervoor onder meer één zzp-website maken, landingspagina’s creëren en pop-ups ontwikkelen.

Pro

Pro kost $74 per maand. Je kunt hiervoor onder meer drie zzp-websites maken, alle features van Standard gebruiken en A/B-testen afnemen.

Auteur

Schrijf een reactie