Zoek naar:

Magento, Shopware en WooCommerce. Het zijn allemaal tools om een webshop mee te maken, maar welke is daar het beste in? Check hier de verschillen, overeenkomsten én welke het beste werkt voor jou.

Webshops maken kan op verschillende manieren. Veel zzp’ers maken hiervoor gebruik van een e-commerce-platform. Dat is software waarmee je niet alleen een webshop bouwt, maar ook het hele inkoop- en verkoopproces regelt.

Magento, Shopware en WooCommerce zijn hier goede voorbeelden van.

Magento

Wat is Magento precies? Magento is een product van Adobe en bestaat eigenlijk uit twee verschillende versies: Magento Open Source en Adobe Commerce (voorheen: Magento Commerce).

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Magento Open Source gratis is, terwijl Adobe Commerce een betaald pakket is. Adobe Commerce biedt daarvoor vanzelfsprekend wél meer functies, zoals geavanceerde marketingtools.

We denken dat je als zzp’er voldoende hebt aan Magento Open Source. Onze vergelijking is dan ook gemaakt op basis van deze versie.

Shopware

Shopware is een zogenoemd API-platform. Dat zegt je misschien niets, maar het komt erop neer dat dit gebruikers méér flexibiliteit geeft tijdens het inrichten van een webshop. Verschillende grote bedrijven gebruiken Shopware, waaronder Staples, Douglas en Philips.

Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om allerlei modules toe te voegen die de koopervaring van de klant moeten verbeteren – mits je het goed aanpakt, natuurlijk.

Shopware heeft, net als Magento, een gratis opensource-versie en verschillende, betaalde varianten. Eerstgenoemde is opnieuw voor de meeste zzp’ers voldoende.

WooCommerce

WooCommerce is géén apart platform, maar een zogeheten plugin. Gebruikt jouw website WordPress als CMS – of ben je van plan om WordPress te gebruiken? En wil je hier een webshop aan toevoegen? Dan kan WooCommerce als plugin handig zijn.

Magento vs. WooCommerce vs. Shopware: wat vinden wij het beste werken?

We hebben Magento, Shopware en WooCommerce allemaal geprobeerd, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Daarbij is specifiek gelet op déze onderdelen:

  1. Het opstartproces: kun je snel en makkelijk beginnen met het maken van de webshop?
  2. De templates: welk programma heeft de meeste en mooiste basisontwerpen?
  3. De editors: hoe werkt het aanbrengen van (visuele) wijzigingen aan de webshop?
  4. De functionaliteiten: welke functies hebben Magento, Shopware en WooCommerce?
  5. De prijzen: welk programma is het voordeligst?

We hebben deze vergelijkingen per onderdeel uitgewerkt. Geen tijd of zin om dat allemaal te lezen? Check hieronder onze belangrijkste bevindingen!


MagentoShopwareWooCommerce
Opstartproces????????
Templates

????
Editors

????
Functionaliteiten
????
Prijzen????????????

We denken – op basis hiervan – dat WooCommerce de beste optie is voor zzp’ers die een webshop willen maken. Dat kan echter alleen als je website gebruikmaakt van WordPress als CMS. Is dat niet het geval? Kies dan voor Shopware.

Magento is in wezen ook een prima optie, maar het kost relatief meer tijd om dit programma onder de knie te krijgen.

Opstartproces

Shopware vs. Magento vs. WooCommerce: waar je ook mee start, het begin is niet eenvoudig. Dat komt omdat je in alle gevallen eerst nog zaken als een domeinnaam, een host en de installatie moet regelen.

Uitzonderingen zijn de betaalde versies van Magento (Adobe Commerce) en Shopware. Kies hiervoor en je kunt vrij snel aan de slag met je website. Deze pakketten zijn voor veel zzp’ers echter te prijzig.

Templates

WooCommerce is een plugin speciaal voor WordPress. Omdat WordPress opensourcesoftware is waarin iedereen een bijdrage kan leveren, is het aantal beschikbare templates enorm. 

Wil je véél keuze qua basisontwerpen? Kies dan voor WooCommerce.

Editors

Het aanpassen van bijvoorbeeld kleuren en lettertypes gaat het makkelijkst bij Shopware. Je mogelijkheden zijn hier echter vrij beperkt. 

We vinden WooCommerce op dit terrein daarom toch de winnaar. Het kost even tijd om te ontdekken wáár je wát kunt aanpassen, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, zijn je aanpassingsmogelijkheden zo goed als oneindig.

Functionaliteiten

Magento en Shopware zijn beiden platforms specifiek ontwikkeld voor het maken van webshops. Ze bieden daardoor allebei automatisch zo’n beetje alle tools die je als eigenaar van een webshop nodig hebt. 

Shopware doet dit – naar ons idee – nét iets overzichtelijker, waardoor we dit qua functionaliteiten de beste optie vinden.

Prijzen

Magento, Shopware en WooCommerce zijn alledrie in beginsel gratis te gebruiken. Je betaalt hierbij eigenlijk alleen voor je domeinnaam en hostingplan.

Magento en Shopware hebben betaalde versies, maar die zijn vanwege het hoge prijskaartje zelden een reeële optie voor zzp’ers.

Magento, WooCommerce en Shopware zijn goed te gebruiken – zelfs voor beginners zonder ervaring. Dit vereist echter tijd en geduld: de zogeheten learning curve is wat steil.

Wil je liever meteen aan de slag? Kijk dan eens bij zogenoemde websitebouwers. Dit zijn programma’s die je op uiterst simpele wijze helpen aan een fraaie webshop. Veel daarvan werken met een drag-and-drop-systeem, waarbij je verschillende elementen op een eenvoudige manier naar de gewenste plek sleept.

Interesse? Wij raden de volgende versies aan:

Lees ook: Squarespace vs. WordPress: welk CMS is het beste?

Lees ook: Wix vs. Squarespace: welke moet ik kiezen?

???? Zo maak je je eigen website: een gids voor beginners

1. Het opstartproces

Magento

Starten met Magento Open Source heeft nogal wat om het lijf. Je moet grofweg déze vier stappen doorlopen voordat je aan de slag kunt met je nieuwe Magento webshop:

  1. Kies een domeinnaam en host;
  2. Download Magento vanaf deze pagina;
  3. Installeer Magento;
  4. Verifieer de installatie.

Je komt hierna terecht aan de achterzijde van je webwinkel.

Shopware

Beginnen met Shopware werkt op een soortgelijke wijze:

  1. Kies een domeinnaam en host;
  2. Download Shopware vanaf deze pagina;
  3. Installeer Shopware;
  4. Verifieer de installatie.

Je belandt daarna in het zogenoemde Dashboard.

WooCommerce

WooCommerce installeren verloopt via een iets ander traject. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met het feit dat WooCommerce een plugin van WordPress is – en geen op zichzelf staand platform.

  1. Kies een domeinnaam en host;
  2. Download WordPress vanaf deze pagina;
  3. Installeer WordPress
  4. Verifieer de installatie;
  5. Download de plugin WooCommerce;
  6. Installeer de plugin WooCommerce.

Winnaars: Magento en Shopware

???? Leer nu hoe je een website maakt in WordPress

2. De templates

Magento

De achterzijde van je Magento webshop bestaat uit verschillende onderdelen. Je producten bijwerken kan bij Catalog; de verkopen bijhouden doe je bij Sales.

Wil je het uiterlijk van je webshop veranderen? Ga dan naar Content.

Dit is echter een fors minpunt van het gebruik van Magento voor je webshop. Het is weliswaar mogelijk om met bepaalde site-onderdelen te schuiven, maar je opties zijn zeer beperkt. Wie een uniek thema nodig heeft, moet daarvoor al gauw aankloppen bij een specialist op dit gebied om een Magento webshop te laten maken. En dat kost geld.

De specialist heeft toegang tot Magento Marketplace, waar apps en thema’s gratis of tegen betaling gedownload kunnen worden. Je kunt zelf een kijkje nemen op Magento Marketplace om te zien wat het aanbod is, maar de functionaliteiten op je website implementeren kun je beter aan de websdesigner overlaten. 

Shopware

Shopware werkt met een dashboard dat best wat gelijkenissen vertoont met de interne omgeving van Magento. Je basisontwerp aanpassen doe je hier echter bij Themes. Eerder gedownloade templates kun je hier uploaden.

Waar je de templates zelf vindt? Overal en nergens, eigenlijk. Google een beetje op Shopware Templates en je komt diverse betaalde én gratis basisontwerpen tegen. Je keuzes zijn dus uitgebreid. 

WooCommerce

De templates voor WooCommerce heten thema’s. Je vindt ze door binnen WordPress naar Weergave en vervolgens naar Thema’s te gaan.

Het aantal beschikbare templates is hier nagenoeg eindeloos. Ze zijn weliswaar niet allemaal bedoeld voor webshops, maar zelfs dan zijn je opties gigantisch. De meeste varianten zijn bovendien gratis.

Winnaar: WooCommerce

3. De editors

Magento

We noemden het hierboven al eventjes, maar wie Magento webshop maakt, ontkomt eigenlijk niet aan het inschakelen van een designer. Hij of zij kan een template voor je maken. Magento is té lastig om dit zelf te doen.

Dat houdt in dat je aanpassingsmogelijkheden grotendeels afhankelijk zijn van waar deze designer mee op de proppen komt. Het is daarom lastig om hier over te oordelen, maar we vinden het wel een – laten we zeggen – gedoe.

Shopware

Thema’s voor Shopware zijn praktisch overal vandaan te halen. Wie zo’n thema uploadt, krijgt daarna mogelijkheden om verschillende onderdelen van het template in kwestie aan te passen. Voorbeelden van aanpasbare onderdelen zijn de kleuren en de lettertypes.

Dit gaat allemaal makkelijker dan bij een Magento webshop, maar je mogelijkheden blijven beperkt.

WooCommerce

Het aanpassen van verschillende onderdelen van je website is bij WooCommerce een heel ander verhaal. Noem een element van je shop en het is te veranderen.

Wie WordPress voor het eerst gebruikt, is waarschijnlijk wél eventjes op zoek naar waar je wat kunt aanpassen. De te bewerken onderdelen zijn nogal verspreid over het CMS ondergebracht.

Voorbeeld: wil je bepaalde kleuren binnen je thema’s aanpassen? Ga dan naar Weergave. Wil je echter de lettertypes van een bepaalde plugin veranderen? Dan kan het zomaar zo zijn dat je bij Plugins moet zijn.

Het is dus even een puzzeltje, maar zodra je dat onder de knie krijgt, is WooCommerce by far de beste optie als het om editing gaat.

Winnaar: WooCommerce

4. De functionaliteiten

Magento

De backend van Magento geeft je toegang tot zo’n beetje alle functionaliteiten die het programma biedt. Deze functies variëren van het aanpassen van je catalogus tot het stroomlijnen van je marketingkanalen.

Het valt daarbij meteen op dat Magento écht is bedoeld voor eigenaren van een webshop. Een all-in-one-oplossing voor e-commerce, zeg maar. En het is altijd prettig om te weten dat je werkt met een platform ontwikkeld door specialisten.

Shopware

Shopware verschilt wat dat betreft niet gek veel van Magento. Sterker nog: wij geven persoonlijk de voorkeur aan Shopware.

Dit programma heeft niet per se meer functies dan Magento. Ook dit programma beschikt over alles wat een ondernemer in e-commerce nodig heeft. Het is alleen allemaal nét iets ruimtelijker en overzichtelijker weergeven dan in Magento. Vandaar dat Shopware onze favoriet is.

WooCommerce

Nu is het zéker niet zo dat het WooCommerce ontbreekt aan functionaliteiten die specifiek zijn bedoeld voor de eigenaren van een webshop. Maar WooCommerce blijft een plugin binnen een omgeving die in beginsel niet speciaal is gemaakt voor webshop. Wie de plugin gebruikt, ziet daardoor geheid functies waar hij of zij niets aan heeft. Dat maakt het toch warrig.

We stellen het daarom qua functionaliteiten als volgt. Wil je een pure webshop inrichten – waarbij de verkoop van artikelen via deze shop de hoofdmoot van je website vormen? Kies dan voor een programma als Magento of Shopware. 

Maakt de webshop echter deel uit van een groter geheel, zoals een online magazine? Kies dan voor WooCommerce.

Winnaar: Shopware

5. De prijzen

Magento

Magento Open Source is gratis te gebruiken. Je hebt dan nog wel een domeinnaam en een hostingplan nodig. Daar zijn kosten aan verbonden. Hou hierbij rekening met een bedrag van tussen de €5 en de €20 per maand. Denk er wel aan dat je een Magento webshop vaak moet laten maken door een specialist, wat extra kosten met zich meebrengt.

De prijs voor het uitgebreidere Adobe Commerce gaat op aanvraag. We zijn geneigd te zeggen dat de kosten hiervoor waarschijnlijk te hoog zijn.

Shopware

De opensource-versie van Shopware is eveneens gratis gebruiken, exclusief domeinnaam en hostingplan. Ze bieden echter ook drie betaalde pakketten:

  • Rise – €600 per maand
  • Evolve – op aanvraag
  • Beyond – op aanvraag

Bekijk hier wat de voordelen en kenmerken van ieder pakket zijn.

WooCommerce

Zowel het gebruik van WordPress als WooCommerce is gratis, exclusief domeinnaam en hostingplan.

Veelgestelde vragen

Magento vs. Shopware vs. WooCommerce: wat werkt beter voor mij?

Laten we vooropstellen dat er niets zoiets bestaat als een beter programma. Wat voor de een goed werkt, doet dat wellicht niet voor de ander.

We hebben zelf echter een lichte voorkeur voor WooCommerce. Deze plugin biedt de meeste mogelijkheden qua templates en editing en is het meest toegankelijk van de drie.

Let wel: je kunt WooCommerce alléén gebruiken wanneer je WordPress als CMS gebruikt. Is dat niet het geval? Dan is Shopware wellicht een interessante optie.

Magento vs. Shopware vs. WooCommerce: wat is goedkoper?

Zowel Magento als Shopware en WooCommerce zijn gratis te gebruiken. Je betaalt in alle gevallen wél voor je domeinnaam en je hostingkosten. Hou hiervoor rekening met een bedrag van tussen de €5 en de €20 per maand.

Magento en Shopware hebben ook betaalde varianten. Je krijgt dan meer functionaliteiten. Deze opties zijn echter zelden interessant voor zzp’ers.

Magento vs. Shopware vs. WooCommerce: wat is makkelijker in gebruik?

Het is relatief ingewikkeld om deze programma’s te installeren, maar als dat eenmaal het geval is, spreekt de software redelijk voor zich. We hebben daarbij wél ervaren dat Magento een iets steilere learning curve heeft dan de andere programma’s. Dat heeft met name te maken met het feit dat je veelal een designer nodig hebt om tot een geschikt thema te komen, of om je Magento webshop te laten maken.

Auteur

Schrijf een reactie