Je eigen agenda kunnen indelen, is de belangrijkste reden om te starten als zzp’er.
In dit onderzoek geeft 42% van de zzp’ers aan dat ze graag zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken.
Als je die vrijheid eenmaal hebt, dan kan het nog best uitdagend zijn om je werkweek zo in te delen dat je al je tijd nuttig besteedt en aan alle aspecten van je bedrijf genoeg aandacht schenkt.
Want als zzp’er werk je niet 40 uur per week voor klanten. Er zijn meer dingen te doen om een zzp-bedrijf te bouwen waar je van houdt.
In dit artikel duiken we in de 7 type activiteiten om elke week aandacht aan te besteden en ontdek je hoe je je week kan indelen, zodat je werkt in en aan je bedrijf en blijft groeien als zzp’er 🚀
Leestijd: 4 minuten en 44 seconden
7 wekelijkse activiteiten voor elke zzp’er
💻 Klantwerk
Dit gaat om het directe werk dat je voor klanten doet, dus de projecten waarvoor je wordt ingehuurd. Dit zorgt voor brood op de plank en het doel is dat dit het grootste deel van je week in beslag neemt.
🎯 Strategie
Naast werken voor klanten, is het ook belangrijk vooruit te kijken. Waar wil je naartoe groeien? Besteed wekelijks tijd aan het ontwikkelen en bijstellen van je bedrijfsstrategieën voor de lange termijn, inclusief doelen die je wilt behalen.
👋🏻 Marketing en sales
Blok elke week tijd voor marketing en sales: van zichtbaar zijn op social media tot het updaten van je portfolio, en van netwerkevents tot kennismakingsgesprekken. Als zzp’er zijn marketing en sales onmisbaar. Doe het ook als je nu voldoende werk hebt, want er komt weer een moment dat het wat rustiger is. Zo blijf je top of mind bij potentiële opdrachtgevers.
📈 Administratie en financiën
Hou je administratie en financiën goed bij, zodat je geen betalingen en BTW-aangiftes mist, maar ook voor meer inzicht in de groei van je bedrijf. Op een vast moment een wekelijks Finance Uurtje plannen, zorgt voor overzicht en rust.
🧠 Professionele ontwikkeling
Waar je in loondienst budget kreeg voor opleidingen of cursussen om jezelf te ontwikkelen, moet je dat als zzp’er zelf oppakken. Reserveer tijd om up to date te blijven in je vakgebied, nieuwe skills te leren via cursussen of voor coaching.
🚀 Processen
Focus je ook op ‘achter de schermen’. Waar kun je processen verbeteren, zodat je slimmer werkt, minder fouten maakt en meer tijd overhoudt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een online boekhoudprogramma of projectmanagement tools als Trello of Asana.
🧘🏼 Persoonlijke ontwikkeling en welzijn
Vergeet ook jezelf niet, want als jij weinig energie, focus en plezier hebt, heeft dat invloed op de kwaliteit van je werk en de groei van je bedrijf. Geef dit prioriteit door elke week tijd te blokken voor jezelf, zodat je je mentaal en fysiek kunt opladen. Bijvoorbeeld door te sporten, mediteren of door een creatieve hobby.
Hoeveel tijd je aan elk van deze activiteiten besteed, ligt eraan. Ben je net gestart en heb je nog weinig klanten, of ben je al ervaren met genoeg werk? Werk je in een competitieve markt of werk je in een niche waar veel vraag is naar jouw specialisme?
Laten we kijken naar twee voorbeelden, die een kijkje geven in de weekindeling van twee verschillende type zzp’ers die 40 uur per week werken.
De weekindeling van een starter
Stel: je bent een startende zzp’er en werkt als grafisch vormgever. Je weet nog niet precies voor wie je aan de slag wilt en klanten staan nog niet voor je in de rij. Je netwerk moet groeien en je hebt nog een plekje te veroveren in de markt. Dan zou je week er grofweg zo uit kunnen zien:
👉🏻 Je besteedt nog relatief weinig uren aan werken voor klanten, omdat het aantal klanten simpelweg nog moet groeien. Het grootste deel van je tijd steek je in marketing en sales, om je zichtbaarheid te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken.
👉🏻 Als je start, heb je nog je koers te bepalen en strategische keuzes te maken. Besteed dus wekelijks tijd aan jouw strategie en beantwoord vragen als: op welke doelgroep richt ik mij? Met welke dienst kan ik hen het best helpen? En hoe bereik ik de juiste mensen met mijn aanbod? Besteed ook aandacht aan het opstellen en bijhouden van doelen.
👉🏻 Investeer wekelijks tijd in je professionele ontwikkeling en vakspecifieke kennis. Zo versterk je jouw positie in de markt. Besteed als starter ook tijd aan leren ondernemen, want er komen een hoop nieuwe dingen kijken bij je eigen bedrijf beginnen.
De weekindeling van een ervaren zzp’er
Stel: je bent een software engineer en al een aantal jaar als zzp’er aan de slag. Je bouwt mobiele apps voor bedrijven in de duurzaamheidssector en je hebt inmiddels naam gemaakt in deze niche. Een weekindeling zou er dan als volgt uit kunnen zien:
👉🏻 Vergeleken met de starter, besteedt je als deze zzp’er zijnde veel meer tijd aan werk voor klanten en een stuk minder aan marketing en sales. Dat is met een stabiele en betrouwbare klantenkring en een stevige positie in de markt minder nodig.
👉🏻 Juist als je het drukker hebt, is het belangrijk tijd vrij te houden voor jezelf. Door die tijd op vaste momenten in je agenda te plannen, zorg je dat je dit prioriteit blijft krijgen in je drukke schema en dat komt je werk en je eigen welzijn ten goede.
Hoe jouw weekindeling eruit ziet, kan natuurlijk verschillen van deze voorbeelden. Belangrijk is in elk geval om, ongeacht de fase waar je in zit, genoeg tijd te reserveren voor elk van deze activiteiten.
Waar mag jij meer of juist minder aandacht aan besteden om je week zo goed mogelijk in te delen, zodat je een zzp-bedrijf bouwt waar je blij van wordt?
0 reacties