Zoek naar:

Als zzp’er is het van groot belang om op te vallen binnen een vaak toch al volle arbeidsmarkt. Helemaal nu er ondanks corona maar liefst 68 duizend bedrijven in Nederland in 2020 bij zijn gekomen, moet je potentiële klanten en opdrachtgevers voor je winnen. Dat doe je onder andere door te starten met video marketing. Waarom video marketing onmisbaar is en hoe je zelf kunt beginnen met voordelig video’s maken, lees je in dit artikel.

Video marketing: wat is dat precies?

Eerst is het goed om wat meer te weten over video marketing. Grote kans dat je al met verschillende soorten marketing bezig bent binnen je bedrijf, maar dat je nog geen begin hebt gemaakt met video marketing. En dat terwijl deze vorm van marketing vandaag de dag onmisbaar is geworden in een moderne onderneming. Met behulp van video marketing breng je een bepaalde boodschap over met behulp van video. Het doel hiervan is hetzelfde bij veel andere vormen marketing: je wilt de aandacht van de bezoeker trekken of je wilt ze informeren, amuseren of interesseren.

Video marketing kun je op verschillende manieren gebruiken om het beoogde publiek te bereiken. Hiervoor is het belangrijk om je doelgroep goed te kennen en om te weten wat je wilt bereiken met video marketing. Wil je het direct professioneel aanpakken? Kies er dan voor om een professioneel bedrijf in te schakelen. Daar liggen de tarieven voor video’s maken wellicht iets hoger dan wanneer je het zelf doet, maar kun je wel direct rekenen op mooie promotiefilmpjes en andere video’s. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan met video om zo wat geld te besparen. Gebruik daarbij de onderstaande tips.

Goedkoop alternatief: filmen met smartphone

Wist je bijvoorbeeld dat je helemaal geen dure gear nodig hebt om aan de slag te gaan met video marketing? Je kunt namelijk gewoon starten met je smartphone. De meeste nieuwe modellen beschikken over een hele goede camera waar je kwalitatieve video’s mee kunt schieten. Online vind je tips over hoe je de beste video’s met smartphones kunt maken.

Wil je wat meer vertellen over je onderneming of een inkijkje geven op de werkvloer? Dat soort zaken kun je prima filmen met een smartphone. Heb je promotiefilmpjes en meer professioneel beeld nodig? Dan is het aan te raden om te investeren in een goede camera of een professional. Beide opties zijn weliswaar duurder, maar leveren wel weer mooie content op. Het is dus maar net wat je nodig hebt.

Voordelige belichting bij video: daglicht

Of je nu besluit om met een smartphone of met een camera te filmen; je hebt goede verlichting nodig om mooie beelden te krijgen. De meest voordelige optie is om een mooi moment op de dag te kiezen en te werken met licht van buitenaf. Natuurlijk daglicht is immers gratis! Kies voor daglicht overdag of voor een golden hour voor extra sfeer.

Wanneer je binnen te weinig natuurlijk licht hebt, is het wellicht prettiger om buiten beelden op te nemen. Maar ook hierbij geldt: er is niet altijd passend daglicht te vinden in ons grijze Nederland. Kijk daarom eens rond naar goedkope apparatuur voor extra licht op je video. Daarmee krijgen je video’s een professionele look, dus dit mag je zeker niet missen. Dit kan gelukkig al voor minder dan € 50.

Microfoon van groot belang voor video

Wanneer je je video’s met je smartphone opneemt, zul je merken dat de audio niet altijd kraakhelder is. Om professioneel over te komen, is het echter wel een fijn idee om goed verstaanbaar te kunnen zijn. Dat doe je met een externe microfoon. Er is ontzettend veel keuze binnen deze branche en ook hierbij geldt: er zijn goedkope exemplaren te koop die veel kunnen betekenen voor je video. 

Zo kun je kiezen voor een voordelige en klassieke lavalier microfoon die je aan je kleding vast kunt maken. Deze microfoon is vooral handig wanneer je op een afstandje voor de camera gaat praten. Heb je een microfoon nodig voor een voice-over? Dan is een voordelige stand alone mic aan te raden. Voor vlogs of Instagram stories is een goedkope shotgun mic de beste keuze.

Gratis programma’s voor editen

Heb je tot slot beelden geschoten en wil je daar een mooie video van maken? Daar heb je een bewerkingsprogramma voor nodig. Er is een aantal gratis programma’s voor editen te downloaden; zowel op je laptop als op je smartphone of tablet. De vraag is hoe professioneel je een video over wilt laten komen. Maak je bijvoorbeeld video’s die puur voor Instagram stories gemaakt zijn? Dan kun je zo’n video gewoon bewerken met een gratis app op je smartphone.

Wil je echter dat de shots vloeiend in elkaar overlopen? En zoek je enkele special effects en andere mogelijkheden voor je video? Kijk dan eens rond naar een betaalbaar videoprogramma dat je kunt downloaden op je laptop of desktop. Daarmee kun je in ieder geval de basiselementen bewerken en mooier maken. Wanneer dergelijke kwaliteit niet goed genoeg is, raden we het je toch aan om de tarieven voor video’s maken bij meerdere bedrijven op te vragen zodat je alsnog aan de slag kunt gaan met een professional.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie