Zoek naar:

Een besloten vennootschap heeft veel voordelen ten opzichte van een eenmanszaak. Financiële voordelen, wanneer je meer dan pak ‘m beet €100.000 per jaar verdient. Maar ook aansprakelijkheidsvoordelen, daar waar je als persoon niet langer aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Het is dan ook niet vreemd dat sommige ondernemers de overstap van eenmanszaak naar bv maken. Enigszins verbazend is het dat andere ondernemers ook net zo hard de omgekeerde weg bewandelen – terug naar een eenmanszaak, dus. Of is het ergens ook wel logisch? We leggen je hieronder het een en ander uit – aan de hand van de vaaks gestelde vragen over het onderwerp.

Ik wil van mijn bv terug naar een eenmanszaak? Wat zijn dan de voor- en nadelen?

Ondernemers met een eenmanszaak krijgen de nodige fiscale voordelen als je geen grote winsten draait.

Zo betalen sommige eigenaren van eenmanszaken relatief weinig belasting. Tot een grens van – laten we zeggen – €15.000 betaal je vaak zelfs helemaal niets. Dat komt onder meer door allerlei fiscale voordelen die alleen voor eenmanszaken en vennootschappen onder firma (vof’s) gelden, zoals startersaftrek.

De nadelen doen hun intrede wanneer je meer winst behaalt. Je komt dan in hogere en hogere belastingschalen terecht, tot je uiteindelijk 52% over je totale winst betaalt. Dat is al veel, maar helemaal als je hoort wat een besloten vennootschap betaalt…

Het nadeel is dat je privé aansprakelijk bent voor alle schulden van de eenmanszaak.

Hou dat nog even vast. Die besloten vennootschap – wat is dat?

Een besloten vennootschap is een andere rechtspersoon die wezenlijk verschilt van een eenmanszaak. Het belangrijkste verschil is de aansprakelijkheid. Weet je nog dat je bij een eenmanszaak aansprakelijk wordt gehouden voor zo’n beetje alles? Dat geldt ook voor eventuele schulden. Ga je failliet? Dan kunnen schuldeisers zich beroepen op je privébezittingen. Een scenario dat je vanzelfsprekend wilt voorkomen.

Bij een bv kun je natuurlijk ook failliet gaan, maar in dat geval word jij als persoon van het bedrijf gescheiden. Met andere woorden: schuldeisers kunnen zich beroepen op je bedrijf, maar niet op je privé-eigendommen. Dat geeft je als ondernemer toch een geruster gevoel.

En hoe zit het met de belastingen van de bv’s?

Ja – de belastingen… Laten we het simpel houden en zeggen dat je als besloten vennootschap minder belasting betaalt wanneer je meer verdient. Ter illustratie: je betaalt over een bedrag van €200.000 maar 19% bedrijfsbelasting. Je betaalt óók 25% dividendbelasting als je de winst uitkeert. Maar dat is alsnog minder dan de 49,50% (hoogste belastingschijf) die je in het geval van een eenmanszaak moet aftikken.

Overigens zit hier wel een soort van catch in. Je bent namelijk als eigenaar van een bv verplicht jezelf een salaris te betalen van minstens €44.000 per jaar. En daarover betaal je loonbelasting. Het loont dus niet altijd om een bv te beginnen. De algemene vuistregel is dat een bv pas interessant wordt wanneer je meer dan €100.000 per jaar gaat verdienen. Daaronder is een eenmanszaak de te adviseren rechtspersoon.

Is dat ook de reden dat sommige bv-ondernemers terugkrabbelen?

In zekere zin wel, ja. Situaties veranderen nu eenmaal. Het kan het ene jaar aantrekkelijk lijken om over te stappen op een bv, terwijl dit het andere jaar juist helemaal niet het geval is.

Wanneer is het logisch – van bv terug naar eenmanszaak?

De belangrijkste reden voor een terugkeer naar een eenmanszaak is natuurlijk verlies. Zoals eerder gezegd, is de eigenaar van een bv verplicht zichzelf een salaris van minimaal €44.000 per jaar uit te keren, inclusief loonbelastingen. Op het moment dat dit salaris er niet langer inzit, ligt een terugkeer voor de hand. Een eenmanszaak heeft tenslotte geen salarisverplichting.

