Zoek naar:

Heb je altijd al gedroomd van een eigen bedrijf, maar durfde je de stap niet te nemen? Of heb je die stap juist genomen, maar vraag je je soms af waar je in hemelsnaam aan bent begonnen? Deze belangrijkste eigenschappen van een ondernemer geven je een zetje in de juiste richting.

Hoe word je ondernemer?

Laten we beginnen bij het begin. Technisch gezien ben je een ondernemer als je een eigen bedrijf opricht. Wil je een bedrijf oprichten? Dan is het enige wat je moet doen jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Kies je rechtsvorm, bijvoorbeeld eenmanszaak of bv, vul wat gegevens in, betaal €51,95 en je hebt een eigen bedrijf. Nu ben je een ondernemer.

Is het echt zo makkelijk om een ondernemer te worden?

Ja, want met een eigen bedrijf ben je een ondernemer. 

Toch zijn veel mensen het erover eens dat een ondernemer worden niet hetzelfde is als een ondernemer zijn. Er zijn bepaalde eigenschappen waar een ondernemer over moet beschikken om succesvol te zijn. 

Sommige mensen hebben het in zich en proberen altijd lucratieve projecten op te zetten. Zo’n kind uit de buurt die spullen uit zijn vaders schuur haalt om er een mini-golfbaan mee te bouwen, om vervolgens grof geld te vragen voor een rondje golf.

Een vreemd voorbeeld – we weten het. Maar we willen er alleen maar mee illustreren dat er ook zoiets bestaat als een geboren ondernemer. Iemand die van nature over alle belangrijke eigenschappen beschikt.

Zijn de eigenschappen van een ondernemer aan te leren?

Geboren ondernemers hebben eigenschappen als enthousiasme, doorzettingsvermogen en flexibiliteit in zich. Dit zijn absoluut belangrijke eigenschappen voor een ondernemer. Beschik je over deze eigenschappen? Dan heb je het in je om de stap te nemen om ondernemer te worden.

De eigenschappen van een ondernemer zijn echter wel aan te leren – dus geen paniek als je hier niet over beschikt. Zolang je gelooft in je bedrijf en plezier hebt in wat je doet, blijft de motivatie om er een succes van te maken. Het geeft je een drive om je onderneming te laten groeien.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer?

Dit vinden wij de vijf belangrijkste eigenschappen van een ondernemer:

  • Creativiteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Zelfvertrouwen
  • Besluitvaardigheid
  • Reflecterend vermogen

1. Creativiteit

Ben je een geboren ondernemer? Of ben je iemand die een bedrijf start en de eigenschappen van een ondernemer wil leren door het gewoon te doen? Het begint allebei bij die eerste stap: een idee voor een onderneming. Misschien wil je een product verkopen – of heb je dienst in je hoofd waar in je omgeving behoefte aan is.

Dat eerste idee blijft maar door je hoofd spoken. En daarom is creativiteit een belangrijke eigenschap van een ondernemer. Creativiteit helpt je dat eerste idee in een stappenplan te verwerken, zodat je je product of dienst op de markt kan brengen. Zet je idee om in iets tastbaars dat toegankelijk is voor je klanten.

Creativiteit is één van de eigenschappen van een ondernemer die van pas komt tijdens de startfase, maar ook in de toekomst. Je moet tenslotte creatief zijn om continu te vernieuwen. Zo hou je je bedrijf fris en uniek en blijf je eventuele concurrentie altijd een stap voor.

2. Doorzettingsvermogen

Eén van de belangrijkste kenmerken van een ondernemer is doorzettingsvermogen. Een onderneming starten is makkelijk, maar een onderneming blijven runnen vergt veel doorzettingsvermogen. Gaat het goed met je bedrijf? Dan weet je dat er op een gegeven moment ook tegenslagen komen. Daar moet je mee om leren gaan. Ondernemen is niet makkelijk.

Het klinkt misschien een beetje negatief, maar als je bent voorbereid op tegenslagen is het makkelijker om er mee om te gaan. Kijk eens naar de grote bedrijven in de wereld, zoals Amazon, Apple, Google en Coca-Cola. Denk je dat de oprichters nooit iets negatiefs hebben meegemaakt? En tóch zijn ze doorgegaan. Met resultaat.

Dit geldt trouwens ook voor de kleinere bedrijven. Die ene loodgieter in jouw woonplaats, die al 25 jaar aan het klussen is. Of de lokale snackbar die al sinds je een kind was bestaat. Allemaal ondernemers met doorzettingsvermogen.

Vechten en doorgaan wanneer het tegenzit is zodoende zeer belangrijk. Blijf je doorzetten, dan geef je jezelf de mogelijkheid om een tegenslag te veranderen in een uitdaging en je onderneming er weer bovenop te helpen.

3. Zelfvertrouwen

Heb je mensen in je omgeving verteld over je plannen om een onderneming te starten? Dan hoor je waarschijnlijk veel lovende, maar ook negatieve opmerkingen. Er zijn altijd mensen zijn die niet in jou of jouw onderneming geloven. 

Maakt dat uit? Absoluut niet. Zolang jij gelooft in je onderneming en vertrouwen hebt in jezelf, weet je dat je altijd goede keuzes maakt waar jij in gelooft.

Zelfvertrouwen is bovendien aanstekelijk. Geloof jij in je bedrijf en ben je er enthousiast over? Dan volgen er vanzelf mensen. Straal jij zelfvertrouwen uit? Dan geloven investeerders, medewerkers én (potentiële) klanten in waar je voor staat.

4. Besluitvaardigheid

Groeit je bedrijf? Dan sta je er waarschijnlijk niet langer alleen voor. Je houdt contact met klanten, werkt samen met derden en moet misschien zelfs personeel inschakelen.

Toch ben jij als eigenaar aan het eind van de dag wél degene die beslissingen moet nemen. Kleinere, alledaagse beslissingen, maar ook belangrijke beslissingen die de koers van je onderneming bepalen. Besluitvaardigheid is daarom eveneens één van de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer.

Besluitvaardigheid is te leren. Het begint met zelfvertrouwen, maar heeft ook te maken met inzicht, afwegingen maken, risico nemen en creativiteit. Hoe meer beslissingen je neemt, hoe makkelijker het wordt.

5. Reflecterend vermogen

We schreven eerder dat ondernemen niet makkelijk is en dat je met tegenslagen te maken krijgt. Steek je daarbij je hoofd in het zand en ga je gewoon door op dezelfde voet? Dan hou je dat waarschijnlijk niet voor. Reflecterend vermogen is één van de eigenschappen van een ondernemer die onmisbaar zijn.

Gaat er iets fout in het bedrijf? Geen probleem, zolang je maar weet wat er fout is gegaan, waarom het fout is gegaan en wat je er van kan leren om het in de toekomst te voorkomen. 

Zelfs als het een lange tijd goed gaat, is het niet verkeerd om af en toe eens stil te staan en te bedenken waarom het zo goed gaat. Ondernemen is continu leren en aanpassen!

Wat zijn de zwakke punten van een ondernemer?

Kijk je naar de tegenstellingen van de eigenschappen van een ondernemer, dan heb je meteen de zwakke punten van een ondernemer gevonden. Denk aan onzekerheid, impulsiviteit, te veel hooi op je vork nemen, alles zelf willen doen en te vaak de kat uit de boom kijken. 

Deze punten kunnen je als ondernemer in de weg zitten, maar zolang je je bewust bent van zwakke punten en je ze meeneemt in je reflectie, kunnen ze juist je sterke punten worden.

Neem je de stap?

Heb je dit artikel gelezen en denk je dat jij de eigenschappen om ondernemer te worden in je hebt? Lijkt het hard werk, maar zie je dat eerder als een uitdaging dan dat het je afschrikt? Blijf niet met goede ideeën in je hoofd zitten. Schrijf je in bij de KvK en begin gewoon. Bill Gates en Steve Jobs zijn op een dag ook simpelweg gestart…

Auteur

Schrijf een reactie