Hou jij als zzp’er ook graag je kosten zo laag mogelijk, maar wil je wél een mooie website? Er zijn opties waarmee een eigen website maken gratis is. We stelden een top vijf samen en nemen deze hieronder met je door.
Kijk naar de verschillende websitebouwers en contentmanagementsystemen en je merkt al gauw dat sommigen volledig kosteloos zijn – of in ieder geval claimen dat te zijn. Een gratis website maken is met deze programma’s in principe mogelijk.
Maar hoe werkt dit in de praktijk? Krijg je daadwerkelijk mooie resultaten wanneer je ervoor kiest om een gratis website te bouwen? En is het wel echt helemaal kosteloos?
Waar moet ik op letten als ik een gratis website wil maken?
Plannen om een gratis website te bouwen? Weet dan dat dit absoluut mogelijk is, maar dat je vaak op andere zaken moet inleveren. De aanpassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld.
Daarnaast geldt: wie de website eenmaal heeft gemaakt, moet vaak alsnog betalen voor zaken als domeinnamen en webhosting.
Lees ook: Hoe registreer en koop je een domeinnaam als zzp’er?
Bouw je een gratis website? Stel jezelf dan in ieder geval de volgende drie vragen:
- Kan ik met dit programma een representatieve website maken?
- Zijn alle belangrijke functionaliteiten aanwezig?
- Moet ik betalen wanneer mijn website klaar is en zo ja – hoeveel?
???? Lees stap-voor-stap hoe je een website maakt
Kan ik met dit programma een representatieve website maken?
Begrijp ons niet verkeerd: een gratis website maken kan ook mooi zijn. Maar sommige gratis bouwers laten vrij snel zien waarom ze gratis zijn…
Let er bijvoorbeeld op dat gratis websitesoftware niet van je verlangt dat je een paginagrote advertentie op je homepage zet. Kijk ook naar de URL die je krijgt. Soms zijn dit niet de best klinkende webadressen – en dan drukken we ons nog zacht uit.
Dit soort websites zijn niet representatief: ze vertegenwoordigen je niet op de juiste manier. Kies voor een (betaald) alternatief wanneer gebruik van jouw gratis websitebouwer resulteert in zo’n website.
Zijn alle belangrijke functionaliteiten aanwezig?
Gebruik je software om een gratis website te maken? Let dan op de functionaliteiten die de editors bieden. Kijk naar het soort templates waarmee je kunt werken en ga na of je precies kunt bouwen wat je wilt.
Check ook of alles werkt zoals het hoort te werken. Je hebt niets aan een bouwer die websites maakt die er in de mobiele weergave niet uitzien. Betaal dan liever voor betere software.
Denk hierbij ook aan je SSL-certificaat, want dat is een must-have op je website.
De websitebouwer moet je ook SEO-functies – of in ieder geval basis-SEO-functies – aanbieden, anders kan niemand je website vinden.
Moet ik betalen wanneer mijn website klaar is en zo ja – hoeveel?
1. Square Online
Wat is het?
Square Online is in beginsel een volledig gratis websitebouwer. Deze software werkt erg goed en helpt je zelfs met je SEO-optimalisatie. Hoewel er een commercieel bedrijf achter Square Online zit, hebben ze tijdens de COVID-pandemie besloten hun tools om een eigen website te maken gratis aan te bieden. Ondernemers kregen zo de kans om, ondanks de financieel moeilijke periode, toch een mooie website te bouwen en een inkomen te creëren.
De websitebouwer is nu nog steeds gratis te gebruiken. Toegegeven: Square Online heeft niet de meest uitgebreide functies en templates, maar heeft verder ook niet al te veel begrenzingen, vervelende pop-ups of paginagrote advertenties.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Uitgebreide e-commerce-mogelijkheden
- Makkelijk in het gebruik
- Goede klantenservice
- De gratis domeinnaam ziet er niet al te slecht uit
Uitgebreide e-commerce-mogelijkheden
Wil je een gratis website maken en publiceren? Dan kom je er al snel achter dat de e-commerce-functies vaak alleen in betaalde versies van een websitebouwer beschikbaar zijn.
Square Online geeft je echter in de gratis versie alles wat je nodig hebt. Denk aan Apple Pay, mogelijkheden om cadeaubonnen te gebruiken en berekeningen van verzendkosten. Je kunt ook een onbeperkt aantal producten in je webshop beheren.
Lees ook: Magento vs. Shopware vs. WooCommerce
Makkelijk in het gebruik
Wij vonden Square Online zeer makkelijk te gebruiken. Hoewel we ervaring met verschillende websitebouwers hebben, vonden we dit programma erg intuïtief.
