Drupal en WordPress zijn beiden Content Management Systems (CMS) waar je een eigen website mee maakt. We vertellen je in deze vergelijking welk CMS het beste is voor jou.

Zelf websites bouwen kan grofweg op twee manieren. Je kunt kiezen voor een zogenoemde websitebouwer, zoals JouwWeb, Squarespace of Wix. Dit zorgt snel voor een professionele website, hoewel je mogelijkheden altijd begrensd zijn.

Lees ook: Squarespace vs. Wix: welke is het beste?

We gaan er even vanuit dat je daar geen zin in hebt – anders ben je niet op deze pagina terechtgekomen. En dat brengt ons bij die tweede optie: een website maken met een CMS. Ideaal voor ondernemers die vrijheid willen tijdens het maken, perfect voor het ontwikkelen van onder meer blogs en webshops.

Het eerste CMS dat je te binnen schiet, is waarschijnlijk WordPress. Dat is ook niet zo vreemd. WordPress wordt tenslotte gebruikt voor bijna 61 procent van alle websites die met behulp van een CMS zijn gemaakt.

???? Lees hier alles over WordPress

“Wat is Drupal?”, horen we je denken.Het Drupal-CMS is weliswaar minder bekend, maar bestaat al langer dan WordPress. Het eerder gestarte Drupal is wat dat betreft ook echt een WordPress-alternatief. Slechts 2 procent van alle CMS-sites draait op Drupal. Verschil moet er zijn, zeggen we maar…

Dat betekent niet vanzelfsprekend dat het een beter is dan het ander – en daarom hebben we deze vergelijking gemaakt. We hebben aan de hand van déze vijf elementen gekeken naar de belangrijkste verschillen tussen Drupal en WordPress:

  1. Het opstartproces: hoelang duurt het voordat je met deze programma’s aan de slag kan?
  2. De templates: welk CMS biedt de meeste en mooiste standaardontwerpen?
  3. De editors: hoe werkt het daadwerkelijk vormgeven van je website en waar werkt dit het makkelijkst?
  4. De functionaliteiten: welke functies bieden Drupal en WordPress?
  5. De prijzen: welk CMS is het goedkoopst?

Drupal vs. WordPress: wat vinden wij het beste CMS?

Geen zin of tijd om dat allemaal te lezen? Check dan hier alvast onze belangrijkste conclusies.

Drupal WordPress
Opstartproces ???? ????
Templates ????
Editors ????
Functionaliteiten ????
Prijzen ???? ????

Opstartproces

De meeste hostingproviders beschikken over handigheidjes waarmee je zowel Drupal als WordPress snel en eenvoudig installeert op jouw website. Wil je zo spoedig mogelijk starten met het maken van je nieuwe site? Dan maakt het niet zoveel uit of je voor een WordPress of Drupal-website kiest.

Templates

WordPress heeft véél meer kant-en-klare basisontwerpen dan het Drupal-CMS. Wie een custom-made design wil, ontkomt bij Drupal eigenlijk niet aan het inschakelen van een developer.

Editors

De interface en de manier van werken voelen bij Drupal vs. WordPress ordelijk en overzichtelijk aan. Het systeem van WordPress is daarbij wél bekender. Mocht je hulp nodig hebben: de vraag van een WordPress-gebruiker wordt doorgaans sneller beantwoord dan iemand die met Drupal worstelt. We geven WordPress daarom op dit terrein een lichte voorkeur.

Functionaliteiten

Drupal werkt met extensies, WordPress met plug-ins. Feit is dat er veel meer plug-ins zijn dan extensies. Dat heeft gevolgen voor je designmogelijkheden, maar op je SEO-opties. WordPress scoort daarom op dit gebied beter dan Drupal.

Prijzen

Drupal en WordPress zijn beiden gratis te gebruiken. Je betaalt alleen de kosten voor een domeinnaam en je hosting. 

1. Het opstartproces

Wil je beginnen met het bouwen van een WordPress of Drupal-website? Start dan in beide gevallen met het vastleggen van een domeinnaam. Dit kan een .nl-, maar ook een .com-domein zijn. Een domeinnaam registreren kan bij diverse bedrijven. Voorbeelden zijn Antagonist, JouwWeb of Kinsta.

Lees ook: Hoe registreer en koop je een domeinnaam als zzp’er?

Je hebt, naast een domeinnaam, ook hosting nodig. Dit helpt je aan opslagruimte voor alle data die je toekomstige website verwerkt. Denk hierbij aan afbeeldingen, video’s of data afkomstig van je bezoekers. De meeste partijen bieden domeinnamen en hostingplannen in één pakket.

