Zoek naar:

Sommige zzp’ers hebben een partner die meewerkt in hun bedrijf. De kans is aanwezig dat je hierdoor in aanmerking komt voor verschillende belastingvoordelen.

Je bent een startende ondernemer en besluit een webshop te bouwen. Je laadt het vol met producten, adverteert met een speciale actie… en opeens loopt het storm. Van de ene op de andere dag verandert je keukentafel in een werkplaats waar je producten inpakt, frankeert en verstuurt. Je partner helpt je, anders red je het niet. 

Wordt dit een gewoonte en werkt je partner vaker mee? Maak dan gebruik van de meewerkaftrek.

Wat is de meewerkaftrek?

Helpt je partner regelmatig mee in jouw bedrijf? Dan zijn er twee mogelijkheden om dit financieel aantrekkelijker te maken. De meest voor de hand liggende optie: meewerkaftrek.

Je komt in aanmerking voor meewerkaftrek wanneer je partner niet betaald krijgt voor het meewerken in je ondernemer, maar ook wanneer de beloning voor je partner lager is dan €5.000 per jaar. Deze vergoeding is tot €5.000 niet aftrekbaar. 

De hoeveelheid meewerkaftrek waarvoor je in aanmerking komt? Dat hangt af van hoeveel winst je onderneming maakt, maar ook van het aantal uren dat je partner heeft meegewerkt. Je moet in ieder geval winst maken, wil je in aanmerking komen. Maak je nog geen winst? Dan krijg je ook geen meewerkaftrek.

Het te bepalen bedrag van de meewerkaftrek wordt van je winst afgetrokken. Minder winst betekent minder inkomstenbelasting die betaald moet worden. De meewerkaftrek kan dus een groot voordeel opleveren voor jou als ondernemer.

Wat zijn de voorwaarden voor meewerkaftrek?

Wil je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek? Dan moet je als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen. We noemden al eerder de voorwaarde dat je partner zonder óf tegen een lage vergoeding in je bedrijf moet werken. Deze vergoeding moet minder dan €5.000 over jaar zijn.

De overige voorwaarden voor de meewerkaftrek zijn als volgt:

  • Je bent een ondernemer;
  • Je werkt minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming;
  • Je partner werkt minimaal 525 uur per jaar mee in jouw onderneming;
  • Je voldoet samen met je partner aan de voorwaarden van het fiscaal partnerschap.

Hoeveel meewerkaftrek krijg je?

Het percentage meewerkaftrek dat je van je gemaakte winst mag aftrekken, hangt af van het aantal uren dat je partner heeft meegewerkt. Bekijk de percentages in de onderstaande tabel.

Meewerkaftrek 2022

Meegewerkte urenPercentage meewerkaftrek (van de winst)
0 tot 5250
525 tot 8751,25%
875 tot 1.2252%
1.225 tot 1.7503%
1.750 of meer4%

Moet ik bewijs leveren dat mijn partner heeft meegewerkt?

Jazeker. Wij raden aan om een goede urenregistratie bij te houden om aan te tonen wanneer je partner precies heeft meegewerkt in jouw onderneming. De Belastingdienst controleert deze claims nauwkeurig om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt.

Men kijkt kritisch naar de urenregistratie, want je mag niet zomaar alle uren meetellen om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek. Het opnemen van de telefoon, het poetsen van het kantoor, even stofzuigen en andere huishoudelijke werkzaamheden komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.

Inderdaad – zelfs het opnemen van de telefoon telt niet.

Het gaat dus grofweg om het aantal uren dat je partner meewerkt in de zaak, maar zonder de huishoudelijke taken.

Aanvullende tip: gebruik een urenregistratie-app om het aantal gewerkte uren bij te houden. Lees hier wat onze favoriete urenregistratie-apps zijn.

Hoe werkt partnervergoeding?

De meewerkaftrek is een fiscaal voordeel voor jouw onderneming, maar je kan er óók voor kiezen je partner een partnervergoeding of meewerkbeloning te geven zonder hem of haar in dienst te hebben.

Is de vergoeding lager dan €5.000?

Keer je een meewerkbeloning aan je partner uit van minder dan €5.000? Dan heb je recht op de meewerkaftrek. De vergoeding is echter niet aftrekbaar van jouw winst als ondernemer, maar daar staat tegenover dat de vergoeding ook niet wordt belast bij je partner.

Kortom: een vergoeding onder €5.000 heeft dus geen invloed op de winst van je bedrijf, maar de meewerkaftrek wel.

Is de vergoeding hoger dan €5.000?

Geef je een meewerkbeloning die hoger ligt dan €5.000? Dan is het aan de Belastingdienst om te bepalen of dit een realistische vergoeding is. 

Is de vergoeding veel hoger dan je aan een derde partij zou betalen voor hetzelfde werk? Dan is deze vergoeding niet realistisch en krijg je een correctie van de Belastingdienst.

Is de vergoeding volgens de Belastingdienst wel realistisch? Dan mag je de vergoeding van de winst van je onderneming aftrekken. 

Waar vind ik meer informatie?

De meewerkaftrek is een belastingvoordeel dat gunstig uit kan pakken voor jouw onderneming, maar ook voor je partner. Iedere situatie is echter anders en je moet er zeker van zijn dat je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor meewerkaftrek. 

Wil je meer informatie? Kijk dan even op de website van de Belastingdienst of bespreek je situatie met één van de belastingadviseurs aan de telefoon. 

Een boekhouder kan je wellicht ook van extra informatie voorzien. De boekhouder kent de situatie van je onderneming en je meewerkende partner tenslotte goed.

Auteur

Schrijf een reactie