En er zijn nog meer voordelen die een eenmanszaak heeft en een bv niet. De ondernemersaftrek is er een van: een manier om belasting te besparen wanneer je, relatief gezien, niet zo heel veel meer verdient. Je mag daarnaast willekeurig afschrijven, zowel voor nieuwe als bestaande investeringen.

Als vuistregel kun je het volgende stellen. Is je bv-winst gedaald tot onder de €40.000 per jaar? Dan loont het om de bv om te dopen tot een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een maatschap. En dat kan op meerdere manieren.

Oh ja? Op welke manieren is zo’n terugkeer naar een eenmanszaak dan mogelijk?

We onderscheiden grofweg twee manieren. De ene is een geruisloze terugkeer vanuit de bv. De ander is een ruisende terugkeer vanuit de bv. Je accountant of boekhouder weet er ongetwijfeld meer van, maar we gaan ons best doen om de vormen uit te leggen.

Mooi. Begin dan maar met de geruisloze terugkeer vanuit de bv.

Oké, komt ‘ie. In het geval van een geruisloze terugkeer worden de activa en passiva, dus je bezittingen en je schulden, doorgeschoven naar de terug van weggeweest zijnde eenmanszaak. Je hevelt alles over van jouw bv naar jouw eenmanszaak. Appeltje-eitje…

…maar dan komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Die willen simpel gezegd dat je vennootschapsbelasting betaalt over de overdracht. ‘Maar al die bezittingen gaan toch gewoon van mij naar – tja – mij?’ Klopt. Maar niet voor de Belastingdienst.

Waarom kiezen mensen dan toch voor een geruisloze terugkeer?

Een comeback naar een eenmanszaak via een geruisloze terugkeer kan verschillende redenen hebben. Deze manier is bijvoorbeeld verstandig wanneer er sprake is van stille reserves binnen het vermogen van de besloten vennootschap, zoals goodwill of pensioengelden. Het is ook handig wanneer er nog een belastingclaim openstaat op aandelen met een aanmerkelijk belang.

Dat klinkt allemaal behoorlijk complex… Ga maar gauw door met de ruisende terugkeer.

De ruisende terugkeer van een bv naar een eenmanszaak zit wat dat betreft iets minder lastig in elkaar. Deze vorm wordt met name gebruikt als er geen sprake is van stille reserves. Dat houdt namelijk in dat de bedrijfsactiviteiten over het algemeen zonder al te veel rompslomp door kunnen gaan.

En waarom kiezen mensen voor een ruisende terugkeer?

Voornamelijk daarom dus – er komt geen fiscale afrekening bij kijken. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets hoeft te gebeuren. Het ene bedrijf moet nog altijd overgaan in het andere. En daar hoort een speciale, lastig te omschrijven constructie bij.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om de bv in te brengen bij de eenmanszaak. Dit houdt grofweg in dat de directeur-grootaandeelhouder van de bv zijn arbeid en kennis overhevelt naar de nieuwe onderneming. We noemen dit ook wel het aangaan van een firma.

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van het aangaan van een firma, ontvangt de directeur-grootaandeelhouder van de bv officieel geen salaris meer. Hij of zij geniet dan, zoals iedere bezitter van een eenmanszaak, winst uit de onderneming. Dat maakt hem of haar ook weer ontvankelijk voor alle daarbijbehorende belastingvoordelen, waaronder de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de startersaftrek.

Ik blijf het een lastige zaak vinden. Is er niet iemand die me hierbij kan helpen, mocht ik daadwerkelijk een overstap van een bv naar een eenmanszaak overwegen?

Oh – die zijn er absoluut. Heel veel ondernemers kunnen zich maar weinig voorstellen bij ruisende terugkeren, geruisloze terugkeren en vennootschapsbelasting. En daar komt de accountant om de hoek kijken.

Een goede accountant weet namelijk wél precies hoe de vork in de steel zit. Hij of zij kan je bijstaan tijdens het hele proces, je adviseren over welke vorm van overstap voor jou het voordeligst is en deze ook grotendeels voor je verzorgen. Daarmee bespaart hij je niet alleen tijd en kopzorgen, maar ook winst: een bijkomend doel is dat je minder belasting betaalt.

Ben je ook op zoek naar een accountant die aansluit bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Vul eenvoudig je gegevens in en we hebben binnen no-time een offerte voor je. Hartstikke handig en je zit nergens aan vast. Heb je nog geen voordelige zakelijke rekening? Kijk dan hier, of vergelijk zelf zakelijke bankrekeningen.

Auteur

Schrijf een reactie