Zzp’ers moeten zorgen voor hun eigen pensioen. In je eigen pensioen voorzien kan op verschillende manieren. Lijfrentepensioen voor zzp’ers is daar een goed voorbeeld van. We leggen je graag uit hoe dit werkt.
Waarom moet ik voor mijn eigen pensioen zorgen als zzp’er?
Ben je in loondienst? Dan is het regelen van je pensioen vrij eenvoudig. Het bedrag dat je opzij zet, wordt namelijk van je brutoloon ingehouden. Iedere werknemer heeft een pensioenregeling waarin werknemer en werkgever elke maand een deel inleggen. Dit gebeurt nog vóórdat het salaris wordt betaald.
Als zzp’er verdien je weliswaar een inkomen, maar dat is niet je uiteindelijke salaris. Van het bedrag dat je verdient, moeten alle belastingen en premies nog worden afgetrokken. Zo ook je pensioen. Je moet dus zelf sparen voor je pensioen – en er zijn verschillende manieren waarop dat kan.
Een lijfrentepensioen voor zzp’ers is bijvoorbeeld erg populair. We gaan hieronder dieper in op het fenomeen lijfrentepensioen voor zzp’ers.
Wat is lijfrente?
Je hebt als zzp’er ook gewoon recht op een AOW-uitkering als je met pensioen gaat. Het is desondanks belangrijk om daarnaast een aanvullend pensioen te regelen. Een lijfrentepensioen voor zzp’ers is zo’n aanvullend pensioen.
Lijfrentepensioen wordt ook wel het derde-pijlerpensioen genoemd. De opzet ervan bestaat grofweg uit twee fases:
- Een opbouwfase
- Een uitkeringsfase
Dit betekent dat je eerst opbouwt terwijl je werkzaam bent. Je zet elke maand iets opzij en bouwt zo een flink bedrag op – totdat je de AOW-leeftijd bereikt.
Ga je uiteindelijk met pensioen? Dan begint de uitkeringsfase, waarin het gespaarde bedrag in de vorm van lijfrente wordt uitgekeerd.
Wat is het verschil tussen lijfrente en pensioen?
Het belangrijkste verschil tussen lijfrente en pensioen is dat een pensioen een collectieve oplossing is. Ben je in loondienst? Dan neem je deel aan een collectieve regeling – een pensioen, dus.
Als zzp’er moet je echter op zoek naar een individuele oplossing. Dit noemen we lijfrente.
Tegenwoordig is het verschil tussen lijfrente en pensioen voor zzp’ers minder groot, want je hoeft niet per se voor een lijfrente te gaan. Er is nu namelijk ook het collectief zzp-pensioen.
Waar kan ik terecht voor een lijfrentepensioen?
Een lijfrentepensioen voor zzp’ers kun je afsluiten bij de meeste verzekeraars, banken of pensioenuitvoerders. Het is – tijdens het zoeken naar een individuele pensioenvoorziening – altijd belangrijk om een lijfrentepensioen voor zzp’ers te vinden dat bij jou past. Qua pensioenproduct, maar ook qua uitvoerder.
Welke soorten lijfrente zijn er?
We onderscheiden drie soorten lijfrente:
- Beleggingslijfrente
- Spaarlijfrente
- Verzekerde lijfrente
Beleggingslijfrente
Kies je beleggingslijfrente als aanvullende individuele pensioenoplossing? Dan sluit je dit af bij een beleggingsinstelling. Dit kun je eventueel doen via een tussenpartij.
De beleggingsinstelling belegt hierbij met het geld dat jij maandelijks inlegt. Je hebt hierdoor een verhoogde kans op een hoger rendement, omdat je mogelijk dividend opbouwt over je beleggingen.
Er is echter ook een hoger risico dat je uiteindelijk minder overhoudt dan je inlegt. Er zijn extra dekkingen die dit risico verminderen.
Spaarlijfrente
Een spaarlijfrente is een pensioenproduct dat je bij een bank afsluit. Deze soort wordt ook wel banksparen genoemd.
Bij een spaarlijfrente wordt het geld dat je maandelijks opzij zet op een langlopende spaarrekening geplaatst. Dit is een gesloten rekening: je kunt niet bij het geld totdat je met pensioen gaat.
Je ontvangt daarbij wél rente op deze rekening, zodat je een hoger rendement krijgt. Na de AOW-leeftijd wordt het bedrag in gelijke termijnen uitgekeerd.
Verzekerde lijfrente
Een verzekerde lijfrente sluit je af bij een verzekeringsmaatschappij. Dit soort lijfrente wordt uitgekeerd vanuit een lijfrenteverzekering.
Je ontvangt de lijfrente zodra je de AOW-leeftijd bereikt – gedurende een vooraf overeengekomen periode óf levenslang.
Kom je eerder te overlijden dan verwacht? Dan stopt de verzekering met uitkeren.
Wat zijn de voordelen van lijfrente?
Kies je voor een lijfrentepensioen voor zzp’ers? Dan zitten daar een aantal voordelen aan:
- Je profiteert van fiscale regelingen;
- Je kunt inleggen naar vermogen;
- Je hebt zekerheid;
- Je ontvangt rendement op je vermogen.
Je profiteert van fiscale regelingen
Tijdens de opbouwfase van lijfrente bouw je vermogen op met fiscaal voordeel. Je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing. Je betaalt óók geen inkomstenbelasting over het bedrag dat je maandelijks opzij zet.
Niet op het moment dat je je pensioen opbouwt – althans. Je moet deze belasting wél betalen wanneer je jouw lijfrente later krijgt uitgekeerd.
Je stelt je inkomstenbelasting dus uit, maar als je met pensioen bent, is het bedrag dat je aan inkomstenbelasting betaalt ook lager. Dit komt omdat je geen AOW-premies meer hoeft te betalen. Je bent tenslotte al met pensioen.
Je kunt inleggen naar vermogen
Bij een lijfrenteverzekering zet je elke maand een bedrag opzij, maar je kan er ook voor kiezen om het gehele pensioenbedrag in één keer in te leggen. Dit is de zogenaamde koopsompolis.
Het voordeel hiervan is dat je geld opzij zet wanneer je nog werkt en je jezelf dit dus kunt veroorloven.
Ga je met pensioen en heb je minder inkomsten? Dan wordt het gespaarde geld uitgekeerd.
Je hebt zekerheid
Heb je geen discipline om geld voor je pensioen opzij te zetten? Geen zorgen: dit komt regelmatig voor onder zzp’ers. Een lijfrente is dan een goede structuur om elke maand geld te sparen voor later. Je hebt dan gegarandeerd een aanvullend pensioen als je de AOW-leeftijd bereikt.
Je ontvangt rendement op je vermogen
Bij een spaarlijfrente en een beleggingslijfrente heb je het voordeel dat je rente of dividend krijgt over het vermogen dat je spaart. Je houdt dus méér over voor je pensioen dan het bedrag dat je inlegt.
Je rendement is natuurlijk wel afhankelijk van eventuele veranderingen gedurende de opbouwfase van je lijfrente.
Wat zijn de nadelen van lijfrente?
Wees je ook bewust van de nadelen wanneer je kiest voor een lijfrentepensioen voor zzp’ers:
- Je geld staat vast;
- Je maakt kosten;
- Je kunt teveel betalen aan premies;
- Je krijgt te maken met onzekerheid.
Je geld staat vast
Kies je voor een lijfrenteverzekering? Dan betaal je elke maand een vast bedrag om een vermogen voor je pensioen op te bouwen.
Helaas staat dit geld vast. Wil je – om welke reden dan ook – vroegtijdig beschikken over de opgebouwde som? Dan betaal je een hoge boete aan de Belastingdienst.
Je maakt kosten
Toegegeven: er is een belastingvoordeel tijdens de opbouwfase van je lijfrente, maar de pensioenuitvoerders willen ook betaald worden voor hun werk. Er zit dus een maandelijkse prijs vast aan een lijfrente. Vooral bij verzekerde lijfrente kunnen de kosten oplopen.
Je kunt teveel betalen aan premies
We kunnen natuurlijk niet voorspellen hoelang we leven. Bij lijfrenteverzekeringen blijft het resterende bedrag na overlijden eigendom van de verzekering. Kom je vroeg te overlijden? Dan heb je dus relatief veel betaald aan premies.
Zorg er daarom altijd voor dat je een aanvullende verzekering kiest die in ieder geval aan je nabestaanden uitkeert – mocht je vroeg overlijden.
Je krijgt te maken met onzekerheid
Je kon voorheen een lijfrente afsluiten met een vaste rente. Je wist hierdoor hoeveel rendement je kon behalen wanneer je met pensioen ging.
Maar goed – dat was toen. Nu zien we steeds meer variabele lijfrentes. Bij een variabele rente weet je niet of deze omhoog of omlaag gaat. Misschien wordt ‘ie zelfs wel negatief. Onzekerheid is dus een nadeel van lijfrente.
Ook beleggingslijfrente brengt risico’s met zich mee. In het verleden zijn er goede rendementen behaald met het beleggen van het geld dat je elke maand opzij zet, maar dat garandeert natuurlijk géén hoger rendement in de toekomst.
Hoe kan ik mijn lijfrentepensioen berekenen?
We kunnen ons voorstellen dat je wil weten hoelang je moet sparen om een bepaald bedrag voor je pensioen bij elkaar te krijgen – of hoeveel je iedere maand moet inleggen om tot je gewenste pensioenbedrag te komen.
Lijfrentepensioen berekenen is echter niet eenvoudig. Dit vereist aparte berekeningen die rekening houden met onder meer de looptijd, ingelegde bedragen en eventuele fiscale aftrek. Gebruik daarom altijd een rekentool om je lijfrentepensioen te berekenen.
Kies ik voor pensioenlijfrente óf banksparen?
De Belastingdienst ziet zowel lijfrenteverzekeringen als banksparen als lijfrente. Dat betekent echter niet dat de begrippen voor jou als zzp’er niet verschillen.
Banksparen geeft bijvoorbeeld een hoger rendement. De kosten van een spaarlijfrente zijn hierbij lager dan bij een lijfrenteverzekering. Bovendien is de rente die krijgt hoger én wordt het niet-opgenomen bedrag altijd aan je nabestaanden uitgekeerd. Dit is bij een verzekerde leefrente niet het geval.
Een spaarlijfrente verloopt via de bank en valt daarmee onder het depositiegarantiestelsel. Gaat je bank failliet? Dan dekt De Nederlandsche Bank jouw spaarsaldo tot €100.000.
Banksparen, oftewel een spaarlijfrente, valt zodoende gunstiger uit voor de meeste zelfstandige ondernemers. Weet je desondanks niet of je voor pensioenlijfrente of banksparen moet kiezen? Neem dan geen overhaaste beslissing, maar doe onderzoek en vergelijk de verschillende opties die voor jouw situatie kunnen werken. Een pensioenadviseur kan je hierbij helpen.
0 reacties