Zoek naar:

Iedere zzp’er wilt zo snel mogelijk betaald worden voor het geleverde werk. Je bent hierin helaas aan de genade van je opdrachtgevers overgeleverd. Kun je niet wachten tot ze jouw factuur betalen? Kijk dan eens naar een oplossing waarbij je je debiteuren laat financieren, zodat je wat meer financiële ruimte hebt. Dit fenomeen heet factoring.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een derde partij – een factoringmaatschappij – het afhandelen en incasseren van je debiteurenposten op zich neemt. Zo heb je sneller toegang tot je kapitaal, terwijl het nog bij je opdrachtgever geparkeerd staat. 

Met andere woorden: het bedrijf dat de factoring faciliteert, betaalt jou uit. Ze verhalen dit later bij je opdrachtgever. Het is een dienst die externe bedrijven tegen een betaling leveren.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Factoring brengt vanzelfsprekend een aantal voordelen met zich mee:

 • Je krijgt sneller betaald;
 • Je hoeft geen leningen af te sluiten;
 • Je kunt factoring makkelijk aanvragen;
 • Je krijgt te maken met duidelijke kosten;
 • Je hoeft geen debiteurenbeheer meer te doen;
 • Je krijgt niet langer onregelmatig betaald.

Je krijgt sneller betaald

Met factoring optimaliseer je de cashflow binnen je bedrijf. Het grote voordeel daarvan is dat je het geld dat de opdrachtgever je is verschuldigd véél sneller krijgt, vaak de volgende dag al. Dat is een stuk beter dan de standaard betaaltermijn van dertig – of soms zelfs zestig – dagen.

Je hoeft geen leningen af te sluiten

Heb je tijdelijke cashflow-problemen door laatbetalers? Dan hoef je géén zeer prijzige kortetermijnleningen af te sluiten. De factoring-tarieven zijn tenslotte lager dan de interest op leningen.

Je kunt factoring makkelijk aanvragen

Je hoeft niet door de hele papiermolen te gaan – met vele aanvraagformulieren en goedkeuringen. Factoring richt zich op een eenvoudige aanvraag en snelle resultaten. Het enige dat je nodig hebt, is een kopie van je identiteitsbewijs, een opdrachtbevestiging van je klant en een kopie van je bankafschrift.

Je krijgt te maken met duidelijke kosten

In ruil voor factoring worden kosten in rekening gebracht. Deze factoringtarieven zijn van tevoren bekend, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het is daardoor ook makkelijker om af te wegen of het inschakelen van een factoringmaatschappij überhaupt de moeite waard is.

Je hoeft geen debiteurenbeheer meer te doen

Een factoringmaatschappij neemt je gehele debiteurenbeheer uit handen. Besteed jij hier normaal gesproken veel tijd aan? Dan levert dit je een aanzienlijke tijdsbesparing op.

Je krijgt niet langer onregelmatig betaald

Een ander voordeel is dat je niet langer onregelmatig betaald krijgt. Dit geeft je meer overzicht wanneer je de maandelijkse rekeningen moet betalen, zowel privé als zakelijk.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Er zitten helaas ook nadelen aan factoring en het inschakelen van een factoringbedrijf:

 • Je moet financiële openheid geven;
 • Je creëert een barrière tussen jou en de klant;
 • Je wekt mogelijk een verkeerde financiële indruk.

Je moet financiële openheid geven

Als onderdeel van de aanvraag voor factoring moet je het bedrijf documenten overhandigen die ze inzicht geven in jouw financiële positie. Heb je dit liever niet? Dan kan dat een nadeel zijn en de aanvraag negatief beïnvloeden.

Je creëert een barrière tussen jou en de klant

Een factormaatschappij die tussen jou en je klanten in staat, kan als intimiderend worden ervaren. Het kan potentiële klanten afschrikken, omdat het mogelijk de indruk geeft dat jij een tijdige betaling belangrijker vindt dan de belangen van de klant en goede communicatie. Bestaande klanten kunnen het als negatief zien, omdat er wellicht onderling iets geregeld had kunnen worden.

Je wekt mogelijk een verkeerde financiële indruk

In het verleden werd factoring vaak gebruikt door bedrijven met problemen. Dat is tegenwoordig allang niet meer het geval, maar dat is niet bij iedereen geland. Het kan daardoor zo zijn dat je klanten en afnemers de indruk krijgen dat het financieel niet helemaal goed gaat met je bedrijf en dat je daarom een factoringbedijf inschakelt.

Geeft het gebruiken van een factoringmaatschappij niet veel meer administratie?

Als je zo’n derde partij inschakelt, kan het lijken alsof het juist méér administratie geeft. Je moet het factoringbedrijf tenslotte laten weten welke facturen je sneller uitbetaald wilt krijgen. Daarnaast moet je bijhouden welke facturen al door de factoringmaatschappij zijn uitbetaald. Klinkt als meer werk, niet?

Het tegendeel is echter waar. Het inhuren van een factormaatschappij maakt jouw leven als zzp’er juist makkelijker. De meeste factormaatschappijen gebruiken goede online systemen, waar je in een handomdraai je facturen kunt uploaden. Vervolgens krijg jij die factuur binnen 24 uur betaald en wacht het bedrijf netjes totdat zij betaald worden door jouw opdrachtgever. 

Wanneer is factoring voor mij als zzp’er interessant?

Iedere zelfstandige ondernemer heeft zijn eigen voorkeuren en geen situatie is hetzelfde, maar over het algemeen raden we het aan om als zzp’er factoring te overwegen als…

 • …je een reguliere en constante geldstroom wilt;
 • …veel van je opdrachtgevers lange betalingstermijnen van tenminste dertig dagen hanteren;
 • …je ingekochte producten sneller betaald moeten worden dan dat jij betaald krijgt;
 • …je een tijdelijk cashflow-probleem hebt, bijvoorbeeld door klanten die te laat betalen of omdat je minder opdrachten dan verwacht hebt.

Het is aan jou om de voor- en nadelen van factoring af te wegen. Het is een enorm voordeel om sneller betaald te krijgen en je géén zorgen meer te hoeven maken over je debiteuren, maar bedenk van tevoren wel goed of dit je geen klanten gaat kosten.

Wil je factoring een keer proberen en weet je zeker dat je klanten er begrip voor hebben? Begin dan met enkele facturen om te kijken of dit echt iets voor jou en je bedrijf is.

Auteur

Schrijf een reactie