Zoek naar:

Boekhouden staat meestal niet hoog op het prioriteitenlijstje van een zzp’er. Het is helaas wel een onderdeel dat bij het runnen van een onderneming hoort. Of je nou een mkb’er bent of een zzp’er: de administratie moet gebeuren. Er bestaan tegenwoordig genoeg boekhoudprogramma die verschillende functionaliteiten bieden om de zzp boekhouding makkelijker maken. In dit artikel behandelen wij een aantal tips waardoor boekhouden nog eenvoudiger wordt en jij meer tijd over hebt voor je bedrijf.

1. Kies voor een boekhoudprogramma

Van een boekhoudsysteem wordt weleens gedacht dat het prijzig en niet geschikt voor zzp’ers is. Niks is minder waar. Voor zzp’ers zijn boekhoudprogramma’s ook geschikt. Als zzp’er heb je wellicht geen grote bedragen over voor boekhoudsoftware. Of misschien biedt Excel je precies de functionaliteiten die je nodig hebt bij je boekhouding. Toch kan het handig zijn om een boekhoudprogramma te gebruiken. Ook voor zzp’ers. Een boekhoudprogramma heb je al voor een paar euro’s per maand, e-Boekhouden.nl kost bijvoorbeeld € 7,95 per maand en de eerste 15 maanden zijn gratis. Het is een handige tool waar je jouw digitale boekhouding kunt bijhouden en die automatisch belangrijke berekeningen voor je maakt. Je kunt kiezen voor een boekhoudsysteem die de mogelijkheid biedt om een btw-overzicht te maken. Het programma rekent voor je uit hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel je moet afdragen. Maar er zijn ook programma’s waarmee je elektronisch de inkomsten- en vennootschapsbelasting kunt indienen bij de Belastingdienst. Afhankelijk van je wensen kan een boekhoudprogramma je veel werk uit handen nemen.

Tip: heb je een hekel aan administratieve werkzaamheden en doe je je administratie liever uitbesteden aan een boekhouder? Ga dan niet zelf aanrommelen in je boekhoudsoftware. Dit levert doorgaans alleen maar problemen en frustratie op.

2. Boekhouden met een app

De dag dat je alleen nog maar op kantoor de boekhouding kon bijwerken is ver achter ons. Steeds meer zakelijke activiteiten kun je vandaag de dag met een mobiele app voltooien. Zo ook de boekhouding. Er zijn steeds meer aanbieders van een boekhoudsysteem die ondersteuning bieden via een mobiele app. Wanneer je als zzp’er veel onderweg bent, of even tijd hebt tussen twee afspraken door, kun je met een boekhoudapplicatie zzp’er eenvoudig de boekhouding bijwerken. Op die manier benut je elk moment van je dag optimaal, want je besteedt het liefst zo min mogelijk tijd aan de boekhouding.

3. Boekhoudprogramma zzp’er met bankkoppeling

In de boekhouding neem je de inkomsten en uitgaven van je onderneming op. Je zakelijke bankrekening speelt hierbij een belangrijke rol. Tegenwoordig zijn er boekhoudprogramma’s die de ondersteuning bieden aan een bankkoppeling. Bij een bankkoppeling maakt het programma een koppeling tussen je zakelijke rekening en je boekhouding als zzp’er. Een bankkoppeling laadt automatisch de banktransacties in je boekhoudpakket. De inkoopfacturen die je moet betalen, kun je eenvoudig aanvinken en betalen. Vervolgens wordt de betaling meteen verwerkt in de boekhouding. Je hoeft dus niet meer handmatig de facturen te betalen en de bankmutaties apart in te voeren in het programma.

4. Online factureren zzp

Een ander voordeel van een boekhoudprogramma is dat de meeste programma’s eenvoudig offertes en facturen kunnen opstellen en versturen. Vanuit het boekhoudsysteem kun je aangemaakte facturen eenvoudig per mail naar de klant versturen. Je hebt geen los facturatieprogramma meer nodig. Je facturen en zzp boekhouding staan in één programma. Een boekhoudprogramma biedt dus veel verschillende mogelijkheden om de zzp boekhouding nog makkelijker te maken.

Lees ook:
Lijst met eenvoudige boekhoudprogramma’s
Lijst met gratis boekhoudprogramma’s

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie