Zoek naar:

Start je een onderneming als zzp’er? Dan moet je een rechtsvorm kiezen: de juridische vorm van je bedrijf. Startende ondernemers vinden het vaak lastig om te bepalen welke vorm ze nodig hebben: een bv of eenmanszaak. Welke past bij jou?

Wat is het grootste verschil tussen een eenmanszaak en een bv?

Een keuze tussen een bv of eenmanszaak is er vooral een die gaat over je belastingen en je aansprakelijkheid. Het is belangrijk om de voordeligste vorm qua belastingen te kiezen, maar tegelijkertijd je ondernemersrisico laag te houden.

Eenmanszaak

Het belangrijkste kenmerk van een eenmanszaak is het feit dat deze van een natuurlijk persoon is: van jou. De winst is van jou én je draagt de verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf. Je krijgt alle winst zelf, maar als er schulden zijn, ben je daar zowel privé als zakelijk verantwoordelijk voor.

Over je winst wordt inkomstenbelasting gerekend. Deze belasting wordt aan het eind van het jaar ingehouden. De winst minus de inkomstenbelasting is je netto inkomen. 

Bv

Bij een bv ligt de verantwoordelijkheid anders. Een bv is namelijk een rechtspersoon. 

Waar je bij een eenmanszaak zelf verantwoordelijk bent voor je onderneming, is dat bij de bv… de bv.

Word jij de directeur en aandeelhouder van de bv? Dan ben je met je privévermogen niet aansprakelijk. Je komt in loondienst van de bv en bent dus een werknemer van je eigen bedrijf.

De omzet van de bv, minus de kosten, vormt daarbij de winst. Jouw salaris als directeur van de onderneming valt onder deze kosten. Over de winst moet een bv vennootschapsbelasting betalen.

Je richt de bv zelf op – met behulp van een akte via de notaris.

Het verschil tussen eenmanszaak en zzp?

Zzp staat, zoals je weet, voor zelfstandige zonder personeel. Het is dus een begrip. Een eenmanszaak daarentegen is een rechtsvorm. Een zzp’er kan dus een eenmanszaak hebben: het zijn twee verschillende zaken.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak vs bv?

Kiezen of je een bv of eenmanszaak als rechtsvorm wil, is lastig. Ken je de voordelen? Dan wordt het wellicht makkelijker.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een eenmanszaak:

  • Je richt een eenmanszaak eenvoudig op;
  • Je profiteert als starter van verschillende belastingvoordelen.

Je richt een eenmanszaak eenvoudig op

Je schrijft jezelf in bij de Kamer van Koophandel – en that’s it. Deze inschrijving kost je eenmalig €51,95. 

Wil je een bv oprichten? Dan betaal je dezelfde inschrijfkosten, maar ben je ook enkele honderden euro’s extra kwijt om de factuur van de notaris te betalen. 

De kosten verschillen dus enorm, maar of je nu kiest voor een bv of eenmanszaak: ze zijn in beide gevallen gelukkig eenmalig.

Je profiteert als starter van verschillende belastingvoordelen

Heb je een eenmanszaak? Dan betaal je inkomstenbelasting. Een voordeel van deze belasting is dat er zakelijke aftrekposten zijn waarvan je mag profiteren, zolang je jezelf maar aan de voorwaarden houdt. Deze aftrekposten zijn niet mogelijk bij een bv, waar winstbelasting in plaats van inkomstenbelasting wordt betaald.

Wat zijn de voordelen van een bv vs eenmanszaak?

Wil je een bv oprichten? Dan heeft dat over het algemeen meer voordelen dan een eenmanszaak. Het hangt weliswaar van je situatie af of een bv of eenmanszaak het beste bij je past, maar dit zijn in ieder geval de grootste voordelen van een bv:

  • Je hebt geen persoonlijke aansprakelijkheid;
  • Je kunt je risico spreiden met meerdere bv’s;
  • Je kunt investeerders aantrekken;
  • Je straalt meer professionaliteit aan;
  • Je kunt sparen in een bv.

Je hebt geen persoonlijke aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk wanneer je zaak schulden heeft die je niet kan betalen. Je huis, auto en inboedel lopen dan risico. 

Kan een bv schulden niet meer betalen? Dan gaat de bv bankroet. Als directeur loop jij geen risico, omdat privé- en zakelijk risico gescheiden zijn.

Je kunt je risico spreiden met meerdere bv’s

Wil je risico’s spreiden middels een bedrijfsconstructie met meerdere bv’s – oftewel een holding? Dan is dat gewóón mogelijk. Een holding kan voor jou als ondernemer fiscaal voordeliger zijn.

Je kunt investeerders aantrekken

Ben je op zoek naar geldverstrekkers die willen investeren in je onderneming? Dan kunnen zij deelnemen met aandelen. Dit mogen zakenrelaties zijn, maar ook familieleden.

Je straalt meer professionaliteit uit

Richt je een bv op? Dan geeft dat soms een professionelere, meer ervaren indruk. Gebruik dit als voordeel als je bijvoorbeeld zaken met het buitenland doet.

Je kunt sparen in een bv

Wist je dat je in een bv kunt sparen? Bouw een reserve op als appeltje voor de dorst – voor minder productieve periodes. Voeg je winst aan het eigen vermogen van de bv toe. Bouw zelf je pensioen op. Het kan allemaal.

Wat is het omslagpunt voor een bv of eenmanszaak in 2022?

We schreven al eerder dat fiscaal voordeel een belangrijk punt is in de keuze bv of eenmanszaak. Wanneer is het financieel voordeliger om een bv óf een eenmanszaak op te richten? We kijken naar het omslagpunt.

Het omslagpunt is grofweg €150.000. We bedoelen hiermee dat een bv pas voordeliger is als je ten minste €150.000 aan winst per jaar boekt. 

Dit is dan ook de reden dat veel beginnende ondernemers of zzp’ers meestal kiezen voor een eenmanszaak. Dat heeft te maken met het soort belasting dat je in een bv of eenmanszaak betaalt. Als eenmanszaak betaal je alleen inkomstenbelasting, maar in een bv krijg je te maken met winst- en soms dividendbelasting.

Bovendien betaal je in een bv evengoed inkomstenbelasting over je salaris als directeur van de bv. Dat is overigens minimaal €48.000 per jaar.

Conclusie: is een bv of eenmanszaak de beste optie?

Zzp’ers zijn veelal (startende) ondernemers die minder dan €150.000 winst per jaar maken. Voor hen is een eenmanszaak de beste optie. Je moet dan weliswaar het risico nemen dat je privé aansprakelijk bent voor je zakelijke schulden, maar daar staat tegenover dat je profiteert van belastingvoordelen, inclusief aftrekposten, en zelf aan het roer staat van je bedrijf.

Het kan natuurlijk zijn dat je in de kwestie bv vs eenmanszaak tóch concludeert dat een bv beter bij je onderneming past, bijvoorbeeld omdat je winst boekt die hoger dan het omslagpunt ligt. Neem in dat geval even een kijkje op de website van de Kamer van Koophandel voor advies.

Auteur

Schrijf een reactie