Een WW-uitkering en een eigen bedrijf: kan dat? Ja – een uitkering krijgen is ook als zelfstandig ondernemer mogelijk. Je moet hiervoor wél aan een aantal voorwaarden voldoen.
Een bedrijf dat maar niet van de grond komt. Ontslag dat je niet voorzag. Een simpele samenkomst van vervelende omstandigheden. Ze kunnen alledrie leiden tot financiële afhankelijkheid.
Gelukkig zijn er verschillende vangnetten voor ondernemers die geen werk, maar wél inkomsten nodig hebben. We onderscheiden bijvoorbeeld zes subsidies waar ook zzp’ers recht op hebben.
Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als zzp’er méér nodig heb dan alleen een vangnet. Of je – in dat geval – kunt zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering hangt af van de situatie waarin je je bevindt. Het is bijvoorbeeld van belang of je eerst in loondienst hebt gezeten.
We maken daarom, in een poging de vraag uit de titel te beantwoorden, onderscheid tussen een aantal situaties die we hieronder behandelen. Dit zijn:
- Ik wil stoppen als zzp’er, want ik verdien er niet genoeg mee;
- Ik wil stoppen als zzp’er, want ik ben pensioengerechtigd;
- Ik wil stoppen als zzp’er en bevind me tussen de 55-jarige en pensioengerechtigde leeftijd;
- Ik wil tijdelijk stoppen als zzp’er, want ik ben zwanger.
Ik wil stoppen als zzp’er, want ik verdien er niet genoeg mee
Het gebeurt vaak genoeg dat een bedrijf niet langer levensbaar is. Je kunt in dat geval een beroep doen op het Bbz: het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen.
De Bbz is een periodieke uitkering voor zzp’ers die jouw inkomen kan aanvullen tot het bijstandsniveau. Op deze manier kun je tijdens het beëindigen van het bedrijf toch rondkomen.
Belangrijk daarbij: vraag deze zzp’er-uitkering bij de gemeente aan en vóórdat je stopt met jouw bedrijf.
Daarnaast moet je hiervoor aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je werkt als zelfstandige zonder personeel;
- Je werkt minimaal 1.225 uur per jaar voor je eigen bedrijf;
- Je eigen onderneming moet noodgedwongen stoppen omdat deze niet langer levensvatbaar is;
- Je kunt het bedrijf niet direct beëindigen.
Deze periodieke uitkering voor zzp’ers geldt voor maximaal twaalf maanden. Ben je 55 jaar of ouder? Dan kan het zijn dat je recht hebt op IOAZ – de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Daarover later meer.
Ik heb eerder in loondienst gewerkt
Heb je eerder in loondienst gewerkt en binnen dit dienstverband ontslag gekregen of zelf ontslag genomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een WW-uitkering voor zelfstandigen.
Of zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering voor jou mogelijk is, hangt af van de volgende factoren:
- De duur van de zzp-uitkering die je zou krijgen wanneer je niet als zelfstandige was begonnen;
- De duur van het hebben van een eigen bedrijf;
- De vraag of je helemaal of deels bent gestopt met het werk als zelfstandig ondernemer.
Ik ben zzp’er, maar werkte ook in loondienst
Werk je als zzp’er, maar ook in loondienst? En raak je jouw functie in loondienst kwijt? Dan ben je op zoek naar een WW-uitkering én zzp-inkomsten en steekt de situatie weer anders in elkaar. Je kunt ook dan recht hebben op een WW-uitkering, maar die worden natuurlijk niet gegeven aan iemand die met zijn zzp-inkomen gewoon rond kan komen.
Het UWV kijkt daarom naar twee zaken: het gemiddeld aantal uren dat je per week als zelfstandige werkte toen je de baan in loondienst nog had én het aantal vrijgestelde uren. Dit zijn de 26 weken vóórdat je stopte met het werk bij de werkgever in loondienst. Deze uren worden niet van de eventuele zzp-WW-uitkering afgetrokken.
Ik ben zzp’er en heb al eerder een WW-uitkering gehad
Wanneer je als ondernemer stopt met je bedrijf, maar vóór het starten van dit bedrijf een WW-uitkering had, kun je mogelijk de oude uitkering terugkrijgen. Dit noemen we een herleving WW-uitkering.
Na het opnieuw aanvragen van een WW-uitkering als zzp’er ben je echter wel verplicht te solliciteren naar banen in loondienst. Deze sollicitatie-activiteiten moet je doorgeven aan het UWV.
Ik wil stoppen als zzp’er, want ik ben pensioengerechtigd
Je hebt als zzp’er recht op inkomsten uit de Algemene Ouderdomswet – de AOW – wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt: 67 jaar. Wil je een aanvullende oudedagsvoorziening? Dan moet je dat zelf regelen. Er bestaan meerdere mogelijkheden voor dit aanvullende pensioen.
Wil je weten hoe je als zzp’er je pensioen regelt? Lees dan ons artikel over pensioenen en wordt binnen vier minuten wijzer.
Ik wil stoppen als zzp’er en bevind me tussen de 55-jarige en pensioengerechtigde leeftijd
Heb je te weinig inkomsten uit je eigen bedrijf, maar hik je al een beetje tegen je pensioen aan? Dan kom jewellicht in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.
Deze IOAZ-uitkering vult het inkomen van jou (en je partner) aan tot het bijstandsniveau. De Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen vraag je aan vóórdat je stopt met je bedrijf.
Het bedrijf dient negentien maanden na de aanvraag van de IOAZ te worden stopgezet. Als je tóch door wil gaan met jouw bedrijf, is een Bbz-uitkering een mogelijke uitkomst.
Ik wil tijdelijk stoppen als zzp’er, want ik ben zwanger
Een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen, de zogeheten ZEZ-uitkering, kun je aanvragen wanneer je zwanger bent en als zelfstandige ondernemer (met of zonder personeel) werkt. Je krijgt dan niet alleen een zwangerschapsuitkering, maar ook een bevallingsuitkering.
Voorwaarden
Je komt in aanmerking als…
- …je een eigen bedrijf hebt;
- …je meewerkend echtgenote of partner bent van zelfstandige;
- …je freelancer, artiest, huisarts, huishoudelijke hulp of gastouder bent;
- …je zelfstandig bent én in loondienst zit.
Aanvullende voorwaarde: op de dag vóór de uitkering voor zzp’ers ingaat, moet je actief zijn als zelfstandig ondernemer.
De hoogte van een ZEZ-uitkering is nooit meer dan het wettelijk bruto minimumloon. Op deze zzp-uitkering heb je 16 weken recht. De aanvraag van de zwangerschapsuitkering doe je vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk twee weken voor jouw zwangerschapsverlof.
0 reacties