Zoek naar:

De boekhouding. Maak je daar zelf je borst voor nat, of ga je de boekhouding uitbesteden aan een zzp boekhouder? Een belangrijke keuze, want de administratie is namelijk een belangrijk onderdeel van je onderneming. Met een goede administratie kan je op de resultaten sturen, belastingvoordelen plannen en je moet de zaakjes natuurlijk netjes op orde hebben voor de belastingdienst. 

Met uitzondering van zzp’ers met voorliefde voor administratie, is het voor veel starters onduidelijk wat de beste weg is voor hun boekhouding. Ga je de boekhouding zelf doen of uitbesteden? En waar moet je rekening mee houden?

Er is meestal meer speling mogelijk dan veel zzp’ers denken, het is niet het een of het ander – zelf doen of uitbesteden – er is ook een middenweg mogelijk. 

ZZP Boekhouder of boekhouding zelf doen? Dit zijn de opties

Je beschikt over drie mogelijkheden:

 1. Boekhouding zelf doen
 2. Boekhouding uitbesteden
 3. Hybride: deels zelf doen met advies van een boekhouder

Boekhouding zelf doen

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om de boekhouding zelf te doen. Met als belangrijkste argument natuurlijk de prijs, maar dat is niet het enige voordeel:

 • Administratie op orde wanneer jij wil
 • Door zelf kennis op te doen krijg je meer inzicht in je financiën en maak je betere financiële beslissingen
 • Efficiënter doordat je zelf beslissingen kunt maken en niet hoeft te overleggen met je boekhouder

Er zijn legio online boekhoudprogramma’s beschikbaar die erg makkelijk in gebruik zijn zoals e-Boekhouden.nl of die specifiek gericht zijn op zzp’ers, zoals moneymonk. Veel online boekhoudprogramma’s hebben uitgebreide kennisbanken, instructievideo’s en zelfs een support afdeling die je per mail, chat of telefoon kan bereiken voor al je vragen. Ook boekhoud gerelateerde vragen. 

De opstart is dus vrij gemakkelijk. Een kind kan de was doen, zeg maar. 

Aan de andere kant: zelf boekhouden kost tijd.

De nadelen van de boekhouding zelf doen zijn:

 • Er is een leercurve, je moet de basis leren en het programma onder de knie krijgen
 • Je moet op de hoogte zijn van belastingregels en op de hoogte blijven: want wetgeving wijzigt regelmatig
 • Wekelijkse of maandelijkse tijdsinvestering voor het bijhouden van je boekhouding

Voor een ander artikel op zzpdaily.nl (boekhoudprogramma vergelijken) testte ik 11 boekhoudprogramma’s en e-Boekhouden.nl kwam het beste uit de test. Je leest hier meer over e-Boekhouden.nl, of open meteen een proefaccount met 15 maanden gratis boekhouden. e-Boekhouden.nl is een van de voordeligste pakketten, je betaalt bij hun na de eerste 15 maanden gratis maar € 13 per maand.

Boekhouder ZZP

Gewoon lekker je administratie uit handen kunnen geven en weten dat het in orde komt kan een hoop rust geven. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. 

Of de voordelen van een boekhouder opwegen tegen dat prijskaartje, moet je echt zelf beslissen. De reden waarom veel zzp’ers voor een boekhouder kiezen is:

 • Als je eigen uurtarief hoger is dan die van de boekhouder, is het kostenwijs voordeliger om het uit te besteden
 • Je boekhouder is altijd op de hoogte van de laatste wetgeving
 • Boekhouder heeft belastingkennis dat je geld bespaart
 • Ontzorgt zodat jij je hoofd niet hoeft te buigen over de administratie

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Krijg toegang tot ons exclusieve hand-geselecteerde netwerk van gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die jou meer geld besparen dan kosten. Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Waarom een boekhouder meestal geld bespaart, óók als je een dure boekhouder hebt

Niet op de hoogte van het urencriterium? Kost je €3.058. Geïnvesteerd in een laptop of ander bedrijfsmiddel voor meer dan €2.300 maar je vergeet de KIA regeling toe te passen? €294 belastingcenten misgelopen. Denk daarnaast aan je AOV premie die je mag aftrekken en zo zijn er nog allerlei andere specifieke regels en voordelen voor zzp’ers. Oh ja, en meer dan 100.000 zzp’ers kunnen belasting besparen met middeling, maar maken daar geen gebruik van. 

Kortom, een boekhouder verdien je snel terug. De kosten van een boekhouder compenseren meestal al bij het missen van 1 aftrekpost als je de administratie en aangiftes zelf zou doen.

Daarnaast kan je boekhouder advies over ondernemen geven. Bijvoorbeeld over je ondernemingsplan, hoe je een eerste werknemer aanneemt, wanneer het interessant is om je eenmanszaak om te zetten in een bv.