???? Vergelijk hier hostingproviders

Domeinnaam geregistreerd en hosting uitgekozen? Start dan met de installatie van jouw CMS. Dat klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. De meeste hostingproviders bieden namelijk speciale installatie-apps om dit te verwezenlijken. 

We nemen Antagonist als voorbeeld. Zij werken met Installatron, waarmee je zowel Drupal als WordPress op jouw website kunt installeren.

Drupal

Drupal installeren gaat in dit geval erg makkelijk. Je logt hierbij gewoon in bij jouw provider (in dit geval dus Antagonist) en gaat binnen deze omgeving op zoek naar Drupal als applicatie. Dat ziet er bij ons zó uit:

Klik vervolgens op Installeer Deze Applicatie om Drupal op jouw website te installeren. Ga hierna naar www.jouwdomein.nl/user/login om in te loggen bij de achterkant van je nieuwe Drupal-website.

Voorbeeld: heb je de domeinnaam www.drupalofwordpress.nl vastgelegd? Ga dan naar www.drupalofwordpress.nl/user/login om in te loggen.

WordPress

WordPress installeren werkt op precies dezelfde manier – al zoek je in dat geval uiteraard naar WordPress – en niet naar Drupal. Klik ook hier op Installeer Deze Applicatie en log vervolgens in op je website. Dat gaat bij WordPress via www.jouwdomein.nl/wp-admin.

Voorbeeld: heb je de domeinnaam www.wordpress4life.nl geregistreerd? Ga dan naar www.wordpress4life.nl/wp-admin.

Je ziet – bijna geen verschillen. We hebben Antagonist als voorbeeld gepakt, maar de kans is groot dat de installatie van zowel Drupal als WordPress bij jouw hostingprovider niet veel moeilijker is. 

Winnaar: Beiden

2. De templates

Drupal of WordPress geïnstalleerd en terechtgekomen aan de achterkant van je website? Installeer dan een template om meteen van start te gaan. Deze vormt de basis voor je latere site.

Drupal

De templates van Drupal vind je door te klikken op Appearance. Je ziet hier een aantal thema’s staan die je direct kunt installeren, zoals Seven en Stark

Thema’s die je elders hebt gevonden of die door een developer voor je zijn gemaakt, kun je uploaden via Install New Theme.

WordPress

De templates van WordPress heten thema’s. Je vindt ze door in het linkermenu te klikken op Weergave en vervolgens op Thema’s.

Het valt je waarschijnlijk meteen op dat de keuze hier een stuk groter is. Dat komt doordat Drupal-websites vaker op maat worden gemaakt dan WordPress-varianten.

Het moge daarom duidelijk zijn: wie graag werkt vanuit standaardtemplates, kan beter voor WordPress kiezen.

Winnaar: WordPress

3. De editors

Drupal en WordPress hebben een soortgelijke opzet. Ze werken aan de hand van een menubalk waarin de meeste functies zijn terug te vinden. De exacte indeling van deze balk hangt af van welke template je gebruikt en welke functies je installeert, maar hij komt bij de meeste Drupal- en WordPress-gebruikers redelijk overeen.

Drupal

De basis van Drupal als CMS wordt gevormd door de zogenoemde Admin Toolbar. Deze bestaat uit drie onderdelen:

  • Manage Alles wat nodig is voor het vormgeven van je website;
  • Shortcuts Instelbare sneltoetsen voor functies die je het meest gebruikt;
  • Admin Instellingen gebonden aan personen, zoals gebruikers en wachtwoorden.

We verwachten dat je de meeste tijd doorbrengt in Manage en lichten daarom de daaronder liggende elementen nog even toe. Dit zijn:

  • Content Voor het toevoegen en aanpassen van de inhoud, zoals blogs en pagina’s;
  • Structure Voor het aanpassen van de structuur van de site, zoals lay-outs en menu’s;
  • Appearance Voor het aanpassen van de templates;
  • Extend Voor het installeren van aanvullende functionaliteiten;
  • Configuration Voor het bijwerken van instellingen gebonden aan de site, zoals ad blockers en het bannen van bepaalde IP-adressen;
  • People Voor het managen van de gebruikers van de website;
  • Reports Voor het bekijken van updates en fouten aan de website;
  • Help Voor eventuele hulpvragen.

WordPress

De basis van WordPress bestaat uit een menu dat standaard aan de linkerkant staat en bestaat uit verschillende onderdelen. Dit menu ziet er in beginsel ongeveer zo uit:

De volgende elementen gebruik je waarschijnlijk het meest:

  • Dashboard Voor het managen van de meest belangrijke zaken, zoals updates en reacties;
  • Berichten Voor het toevoegen en aanpassen van berichten, zoals blogs;
  • Media Voor het toevoegen en managen van beeldmateriaal, zoals foto’s en video’s;
  • Pagina’s Voor het toevoegen en aanpassen van pagina’s;
  • Weergave Voor het installeren en aanpassen van thema’s;
  • Plugins Voor het installeren van aanvullende functionaliteiten;
  • Gebruikers Voor het managen van de gebruikers van de website;
  • Instellingen Voor het bijwerken van instellingen gebonden aan de site.

Beide systemen zijn orderlijk en overzichtelijk, maar dat van WordPress is bekender. Dat scheelt wanneer je hulp nodig hebt, want er zijn simpelweg meer mensen die je kunnen helpen met WordPress dan met Drupal. We geven WordPress op dit terrein daarom een lichte voorkeur, hoewel de twee elkaar qua editing niet zoveel ontlopen.

Winnaar: WordPress

4. De functionaliteiten

Drupal en WordPress beschikken beiden over dezelfde standaardfuncties, zoals het toevoegen van blogs en het aanpassen van thema’s. Heb je meer nodig – wat doorgaans wel het geval is? Dan moet je werken met add-ons.

Drupal

Deze add-ons vind je bij Drupal in het submenu Extend. Drupal stelt duizenden extensies beschikbaar. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een koppeling maken naar je sociale mediakanalen, inschrijfformulieren voor mailings realiseren en fora opzetten.

WordPress

Diezelfde add-ons heten bij WordPress plug-ins en zijn te vinden in het submenu Plugins.

We noemden het al eerder, maar WordPress telt veel meer gebruikers dan Drupal. Dit heeft dan ook geleid tot de beschikbaarheid van nóg meer extensies dan Drupal. Het aantal functionaliteiten is bij WordPress dus stukken groter. 

Dat is niet alleen handig voor het design van je website, maar ook voor je SEO. WordPress biedt je tenslotte indirect meer mogelijkheden om hoog in de resultaten van Google te belanden.

Winnaar: WordPress

Veiligheid

We willen vooropstellen dat zowel Drupal als WordPress veilig zijn te gebruiken. Toch wordt Drupal doorgaans ervaren als de veiligere optie.

Dat heeft te maken met het hoge gebruikersaantal van WordPress. Alle gebruikers kunnen plug-ins maken – en dat leidt tot meer kwetsbaarheden.

Hoe je problemen kunt voorkomen? Door regelmatig te updaten en niet lukraak allerlei plug-ins te installeren. Dat geldt overigens niet alleen voor WordPress, maar ook voor Drupal.

5. De prijzen

We kunnen duidelijk zijn over de prijzen: zowel Drupal en WordPress zijn gratis te gebruiken.

Dat neemt niet weg dat je helemaal geen kosten hebt wanneer je jouw website met een van deze systemen maakt. Je hebt tenslotte een domeinnaam en een host nodig – en dat kost wél geld.

Hou daarom rekening met maandelijkse kosten van €5 (voor een kleine site), €10 (voor een middelgrote site) of €20 (voor een grote site) per maand. 

Het is vaak goedkoper om de kosten voor een domeinnaam en host voor een jaar of langer vast te leggen. Je krijgt dan bij veel aanbieders een percentuele korting op de maandprijs.

Winnaar: Beiden

Veelgestelde vragen

Welk CMS is beter: Drupal vs. WordPress

Laten we vooropstellen dat er niet echt sprake is van beter. De keuze voor een CMS hangt grotendeels af van persoonlijke wensen en voorkeuren. Wat voor de een prettig werkt, doet dat misschien niet voor een ander.

Zelf hebben we echter een voorkeur voor WordPress. Dat komt door de hoeveelheid beschikbare thema’s en plug-ins, maar ook door het feit dat we bekend zijn met de interface. Zo zie je maar – persoonlijke voorkeur speelt een grote rol.

Welk CMS is goedkoper?

De prijs maakt tijdens het maken van een keuze tussen Drupal of WordPress niet uit. Beide systemen zijn tenslotte gratis. Je betaalt alleen kosten voor een domeinnaam en een host.

Welk CMS is makkelijker in gebruik?

Dit is opnieuw een kwestie van smaak. De interfaces van zowel Drupal als WordPress spreken redelijk voor zich en zijn – voor zover mogelijk – vrij van ruis.

We denken wel dat het onder de knie krijgen van het CMS iets langer duurt bij Drupal dan bij WordPress. Dat heeft ook te maken met het feit dat er simpelweg meer documentatie voorhanden is om je op weg te helpen met WordPress: iets waar het bij Drupal soms aan ontbreekt.