Zoek naar:

Of je als zzp’er een accountantsverklaring nodig hebt? Het korte antwoord op die vraag: nee – dat heb je niet nodig. Als ondernemer ben je desondanks wél altijd gebaat bij een goede, duidelijke administratie. En in dat geval kan een accountantsverklaring je best helpen. Lees verder voor meer!

Wat is een accountantsverklaring?

Iedere ondernemer heeft zijn eigen administratie. Een eigen administratie die, volgens veel ondernemers zelf, behoorlijk in elkaar steekt. Of dat ook echt zo is? We gaan van het goede uit en denken dat dit in de meeste gevallen daadwerkelijk het geval.

Een echte garantie heb je natuurlijk nooit. Tenzij iemand met de nodige expertise er met een neutrale blik naar kijkt en vervolgens ook concludeert dat het allemaal in orde is. Een accountant, bijvoorbeeld.

Dat is in wezen waar een accountantscontrole op neerkomt. Het is een verklaring van juiste en volledige cijfers omtrent jouw financiële boekhouding, afgegeven door een expert op dat gebied.

Verschillende soorten accountantsverklaringen

De enige accountantsverklaring is de ander niet. Een accountant kan met verschillende soorten op de proppen komen die vooral variëren in omvang.

Beoordelingsverklaring

De beoordelingsverklaring is er een van. Dit is de meest simpele vorm en houdt in feite alleen in dat de accountant je financiën heeft beoordeeld. Dat hoeft niet te beteken dat je financiën op orde zijn en je dus financieel gezond bent, daar waar een accountant ook een negatieve beoordeling kan geven. Bij de beoordelingsverklaring

Controleverklaring

Wat dat betreft, is de controleverklaring een stuk vollediger. Deze is alleen verplicht voor grotere MKB bedrijven en wordt afgegeven als een accountantsteam in kwestie het overzicht ook heeft gecheckt: een stuk diepgaander, dus.

De derde variant is de zogeheten samenstellingsverklaring. Deze versie wordt afgegeven als de accountant het document ook heeft samengesteld. En tóch is dat geen garantie voor juistheid. Die zekerheid wordt bij de samenstellingsverklaring namelijk niet gegeven.

Strenge regels

Welke accountantsverklaring een accountant ook afgeeft: hij of zij is gebonden aan behoorlijk strenge regels. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hiermee wordt geknoeid – daar is het allemaal nét iets te gewichtig voor.

Wanneer heb ik een accountantsverklaring nodig?

Zoals gezegd hoef je als zzp’er geen accountantsverklaring te hebben. Eenmanszaken zijn voor de wet namelijk kleine rechtspersonen – en die ontspringen de dans.

Zogenoemde middelgrote en grote bedrijven hebben de verklaring wél nodig. We spreken van een middelgrote rechtspersonen wanneer een bedrijf een balanstotaal groter dan 4,4 miljoen euro heeft, over een netto-omzet groter dan 8,8 miljoen euro beschikt óf meer dan vijftig mensen in dienst heeft. Je moet als zzp’er dus behoorlijk groeien, wil je een accountantsverklaring nodig hebben.

Accountantsverklaring aanvragen

Heb je wél een accountantsverklaring nodig? Dan adviseren we altijd om verschillende accountants te benaderen voor een prijsopgave. Alleen dan kun je diensten en prijzen met elkaar vergelijken. Een accountantsverklaring aanvragen kan HIER. Je krijgt dan drie gratis prijsopgaven op maat, afkomstig van verschillende, gekwalificeerde boekhouders.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie