Zoek naar:

Shopify en WordPress zijn beiden programma’s waarmee je een eigen webshop bouwt. Ze verschillen echter behoorlijk. We vertellen je in deze vergelijking in welk opzicht.

Webshops maken kan uiteraard op meer dan twee manieren, maar Shopify en WordPress zijn waarschijnlijk de twee meest genoemde opties.

Wat is Shopify precies? Shopify is als platform gericht op e-commerce. Het programma is specifiek bedoeld voor het maken van webshops en daardoor zien velen ze op dit terrein ook als de beste. Het duurt even voor je het onder de knie hebt, maar zodra dat is gebeurd, bouw je er relatief simpel toffe webshops mee.

WordPress is meer een Content Management System – en het is populair. Zo’n zestig procent van alle websites die op een CMS draaien, is gemaakt met WordPress. Hét kenmerk van WordPress is misschien wel de eindeloze hoeveelheid beschikbare thema’s en plug-ins, waardoor je mogelijkheden voor het bouwen van een webshop eveneens oneindig zijn.

???? Zo maak je stap voor stap je eigen website!

Het grote verschil tussen de twee is echter dat WordPress niet per se bestaat voor de bouw van webshops. WordPress wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het maken van blogs en informatieve websites. Maar omdat het zo uitgebreid is, is het maken van een website met behulp van WordPress verre van een vreemde gedachte. Dat doe je dan echter met behulp van een plug-in. Die plug-in heet in verreweg de meeste gevallen WooCommerce.

???? Vergelijk hier WooCommerce, Magento en Shopware

WordPress vs. Shopify: wat vinden wij beste werken?

Wij hebben zowel Shopfiy als WordPress gebruikt om te checken wat nu het beste werkt voor het maken van een webshop. Zoals bij al onze vergelijkingen is dat gebeurd aan de hand van déze vijf onderdelen:

  1. Het opstartproces: hoelang duurt het voordat de webshop in de lucht is?
  2. De templates: waar vind je de beste basisontwerpen?
  3. De editors: hoe makkelijk of moeilijk is het om de website aan te passen?
  4. De functionaliteiten: welke functies bieden Shopify en WordPress?
  5. De prijzen: welke optie is het voordeligst?

Alle vergelijkingen zijn hieronder nader uitgewerkt, maar als je daar geen tijd voor hebt: dit zijn onze belangrijkste bevindingen.


ShopifyWordPress
Opstartproces????
Templates
????
Editors????
Functionaliteiten????????
Prijzen
????

Opstartproces

Starten met een webshop bij Shopify is verreweg het snelst. Dat gebeurt aan de hand van een helder stappenplan, waardoor je al vrij gauw iets hebt staan. Beginnen met WordPress is een heel ander verhaal en vereist vooraf onder meer het vastleggen van een domeinnaam, de installatie van WordPress en het instellen van de nodige plug-ins. 

Templates

Shopify heeft een behoorlijk aantal basisontwerpen waaruit je kunt kiezen. Deze zijn ook nog eens allemaal specifiek ontworpen als webshop, wat bij WordPress niet het geval is. WordPress beschikt echter over een dusdanig groot arsenaal aan templates dat je altijd wel iets vindt dat kan functioneren als de basis voor jouw nieuwe webshop. Een duidelijke winnaar.

Editors

Het eindeloze karakter van WordPress geeft je als bouwer miljoenen opties om je website te veranderen, maar dat komt niet ten goede van de overzichtelijkheid. Het is bij Shopify stukken eenvoudiger om je webshop aan te passen – en ook dan ziet je shop er gelikt uit.

Functionaliteiten

Je bent bij zowel Shopify als WordPress aangewezen op het gebruik van externe apps wanneer je jouw webshop wilt voorzien van functies die buiten het gebruikelijke vallen. De mogelijkheid om recensies te verzamelen, bijvoorbeeld. Shopify gebruikt hiervoor apps die beschikbaar zijn via de Shopify App Store. WordPress hanteert downloadbare plugins.

Het aanbod is ook hier groter bij WordPress, maar dat is niet per se beter. De apps van Shopify zijn tenslotte allemaal toegespitst op webshops.

We denken daarom dat Shopify beter is wanneer je specifiek een webshop wilt maken. Kies daarentegen voor WordPress wanneer de shop deel uitmaakt van een groter geheel. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een blog hebt en merchandise wilt verkopen.

Prijzen

Het gebruik van Shopify gaat gepaard met maandelijkse kosten voor het gebruik van het programma, terwijl je ook moet betalen voor de betere templates. WordPress zelf is echter gratis – en vanzelfsprekend de goedkopere van de twee.

1. Het opstartproces

Shopify

Starten met een webshop bij Shopify is opvallend simpel. Bezoek hiervoor de Nederlandstalige website en klik op Gratis Uitproberen.

