Een Content Management Systeem helpt je de inhoud van je website te beheren. Bekende voorbeelden zijn WordPress, Joomla! en Drupal. Check hieronder welk CMS het beste werkt voor jou!
Wat is een Content Management Systeem?
We beginnen met een inkoppertje: iedere website heeft inhoud. Dat is inclusief de website die jij wilt maken.
‘Ja hèhè. Dat snap ik ook nog wel!’
Mooi. Weet dan ook dat je een manier nodig hebt om deze inhoud te beheren. Dat kan met een website-CMS – oftewel een Content Management Systeem.
Welke Content Management Systemen zijn er?
Content Management Systemen bestaan in vele soorten en maten. Een paar populaire varianten:
We onderscheiden ook nog een aantal Content Management Systemen die zichzelf weliswaar als website-CMS presenteren, maar dat eigenlijk niet zijn. Niet primair, althans. Voorbeelden van dit soort systemen zijn:
Wij classificeren deze programma’s meer als websitebouwers. Het zijn systemen waarmee je aan de hand van een simpele drag-and-drop-module mooie sites maakt. Daarvoor is géén vakkennis vereist.
Wanneer je zo’n website af hebt, staat er inhoud op die beheerd moet worden. Denk aan producten van een webshop.
Het systeem functioneert dan in wezen ook als een CMS, maar dat is niet het hoofddoel. Dat is tenslotte het bouwen van de site, terwijl de betekenis van Content Management systeem puur om het beheren van inhoud gaat. Vandaar dit onderscheid.
Welk CMS kiezen?
Voor we beginnen met onze adviezen een kleine disclaimer. We willen namelijk voorop stellen dat de keuze voor een CMS voor het grootste deel afhangt van persoonlijke wensen en voorkeuren. Wat voor Ondernemer A goed werkt, doet dat misschien niet voor Ondernemer B – en andersom. Kies dus in eerste instantie altijd voor een CMS dat bij jou past.
Dat gezegd te hebben – één vraag is in het bijzonder belangrijk wanneer je een keuze voor een CMS moet maken: wat is het doel van je website?
Drie mogelijke antwoorden op deze vraag:
- ‘De website functioneert als visitekaartje voor mijn bedrijf’;
- ‘De website wordt een blog of online magazine’;
- ‘De website wordt een webshop’.
We gaan hieronder uitgebreider in op onze antwoorden op deze vragen. Geen tijd of zin om dat te lezen? Dan is dit onze snelle conclusie.
‘De website functioneert als visitekaartje voor mijn bedrijf’
Ons CMS-advies: JouwWeb, Squarespace of Wix
‘De website wordt een blog of online magazine’
Ons CMS-advies: WordPress
‘De website wordt een webshop’
Ons CMS-advies: Shopify of WordPress
‘De website functioneert als visitekaartje voor mijn bedrijf’
Wil je een website bouwen die voornamelijk moet dienen als een soort digitale visitekaartje? Skip dan de pure Content Management Systemen en kies in plaats daarvan voor een websitebouwer. We raden er drie aan: Jouwweb, Squarespace en Wix.
JouwWeb
JouwWeb is een Nederlandse websitebouwer waarmee je eenvoudig een fraaie website neerzet. Het aanmaken van een account, het uitkiezen van een design én het registreren van een domeinnaam: het is allemaal bijzonder makkelijk wanneer je met JouwWeb aan de slag gaat.
Dat geldt vanzelfsprekend ook voor het vormgeven van je website zelf. Losse onderdelen zijn eenvoudig te wijzigen en je site is met één druk op de knop gepubliceerd.
Een aantal sfeerimpressies:
Squarespace
Squarespace is, naar onze mening, de beste websitebouwer van dit moment. Je hebt de keuze uit een groot aantal fraaie templates, de editors zijn erg gebruiksvriendelijk en je kunt allerlei aanvullende modules aan je site toevoegen, zoals een portfolio en een videopagina.
Dat ziet er zó uit:
Wix
Wix is qua keuzemogelijkheden en werking vergelijkbaar met Squarespace. Het kán zijn dat je de templates van Wix net iets mooier vindt dan die van Squarespace. Het is – wat dat betreft – ook altijd een aanrader om bij beiden een proefabonnement af te sluiten, zodat je dit zelf kunt beoordelen.
Een impressie van Wix:
Lees ook: Je eigen website maken: een gids voor beginners
‘De website wordt een blog of online magazine’
Wil je een site maken waarvan de inhoud regelmatig verandert, zoals ZZP Daily? Kies dan voor een puur CMS. Wat ons betreft, is er in dat geval maar één reeële optie: WordPress.
Onze voorkeur voor WordPress heeft vijf redenen:
- Het is snel geïnstalleerd op je website;
- Je hebt keuze uit duizenden basisontwerpen;
- De interface is prettig;
- Het aantal functionaliteiten is nagenoeg oneindig;
- Het is voordelig.
Snelle installatie
De meeste hostingproviders beschikken over speciale installatie-apps waarmee je een specifiek CMS aan je website koppelt. Dat geldt voor WordPress, maar ook voor systemen als Drupal en Joomla!
Het voordeel van WordPress is echter dat de installatie hiervan véél sneller is wanneer zo’n installatie-app niet voorhanden is.
Duizenden basisontwerpen
WordPress is verreweg het populairste CMS. Zo’n zestig procent van alle websites draait op WordPress.
Het systeem staat tevens bekend als zogenoemde opensourcesoftware. Dat betekent dat in iedereen zijn of haar bijdrage kan delen, zoals het toevoegen van basisontwerpen – die worden hier thema’s genoemd.
Dit heeft geresulteerd in duizenden min of meer kant-en-klare templates om uit te kiezen. En dan zijn ze ook nog eens eenvoudig te installeren.
Prettige interface
We gaan er niet om liegen: interface is een kwestie van smaak. Systemen als Joomla! en Drupal zijn best overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.
Onze voorkeur gaat desondanks wéér naar WordPress. Dat komt doordat WordPress Nederlandstalig is en er in het geval van vragen méér mensen zijn die kunnen helpen. Tenslotte draait zestig procent van alle websites op WordPress.
Oneindige functionaliteiten
Doordat WordPress opensourcesoftware is, heeft het niet alleen veel beschikbare thema’s, maar ook plugins. Dit zijn applicaties van derden die functies toevoegen aan je website. Een chatfunctie, bijvoorbeeld. Of een koppeling met sociale media.
Dat hebben ze bij Drupal en Joomla! ook wel, maar niet zoveel als hier.
Voordelig in gebruik
Goed – het is niet per se een voordeel dat specifiek bij WordPress hoort. Maar toch: het gebruik van een CMS is veelal gratis. Dus ook bij WordPress. Je betaalt alleen voor je domeinnaam en je host.
???? Lees hier alles over WordPress
???? Vergelijk nu Joomla! met WordPress
Lees ook: Drupal vs. WordPress: welk CMS moet ik kiezen voor mijn website?
‘De website wordt een webshop’
De twee beste systemen om een webshop mee te maken, zijn – wat ons betreft – Shopify en WordPress. Ze verschillen echter behoorlijk van elkaar.
Shopify
Shopify is geen puur CMS, maar meer een platform gericht op e-commerce. Het heeft qua templates en functionaliteiten misschien niet zoveel keuze als WordPress, maar daar staat tegenover dat de mogelijkheden die er wél zijn specifiek zijn bedoeld voor webshops.
We denken daarom dat Shopify de beste keuze is wanneer de shop het belangrijkste onderdeel van jouw website wordt.
Een impressie van Shopify:
WordPress
Wil je echter een blog of online magazine maken waar een webshop een deel van uitmaakt? Kies dan voor WordPress als CMS. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je met jouw blog merchandise wilt verkopen. Je profiteert dan van de veelomvattendheid van WordPress.
Let wel: je hebt hier een plugin voor nodig. We raden hiervoor WooCommerce aan.
0 reacties