Zoek naar:

Als zzp’er betaal je geen winstbelasting. Je hebt als zzp’er te maken met twee andere belastingen: de inkomstenbelasting en de btw. Inkomstenbelasting betaal je pas achteraf, na afloop van het boekjaar. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Dan kun je dit bedrag opzij zetten en de inkomstenbelasting dus betalen als het moet.

Als zzp’er betaal je geen winstbelasting maar inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting die je moet betalen is afhankelijk van de behaalde winst. Er zijn tabellen waarin je kunt aflezen wat je als zzp’er betaalt aan inkomstenbelasting. Op deze pagina van de Belastingdienst bekijk je de officiële en actuele tabbellen van de inkomstenbelasting.

Zo betaal je bij een winst van € 20.000 een bedrag van € 650 aan inkomstenbelasting en bij een winst van €40.000 betaal je € 4.000 inkomstenbelasting. De in de tabellen vermelde bedragen kunnen afwijken van de inkomstenbelasting die je uiteindelijk betaalt. De te betalen inkomstenbelasting is namelijk afhankelijk van allerlei factoren. Heb je veel zzp aftrekposten? Dan betaal je minder inkomstenbelasting.

Winst uit de onderneming

De winst die je uiteindelijk maakt als zzp’er is afhankelijk van de omzet en bedrijfskosten. De jaarlijkse gemaakte bedrijfskosten, zoals kantoorkosten, verkoopkosten en reiskosten, moeten van de bedrijfsinkomsten worden afgetrokken.

Het bedrag waar de inkomstenbelasting uiteindelijk over berekend wordt, is de winst uit onderneming. Is jouw winst €30.000? Dan is dat bedrag de basis voor de inkomstenbelasting berekening in box 1.

belastbare winst berekenen als zzp’er

Je hoeft niet over alle winst inkomstenbelasting belasting te betalen. Heb je een eenmanszaak? Ben je zzp’er? Dan heb je wellicht recht op de zelfstandigenaftrek (€ 3.750 in 2024). Ook heb je wellicht recht op de startersaftrek (€ 2.123). Investeer je meer dan € 2.846? Dan heb je recht op investeringsaftrek. Je hebt ook recht op mkb-vrijstelling (13,31% van de behaalde winst). Hier vind je een lijstje van alle aftrekposten voor zzp’ers.

Hoe bereken je de belastbare winst? Door de fiscale ondernemingsfaciliteiten waar je recht op hebt af te trekken van de winst. Er wordt belasting geheven over de nettowinst. Wat is de nettowinst? Dat is de winst die overblijft na aftrek van de gemaakte kosten (inkoop, onkosten, afschrijvingen en aftrekposten). Met deze rekentool bereken je makkelijk je belastbare winst én te betalen belasting. Bekijk hier de opties om het uit te besteden.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie