Zoek naar:

Ondernemers ontkomen anno nu niet meer aan een eigen website. Dit kun je uitbesteden aan een developer, maar ook zelf doen. Ga je voor dat laatste? Newsflash: je hebt voor een website maken software nodig. Kies zodoende uit een van de onderstaande soorten websitesoftware om zelf aan de slag te gaan. We hebben de voordelen en kosten per provider voor je op een rijtje gezet!

1. Joomla!

Wat is Joomla!?

Joomla! is een van ’s werelds bekendste systemen om een website mee te bouwen. Het is een Content Management System – een CMS – waarmee je relatief eenvoudig sites met meerdere pagina’s maakt, zoals blogs.

Joomla! is een opensourcesoftware, wat inhoudt dat iedereen het kan aanvullen. De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos, maar daardoor moeten beginners doorgaans wel even wennen aan het nogal omvangrijke systeem.

Wat zijn de belangrijkste features van Joomla!?

Profiteer van Joomla!’s eindeloze mogelijkheden

Je kunt je website met behulp van Joomla! zo dynamisch en interactief maken als je zelf wilt.

Word goed vindbaar in zoekmachines dankzij de verschillende SEO-tools

Joomla! biedt uiteenlopende mogelijkheden om je vindbaarheid in Google (semi) automatisch te verhogen, bijvoorbeeld aan de hand van in te vullen meta-data.

Ontvang automatisch een optimale beveiliging

Het feit dat de hele wereld mee kan werken om Joomla! te verbeteren, resulteert ook in méér digitale veiligheid.

Wat kost Joomla!?

Deze websitesoftware is gratis.

2. Leadpages

Wat is Leadpages?

Leadpages helpt kleine ondernemingen tijdens het bouwen van websites, landingspagina’s, pop-ups en méér. Dat doen ze op een uiterst makkelijke manier. De software werkt namelijk met templates die met behulp van een Drag & Drop Builder eenvoudig aanpasbaar zijn. Leadpages maakt het daardoor mogelijk om zonder enige kennis van HTML een site te produceren.

Wat zijn de belangrijkste features van Leadpages?

Maak dankzij een drag-and-drop-systeem op zéér eenvoudige wijze een fraaie website

Je hebt hier geen vakkennis voor nodig: de Drag & Drop Builder regelt alles voor je.

Verzamel leads binnen no-time

Leadpages helpt je door middel van allerlei handige add-ons aan méér aanvragen voor jouw product of dienst.

Profiteer van inzicht in je marketing

Leadpages analyseert je marketingcampagnes met behulp van ingebouwde functies, zoals de mogelijkheid om tests af te nemen. De inzichten die hieruit voortvloeien, leiden indirect tot meer leads en sales.

Screenshot Leadpages

Wat kost Leadpages?

Leadpages werkt met twee betaalmogelijkheden: Standard en Pro.

Standard

Standard kost $37 per maand. Je kunt hiervoor onder meer één zzp-website maken, landingspagina’s creëren en pop-ups ontwikkelen.

Pro

Pro kost $74 per maand. Je kunt hiervoor onder meer drie zzp-websites maken, alle features van Standard gebruiken en A/B-testen afnemen.

3. Squarespace

Wat is Squarespace?

Squarespace is software speciaal voor de ontwikkeling van webshops. Dat gaat simpel en er is géén kennis van HTML voor vereist. Je kiest simpelweg een van de vele templates, voorziet deze van je huisstijl en voilà – je bent good to go.

Het is vervolgens ook mogelijk om gebruik te maken van de vele ingebouwde marketingtools die Squarespace biedt. Voorbeelden hiervan zijn koppelingen met sociale media en de mogelijkheid om mailings samen te stellen.

Wat zijn de belangrijkste features van Squarespace?

Gebruik templates om eenvoudig een mooie website neer te zetten

Squarespace biedt verschillende flexibele templates die je helemaal naar smaak kunt aanpassen.

Profiteer van de vele add-ons om je e-commerce mee te stimuleren

De software biedt bijvoorbeeld functionaliteiten die je merchandising en betalingen uit handen nemen.

Gebruik de bijbehorende marketingtools om je sales te boosten

Het is met Squarespace onder andere mogelijk om mailings te maken – allemaal op één plek.

Wat kost Squarespace?

Squarespace werkt met vier verschillende betaalplannen:

 • Personal
 • Business
 • Basic Commerce
 • Advanced Commerce
Screenshot Squarespace

Personal

Personal kost €11 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer één domeinnaam, SSL-beveiliging en een ongelimiteerde bandbreedte.

Business

Business kost €17 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Personal, de optie tot maatwerk via CSS en JavaScript en de mogelijkheid om promotionele pop-ups en banners te maken.

Basic Commerce

Basic Commerce kost €24 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Business, de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal producten te verkopen en de optie om cadeaukaarten te verstrekken.

Advanced Commerce

Advanced Commerce kost €36 per maand. Je krijgt hiervoor onder meer alle functionaliteiten van Basic Commerce, de mogelijkheid om abonnementen te verkopen en de optie tot het werken met geavanceerde kortingen.

4. Weebly

Wat is Weebly?

Weebly is in zekere zin vergelijkbaar met Squarespace. Deze websitesoftware werkt bijvoorbeeld ook met een drag-and-drop-systeem – en ook dit systeem legt de focus op ondernemers in de e-commerce. 

Een keuze tussen Squarespace en Weebly lijkt er dus met name een van persoonlijke voorkeuren en prijs.

Wat zijn de belangrijkste features van Weebly?

Maak binnen no-time mooie ontwerpen voor je webshop

De optie Storefront geeft je de mogelijkheid deze vervolgens helemaal te personaliseren.

Gebruik Weebly als beheerplatform

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je voorraden te beheren, bestellingen te verwerken en zelfs belastingen te regelen.

Profiteer van allerlei geavanceerde hulpmiddelen

Voorbeelden van de mogelijkheden: real-time verzendingen, kortingscodes en betalingen in verschillende valuta.

Wat kost Weebly?

Weebly maakt onderscheid in prijzen voor websites en prijzen voor online winkels.

Screenshot Weebly voor websites

Voor websites

Zzp-websites bouwen kan bij Weebly aan de hand van déze pakketten:

 • Gratis
 • Connect
 • Pro
 • Business
Gratis

De gratis optie is bedoeld voor basisgebruik. Je krijgt onder meer SSL-beveiliging, 500 MB aan opslag en een domein met Weebly-branding.

Connect

Connect kost €5 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt om je website met een domein te verbinden. Je krijgt verder alle features van Gratis.

Pro

Pro kost €10 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt voor groepen en organisaties. Je krijgt onder meer alle features van Connect, een zoekfunctie en je ziet géén Weebly-advertenties.

Business

Business kost €20 per maand bij een jaarabonnement en is geschikt voor kleine bedrijven en winkels. Je krijgt onder meer alle features van Pro, een systeem voor voorraadbeheer en de mogelijkheid tot het maken van pop-up-meldingen.

Screenshot Weebly voor online winkels

Voor online winkels

Een online winkel maken kan bij Weebly aan de hand van déze pakketten:

 • Pro
 • Business
 • Business Plus
Pro

Pro kost €10 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor groepen en organisaties. Je krijgt onder meer een onbeperkte opslag en de mogelijkheid tot het accepteren van betalingen met Square.

Business

Business kost €20 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor kleine bedrijven en winkels. Je krijgt onder meer alle features van Pro en een systeem voor je voorraadbeheer.

Business Plus

Business Plus kost €30 per maand bij een jaarabonnement en is bedoeld voor grotere bedrijven. Je krijgt onder meer alle features van Business en de mogelijkheid tot real-time verzendingen.

5. WordPress

Wat is WordPress?

WordPress is het meest gebruikte CMS en mogelijk de beste websitesoftware ter wereld. De opensourcesoftware stelt je in staat om gratis een website of blog met een ongelimiteerd aantal pagina’s aan te maken. Dat kan from scratch, maar ook aan de hand van de vele templates die professionele én hobbymatige bijdragers voor je hebben gemaakt.

Het gebruik van WordPress is niet zo simpel als dat van drag-and-drop-systemen als Weebly, maar ook niet zo ingewikkeld als dat van Joomla! Het system kreeg daardoor in het verleden meermaals de titel Best Webdesign Software.

Wat zijn de belangrijkste features van WordPress?

Kies uit duizenden gratis templates

Het aantal templates wordt bovendien doorlopend uitgebreid.

Gebruik plug-ins om alles wat je maar wilt te maken

Inschrijvingslijsten voor mailings, aangepaste zoekmachines, pop-ups… Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een (gratis) plug-in voor. Dat maakt de mogelijkheden met WordPress zo goed als onbegrensd.

Profiteer van een optimale vindbaarheid voor zoekmachines

Plug-ins als Yoast helpen jouw website of -shop aan een zo hoog mogelijke ranking in de zoekresultaten van Google.

Wat kost WordPress?

WordPress is gratis.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik als zzp’er websitesoftware gebruiken?

Een ondernemer kan eigenlijk niet meer zonder een eigen website. Een website laten maken als zzp’er is een optie, maar een website maken als zzp’er is dat ook – en je hebt om zelf een website te maken software nodig. 

De verschillende soorten websitesoftware helpen je tijdens het maken van simpele én hele uitgebreide websites en -shops.

Waar moet ik op letten tijdens het kiezen voor websitesoftware?

De keuze voor de juiste websitesoftware is er eigenlijk een die voornamelijk gaat tussen gebruiksgemak en mogelijkheden.

Squarespace en Weebly helpen je op een eenvoudige wijze aan een schitterende website. Ze werken met kant-en-klare templates en drag-and-drop-systemen, waardoor iedere leek iets imponerends kan neerzetten.

De mogelijkheden van dit soort website-maken-programma’s zijn dus groot, maar niet zo immens als bij Joomla! en WordPress. Deze voorbeelden van opensourcesoftware worden namelijk elke dag aangepast door mensen van over de hele wereld. Het kost je wat tijd om je hierin te verdiepen, maar dan zijn je opties ook wel echt eindeloos. 

Wij vinden Joomla! en WordPress om die reden de beste websitesoftware. WordPress is wat ons betreft écht de beste gratis websitesoftware.

Welke websitesoftware is het goedkoopst?

Je hebt om zelf een website te maken gratis software nodig. Joomla! en WordPress zijn kosteloos en dus het goedkoopst.

Drag-and-drop-systemen, zoals aangeboden in de vorm van Leadpages, Squarespace en Weebly, kosten geld. Deze websitesoftware kopen is dus onontkomelijk.

Auteur

Schrijf een reactie