Zoek naar:

Er zijn veel dingen in het leven onzeker. Je kunt eigenlijk op vrij weinig aan in deze tijd op aarde, behalve een aantal dingen. Zo weet je zeker dat je geboren wordt, dat je ouder wordt en dat je dood gaat…

Hier denken we natuurlijk allemaal liever niet aan – en dat hoeft gelukkig ook niet. Met één ding moet je echter wel minstens rekening houden: ouder worden. 

Dat je ouder wordt, betekent namelijk ook meteen dat je op een gegeven moment niet meer kunt werken. En dat je dan niet meer kunt werken, betekent natuurlijk ook dat je dan geen geld meer verdient.

De meeste mensen gaan zo tussen hun 65e en 70e met pensioen. Hiervoor is ook een leeftijd geregeld in de wet: de AOW-leeftijd

Je hebt vanaf dan, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, recht op AOW. Dit is een manier van pensioen, maar er zijn meer manieren voor het opbouwen hiervan – en die bespreken we in dit artikel met je. 

1. Pensioenrekening

Allereerst willen we het met je hebben over een pensioenrekening. 

Een pensioenrekening is een manier om een aanvullend pensioen op te bouwen. En ja – we weten dat je na je pensioen AOW krijgt. Maar dit is voor veel mensen bij lange na niet genoeg. De kosten voor normaal levensonderhoud worden immers maar hoger en hoger. 

Een pensioenrekening is een rekening waar je meestal periodieke stortingen op doet. Daarna wordt er met jouw geld belegd. 

Je ontvangt uiteindelijk het bedrag op de rekening met het al dan niet gemaakte rendement – minus de kosten die een pensioenrekening vraagt. 

Een goede pensioenrekening is Brand New Day – en een Brand New Day pensioen ervaring lees je hier. De beste pensioenrekeningen uitzoeken is namelijk nogal een klusje. 

2. Zelf beleggen

Je kunt het heft ook in eigen handen nemen. Je kunt namelijk zelf gaan beleggen. Hoef je ook geen bedrijf in te schakelen die dit voor je uit handen neemt.

Je moet je dan wel een behóórlijk stuk verdiepen in allerlei materie over traden, investeren, beleggingsstrategieën en ga zo maar door… Je moet eveneens veel zaken in de gaten houden, je timing en risico’s bepalen – enzovoort. Erg veel moeite – en dat voor de geringe kosten die je het mogelijk bespaart. Is dat nu de moeite waard? Waarschijnlijk niet! 

3. Een huis kopen

Tot slot – de laatste mogelijkheid. Dit is het kopen van een huis en hier veel op aflossen. Je hebt dan, wanneer je met pensioen gaat óf eerder, geen hypotheek meer – als je het goed doet. 

Je moet dan echter wel een behoorlijke som investeren. Bovendien is je timing belangrijk. Heb je een huis gekocht in een tijd dat de markt op een hoogtepunt was en verkoop je dit tijdens een dieptepunt?  Dan ben je nog lang niet jarig! Een hoop van je geld is dan in rook opgegaan. 

Doe je het goed en heb je een huis gekocht op een dieptepunt, dit afgelost en het verkocht met je pensioen op een hoogtepunt? Dan ben je binnen! Je hebt dan een mooi pensioen opgebouwd met flink rendement. 

Echter moet je dan wel weer gaan huren tot de huizenmarkt is afgekoeld, anders begin je weer van voren af aan. 

Auteur

Schrijf een reactie