Heb je nog nooit een website gebouwd? Probeer Square Online, want we denken dat bijna iedereen dit programma kan gebruiken.
Goede klantenservice
We waren verrast dat een gratis websitebouwer überhaupt een klantenservice heeft, maar die van Square Online is ook nog eens goed. Je kunt ze zelfs telefonisch bereiken.
De gratis domeinnaam ziet er niet al te slecht uit
Gebruik je een gratis websitebouwer? Dan krijg je daar vaak een gratis domeinnaam bij. Voorwaarde is dat de URL de naam van het programma heeft – bij wijze van reclame.
Bij Square Online is dit ook het geval, maar het ziet er beter uit dan bij soortgelijke programma’s. Heet je webshop Gadgetshop? Dan wordt je URL www.gadgetshop.square.site.
Wat zijn de belangrijkste nadelen?
- Geen aanpassingsmogelijkheden
- Alleen basisfuncties
- Niet geschikt voor blogs
Geen aanpassingsmogelijkheden
Wil je de pagina’s op je website volledig naar je eigen wens en smaak aanpassen? Dan is Square Online niet geschikt voor jou. Je maakt hiermee namelijk pagina’s door bestaande elementen toe te voegen. Deze kun je helaas niet aanpassen.
Alleen basisfuncties
Wil je een simpele website maken die dient als visitekaartje voor je bedrijf? Dan is Square Online daar geschikt voor. Ook kun je met dit programma een eenvoudige webshop bouwen.
Wil je echter méér dan dat? Dan is Square Online daar ongeschikt voor.
Niet geschikt voor blogs
Wil je een blog starten – of een blog integreren in je website? Kies dan niet voor Square Online. Hoewel je een blog kunt toevoegen, zijn er geen mogelijkheden voor onder meer tekstopmaak.
Is het echt gratis?
Je kunt met Square Online een volledig gratis website maken. Wil je deze echter publiceren? Dan zitten daar wel kosten voor webhosting aan verbonden.
Wil je hierbij ook nog een eigen domeinnaam, de mogelijkheid om PayPal-betalingen te accepteren en/of meer aanpassingsmogelijkheden tijdens het maken van je website? Dan ben je genoodzaakt een van de betaalde opties te kiezen.
Kies in dat geval voor Plus ($29 per maand) of Premium ($79 per maand).
2. WordPress
Wat is het?
WordPress is een van de meest populaire tools om een website mee te maken. Het is zogenoemde opensourcesoftware, wat inhoudt dat iedereen de software kan aanpassen. WordPress is om die reden altijd up-to-date en heeft een groot aantal beschikbare templates, functies en meer.
Belangrijker: WordPress is in beginsel gratis. Het is als contentmanagementsysteem bijzonder geschikt voor blogs en webshops, maar ook voor grote, commerciële websites. Je moet voor sommige thema’s en plugins betalen, maar de gratis oplossingen zijn van voldoende kwaliteit om zelf een mooie gratis website te maken.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Een enorm aanbod aan mogelijkheden
- Uitgebreide SEO-functies
- Goedkoper dan andere contentmanagementsystemen
Een enorm aanbod aan mogelijkheden
Wie met WordPress werkt, ziet al gauw dat het aanbod van thema’s en plugins bijna overweldigend is. Denk aan een oplossing voor je website en iemand anders heeft het waarschijnlijk al gemaakt – veelal in de vorm van een plugin.
Wij hebben altijd liever te veel dan te weinig mogelijkheden. Je kunt daardoor precies bepalen wat voor jouw website werkt. Alleen al daarom is WordPress een aanrader.
Uitgebreide SEO-functies
Heb je een website gebouwd? Dan ben je er nog niet, want je wilt natuurlijk wel dat potentiële bezoekers je website kunnen vinden. SEO, of Search Engine Optimization, speelt daarbij een cruciale rol.
WordPress beschikt, zoals gezegd, over een groot aanbod plugins. Het is daarmee altijd mogelijk om een plugin te downloaden die je helpt om je SEO op orde te houden. De meest gebruikte plugin hiervoor is Yoast – en ook die is gratis.
Goedkoper dan andere contentmanagementsystemen
Een gratis website bouwen is nooit helemaal kosteloos. Je moet altijd rekening houden met kosten voor domeinnamen, hostingkosten en eventuele kosten voor thema’s en plugins.
Maar zelfs wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt, is WordPress goedkoper dan alternatieven. Je krijgt daarvoor bovendien veel mogelijkheden en – als je klaar bent – een mooi uitziende website.