Ik vroeg bij 75 verschillende boekhouders een offerte op, en het resultaat dat daaruit kwam: Een boekhouder kost je gemiddeld €76 per maand. Met de nadruk op gemiddeld, want een parttime zzp’er is natuurlijk veel minder kwijt aan een boekhouder dan een fulltime zzp’er. 

Via offerte.nl kun je gratis en vrijblijvend offertes van boekhouders aanvragen. Ze hebben een landelijke dekking en proberen jou zo goed mogelijk te matchen met een lokale boekhouder. Je ontvangt maximaal 5 offertes op maat binnen 24 uur, van boekhouders bij je in de buurt.

Hybride: deels zelf doen met advies van een boekhouder

Twijfel je tussen zelf doen en uitbesteden? Dan is dit de oplossing.

Het beste van twee werelden: wel zekerheid dat je boekhouding is orde is en dat je geen belastinggeld laat liggen, maar geen torenhoge factuur. 

De boekhouding zelf doen in samenwerking met een boekhouder is een goede oplossing voor de twijfelaars. 

Hoe dat in zijn werk gaat?

Jij houd in principe je eigen administratie bij. Je stuurt je eigen verkoopfacturen, boekt je eigen bonnetjes en facturen in. En koppelt zelf je bankafschriften aan facturen.

Kortom, je doet je boekhouding zelf. Maar één keer per jaar (of kwartaal) laat je de boekhouding controleren door een boekhouder. En dingen die je zelf niet weet of kunt, daar kan je boekhouder bij helpen. Je krijgt dus hulp bij de boekhouding als zzp’er. Tot slot controleert hij de balans en winst- en verliesrekening en doet de aangifte inkomstenbelasting, zodat jij alle belastingvoordelen meepakt.

De simpelere taken doe je zelf (daar bespaar je een hoop geld mee) terwijl je wel de zekerheid hebt van een goede boekhouding, die gecontroleerd is door een boekhouder. En een optimale belastingaangifte natuurlijk.

Zelf doen:

 • De boekhouding (inkoopfacturen, verkoopfacturen, banktransacties koppelen)
 • De btw aangifte per kwartaal

Je boekhouder:

 • Controleert de boekhouding 1x per jaar (of per kwartaal)
 • Boekt moeilijke posten (memoriaalposten), afschrijvingen
 • Beantwoord je vragen
 • En verzorgt je aangifte inkomstenbelasting

Het beste van twee werelden. 

En laten we eerlijk zijn.. een zzp boekhouding kost heel weinig tijd. 

Een zzp’er doet gemiddeld 14 transacties (inkopen en verkopen) per maand. Dat betekent dat je met één uurtje boekhouden per maand klaar bent. Even doorbijten, en aan het eind van het jaar houd je een paar honderd euro over.

En misschien.. heel misschien, ga je het zelfs nog leuk vinden 🙂 In ieder geval krijg je wel een beter inzicht in je eigen zakelijke financiën. 

De afweging die jij moet maken

Boekhouding zelf doen, uitbesteden of een combinatie daarvan, wat gaat het worden?

Bij boekhouden komen drie factoren kijken, waar jij een afgewing tussen moet maken:

 • Kosten
 • Tijd
 • Interesse

Wat weegt het zwaarst voor jou? 

Als jij meer verdient dan het uurtarief van een boekhouder dan is het simpel: boekhouding uitbesteden. Hetzelfde geldt als tijd een belangrijk aspect is. 

Als tijd nog niet zo’n belangrijk aspect is omdat bijvoorbeeld net start als zzp’er, kun je prima de boekhouding zelf doen. 

Tot slot is interesse natuurlijk ook een belangrijke factor. 

Ik doe mijn boekhouding zelf, en met plezier. Ik verdien meer dan een boekhouder, zit meestal best wel volgepland, maar ik vind het gewoon leuk om mijn boekhouding zelf te doen. 

Mijn werkzaamheden soms afwisselen met m’n boekhouding vind ik best prettig. Daarnaast vind ik het fijn om altijd op de hoogte te zijn van mijn financiën, zonder altijd te hoeven schakelen met iemand. 

Het zal je misschien verassen, maar meer dan de helft van de zzp’ers doet zijn of haar boekhouding zelf. Terwijl specifieke groepen zoals zzp’ers in de zorg hun administratie juist wél vaker uitbesteden.

Prima toch, want het allerbelangrijkste is dat jij doet waar jij van houdt en waar je energie van krijgt.

Weten wat een boekhouder kost? In dit artikel onderzocht ik prijzen van 75 boekhouders.

Zelf je boekhouding doen? Ik testte 11 boekhoudprogramma’s en beoordeelde ze van goed tot slecht.

Heb je nog geen zakelijke rekening? Dat is wel aan te raden mocht je een boekhouder nemen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie