Wix en Squarespace zijn de twee populairste websitebouwers van dit moment. We vertellen je in deze vergelijking welke voor jou het beste is.
Wil je een website maken met behulp van een zogenoemde websitebouwer? De kans is groot dat je dan vroeg of laat uitkomt bij Squarespace of Wix. Ze zijn namelijk samen goed voor maar liefst 55 procent van alle websites die op deze manier zijn gemaakt. Er zijn minder mensen die een Wix-website maken ten opzichte van Squarespace, maar het heeft alles te maken met voorkeur.
Lees ook: zo maak je een website.
De twee lijken dan ook behoorlijk op elkaar. Beiden beloven je eenvoud in het gebruik. Beiden helpen je relatief snel en zonder kennis van codering aan een knappe website. En beiden werken met een drag-and-drop-systeem, waarmee je verschillende website-elementen eenvoudig van A naar B sleept.
Dat neemt niet weg dat ze natuurlijk ook verschillen hebben – en daar zoomen we met deze vergelijking op in. Dit doen we aan de hand van de volgende vijf onderdelen:
- Het opstartproces: hoe snel, of juist niet, kun je beginnen met deze programma’s?
- De templates: hoeveel standaardontwerpen bieden ze en waar zijn ze het mooist?
- De editors: hoe werkt het verplaatsen en veranderen van verschillende onderdelen en waar is dit het prettigst?
- De functionaliteiten: welke functies bieden Wix en Squarespace en hoe eenvoudig voeg je ze toe?
- De prijzen: welke websitebouwer biedt je het meeste waar voor je geld?
Wat vinden wij de beste websitebouwer?
Heb je geen tijd of zin om dat allemaal te lezen? Check dan hieronder alvast onze conclusies.
Squarespace | Wix | |
Opstartproces | ???? | |
Templates | ???? | |
Editors | ???? | |
Functionaliteiten | ???? | |
Prijzen | ???? |
Opstartproces
We vinden het opstartproces van zowel Squarespace als Wix vergelijkbaar qua snelheid, maar iets overzichtelijker bij Squarespace.
Templates
De kwaliteit van de templates is bij een Squarespace- en Wix-website om het even – en bovendien een kwestie van smaak. Wix heeft echter meer keuze in standaardontwerpen en is daarom op dit gebied onze favoriet.
Editors
We vinden het werken met Squarespace een stuk prettiger. Met Wix een website maken heeft meer vrije mogelijkheden: je kunt praktisch alles overal naartoe slepen. Dit maakt je het werken met Wix echter ook onoverzichtelijker – en je website rommeliger.
Functionaliteiten
Beiden bieden veel verschillende functies, zoals het toevoegen van een blog of een webshop. Een Wix-website geeft je daarin iets meer keuze, mede door de toevoeging van de Wix Appmarkt.
Prijzen
Wix biedt het goedkoopste pakket: €5,50 per maand. Dit pakket heeft echter een gelimiteerde bandbreedte van 2GB. Dat houdt in dat je maar een beperkt aantal bezoekers op je website mag verwelkomen.
We geven daarom qua prijs de voorkeur aan Squarespace. Zij hebben het goedkoopste pakket zonder beperkingen: €11 op jaarbasis.
Conclusie
Squarespace scoort op net iets meer vlakken beter dan Wix en is daarom onze favoriet. De belangrijkste reden is de editor. Deze werkt in Squarespace vlotter en overzichtelijker, waardoor we eerder een mooie website hadden staan.
Met Wix een website maken is echter een goede tweede optie en kan zomaar jouw websitebouwer worden, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren.
Lees ook: Squarespace vs. WordPress
1. Het opstartproces
Of je nou een Wix-website maken wilt of een Squarespace-site, beide websitebouwers starten de route naar een nieuwe website met een aantal vragen. Deze vormen de basis voor je verdere werk.
Squarespace
Squarespace stelt je hierbij wat vragen over je bedrijf en je doelstellingen. Je krijgt op basis daarvan een aantal templates voorgeschoteld.
Wix
Een website maken met Wix start met een aantal soortgelijke vragen. Je komt – na het beantwoorden hiervan – terecht op het dashboard van Wix. Dit alles ziet er zó uit:
Dat dashboard is waarin Wix verschilt van Squarespace – in negatieve zin. Je moet best zoeken naar wat nu de vervolgstappen zijn, terwijl je in Squarespace meteen aan de slag kunt met je nieuwe website. Kan sneller.
Winnaar: Squarespace
2. De templates
Beide websitebouwers werken aan de hand van templates. Dit zijn thema’s die de standaard vormen voor je website. Ze zijn later compleet naar wens en smaak aan te passen.
Squarespace
Na het korte aanvraagproces kom je terecht bij de templates – en Squarespace heeft een behóórlijk assortiment. We zien er tientallen, zo niet honderden. Ze zien er allemaal gelikt uit en zijn te filteren naar verschillende onderwerpen, zoals Food en Entertainment.
Wij kiezen voor Waverley. Onze website ziet er daarom ongeveer zó uit:
Wix
Het aanbod templates mag dan bij Squarespace groot zijn; maak je een Wix-website, dan lijkt het aanbod wel eindeloos. De kwaliteit is ons verder om het even – ze zien er allemaal goed uit.
We kiezen voor Monteur en krijgen daarom déze startsite om mee te werken:
Winnaar: Wix
3. De editors
De editors zijn de omgevingen waar je na het selecteren van een template in terechtkomt. Dit zijn de plekken waar je jouw thema kunt aanpassen naar wens en smaak.
Squarespace
Het huidige template is weliswaar strak, maar gaat nog altijd over een muzikant. Tijd om dit aan te passen. We willen ons logo toevoegen, de kleur van de letters aanpassen en een andere foto toevoegen.
Dit gaat in Squarespace aardig snel. Het vereist simpelweg eventjes scrollen over hetgeen je wilt aanpassen. Je ziet dan meteen een pop-up die boekdelen spreekt.
Scroll bijvoorbeeld over de header en je krijgt meteen Edit Site Header te zien. Klik daarna op Site Title & Logo om het logo aan te passen. Druk vervolgens op Add Logo en voilà: je logo staat op de plek waar ‘ie hoort te staan.
Teksten aanpassen gaat al net zo makkelijk. We klikken hiervoor gewoon op de letters die we willen aanpassen en kunnen meteen een deel blauw en vetgedrukt maken. Precies volgens plan.
Het veranderen van de foto is hetzelfde verhaal: klikken, nieuwe foto uploaden, klaar.
Binnen vijf minuten hadden we al dit staan:
Best aardig, toch?
Wix
Het aanpassen van een template werkt bij een Wix-website min of meer hetzelfde als bij Squarespace. Je scrollt ook hier over elementen heen die je wilt veranderen, waarna er een menu verschijnt waarmee je deze elementen – hoe verrassend – verandert.
Wix heeft hierbij bovendien een extra voordeel: de verschillende elementen zijn makkelijker te verplaatsen. Wil je jouw koptekst iets hoger plaatsen? Dat kan door deze tekst simpelweg naar boven te slepen.
Toch vinden we Squarespace qua editing fijner werken. De vele opties en de wat warrige interface van Wix maken deze editor stukken minder overzichtelijk.
Bovendien kosten eenvoudige handelingen bij Wix net iets meer tijd dan bij Squarespace. Neem het toevoegen van een logo. Dit kan bij Squarespace via een aantal vaste stappen, maar moet bij Wix door handmatig een afbeelding toe te voegen. Het logo wordt dan bovendien geplaatst op de homepage, maar niet op eventuele andere pagina’s: dat moet je apart doen. Kost je allemaal extra tijd die je hiervoor niet wilt uittrekken.
Ondanks alles slagen we erin dit te produceren:
Winnaar: Squarespace
4. De functionaliteiten
De hoeveelheid aangeboden functies bepaalt uiteindelijk hoe omvangrijk jouw site wordt. Belangrijk daarbij: hoe eenvoudig of lastig is het om ze toe te voegen?
Squarespace
Het aantal functies dat Squarespace aanbiedt, is enorm. Teveel om hier allemaal op te noemen. We geven je in plaats daarvan een aantal voorbeelden van de mogelijkheden:
- Je kunt een fotogalerij maken;
- Je kunt een podcast toevoegen;
- Je kunt formulieren aanmaken;
- Je kunt menukaarten invoegen;
- Je kunt met plattegronden werken.
We willen zelf drie relatief simpele dingetjes toevoegen: knoppen naar sociale media, een blog en een kleine webshop.
Het toevoegen van sociale mediaknoppen gaat wederom erg makkelijk. Klik hiervoor op Edit Site Header, vervolgens op Elements en daarna op Edit Social Links. Je hoeft dan alleen maar de URL van het sociale mediakanaal in kwestie in te tikken – in ons geval voegen we Facebook toe – en Squarespace zet er automatisch een pictogrammetje bij. Het is vervolgens eenvoudig om deze groter en kleiner te maken.
We lopen hier ook tegen de begrenzingen van Squarespace op. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in één keer de kleur van de icoontjes aan te passen. Dat kan ongetwijfeld elders in de editor, maar dan hebben we al gauw zoiets van – laat maar.
Voor het toevoegen van de blog moet je ergens anders zijn. Klik in het linkermenu op Pages, daarna op het plusje achter Main Navigation en daarna op Blog. Dit voorziet je website meteen van een complete blogpagina. Deze pagina aanpassen of uitbreiden doe je vervolgens op dezelfde manier als hoe Squarespace telkens werkt: klikken en veranderen.
Het aanmaken van een webshop werkt ongeveer hetzelfde. Klik wederom in het linkermenu op Pages, opnieuw op het plusje achter Main Navigation en dan op Store. Je website krijgt dan een shop die er in beginsel zo uitziet:
Wix
Het aantal functionaliteiten van Squarespace is indrukwekkend, maar ook Wix kan er wat dat betreft wat van. Sterker nog: Wix biedt méér functionaliteiten dankzij de toevoeging van de Wix Appmarkt. Een aantal voorbeelden van de mogelijkheden:
- Je kunt comments toestaan;
- Je kunt een bestelpagina inrichten;
- Je kunt een evenementenkalender maken;
- Je kunt een forum starten;
- Je kunt een kalender toevoegen.
We voegen in Wix hetzelfde toe als in Squarespace: links naar sociale mediakanalen, een blog en een webshop.
Het toevoegen van de sociale mediaknoppen werkt door op de bestaande knoppen te klikken en te kiezen voor Social Links Instellen. Dit brengt je naar een menu waar je niet alleen links kunt toevoegen en verwijderen, maar ook icoontjes kunt uitkiezen. Meer keuze dan bij Squarespace, dus.
We lopen hier echter ook tegen de begrenzingen van de vrije vorm-editor aan. De sociale media-icoontjes die we hebben uitgekozen, staan hierdoor niet meteen in één lijn met de rest van de header. Oogt niet echt netjes:
De blog toevoegen gaat door in het linkermenu op het plusje te klikken en te kiezen voor Elementen Toevoegen. Kies daarna voor Blog en vervolgens voor Toevoegen. Dit resulteert in een nieuwe blogpagina.
Anders dan bij Squarespace werkt het toevoegen en aanpassen van posts niet via een klik- en bewerksysteem. Je wordt in plaats daarvan stapsgewijs door het schrijven van nieuwe blogs geloodst:
Een shop toevoegen werkt bij Wix op eenzelfde manier. Ga hiervoor opnieuw naar het linkermenu, kies voor Elementen Toevoegen, vervolgens voor Webshop en daarna voor Toevoegen. Je krijgt dan een webshop die er in beginsel zo uitziet:
Samengevat hebben zowel Squarespace als Wix qua functionaliteiten hun mogelijkheden en begrenzingen. Het aanbod functies is bij beiden groot, maar wie nét wat meer opties wilt, is bij Wix iets beter af.
Winnaar: Wix
5. De prijzen
Tot slot: de prijzen. Deze lopen uiteen, hoewel het de truc is om niet alleen naar het bedrag te kijken, maar ook naar wat je daarvoor krijgt.
Squarespace
Squarespace biedt vier verschillende pakketten. Je betaalt hiervoor, afhankelijk van welk pakket je kiest, tussen de €11 en de €36 per maand op jaarbasis. Dit is inclusief je domeinnaam en de kosten voor de hosting.
???? Leer meer over het registreren van een domeinnaam
???? Vergelijk nu verschillende hostingproviders
Wix
Kijken we naar de Wix-website kosten, dan zijn er ook vier betaalmogelijkheden. Deze kosten tussen de €5,50 en de €39 per maand.
Let op: we maakten de onderstaande screenshot toen er toevallig een aanbieding gaande was. Deze actietarieven zijn in onze conclusie buiten beschouwing gelaten.
Het lijkt er dus op dat voor een Wix-website de kosten lager liggen dan bij Squarespace. Het goedkoopste pakket bij Wix kost tenslotte €5,50 per maand – tegenover €11 bij Squarespace.
Vergis je echter niet. De twee goedkoopste Wix-pakketten, Connect Domain en Combo, hebben wél een beperkte bandbreedte. Dat is belangrijk, want dit houdt in dat je maar een beperkte hoeveelheid verkeer op je website kunt verwelkomen. Dit in tegenstelling tot Squarespace, waar alle pakketten een ongelimiteerde bandbreedte hebben.
Als we deze bandbreedte meenemen in onze overwegingen, is het pakket Personal van Squarespace met €11 per maand eigenlijk goedkoper dan de voordeligste optie van Wix. Het Wix-pakket Unlimited kost tenslotte €17 per maand.
Winnaar: Squarespace
Veelgestelde vragen
Squarespace vs. Wix: welke websitebouwer is beter?
De twee ontlopen elkaar niet veel, maar onze persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Squarespace. Dat komt met name door de editor. Deze werkt in Squarespace vlotter en overzichtelijker. Je hebt daardoor sneller een mooie website gemaakt dan wanneer je met Wix werkt.
Wix vs Squarespace: welk programma is goedkoper?
Wix heeft in wezen het voordeligste pakket: €5,50 per maand. Het probleem hierbij is dat dit pakket een gelimiteerde bandbreedte van 2GB heeft. Dat betekent dat het aantal bezoekers dat je op je website kunt verwelkomen beperkt is.
Squarespace daarentegen biedt een pakket van €11 zónder dit soort beperkingen en is dus eigenlijk goedkoper, want bij een ongelimiteerde Wix-website zijn de kosten £17 per maand.
Squarespace vs. Wix: welke websitebouwer is makkelijker in het gebruik?
Wij vinden Squarespace makkelijker in gebruik dan Wix. Dat komt doordat de editor gebruikersvriendelijker, waardoor het eenvoudiger is om een goede website te maken. Wix is weliswaar een goede tweede, maar oogt op sommige onderdelen wat rommelig.
0 reacties