Wat zijn de belangrijkste nadelen?
- Ingewikkelder dan een websitebouwer
- Meer tijd nodig voor onderhoud
- Opensourcesoftware geeft meer risico
Ingewikkelder dan een websitebouwer
Kies je voor WordPress als je gratis websitebouwer? Dan kan dat leiden tot een mooie website.
Je hebt hier echter wel wat geduld voor nodig, want het duurt even voordat je WordPress onder de knie hebt. Niet dat het moeilijk is. Het kost gewoon meer tijd om ermee te leren werken, omdat het zo uitgebreid is.
Heb je daar geen tijd voor of zin in? Kies dan voor een websitebouwer als Square Online of Wix, waarmee je elementen door middel van een drag-and-drop-systeem naar de juiste plek op je website sleept.
Meer tijd nodig voor onderhoud
WordPress zelf, maar ook je thema’s en plugins, hebben om de zoveel tijd een software-update nodig. Dit moet je handmatig doen, terwijl dit bij een websitebouwer vaak automatisch gaat. Onze ervaring is dat er daarbij weleens iets wil veranderen aan het uiterlijk van je website – en dat kan erg vervelend zijn.
Opensource geeft meer risico
We meldden het al eerder: WordPress is opensourcesoftware. Dat levert veel voordelen op, want iedereen kan de software aanpassen en doorontwikkelen.
Het nadeel hiervan is echter dat plugins ook onveilig voor je website kunnen zijn. Let er daarom altijd goed op wie een thema of plugin heeft gemaakt en lees vooral de aanwezige reviews.
Is het echt gratis?
Je kunt met WordPress een geheel gratis website maken, mits je daarvoor kosteloze thema’s en plugins gebruikt. Maak je hierover echter geen zorgen. Er zijn gigantisch veel professioneel ogende thema’s gratis beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de plugins.
Het maken van je website is gratis tot het moment dat je hem wilt publiceren. Je betaalt daarna voor een domeinnaam en webhosting.
3. Wix
Wat is het?
Wix mag niet ontbreken wanneer het gaat over gratis websites maken. Dit is namelijk een van de populairste manieren om een website mee te bouwen. Dat kan in beginsel gratis, want je betaalt pas voor de service zodra je jouw website online zet.
De software werkt in dat kader met een zogenoemd drag-and-drop-systeem. Dat houdt in dat je alle elementen die je nodig hebt simpelweg naar de door jou aangewezen plaats op de website sleept.
En elementen – die zijn er genoeg. Wix biedt voldoende apps die je aan je website kunt koppelen, waarvan een groot deel gratis is én er goed uitziet.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- De templates zijn erg mooi
- De Wix App Market biedt honderden apps
- Wix ADI maakt automatisch een website voor je
De templates zijn erg mooi
De meeste gratis websitebouwers bieden weliswaar voldoende templates, maar dat zijn vaak niet de mooiste varianten. De gratis templates van Wix zien er daarentegen prachtig uit. Ze geven je website de juiste look and feel.
Wix App Market
Bouw je een gratis website met Wix? Dan krijg je toegang tot de Wix App Market. Hier kun je honderden apps van derden downloaden en aan je website toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor nieuwsbrieven, evenementen, live chats en verkoopkanalen.
Wix ADI
Heb je geen zin om zelf je website te ontwerpen? Laat WIX ADI – Wix Artificial Design Intelligence – voor je aan de slag gaan. Deze tool ontwerpt min of meer een website voor je.
Wat zijn de belangrijkste nadelen?
- Weinig SEO-ondersteuning
- Veel Wix-advertenties op je website
- De gratis domeinnaam komt onprofessioneel over
Weinig SEO-ondersteuning
Het is geen geheim dat Google geen beste vrienden is met de websites van Wix. De Wix-domeinnaam indexeert niet zo goed als bijvoorbeeld WordPress-websites. Dit zorgt ervoor dat bezoekers je website minder makkelijk vinden.
Wix-websites geven je bovendien weinig marketingopties die wél nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan tracking pixels en re-marketing.
Veel Wix-advertenties op je website
Je betaalt weliswaar niets voor een website bij Wix, maar levert hiervoor wel een tegenprestatie. Wix gebruikt namelijk ruimte op je website voor advertenties.
Deze advertenties hebben vaak niets met het onderwerp van je website te maken. Dit schrikt bezoekers gegarandeerd af.
