Zoek naar:

Als ondernemer is het belangrijk om jouw administratie op orde te hebben. Niet alleen omdat de belastingdienst dit vereist, maar ook omdat het voor jezelf belangrijk is om altijd te weten hoe je er (financieel) voor staat zodat de aangifte Inkomstenbelasting aan het einde van het jaar geen verassing is. Facturen versturen, bonnen betalen, je uren bijhouden, je rittenadministratie op orde houden, er is genoeg te doen naast je normale werkzaamheden die geld in het laatje brengen. Het is dus best logisch dat administratie van bijna niemand de hoogste prioriteit krijgt. Dat wijst het volgende onderzoek ook weer uit. 

Excel-administratie?

Onderzoek van ZZPdaily onder de bezoekers toont aan dat meer dan de helft van de ondervraagden nog steeds gebruik maakt van Excel om zijn of haar administratie bij te houden. Excel is een fantastisch programma waar je veel mee kan, maar laten we eerlijk zijn: het heeft ook beperkingen. Je moet bijvoorbeeld aan je backup denken voor het geval je computer er mee stopt, je kan niet even op je mobiel een bonnetje scannen en verwerken, je kan makkelijk fouten maken in je berekeningen en je moet natuurlijk goed weten hoe Excel werkt, om er maar een paar te noemen. 

Online Administratie!

Dat is precies de reden dat steeds meer ondernemers er voor kiezen om de administratie online te doen met een online boekhoudprogramma. Het op orde hebben van je administratie is belangrijk en kan je veel tijd kosten, tijd die je beter kan besteden aan geld verdienen. Met een slimme online oplossing is dat mogelijk. Als je kiest voor een online oplossing, kan je er altijd bij, komen er regelmatig nieuwe en innovatieve functies bij die jouw leven als ZZP’er weer wat makkelijker maken en heb je een volledig bedrijf achter je die je helpt met jouw administratie. Je staat er dus niet alleen voor.

Eigenlijk is het in deze moderne tijd niet meer voor te stellen dat je niet voor een slim en gratis online boekhoud programma zou kiezen dat jouw leven als ZZP’er makkelijker maakt.

Mobiele Apps

Naast de online versie die meestal in een webbrowser werkt, zijn er verschillende handige apps. Bijvoorbeeld een app om je bonnen te scannen zodra je iets betaald hebt zodat dit meteen in je administratie verwerkt is en je aan het eind van het jaar niet met een schoenendoos vol bonnen naar je accountant hoeft. Een app om je rittenadministratie bij te houden zodat deze voldoet aan de eisen van de belastingdienst, erg belangrijk als je hiervoor kosten wilt opvoeren. Of wat dacht je van een app om je uren bij te houden zodat je precies weet hoeveel je aan je klant moet facturen en je dus nooit meer “voor niets” werkt omdat je niet goed hebt bijgehouden waar je bepaalde uren mee bezig was. 

Bankkoppeling

Misschien heb je al in het nieuws gelezen over open-banking of de PSD2 wetgeving die dit mogelijk maakt. Zelfs op TV zie je hier nu reclames over. Hiermee kan jij bedrijven toegang geven tot jouw financiële transacties van je privé rekening of zakelijke rekening. Het is niet zo dat een willekeurig bedrijf jouw informatie kan inzien. Jij hebt altijd volledige controle over je gegevens en je kan je toestemming vanuit jouw bank ook weer intrekken als je dat wilt. Het is dus niet zo, en dat is in de wet vastgelegd, dat je hier voor altijd aan vast zit en er niet van af komt. 

Maar wat kan je hier mee vraag je je natuurlijk af? 

Als ondernemer wil je altijd weten of je factuur al betaald is of dat kosten al geïncasseerd zijn. En dat is precies wat je kan doen met een bankkoppeling. Verschillende boekhoudpakketten integreren tegenwoordig met zakelijke rekeningen. Bijvoorbeeld bij het gratis Gekko (zie www.getgekko.com) kan je jouw banktransacties inladen in jouw administratie en je kan deze dan koppelen aan je facturen en bonnen. