Er wordt tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt van een creditcard dan dat dit vroeger het geval was. Waar vroeger bijna iedereen cash betaalde is dat veranderd in een veel hoger aantal kaartbetalingen. Pinnen blijft populair, maar de creditcard wint ook flink aan populariteit.
Bij het doen van online aankopen is het gebruik van een creditcard makkelijk en veilig. Niet alleen privé, maar ook zakelijk kan het gebruiken van een creditcard voordelen opleveren. Maar wegen die wel op tegen de nadelen?
Creditcard online gebruiken
Ook als ondernemer bestellen we steeds vaker goederen en diensten online. Op het internet is de creditcard wereldwijd het meest gebruikte betaalmiddel. Nederland loopt daarin nog wat achter – iDeal is bij ons het meest gebruikte betaalmiddel – maar de creditcard is wel bezig met een inhaalslag. De creditcard is de afgelopen jaren sterk in opkomst.
Dat komt vooral door het gebruiksgemak, maar ook doordat de meeste creditcards een verzekering bieden in geval van fraude. Daarnaast is het op buitenlandse websites niet altijd mogelijk om met een Nederlandse Maestro bankpas te betalen. De beveiliging bij het gebruik van een creditcard is de laatste jaren ook enorm verbeterd. Steeds meer kaarten kun je koppelen aan je mobiele nummer zodat je een notificatie ontvangt wanneer de kaart gebruikt is. Bij sommige creditcards heb je zelfs een sms-code nodig om een betaling af te ronden. Online betalen met je creditcard is tegenwoordig praktisch, veel geaccepteerd en veilig.
Creditcard offline gebruiken
Vroeger was men nog al eens bezorgd over het veilig betalen in winkels en horeca.
Ook hier heeft de creditcard een inhaalslag gemaakt qua veiligheid. De tijden waarin kaart in een ‘ritsch-ratsch-machine’ ging en een enigszins goed gelijkende handtekening voldoende was zijn passé.
Tegenwoordig betaal je op gelijke wijze als met je bankpas en heb je een PIN-code nodig om van de transactie een feit te maken. Daarnaast bieden veel creditcardmaatschappijen een verzekering aan op de artikelen die je met je kaart hebt aangeschaft. Vaak dekt die verzekering diefstal en schade in de eerste 30 tot 180 dagen na aanschaf. Of er een gratis verzekering wordt aangeboden en wat de voorwaarden zijn verschilt per kaartaanbieder.
De kosten van de kredietkaart
Hoeveel een creditcard kost, verschilt enorm per aanbieder. De jaarlijkse bijdrage van je kaart ligt daardoor tussen de 15 en 55 euro per jaar. Met name bij zakelijke creditcards liggen de prijsverschillen vrij ver uit elkaar. Knab biedt bijvoorbeeld een gratis creditcard aan bij haar zakelijke rekening, terwijl je voor ‘premium’ creditcards waarbij je veel spaarpunten, extra’s en kortingen krijgt, al snel enkele honderden euro’s per jaar kwijt bent.
Duurdere kaarten bieden in het algemeen ook een groter bestedingslimiet en vullen dit soms aan door extra diensten en services. Wanneer je niet maandelijks het gebruikte bedrag volledig terugbetaalt dan maak je gebruik van de kredietfunctie die bij jouw kaart hoort. Ondanks dat de hiervoor geldende rente niet zoals vroeger ver boven de 20% uitkomen is de rente op een creditcard nog steeds relatief hoog. De meeste kaartaanbieders rekenen al gauw een jaarrente van 14%. De creditcard rentes zijn zo goed als niet gevoelig voor de elders geldende lage rentestanden.
Overige kosten voor het gebruik van een kredietkaart verschillen ook per aanbieder. Denk hierbij aan de kosten voor een tweede- of partnerkaart, kosten voor geldopnames en gebruik in landen met andere valuta. Het loont zich dus om deze kosten te vergelijken. Bekijk hier zakelijke rekeningen om te kijken welke bank het beste bij jouw situatie past.
Zakelijk of privé afsluiten?
Creditcards kun je zowel voor zakelijke als voor privé doeleinden gebruiken. Als je een creditcard enkel voor je zakelijke betalingen reserveert dan kan dat een handig overzicht opleveren voor jouw boekhouding.
Om overzicht te houden op de uitgaven op je creditcard bieden alle aanbieders een online portaal aan. Bij de ene aanbieder log je in op een website en anderen bieden een complete app aan die perfect werkt op je smartphone of tablet. In de meeste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers kun je dit overzicht vervolgens eenvoudig uploaden.
Indien je zakelijk veel betalingen doet in het buitenland of regelmatig online aankopen doet, kan een creditcard dus echt toegevoegde waarde hebben. Daarnaast is het een makkelijk betaalmiddel bij zakenlunches of diners. Ook het boeken van jouw zakenreizen gaat uitstekend met een creditcard. Of het nu een vlucht, een treinticket of een hotelkamer betreft, op internationale websites kun met creditcards altijd betalen. Dit is vaak niet het geval met je normale bankkaart.
De voor- en nadelen
Voordelen:
Ook als kleine ondernemer is het soms prettig om wat meer financiële speelruimte te hebben. Bij een creditcard ga je al vooraf akkoord met de voorwaarden van een eventueel krediet op de kaart.
Dat scheelt een berg rompslomp en vooral tijd wanneer je snel en kortdurend nood hebt aan wat extra financiële ruimte. Je aankopen zijn meestal verzekerd tegen schade en diefstal, maar ook biedt een creditcard vaak een gratis verzekering tegen fraude bij online betalingen en transacties. Internationale websites accepteren praktisch alle creditcards. Dat is handig en praktisch.
Nadelen:
Zowel voor ZZP-ers als privépersonen brengt een creditcard in het algemeen kosten met zich mee die je bij een normale bankpas niet hebt. Ook is de rente een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld een normaal consumptief of zakelijk krediet. De jaarlijkse bijdrage voor de kaart is hoger dan die van de meeste bankpassen. Contante geldopnames zijn zelden tot nooit kosteloos.
Het vergelijken van creditcards
De bestedingslimieten, de kosten van gebruik, de verzekering van aankopen en extra diensten en services, ze verschillen per aanbieder. Zorg daarom dat je de verschillende creditcards met elkaar vergelijkt en een weloverwogen keuze maakt. Kies een kaart die past bij het gebruik dat je voor ogen hebt. Als ZZP-er wil ook jij op je kosten besparen. Vergelijk daarom de verschillende aanbieders op een website zoals creditchecker.
0 reacties