De gratis domeinnaam komt onprofessioneel over
De gratis domeinnaam die je krijgt, eindigt in -wixsite.com/my-site. Soms voegt Wix hier ook nog een nummer aan toe, bijvoorbeeld wanneer je een veelvoorkomende naam hebt. Je URL kan dus zomaar www.job521.wixsite.com/my-site worden. Dat ziet er niet erg professioneel uit, nee.
Is het echt gratis?
Een website bouwen met Wix is gratis. Deze websites draaien soepel en zien er erg mooi uit.
Wil je de website echter publiceren? Dan betaal je voor de diensten van Wix. De betaalde pakketten kosten tussen de $4 en de $21 per maand.
Bovendien geldt: pas vanaf het Unlimited-pakket, dat $11 per maand kost, krijg je een onbeperkte bandbreedte en een redelijke opslagruimte.
4. Webflow
Wat is het?
Webflow is een contentmanagementsysteem waarmee je gratis een website kunt creëren. Net als bij de meeste CMS-tools duurt het iets langer om te leren hoe je hiermee een website bouwt, maar het systeem is uitermate geschikt wanneer je jouw website helemaal zelf wilt ontwerpen.
De gratis versie van Webflow geeft je hiervoor alles wat je nodig hebt. De zogenoemde wizard is speciaal ontwikkeld om nieuwe users het programma te leren gebruiken terwijl ze hun eerste website bouwen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Een eigen ontwerp zonder programmeerkennis
- Een groot aantal verschillende templates
- Verplichte advertenties zijn minimaal
Een eigen ontwerp zonder programmeerkennis
Je maakt met Webflow eenvoudig een website naar je eigen ontwerp. Hierbij heb je geen kennis van programmeren nodig. Het programma is leuk om te leren en je hebt qua design de volledige vrijheid.
Een groot aantal verschillende templates
Wil je toch liever iets dat door iemand anders is ontworpen? Geen probleem, want bij Webflow krijg je toegang tot vijftienhonderd verschillende templates. Deze templates kun je bovendien allemaal zelf aanpassen. Handig als je toch iets uniekers wilt.
Verplichte advertenties zijn minimaal
Maak je een gratis website? Dan kun je verwachten dat je ruimte op je website moet afstaan voor advertenties van de websitebouwer.
Bij Webflow is dit niet anders, maar de advertentie is erg klein en staat helemaal onderaan je website. Prima, dus.
Wat zijn de belangrijkste nadelen?
- Niet makkelijk om te leren
- Een datalimiet van 1 GB
- Beperkte CMS-opslag
Niet makkelijk om te leren
Webflow is leuk, maar niet eenvoudig om te leren. Je hebt wellicht geen kennis van programmeren nodig, maar een beetje kennis van design is wel een pre. Wees dus bereid om veel tijd te steken in het leerproces.
Een datalimiet van 1 GB
De gratis versie van Webflow kent helaas limieten. Je datalimiet is 1 GB. Dat betekent dat je in de praktijk niet meer dan vier- tot vijfhonderd bezoekers per maand op je website kan verwelkomen.
Beperkte CMS-opslag
Bij Webflow kun je maximaal vijftig onderwerpen in je CMS opslaan, ongeacht of dat afbeeldingen, artikelen of producten zijn. Dat is prima als je een simpele website hebt – of een webshop met een klein aantal producten.
Wil je echter bloggen? Dan zit je natuurlijk zo aan die vijftig onderwerpen. Webflow wordt dan al gauw minder geschikt.
Is het echt gratis?
Webflow laat je écht een gratis website maken, maar met een middelgrote website ga je al snel over de datalimieten van deze kosteloze versie heen.
Wil je een grotere website bouwen, een webshop met meer dan vijftig producten openen of een blog starten? Dan heb je een betaald pakket nodig, zodat je meer data en CMS-opslag krijgt.
Er zijn vier betaalde pakketten. De goedkoopste kost $14 per maand, de duurste heeft een prijs op aanvraag.
We raden in dat geval het CMS-pakket aan dat $23 per maand kost. Eerlijk is eerlijk: voor dat geld zijn er betere alternatieven.
5. Squarespace
Wat is het?
Squarespace is, net als Wix, een websitebouwer die zeer populair is. Ze lijken zelfs behoorlijk op elkaar. Squarespace hanteert bijvoorbeeld ook een drag-and-drop-systeem. Je sleept modules dus vanuit een editor naar je toekomstige website, precies op de plekken waar je ze wilt hebben. Squarespace werkt eveneens aan de hand van templates, waarmee je gratis een goed uitziende website bouwt.
Wie begint met bouwen, kan kiezen uit een blog, een webshop, een portfolio, et cetera. Squarespace biedt je, op basis van je voorkeuren, thema’s en plugins die passen bij het soort website dat je wilt maken. Dat is erg handig.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Simpel in het gebruik
- Mooie templates
- Een goede ingebouwde SEO-functie
Simpel in het gebruik
We kunnen het niet anders zeggen: iedereen kan een website maken met Squarespace, zo makkelijk is het. Je hebt geen kennis van programmeren of webdesign nodig, want je sleept simpelweg modules van A naar B. Dit maakt het maken van je website leuk en snel – en je website ziet er gelikt uit.
???? Vergelijk Wix met Squarespace
Mooie templates
De gratis templates in Squarespace zijn van zeer goede kwaliteit. Bij sommige websitebouwers en contentmanagementsystemen moet je voor dit soort templates betalen, maar dat is bij Squarespace in beginsel dus niet het geval. De templates zijn bovendien helemaal aanpasbaar.
Combineer dit met de goedwerkende plugins en je hebt in een handomdraai een mooie website gemaakt.
Een goede ingebouwde SEO-functie
De SEO-functie die standaard in Squarespace zit, doet niet onder voor sommige SEO-plugins in WordPress. Gebruik deze en je website is goed vindbaar voor potentiële bezoekers en klanten.
Daarnaast kun je er voor kiezen om extra plugins te gebruiken, alhoewel de standaard SEO-functie voor de meeste ondernemers goed genoeg is.
Wat zijn de belangrijkste nadelen?
- iDEAL-betalingen zijn niet mogelijk
- Squarespace-websites zijn soms langzaam
- De editor heeft geen autosave
iDEAL-betalingen zijn niet mogelijk
Op het moment van schrijven is het met Squarespace niet mogelijk om iDEAL te implementeren op je website. Dit is een groot nadeel voor Nederlandse webshops, waar iDEAL essentieel is. Je kunt klanten wel met PayPal en een creditcard laten betalen.
Er zijn weliswaar manieren om iDEAL-betalingen toch voor elkaar te krijgen, maar deze zijn omslachtig en werken niet altijd.
Squarespace-websites zijn soms langzaam
Een nadeel van Squarespace is dat je website soms langzaam kan reageren. Dit gebeurt gelukkig niet altijd, maar als het gebeurt, is het vaak bij webshops met veel producten. De website hapert dan bijvoorbeeld als iemand veel verschillende producten op een mobieltje bekijkt.
De editor heeft geen autosave
Dit is waarschijnlijk een kwestie van gewenning, maar de editor in Squarespace heeft geen autosave.
Ben je het bijvoorbeeld gewend om met WordPress te werken? Dan wordt je werk automatisch opgeslagen.
Bij Squarespace daarentegen moet je regelmatig op updaten klikken, anders is alles weg.
Is het echt gratis?
Gebruik je Squarespace om een website te maken? Dan kost dat je niets. Wil je je website echter publiceren? Dan is het nodig om een van de betaalde pakketten te kiezen. Er zijn vier pakketten, met prijzen variërend van €11 tot €36 per maand.
Squarespace lijkt duurder dan soortgelijke pakketten, maar je krijgt er veel voor terug. Geen data- en bandbreedtebeperkingen, bijvoorbeeld. Zelfs voor €11 per maand kun je een goede website runnen.
Welke software moet ik kiezen om mijn gratis website te bouwen?
We kunnen concluderen dat het vrijwel onmogelijk is om een gratis website te maken. Het bouwen van de website zelf is in de meeste gevallen gratis. Wil je een website echter publiceren en runnen? Dan zitten daar maandelijkse kosten aan vast.
Het fijne is dat je in ieder geval zonder verplichtingen kunt testen welke bouwer het beste werkt voor jou. Welke software je kiest, hangt tenslotte vooral van je eigen voorkeuren. Wil je een makkelijke oplossing met misschien wat beperkingen? Of wil je een volledig aanpasbare website die wel wat meer tijd kost om te onderhouden?
Over het algemeen kunnen we stellen dat je het beste voor een CMS kunt gaan wanneer je een grote website wilt maken. Een forse webshop, een webshop met een forum of een groot blog, bijvoorbeeld. Onze voorkeur gaat in dat geval uit naar WordPress. Dit platform wordt voor veel websites gebruikt en er zijn dus behoorlijk wat oplossingen, mocht je hulp nodig hebben.
Wil je een minder grote website die niet al te veel data gebruikt? Gebruik dan een websitebouwer. Onze voorkeur gaat in dat geval uit naar Squarespace. Je maakt hiermee gemakkelijk mooie websites, maar verliest de flexibiliteit die je hebt met een CMS.
0 reacties