Je komt nu terecht in een soort vragenproces. Aan de hand daarvan creëer je de basis voor je toekomstige website.

WordPress

Beginnen met WordPress is een heel ander verhaal. Dit begint al niet bij WordPress zelf, maar bij een host. Je hebt namelijk eerst een domeinnaam en een hostingpakket nodig voor je aan de slag kunt gaan.

Lees ook: Hoe registreer en koop je een domeinnaam als zzp’er?

Het is daarna zaak om WordPress te koppelen aan je zojuist aangeschafte pakket. Dit kan in de meeste gevallen aan de hand van een speciale installatie-app.

Ter illustratie: die van Antagonist heet Installatron en ziet er zo uit:

Je kunt daarna inloggen bij WordPress, maar je ziet – het is veel werk. Onze winnaar op dit terrein moge daarom duidelijk zijn.

Lees ook: Website maken in WordPress

Winnaar: Shopify

2. Templates

Templates vormen de basis voor je nieuwe webshop. Dat geldt voor Shopify én voor WordPress. He is dus zaak er – na de installatie – zo snel mogelijk eentje te installeren.

Shopify

Het installeren van een template gaat bij Shopify door simpelweg verder te gaan waar je was gebleven. Het vragenproces, waar we het eerder over hadden, geeft je namelijk direct de mogelijkheid om verschillende basisgegevens (je logo, bijvoorbeeld) en dus een template toe te voegen.

Deze templates worden bij Shopify thema’s genoemd en zijn beschikbaar via een soort webshop speciaal voor dit soort ontwerpen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Dit zijn slechts drie voorbeelden, maar de keuze is – enigszins vanzelfsprekend – reuze. Wél is het aanbod gratis thema’s enigszins beperkt. Je moet daardoor al gauw de knip trekken – en dan heb je nog niet eens een héél uniek thema.

WordPress

De templates van WordPress heten eveneens thema’s. Ga hiervoor binnen WordPress naar Weergave en vervolgens naar Thema’s. Je krijgt dan vervolgens zo’n overzicht te zien:

Hoewel de keuze bij Shopify zeker niet slecht is, heeft WordPress echt duizenden thema’s om uit te kiezen. De meeste daarvan zijn nog gratis ook.

Het is weliswaar een nadeel dat deze thema’s niet allemaal specifiek zijn bedoeld voor webshops, maar zelfs dan kan Shopify hier niet tegenop.

Winnaar: WordPress

3. Editors

Shopify

De editors van programma’s als WordPress en Shopify bepalen hoe en in hoeverre je gekozen thema’s kunt aanpassen. Dat ziet er in het geval van Shopify een beetje zo uit – afhankelijk van welk thema je hebt gekozen:

Je ziet – het is met Shopify makkelijk om je website aan te passen. Het spreekt allemaal behoorlijk voor zich. Een banner toevoegen kan met Image Banner. Een stukje tekst publiceren kan met Blok Toevoegen onder Tekst Met Opmaak. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

WordPress

Dit is bij WordPress een heel ander verhaal. Het belangrijkste verschil is dat de te bewerken onderdelen nogal verspreid over het CMS zijn ondergebracht.

Ter illustratie: wil je bepaalde kleuren binnen je thema aanpassen? Dan moet je bij Weergave zijn. Wil je echter de kleur van een specifieke plugin wijzigen? Dan kan het zo zijn dat je die mogelijkheid bij Plugins vindt.

We moeten zeggen – als je al eventjes gebruikmaakt van WordPress, heb je gauw door waar wat is terug te vinden. Wil je echter zo snel mogelijk aan de slag met je nieuwe webshop? Dan is een webshop bij Shopify een betere keuze.

Winnaar: Shopify

4. Functionaliteiten

Stel – je wilt gasten de mogelijkheid geven om een review van je producten achter te laten. Het liefst voorzien van een sterrenbeoordeling. Je hebt hier bij zowel WordPress als Shopify een aanvullende module nodig.

Shopify

Aanvullende modules zijn bij Shopify te vinden door onder Apps op Apps Toevoegen te klikken. Je komt dan terecht in een overzicht aan beschikbare modules:

De bovenstaande afbeelding is vanzelfsprekend slechts een voorbeeld van wat er zoal beschikbaar is. Vertaalmodules, mogelijkheden om nieuwsbrieven te versturen, het opzetten van loyaliteitsprogramma’s: het kan allemaal via Shopify’s apps.

WordPress

WordPress werkt op eenzelfde wijze. Het verschil is dat de apps hier plugins heten. Je vindt ze door in het linkermenu op Plugins en vervolgens op Nieuwe Plugin te klikken. Dit brengt je naar een pagina vol met dit soort programmaatjes:

Tot zover nagenoeg hetzelfde, niet? Het verschil zit hem dan ook in de grootte. WordPress heeft veel meer plugins dan Shopify apps.

Dat is echter niet per se beter. De selectie van Shopify is namelijk wél meer toegespitst op webshops. Bij WordPress vind je ook honderden plugins die wellicht prima zijn voor een blog, maar waaraan je niet zoveel hebt als je specifiek een webshop wilt beginnen.

We stellen het daarom zo. Ga je een webshop maken en is dat de hoofdmoot van je bedrijf? Dan is Shopify qua functionaliteiten een betere optie.

Maakt je shop echter deel uit van een groter geheel? Heb je bijvoorbeeld een blog en wil je merchandise verkopen? Kies dan voor WordPress.

Winnaar: Beiden

Plugins voor plugins: Shopify vs. WooCommerce

We meldden het al eerder, maar om WordPress als webshop te gebruiken, heb je in beginsel al een plugin nodig. De meeste mensen gebruiken hiervoor WooCommerce – en daar bestaan óók weer plugins voor. Je kunt daarmee de functies die WooCommerce biedt uitbreiden met functionaliteiten die verschillende developers hebben gemaakt. Het loont om dit aanbod goed te verkennen, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn.

WooCommerce is echter niet de enige plugin die je kunt gebruiken om een webshop te maken en beheren. Er bestaan meerdere programma’s en een daarvan is… Shopify! Het is dus mogelijk om Shopify in WordPress te gebruiken.

Je hebt hiervoor een plugin nodig die de twee aan elkaar kan koppelen, zoals WP Shopify (zie foto). Dit geeft je de optie om je bestaande productenaanbod van Shopify in WordPress te integreren. Dat is onder meer handig voor ondernemers die in Shopify zijn begonnen, maar om welke reden dan ook willen omschakelen naar WordPress.

5. Prijzen

Shopify

Shopify heeft drie betaalmogelijkheden:

  • Basic
  • Shopify
  • Advanced

Basic

Basic is bedoeld voor nieuwe e-commerce-bedrijven die af en toe eens iets verkopen. De kosten hiervoor zijn €21 per maand, hoewel je drie maanden slechts €1 per maand betaalt.

Shopify

Shopify richt zich op groeiende bedrijven met een online of fysieke winkel. De kosten hiervoor zijn €59 per maand.

Advanced

Advanced is voor bedrijven die naast een webshop ook uitgebreide rapportages over bijvoorbeeld hun verkopen nodig hebben. De maandelijkse kosten zijn €289.

Alle pakketten zijn inclusief e-commerce-website en blog, maar daarmee ben je er nog niet. We gaven het al eerder aan: de mooiste thema’s zijn bij Shopfiy betaald. Die eenmalige kosten moet je ook bij het totaalplaatje optellen.

WordPress

WordPress daarentegen is gratis te gebruiken, inclusief de meeste thema’s. Je maakt echter evengoed kosten doordat je een domeinnaam en host nodig hebt. Dit kost je ongeveer €5 tot €20 per maand. De exacte prijzen hiervoor hangen af van de hoeveelheid data die je website moet verwerken.

Dit betekent echter wel dat je met WordPress dus per definitie goedkoper uit bent dan met Shopify.

Winnaar: WordPress

Veelgestelde vragen

WordPress vs. Shopify: wat werkt beter voor mij?

We willen vooral benadrukken dat het een niet per se beter is dan het ander. Wat voor Zzp’er A prima werkt, doet dat wellicht niet voor Zzp’er B – en andersom.

Dat gezegd te hebben: we denken dat Shopify beter is wanneer je alléén een webshop wilt starten. We doelen daarmee op een site waarbij de shop het allerbelangrijkste deel is. Maak jij als zzp’er taarten op bestelling? Dan is een webshop bij Shopify een zeer interessante optie.

Het kan echter ook zo zijn dat je een kookblog hebt en besluit dat je hierbij ook items wilt verkopen – spatels, bijvoorbeeld. In dat geval raden we juist WordPress aan. Dit omdat het CMS stukken omvangrijker is. Shopify richt zich specifiek op de bouw van webshops.

WordPress vs. Shopify: wat is goedkoper?

Wil je het liefst zo voordelig mogelijk uit zijn? Kies dan voor WordPress. Je betaalt hiervoor uitsluitend voor domein- en hostkosten, terwijl je bij Shopify ook betaalt voor de dienst an sich. Bovendien kosten de mooiste templates bij Shopify ook geld.

WordPress vs. Shopify: wat is makkelijker in gebruik?

Beide programma’s zijn niet per se moeilijk, al is de zogenoemde learning curve bij WordPress wel wat steiler. Het kost meer tijd om WordPress onder de knie te krijgen, zeg maar.

Wil je jouw webshop bovenal zo snel mogelijk van de grond krijgen? Kies dan voor Shopify.

Auteur

Schrijf een reactie