Zoek naar:

Niet alleen btw van diensten en producten uit Nederland kun je terugvorderen, maar ook van diensten en producten uit het buitenland kun je btw terugvorderen. Voor btw betaald in landen binnen de EU kun je dit doen via een teruggaveverzoek of door een service in te stellen. De uniforme regels maken dit gemakkelijker. Voor landen buiten de EU is het lastiger, en moet je zelf uitzoeken bij de desbetreffende belastingdienst hoe dit moet.

Btw terugvragen buitenland

Er is een verschil tussen het terugvorderen van btw uit landen die lid zijn van de Europese Unie en landen die dit niet zijn. Het terugvragen van buitenlandse btw binnen de EU heeft andere en eenvoudigere regels.

Buitenlandse BTW terugvragen binnen EU

Binnen de EU is het mogelijk om via de fiscus van het desbetreffende land de btw die je hebt betaald terug te vorderen. Het terugvorderen van deze btw kan op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  1. Via een teruggaveverzoek. In dit geval regel je het zelf via de Belastingdienst, of
  2. Je doet een beroep op een service om de teruggave van je btw voor jou te regelen.

Het terugvorderen van de buitenlandse btw binnen de EU heeft best wat voeten in de aarde. De Nederlandse Belastingdienst heeft er dan ook voor gekozen om er een speciale website voor in het leven te roepen. Op deze website is het voor ondernemers mogelijk om inlogcodes aan te vragen.

Heb je dit gedaan? Binnen een maand ontvang je je inloggegevens waarmee je kunt inloggen en aan kunt geven in welk land je de aangifte hebt gedaan. Het is wel de bedoeling dat je hier ook bewijzen aanlevert en nog wat aanvullende informatie geeft. Denk hierbij aan:

  • Datum van aankoop;
  • De bedragen die zijn betaald;
  • De adresgegevens;
  • De btw-nummers van de plaats van aankoop;

Het grote voordeel van buitenlandse btw terugvragen binnen de EU is de uniformiteit. Dit zorgt ervoor dat er een globale regelgeving geldt die in alle lidstaten van toepassing is.

Let op: sommige landen liggen geografisch wel in Europa maar zijn geen lid van de EU, zoals Zwitserland en Noorwegen bijvoorbeeld.

Buitenlandse BTW terugvragen buiten EU

Wanneer je btw hebt betaald in een land dat geen lid is van de EU dan is er ook geen sprake van uniformiteit. Het terugvorderen van de btw die je betaald hebt is dan een stuk moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Hoe je precies je btw terug moet vragen hangt af van het land en moet je vragen aan de desbetreffende belastingdienst.

Je kunt hiervoor het beste kijken op de websites van de overheid. Door te zoeken met termen zoals ‘tax return’ of ‘VAT refund’ vergroot je de kans om te vinden wat je zoekt. Ook in deze gevallen zul je bewijsstukken aan moeten leveren om de btw terug te krijgen.

Btw verleggen

In sommige gevallen kun je ook vragen of de buitenlandse ondernemer zijn goederen of diensten aan je wil leveren zonder daar btw op aan te rekenen. Dit noemen we btw verleggen. Op die manier hoef je ook geen btw terug te vragen. Voor het aanvragen van deze vrijstelling heb je alleen je eigen btw-nummer nodig.

Wat er dan gebeurt is dat de btw verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt dan geen btw in rekening, maar verlegd deze naar jou als afnemer. In de btw aangifte vermeld de leverancier dan waarover btw verlegd is. Wat jij moet doen is de vergoeding en de btw die naar je verlegd is vernoemen in jouw btw aangifte.

Hier lees je meer over btw verleggen. Meer informatie over boekhoudprogramma’s vind je hier.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie