Zoek naar:

De term factoring heb je vast weleens voorbij zien komen. We vertellen je in dit artikel wat het is, waarom factoring vergelijken slim is én hoe factoring aanvragen eruit ziet.

Wat is factoring?

Factoring is een manier van debiteurenfinanciering. Het houdt concreet in dat je een extern bedrijf inhuurt voor de afhandeling én inning van je debiteurenposten.

Zo’n bedrijf neemt dus min of meer de facturering van je over. Ze kunnen facturen namens je bedrijf de deur uit doen en de gefactureerde bedragen voor je incasseren.

Wanneer is zzp-factoring voor mij interessant?

Het inschakelen van een factormaatschappij is in verschillende situaties erg handig.

Een van de grootste voordelen van factoring is dat dit soort partijen je meteen uitbetalen, soms zelfs binnen 24 uur. Je hoeft dan dus niet langer te wachten tot je klanten je betalen. Dit doet de factormaatschappij in kwestie.

Dat is onder meer interessant wanneer je opdrachtgevers je doorgaans (te) laat betalen en je geen zin of mogelijkheid hebt om daar op te wachten. Dit kan het geval zijn wanneer je tussentijds je inkoop moet regelen.

Maar er zijn méér voordelen van factoring. Zo’n factormaatschappij betaalt namelijk niet alleen je facturen direct uit, maar neemt ook het complete debiteurenbeheer uit handen.

Dat scheelt je als zzp’er behóórlijk wat tijd. Je hoeft tenslotte niet langer mailtjes te sturen en telefoontjes te plegen om achter je (onbetaalde) facturen aan te zitten. Kun je jezelf mooi bezighouden met de werkzaamheden die je het liefste doet – en niet met facturen en belastingen.

Hoe lang duurt het voordat factoring aanvragen is gebeurd?

Heb je interesse in een samenwerking met zo’n factormaatschappij? Goed nieuws: zzp-factoring aanvragen is snel geregeld. Nog meer voordelen van factoring, dus. 

De daadwerkelijke snelheid hangt natuurlijk wel af van de factoringmaatschappij in kwestie, maar dit komt gemiddeld neer op zo’n twee tot vijf werkdagen. Factoring vergelijken is dus slim.

Factoring voor zzp’ers is sneller geregeld dan bijvoorbeeld het aanvragen van een lening of zakelijk krediet bij de bank, omdat er minder documentatie voor nodig is.

Ga ik met factoring voor zzp’ers een schuld aan?

Factoring is een vorm van financiering. Dat houdt normaal gesproken in dat je een schuld aangaat. Dit is bij factoring voor zzp’ers echter niet het geval.

Een samenwerking met een factormaatschappij draait namelijk om het aanvragen van financiering op basis van facturen namens jouw bedrijf. Je ontvangt alleen eerder je eigen geld. Iets eerder dan gepland, weliswaar.

Op de balans van je bedrijf ga je dus géén schuld aan.

Kan zzp-factoring een oplossing zijn als ik niet in aanmerking kom voor een lening bij de bank?

Sommige ondernemers kunnen lastig aan een banklening komen. We moeten heláás zeggen dat zzp’ers hier soms onder vallen. Zelfstandig ondernemers voldoen namelijk niet altijd aan de voorwaarden die een kredietverstrekker stelt, zoals het indienen van bepaalde jaaromzetten.

Factoring voor zzp’ers kan in die zin een alternatief zijn. Het is niet direct een vervanging voor een lening of zakelijk krediet, maar het zorgt er wél voor dat je sneller je geld hebt.

Bovendien is het makkelijker aan te vragen. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is namelijk dat je kredietwaardige klanten hebt. Een lagere jaaromzet maakt in die zin niet uit.

Hoe kan ik mijn factoring berekenen?

Factormaatschappijen werken doorgaans met een factor fee. Dit is een percentage van het in rekening gebrachte bedrag.

Deze factoringkosten zijn grotendeels afhankelijk van drie factoren. Wil je weten wat de hoogte hiervan is? Hou dan rekening met…

  • …de hoogte van het factuurbedrag;
  • …de betalingstermijn;
  • …de kredietwaardigheid van de klant.

De hoogte van het factuurbedrag

De hoogte van het factuurbedrag is de meest bepalende factor tijdens factoring berekenen. Stuur je hogere facturen de deur uit? Hou dan rekening met een lager percentage. Stuur je daarentegen lagere facturen de deur uit? Hou dan rekening met – juist.

De betalingstermijn

De betalingstermijn van de factuur is van invloed op de hoogte van de fee. Factormaatschappijen werken doorgaans met hogere percentages wanneer de betalingstermijn langer is.

De kredietwaardigheid van de opdrachtgever

De kredietwaardigheid van de opdrachtgever geeft min of meer aan hoe betrouwbaar jouw klant is. 

Heeft zo’n debiteur een slechte kredietwaardigheid? Dan kan het zo zijn dat je aanvraag überhaupt niet wordt goedgekeurd. Is deze kredietwaardigheid matig? Hou dan eventueel rekening met een verhoogde fee.

Heeft factoring vergelijken zin?

Factoring vergelijken is altijd zinvol. Wie verschillende maatschappijen tegen elkaar aan het licht houdt, heeft tenslotte een beter beeld van welke samenwerkingen het gunstigst zijn.

Auteur

Schrijf een reactie