Zoek naar:

Heb je als zzp’er veel klanten? Dat is goed nieuws. Het wordt daardoor echter wél lastiger om te zien wie wel en niet heeft betaald. Debiteurenbeheersoftware helpt je om dit duidelijker te krijgen. Dit vinden wij de beste software voor debiteurenbeheer. Check alle voordelen en prijzen om te bepalen welke aanbieder van zzp-debiteurenbeheer bij jou past.

In dit artikel

 1. Debiteurenbeheersoftware in het algemeen
 2. De beste keuze maken
 3. Het aanbod van debiteurenbeheersoftware

  Veelgestelde vragen

1. Debiteurenbeheer software in het algemeen

Wat is debiteurenbeheer software?

Debiteurenbeheer staat letterlijk voor het beheren van jouw debiteuren. Debiteurenbeheersoftware helpt zzp’ers en andere ondernemers met beheren en automatiseren van de inkomende geldstroom in het bedrijf. Een goede administratie is van groot belang voor een bedrijf. Hiermee kan namelijk voorkomen worden dat klanten niet of niet op tijd hun facturen betalen. 

Een goed debiteurenbeheer is een totaalproces. Het begint al vóór je een overeenkomst aangaat met je klant en eindigt pas wanneer de betaling binnen is.

Heb je een aantal facturen verstuurd? De software weet dan welke factuur betaald is en welke nog openstaat. Niet-betalers krijgen automatisch een herinnering.

Wat zijn de voordelen van debiteurenbeheer software?

Debiteurenbeheer uitbesteden of zelf doen? Of jij jouw debiteurenadministratie moet uitbesteden of zelf moet doen is afhankelijk van meerdere factoren. Gebruik je debiteurenbeheersoftware? Dan zijn er een aantal voordelen die je niet hebt als je je debiteuren handmatig beheert.

 • Openstaande facturen worden automatisch herkend en opgevolgd, dus je houdt een beter overzicht.
 • Je bespaart kostbare tijd – en dus geld
 • Debiteuren betalen over het algemeen sneller als je debiteurenbeheersoftware gebruikt

Wat is de beste debiteurenbeheer software voor zzp’ers?

Wij vinden e-Boekhouden.nl, CompactOnline, Exact, Payt en Reeleezee de beste oplossingen voor zzp’ers wat betreft debiteurenbeheer.

De redenen hiervoor? Die lopen uiteen. We vinden e-Boekhouden.nl, Exact en Reeleezee ideaal als je bijvoorbeeld naar een volledige oplossing op zoek bent. Deze programma’s maken niet alleen je debiteurenbeheer makkelijker, maar bieden automatisering voor alle facetten van je boekhouding.

Wil je liever simpele software dat zich voornamelijk op debiteurenbeheer richt? Kijk dan eens naar Payt en CompactOnline. Nee, ze zijn niet zo uitgebreid als de volledige boekhoudprogramma’s, maar ze doen precies wat ze moeten doen. Bijkomend voordeel is dat je ze zó onder de knie hebt.

???? Dit zijn de beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

2. De beste keuze maken

Wat wij de beste debiteurenbeheerprogramma’s vinden, is eigenlijk niet zo belangrijk voor jou als zzp’er. Jouw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren zijn dat wél.

We raden ondernemers dan ook altijd aan om hun wensen op een rijtje te zetten. Bedenk wat voor jou en je bedrijf het beste werkt. Vraag jezelf het volgende af:

 • Welke functionaliteiten biedt het programma?
 • Hoe ervaren andere gebruikers het programma?
 • Hoe behulpzaam is de klantenservice?
 • Wat zijn de kosten van het programma?

Welke functionaliteiten biedt het programma?

Kijk je naar debiteurenbeheer software? Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar de functies die het programma biedt. Alle programma’s geven je een goed overzicht van je debiteuren, maar niet iedere oplossing maakt je het leven makkelijker.

Automatisering is wat echt telt bij dit soort software. Neemt het programma je daadwerkelijk werk uit handen, zodat processen makkelijker gaan en je dus tijd bespaart? Denk bijvoorbeeld aan functies als automatische herkenning van openstaande facturen, zodat je niet handmatig een overzicht up-to-date moet houden. 

Stuur je nog steeds handmatig betalingsherinneringen naar klanten die niet betalen? Moet je dan vervolgens alsnog bijhouden of diegene wel of niet betaald heeft? Dit kost veel tijd en is altijd een beetje ongemakkelijk op het gebied van klantrelaties. Stuurt de software automatische betaalherinneringen, dan neemt dat jou veel werk uit handen. Wanneer jouw debiteur na de aanmaning nog steeds niet heeft betaald, kunt je een incassobureau inschakelen.

Lees ook: Dit is de beste incassosoftware voor zzp’ers

Betalingstermijnen

Een betalingstermijn is simpelweg de termijn waarbinnen jouw klant je factuur moet betalen. De wettelijke, maximale betalingstermijn voor bedrijven is zestig dagen. Het staat je als zzp’er echter vrij om hier je eigen invulling aan te geven. De meest gebruikelijke betalingstermijnen zijn veertien en dertig dagen.

 

Deze termijn vermeld je duidelijk op de factuur. Hebben zij voor die tijd niet betaald? Dan stuurt de software automatisch een herinnering. Reageert je klant niet, dan kun je een gerechtelijke procedure starten. Je vermeldt dat je een incassobureau inschakelt en laat weten wat de incassokosten zijn.

 

Kijk ook of een programma kan koppelen met andere software, zoals boekhoudprogramma’s of facturatiesoftware. Je krijgt dan een totaaloplossing die nog meer werk uit handen neemt, omdat alles geïntegreerd is. Je hoeft dan bijvoorbeeld debiteurenoverzichten niet te importeren of exporteren naar je boekhouder of de Belastingdienst.

Hoe ervaren andere gebruikers het programma?

Lees altijd ervaringen van andere klanten. Toegegeven, het gaat er uiteindelijk om wat jij van het programma vindt, maar het geeft wel een goede indicatie van de kwaliteit van het programma. Lees niet alleen social media recensies, want dat zijn vaak boze reacties van gebruikers en dat geeft een vertekend beeld. Kijk liever op Trustpilot, want dit is een goede bron van betrouwbare recensies.

Hoe behulpzaam is de klantenservice?

De meeste programma’s zijn makkelijk te leren, maar het komt natuurlijk af en toe voor dat je er niet uitkomt. Wil je iets specifieks doen, wat mogelijk is met het programma, maar niet gebruikelijk? Tijd om contact op te nemen met de klantenservice. Kijk daarbij óf en hoe snel ze jouw probleem kunnen oplossen.

Je kunt het makkelijk testen voordat je een keuze maakt voor een programma. Stel de klantenservice een aantal vragen en je ziet meteen of ze kundig en behulpzaam zijn.

Wat zijn de kosten van het programma?

Een van de belangrijkste factoren voor het kiezen van debiteurenbeheersoftware is de prijs. Kies je een programma, dan moet het natuurlijk binnen je budget passen. Daarnaast wil je natuurlijk ook waar voor je geld.

We hebben de prijzen van onze favorieten hieronder voor je op een rijtje gezet.

Dit kost deze debiteurenbeheersoftware

CompactOnline€420 per jaar
e-Boekhouden.nl€9,50 of €14,50 per maand
Exact€39 tot €110 per maand
Payt€29,95 per maand tot een prijs op aanvraag
Reeleezee€7,50 tot €50 per maand

Is er ook gratis debiteurenbeheersoftware?

Wil je echt niets uitgeven aan debiteurenbeheersoftware? Dan moeten we je helaas teleurstellen: er zijn geen gratis programma’s.

 

Je kunt echter wél gebruikmaken van de aanbiedingen die sommige softwarepakketten bieden. De meeste aanbieders geven je een gratis proefperiode, zodat je het programma uitgebreid kan testen. e-Boekhouden.nl biedt startende zzp’ers zelfs de eerste vijftien maanden gratis gebruik aan!

 

3. Het aanbod van debiteurenbeheer software

Lees hieronder onze mini-reviews over de volgende debiteurenbeheer software:

CompactOnline - Unsplash

CompactOnline

Geschikt voor

Zzp’ers op zoek naar debiteurenbeheersoftware én een systeem dat helpt met factureren – en alles wat daarbij komt kijken.

???? Lees hier wat wij de beste facturatieprogramma’s voor zzp’ers vinden!

Belangrijkste voordelen

 • Zorg voor overzicht in de betaalstatus van je debiteuren;
 • Stuur betalingsherinneringen wanneer een debiteur te laat is met betalen;
 • Profiteer van de overige functies van CompactOnline.

Kosten

€420 per jaar

CompactOnline

Wat is CompactOnline?

CompactOnline is méér dan alleen debiteurenbeheer voor zzp’ers. Het is een systeem dat je helpt met factureren en alles wat daarbij komt kijken.

Debiteurenbeheer maakt daar uiteraard wel deel vanuit en dus is het bij CompactOnline mogelijk om elke stap van het debiteurentraject in een digitaal dossier vast te leggen. Dat doe je met behulp van het Debiteurenpakket.

Wat vinden wij van CompactOnline?

Overzicht creëren begint met een duidelijke interface. We zijn dan ook blij om te zien dat CompactOnline in ieder geval dáár aan voldoet. Het is makkelijk om debiteuren te categoriseren aan de hand van bijvoorbeeld de betaalstatus. Dit toont snel de wanbetalers in wording.

We vonden het ook prettig om te ontdekken dat CompactOnline zich ook leent voor het versturen van eventuele aanmaningen. Het is daarbij mogelijk om de factuur automatisch als bijlage bij te voegen. Vervolgens kun je de betaalstatus eenvoudig wijzigen naar iets dat aanduidt dat de eerste aanmaning is verstuurd.

CompactOnline is tot slot méér dan alleen facturatie- en debiteurenbeheersoftware. Het spreekt in het voordeel van het programma dat je hiermee ook offertes kunt maken. Deze zijn bovendien eenvoudig om te zetten in facturen.

Wat kost CompactOnline?

CompactOnline kost €420 per jaar wanneer je gebruikmaakt van het debiteurenpakket.

e-Boekhouden.nl - Unsplash

e-Boekhouden.nl

Geschikt voor

Zzp’ers op zoek naar debiteurenbeheer, maar ook behoefte hebben aan een volledig boekhoudpakket – voor een lage prijs.

Belangrijkste voordelen

 • Vind je debiteuren snel terug op de balans;
 • Verklein het risico op problemen door een helder overzicht in het aantal debiteuren;
 • Profiteer van alle andere boekhoudfuncties van e-Boekhouden.nl.

Kosten

€9,50 of €14,50 per maand

Screenshot e-Boekhouden.nl

Wat is e-Boekhouden.nl?

e-Boekhouden.nl is géén specifieke app om debiteuren mee te beheren. Het is wél een compleet boekhoudprogramma waar debiteurenbeheer deel van uitmaakt. Hij kan daarom makkelijk in die hoedanigheid worden gebruikt.

Wat vinden wij van e-Boekhouden.nl?

Wij zijn behoorlijk fan van e-Boekhouden.nl. Het boekhoudpakket is enorm uitgebreid, maar dat gaat niet ten koste van de overzichtelijkheid. Het debiteurenoverzicht vind je dan ook snel. Dit staat, binnen het boekhoudprogramma, aan de linkerkant van de balans – de activazijde.

De heldere interface zorgt er eveneens voor dat we meteen kunnen zien wie wel en niet heeft betaald. Dat leidt weer tot minder incassozorgen.

e-Boekhouden.nl is daarnaast, zoals gezegd, een totaaloplossing. Je kunt het programma zodoende ook gebruiken voor de rest van je boekhouding. Dat doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van functies als belastingaangiftes en bankkoppelingen.

???? Check hier onze volledige review van e-Boekhouden.nl

Prijzen e-Boekhouden.nl

Wat kost e-Boekhouden.nl?

e-Boekhouden heeft twee betaalmodules:

 • De module Boekhouden
 • De module Facturen

Beiden zijn geschikt wanneer je meer inzicht wilt hebben in je debiteuren. De tarieven verschillen per pakket.

Boekhouden

Het pakket Boekhouden is gratis voor startende ondernemers. Kleine administraties betalen €9,95 per maand voor 240 boekingen per jaar.

Heb je daar niet genoeg aan? Gebruik dan het pakket Standaard! Deze kost €14,50 per maand voor een onbeperkt aantal boekingen.

Factureren

Het pakket Factureren is gratis voor startende ondernemers. Kleine administraties moeten, voor het gebruik van het pakket Factureren, het pakket Boekhouden aanschaffen, waarbij alle functies van Factureren zijn inbegrepen.

Alle andere ondernemers betalen voor €9,50 per maand voor het pakket Factureren.

Exact - Unsplash

Exact

Geschikt voor

Ondernemers met een webshop of winkel die op zoek zijn naar een volledig administratiepakket.

Belangrijkste voordelen

 • Werk snel dankzij de slimme automatisering;
 • Profiteer van uitstekende ondersteuning;
 • Profiteer van alle andere functies van Exact. 

Kosten

€39 tot €110 per maand

Exact

Wat is Exact?

Exact is, net als e-Boekhouden.nl, aanbieder van complete boekhoudpakketten met uiteenlopende functionaliteiten. Debiteurenpakket hoort hier vanzelfsprekend bij. De functie is bijvoorbeeld geïntegreerd in het betaalpakket Exact Online Boekhouden. Dit pakket werkt uitstekend voor onder meer zzp’ers.

Wat vinden wij van Exact?

Het eerste dat opvalt tijdens het gebruik van Exact komt enigszins overeen met e-Boekhouden.nl: het is enorm uitgebreid. Het duurt iets langer voor je vindt wat je nodig hebt (debiteurenbeheer, dus), maar eenmaal daar beland, blijken de mogelijkheden ook hier gigantisch.

Exact kan bijvoorbeeld een automatische koppeling met je bank maken. Het wordt hierdoor meteen duidelijk welke debiteuren hebben betaald en welke niet. Weet je niet hoe dat werkt? Maak dan gebruik van de klantenservice. Exact staat namelijk bekend om haar goede ondersteuning aan ondernemers. Hulp bieden ze onder meer via de 24/7-hulp in het Support Portal.

Hét voordeel van Exact is toch het feit dat je deze online software kunt gebruiken voor veel meer dan debiteurenbeheer voor zzp’ers. Gebruik Exact Online Boekhouden bijvoorbeeld voor het digitaal opslaan van documenten of het scannen van bonnetjes.

Lees ook: Top 5: de beste bonnetjes-apps voor zzp’ers

???? Lees hier onze volledige review van Mijn[Kantoor] van Exact

Screenshot Exact

Wat kost Exact?

Het gebruik van de debiteurenbeheer voor zzp’ers van Exact vereist het gebruik van Exact Online Boekhouden. Het betalen van dit pakket kan aan de hand van drie tarieven:

 • Exact Online Boekhouden – €39 per maand;
 • Exact Online Boekhouden Plus – €75 per maand;
 • Exact Online Boekhouden Professional – €110 per maand.
Payt - Unsplash

Payt

Geschikt voor

Zzp’ers die op zoek zijn naar slimme debiteurenbeheersoftware die gekoppeld kan worden aan boekhoud- en facturatieprogramma’s.

Belangrijkste voordelen

 • Krijg je facturen gemiddeld 30 tot 50% sneller betaald;
 • Bespaar tijd op je debiteurenbeheer dankzij de automatisering van administratieve taken;
 • Hou het persoonlijk door zelf te bepalen wanneer en op welke manier je betaalherinneringen verstuurt.

Kosten

Vanaf €29,95 per maand tot een prijs op aanvraag

Payt

Wat is Payt?

Payt is software waarmee je je debiteurenbeheer een stuk makkelijker maakt. Automatiseer administratieve taken en bespaar tijd, maar hou het ook persoonlijk door bijvoorbeeld handmatig betalingsherinneringen te versturen.

Hoewel de meeste debiteurenbeheersoftwarepakketten ook andere functies aanbieden, houdt Payt het simpel door zich enkel op debiteurenbeheer te richten. Wil je tóch andere functies? Dan kun je Payt wél makkelijk met je boekhoud- en facturatiesoftware koppelen. 

Wat vinden wij van Payt?

Onze eerste indruk van Payt is goed. Het programma ziet er strak en overzichtelijk uit. Omdat het puur een debiteurenbeheerprogramma is, voelt het aantal functies niet overweldigend. Het is programma is echter makkelijk in gebruik en de functionaliteit spreekt voor zich. Geen steile learning-curve, dus.

De automatisering scheelt ons veel tijd, want je hebt een duidelijk en live overzicht van het aantal debiteuren dat nog niet heeft betaald. De opvolging van openstaande bedragen gaat automatisch en het programma biedt verschillende betaalmogelijkheden aan, zodat er voor je debiteuren geen excuus is om niet te betalen.

Het nadeel van geautomatiseerde betalingsopvolging is dat het soms onpersoonlijk overkomt. Het kan een relatie met een klant negatief beïnvloeden. Gelukkig kun je er bij Payt voor kiezen om dit per klant handmatig op te volgen. Je hebt dan de mogelijkheid om een persoonlijk bericht toe te voegen, zodat je goed contact houdt met belangrijke klanten.

Payt koppelt in ons geval prima met ons boekhoudprogramma Moneybird. Er zijn eveneens koppelingen met andere populaire boekhoudsoftware mogelijk, maar ook met facturatiesoftware en CRM-systemen.

Wat kost Payt?

Wil je Payt gebruiken? Dan kan dat vanaf €29,95 per maand. Er zijn vier verschillende pakketten. De hoogte van je maandbedrag hangt af van het aantal facturen dat je per maand verstuurt.

Startpakket

Het startpakket kost €29,95 per maand en is ideaal als je minder dan dertig facturen per maand verstuurt.

Regelmatig Factureren

Verstuur je tussen de 30 en 75 facturen per maand? Kies dan dit pakket voor €67,95 per maand.

Veel Factureren

Het pakket Veel Factureren kost €139,95 per maand. Dit pakket is geschikt voor bedrijven die tussen de 75 en 250 facturen per maand versturen.

Op Maat

Verstuur je meer dan 250 facturen per maand? Dan kan Payt een pakket op maat samenstellen dat helemaal bij jouw behoeften past. De prijs hiervoor is op aanvraag.

Reeleezee - Unsplash

Reeleezee

Geschikt voor

Zzp’ers op zoek naar een eenvoudig en goedkoop boekhoudpakket voor debiteurenbeheer.

Belangrijkste voordelen

 • Ontdek snel en simpel welke debiteuren er openstaan;
 • Boek dubieuze debiteuren af;
 • Profiteer van alle andere voordelen van Reeleezee.

Kosten

€7,50 tot €50 per maand

Screenshot Reeleezee

Wat is Reeleezee?

Reeleezee is opnieuw een compleet boekhoudpakket. Deze variant is speciaal bedoeld voor zzp’ers en mkb’ers. 

Ze onderscheiden zich van anderen door boekhouden en factureren eenvoudig te maken. Het pakket is standaard voorzien van alle functies die een zzp’er nodig heeft, waaronder debiteurenbeheer.

Wat vinden wij van Reeleezee?

Reeleezee valt qua functies, maar ook qua design wel enigszins in dezelfde categorie als e-Boekhouden.nl en Exact. De interface is opnieuw helder en we zien wederom snel van hoeveel debiteuren er nog niet betaald hebben.

We vinden het daarnaast makkelijk om dubieuze debiteuren af te boeken; iets waar we bij andere programma’s langer over deden. Dit gebeurt bij Reeleezee via het dagboek Verrekeningen.

Het aantal unieke voordelen van Reeleezee is verder niet heel groot, maar dat hoeft van ons ook niet per se. Het pakket doet zijn ding – en daar betaal je relatief minder voor dan bij met name Exact.


???? Check hier onze volledige review van Reeleezee

Prijzen Reeleezee Slim factureren

Wat kost Reeleezee?

Reelezee beschikt over een aantal pakketten met verschillende prijzen. Dit zijn:

 • Onderweg
 • Onderweg +
 • Slim Boekhouden
 • Slim Boekhouden +

Onderweg

Onderweg kost €7,50 per maand. Je kunt hiervoor onder meer onbeperkt facturen versturen, uitgaven registreren met bijlagen en bankrekeningen koppelen.

Onderweg +

Onderweg + kost €12,50 per maand. Je kunt hiervoor onder meer gebruikmaken van alle functies van Onderweg, kilometers registreren en factureren en onbeperkt offertes versturen.

Prijzen Reeleezee Slim boekhouden

Slim Boekhouden

Slim Boekhouden kost €25,00 per maand. Je kunt hiervoor onder meer gebruikmaken van alle functies van Onderweg +, betaalopdrachten aanmaken en je btw aangeven en betalen.

Slim Boekhouden +

Slim Boekhouden + kost €50,00 per maand. Je kunt hiervoor onder meer gebruikmaken van alle functies van Slim Boekhouden, werken met kostenplaatsen en vaste activa automatiseren.

Veelgestelde vragen

Wat is een debiteurenbeheer?

Onder debiteurenbeheer vallen alle activiteiten die je onderneemt om ervoor te zorgen dat openstaande facturen zo snel mogelijk betaald worden door jouw klanten. Het doel is om het aantal debiteuren zo laag mogelijk te houden.

Wat doe je bij debiteurenbeheer?

Onder debiteurenbeheer vallen de volgende activiteiten: versturen van facturen naar klanten, controleren of alle facturen betaald zijn, bijhouden van een administratie waarin je onbetaalde facturen bijhoudt en betalingsherinneringen en aanmaningen versturen aan de hand van de uiterste betaaldatum.

Wat kost debiteurenbeheer?

Doe je debiteurenbeheer handmatig, dan kost het je niet veel meer dan tijd en het risico dat sommige rekeningen niet betaald worden. Gebruik je debiteurenbeheersoftware, dan kost dat vanaf €7,50 per maand. Over het algemeen worden facturen sneller betaald als je software gebruikt.

Auteur

Schrijf een reactie