Zoek naar:

Joomla! en WordPress zijn Content Management Systems (CMS) waarmee je relatief eenvoudig je website in elkaar zet. We vertellen je aan de hand van déze vergelijking welke van de twee voor jou het beste werkt.

Zelf websites maken kan min of meer op twee verschillende manieren. Het kan met een zogeheten websitebouwer, zoals JouwWeb of Squarespace. Het voordeel hiervan is dat je snel een professioneel ogende website neerzet. Het nadeel is dat je mogelijkheden vrijwel altijd begrensd zijn.

Lees ook: Je eigen website maken: een gids voor beginners

Maar goed. Je bent op deze pagina beland omdat je dat niet wilt. En dat brengt ons bij de tweede manier: een website maken met een Content Management System – een CMS. Ideaal voor ondernemers die vrij willen zijn in de vormgeving en daar best wat tijd voor willen uittrekken. Jij dus.

WordPress is wat dat betreft waarschijnlijk je eerste optie. Dat is ook niet zo vreemd. Ruim 60 procent van alle websites die met een CMS zijn gebouwd, draait op WordPress.

Alternatieven zijn er desondanks ook. Joomla!, bijvoorbeeld. Dit is de nummer-twee in het lijstje meestgebruikte systemen, maar wel op een behóórlijke afstand ten opzichte van WordPress. 5 procent van alle websites  is een Joomla!-website.

???? Vergelijk hier Drupal met WordPress

Of je nou een Joomla!-website maken wilt of met WordPress in zee gaat: ze hebben veel overeenkomsten. Ze werken bijvoorbeeld beiden met aanpasbare templates en het zijn allebei voorbeelden van zogenoemde opensourcesoftware: iedereen kan er mogelijkheden aan toevoegen.

Maar verschillen zijn er ook – en daar hebben we onze vergelijking op gebaseerd. We hebben de verschillen tussen Joomla! en WordPress geanalyseerd aan de hand van déze vijf elementen:

  1. Het opstartproces: hoelang duurt het voor je met Joomla! en WordPress aan de slag kunt?
  2. De templates: welke software heeft de meeste en mooiste basisontwerpen?
  3. De editors: hoe werkt het ontwerpen van je website en hoe makkelijk of moeilijk is dit?
  4. De functionaliteiten: welke functionaliteiten bieden Joomla! en WordPress?
  5. De prijzen: welke van de twee is voordeliger?

Joomla! vs. WordPress: wat vinden wij het beste CMS?

Heb je geen tijd of zin om dit allemaal te lezen? Bekijk dan hier onze belangrijkste bevindingen.


Joomla!WordPress
Opstartproces
????
Templates
????
Editors
????
Functionaliteiten
????
Prijzen????????

Opstartproces

Veel hostingproviders beschikken over installatie-apps waarmee je zowel Joomla! als WordPress snel en eenvoudig koppelt aan je website. Is zo’n app niet aanwezig? Dan moet je jouw CMS handmatig installeren. De installatie van WordPress is dan stukken sneller.

Templates

WordPress heeft niet alleen meer kant-en-klare basisontwerpen; het is ook nog eens makkelijker om deze te installeren.

Editors

Joomla! en WordPress hebben een soortgelijke opzet en werken aan de hand van een menubalk met daarin de meeste functies. We hebben een kleine voorkeur voor WordPress omdat dit Nederlandstalig is en er bij vragen meer hulp voorhanden is, maar beiden zijn in wezen duidelijk. Een keuze voor een bepaalde interface lijkt daardoor ook een kwestie van voorkeur.

Functionaliteiten

Zowel Joomla! als WordPress werken met add-ons die de hoeveelheid functies bepalen. WordPress heeft er echter veel meer – en de zogenoemde plug-ins zijn ook nog eens eenvoudiger te installeren.

Prijzen

Baseer je je keuze puur op prijs, dan is een Joomla!-website maken gelijk aan een WordPress-site. Ze zijn namelijk beiden gratis te gebruiken. Je betaalt alleen voor je domeinnaam en je hostingpakket.

1. Het opstartproces

Starten met Joomla! en WordPress vereist in beide gevallen het vastleggen van een domeinnaam. Dit kan bij verschillende bedrijven, zoals Antagonist, JouwWeb of Kinsta.

Lees ook: Hoe registreer en koop je een domeinnaam als zzp’er?

Je hebt daarnaast een host nodig. Deze voorziet je van opslagruimte voor alle data die op je nieuwe website de revue passeert. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen, video’s en data afkomstig van je toekomstige bezoekers.

Het is hierna zaak om je CMS aan je website te koppelen.

Tip van ons: het is slim om je domeinnaam en hostingpakket bij dezelfde partij te kopen. Dit voorkomt onnodige stappen om de diensten van twee bedrijven aan elkaar te koppelen.

???? Vergelijk verschillende hostingaanbieders

Joomla!

Joomla! installeren gaat eenvoudig als jouw webhost over een installatie-app beschikt. 

We nemen even Antagonist als voorbeeld. Deze host heeft een app genaamd Installatron. Joomla! installeren is hiermee een fluitje van een cent. Je hoeft eigenlijk alleen maar op Installeer Deze Applicatie te drukken.

De installatie wordt iets lastiger wanneer je dit handmatig moet doen. Dit kan namelijk op verschillende manieren.

Je kunt Joomla! als een .zip-bestand downloaden vanaf de officiële website. Dit bestand moet je vervolgens uploaden bij de host.

Je kunt er ook voor kiezen een .joomla.com-domein te nemen en je website direct te lanceren. Dit wordt je aangeboden door Cloud Access. Onthoud dan wel dat je dit later moet omzetten naar een .nl- of een .com-domein.

WordPress

WordPress installeren gaat op een soortgelijke manier. Het is makkelijk wanneer je host over een installatie-app beschikt…

…maar relatief lastig wanneer je de boel zelf moet installeren. We vinden het stappenplan op de website van WordPress in dat geval wél iets overzichtelijker dan dat van Joomla! Je ziet er bijvoorbeeld minder vaktaal en meer heldere stappen. 

Vandaar dat WordPress op dit terrein onze lichte voorkeur heeft.

Winnaar: WordPress

2. De templates

Templates vormen de basis voor je nieuwe website, zowel bij Joomla! als WordPress. Het is dus zaak er in beide gevallen zo snel mogelijk eentje te installeren.

Joomla!

…en het installeren van zo’n basisthema, is bij een Joomla!-website maken nog best wel een dingetje. Allereerst heeft Joomla! géén officiële template-bibliotheek of iets dergelijks. Je moet dus zelf Googlen naar iets wat je mooi vindt.

Gevonden? Ga dan aan de achterzijde van Joomla! naar het tabblad System, kies dan voor Install en klik vervolgens op Extensions. Je kunt je nieuwe thema’s hier uploaden, waarna ze worden verwerkt. 

WordPress

De templates van WordPress heten thema’s. Je vindt ze door in WordPress naar Weergave en vervolgens naar Thema’s te gaan.

Je komt dan terecht in een enorm overzicht aan alle beschikbare thema’s dat er ongeveer zo uitziet:

Het zijn er niet alleen veel meer, maar het is ook makkelijker om ze te installeren. Dit vereist niet meer dan één druk op de knop Installeren – niet geheel verrassend. Het moge duidelijk zijn welk CMS qua templates beter in elkaar steekt.

Winnaar: WordPress

3. De editors

Joomla! en WordPress hebben een vergelijkbare opzet. Beiden beschikken over een menu waarin je de meeste functies terugvindt. De exacte indeling daarvan hangt weliswaar af van de thema’s en extensies die je installeert, maar komt redelijk overeen.

Joomla!

Het menu van Joomla! heeft de volgende onderdelen:

  • Home Dashboard Voor het managen van de belangrijkste zaken, zoals recente handelingen en notificaties over updates;
  • Content Voor het toevoegen en aanpassen van inhoud, zoals blogs en categorieën;
  • Menu’s Voor het toevoegen en aanpassen van menu’s;
  • Components Voor het managen van onder meer banners, contacten en tags;
  • Users Voor het managen van de gebruikers van de website;
  • System Voor het bijwerken van instellingen en het installeren van extensies;
  • Help Voor antwoord op eventuele vragen.

WordPress

Het menu van WordPress beschikt over soortgelijke onderdelen. Dit zijn de elementen die je waarschijnlijk het meest gebruikt:

  • Dashboard Voor het managen van de belangrijkste zaken, waaronder updates en reacties;
  • Berichten Voor het maken en veranderen van berichten, waaronder blogs;
  • Media Voor het toevoegen en verwijderen van media, waaronder foto’s en video’s;
  • Pagina’s Voor het maken en veranderen van pagina’s;
  • Weergave Voor het installeren en veranderen van thema’s;
  • Plugins Voor het installeren van aanvullende functies;
  • Gebruikers Voor het managen van de gebruikers van de website;
  • Instellingen Voor het bijwerken van instellingen.

Beide systemen zijn duidelijk. Ze hebben een heldere interface en het duurt ongeveer even lang voor je ze onder de knie hebt.

WordPress heeft echter twee voordelen. Het is Nederlandstalig én bekender. Dat laatste is voordelig wanneer je hulp nodig hebt: meer mensen kunnen je met je problemen helpen.

We geven WordPress op dit gebied daarom een lichte voorkeur, maar dit lijkt bovenal een kwestie van smaak te zijn.

Winnaar: WordPress

4. De functionaliteiten

Zowel Joomla! als WordPress beschikken in beginsel over dezelfde standaardfuncties. Je kunt met beiden een blog uploaden en met beiden kleurtjes en dergelijke aanpassen. Wil je meer – en daar gaan we wel vanuit? Dan moet je werken met extensies.

Joomla!

Deze add-ons heten bij Joomla! modules. Je vindt ze door op het Home Dashboard naar het onderdeel Site te gaan en door te klikken op het plusje achter Modules.

Je krijgt dan verschillende opties tot het toevoegen van modules te zien. Banners, bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om je website van taal te laten verwisselen.

Het aanbod is niet groots en we kunnen het ons voorstellen dat je meer nodig hebt. Je moet dan op zoek gaan naar extensions.

Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het toevoegen van templates. Google op Joomla! Extensions en download wat je nodig hebt. Ga vervolgens naar System, klik onder Install op Extensions en installeer hetgeen je hebt gedownload.

Deze manier van werken ervaren wij in ieder geval als omslachtig. Het aantal extensies is ongetwijfeld groot, maar dat hele Googlen naar dit soort uitbreidingen kost veel te veel tijd. We missen hier echt een soort extensions-bibliotheek.

WordPress

Extra functionaliteiten heten bij WordPress plug-ins. Je vindt ze door in het linkermenu te klikken op het submenu Plugins. Je komt dan in een scherm terecht dat er ongeveer zo uitziet:

Dit is toch wel even andere koek dan de plug-ins die je krijgt als je een Joomla!-website maken wilt. WordPress heeft veel meer plug-ins die ook nog eens veel eenvoudiger te downloaden en te installeren zijn. De winnaar lijkt ons wederom duidelijk.

Winnaar: WordPress

5. De prijzen

Zowel Joomla! als WordPress zijn gratis te gebruiken. Dat betekent niet dat je geen kosten maakt. Je hebt tenslotte een domeinnaam én een host nodig.

We adviseren je daarom om rekening te houden met maandelijkste kosten van €5 tot €20 per maand. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van je hostingpakket – en dat hangt weer af van de hoeveelheid data die je website moet verwerken. Een grotere website met meer bezoekers leidt meestal ook tot hogere kosten.

Het is daarbij vaak goedkoper om een domeinnaam en hostingpakket voor een langere tijd af te sluiten, bijvoorbeeld één of meerdere jaren. Veel aanbieders bieden je dan een percentuele korting op de maandprijs.

Winnaar: Beiden

Veelgestelde vragen

WordPress vs. Joomla!: welk CMS is beter?

We willen vooral benadrukken dat er niet zoiets is als een beter CMS. Wat voor de een goed werkt, doet dat misschien wel totaal niet voor de ander. De vraag welk CMS je moet gebruiken hangt dan ook sterk af van onder meer persoonlijke wensen en voorkeuren en gewenning met de interface in kwestie.

Dat gezegd te hebben: wijzelf hebben een voorkeur voor WordPress. Het werkt sneller en gemakkelijker, het aantal templates is oneindig en de hoeveelheid beschikbare functionaliteiten is is dankzij de plug-ins enorm. 

WordPress vs. Joomla!: welk CMS is goedkoper?

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan maakt het niet zoveel uit of je Joomla! of WordPress gebruikt. Beiden zijn gratis: je betaalt enkel de kosten voor een domeinnaam en een hostingpakket.

WordPress vs. Joomla!: welk CMS is makkelijker in gebruik?

Dit is wederom een kwestie van smaak. De interfaces van zowel Joomla! als WordPress zijn beiden overzichtelijk. Hoe snel je ze onder de knie hebt, is in beide gevallen een kwestie van gewenning.

We hebben zelf op dit terrein een lichte voorkeur voor WordPress. Dit omdat de interface Nederlandstalig is én er meer mensen met WordPress werken. Dat laatste lijkt misschien niet relevant, maar dit zorgt er ook voor dat er meer hulp voorhanden is – mocht je het nodig hebben.

Auteur

Schrijf een reactie