Zoek naar:

Van plan om je eigen onderneming op te starten? Zeker een goed idee. Als startende ondernemer zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om het ondernemerschap te kunnen uitoefenen.

Wist je bijvoorbeeld dat je als ondernemer niet eens altijd wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst controleert altijd op dergelijke voorwaarden. Hierbij komt ook het aantal opdrachtgevers aan bod, want hoeveel opdrachtgevers moet je als zzp’er eigenlijk hebben?

Veel mensen zeggen dat je moet kunnen aantonen dat je minstens drie opdrachtgevers per jaar hebt maar klopt dat wel? In dit artikel vertel ik je wat meer over zzp’er worden en de voorwaarden en regels omtrent het aantal verplichte opdrachtgevers.

Wanneer ben je ondernemer voor inkomstenbelasting?

Als eerst is het goed om te weten of je jezelf überhaupt in de categorie ‘ondernemers voor inkomstenbelasting’ mag plaatsen. Als dat het geval is, is het namelijk pas interessant om te kijken hoeveel opdrachtgevers je minimaal moet hebben. De wet en de rechtspraak hebben bepaalde eisen opgesteld waar een ondernemer zoals een zzp’er aan moet voldoen, wil je officieel ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn.

Ben je bijvoorbeeld een freelance schrijver of een freelance marketeer? Dan checkt de Belastingdienst jouw bedrijf op de volgende punten:

  • Beschik je voor je onderneming over kapitaal in geld of goederen?
  • Maak je winst met je onderneming?
  • Steek je voldoende tijd in je bedrijf?
  • Wat is de omvang in geld en tijd van je onderneming?
  • Hoeveel klanten heeft je onderneming?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Ben je aansprakelijk voor alles wat er gebeurt in het bedrijf?

Via de Ondernemerscheck van de Belastingdienst kun je in enkele stappen controleren of je als zzp’er onder de inkomstenbelasting valt of niet. Is deze uitslag positief? Lees dan vooral even verder.

Is er een minimum aan opdrachtgevers voor zzp’ers?

De Belastingdienst checkt dus altijd hoeveel klanten je als zzp’er hebt. Hoewel er geen vaste regel is wat betreft het minimum aantal opdrachtgevers voor zzp’ers wordt er wel gekeken naar de gezagsverhouding tussen werkgever en zzp’er.

Veel mensen denken dat je minstens drie opdrachtgevers per jaar moet hebben. De Belastingdienst zal dit natuurlijk nooit ontmoedigen, maar een bepaald getal als minimum is er dus niet.

Als er geen sprake is van zogeheten gezagsverhouding tussen opdrachtgever en zzp’er mag je één opdrachtgever per jaar hebben. Ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een marketingbureau als freelancer dan mag dit bureau je enige opdrachtgever zijn wanneer je ingehuurd bent voor een functie waar niemand binnen dat bedrijf verstand van heeft. Er kan jou dus niet worden gezegd hoe je je werk moet uitvoeren, omdat niemand daar weet hoe jouw functie werkt.

Is er wel sprake van gezagsverhouding, dus dat jij bijvoorbeeld hetzelfde marketingwerk uitvoert als iemand anders bij het bureau? In dat geval is het verplicht meerdere opdrachtgevers per jaar te hebben. Op die manier kun je namelijk aantonen dat je zelfstandig werkt in plaats van dat je ‘gewoon’ uitvoert wat één bedrijf wil.

Hoe deel ik mijn uren in over verschillende opdrachtgevers?

De meeste zzp’ers werken volgens een bepaalde gezagsverhouding, wat dus inhoudt dat je moet aantonen dat je meerdere klanten per jaar hebt. In de praktijk zien we dat het prima is dat je ongeveer 70% van je werkbare uren (per week, per maand of per jaar) bij één opdrachtgever kunt uitvoeren. Zolang je daarnaast nog hier en daar een kleine opdracht erbij kunt doen en dit kunt aantonen, is het over het algemeen voor de Belastingdienst genoeg bewijs dat je zelfstandig aan het werk bent.

Wat hierbij opvallend is en soms zelfs als vervelend wordt gezien, is dat inspecteurs van de Belastingdienst deze regels zelf mogen interpreteren. De één zal het daarom geen probleem vinden als je twee opdrachtgevers per jaar hebt, terwijl de ander alleen maar akkoord zal gaan met minstens drie opdrachtgevers per jaar.

Nu weet je direct waar het idee vandaan komt dat men denkt dat je minimaal drie verschillende klanten in een kalenderjaar moet hebben. In dit geval kun je beter voor de veilige weg gaan, zodat je niet gezien kunt worden als iemand die in loondienst is. Hierdoor kun je namelijk flink wat voordelen mislopen zoals diverse aftrekposten waar je recht op hebt als ondernemer.

Let vooral op ondernemersrisico

Het is tot slot niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst om genoeg opdrachtgevers te hebben. Als eigen baas is het een erg fijn idee om te weten dat je voldoende klanten hebt om iedere maand je vaste lasten te kunnen betalen én om winst te maken.

In de Ondernemerscheck van de Belastingdienst vind je ook een kopje ‘ondernemersrisico’. Staat er bij jouw resultaten dat je veel risico loopt als zzp’er? Dan is altijd aan te raden om energie en tijd te steken in het vinden van nieuwe klanten. Veel succes!

Tip: hou het aantal klanten en uren bij in een eenvoudig boekhoudprogramma. Benieuwd welke opties er zijn? Klik hier

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie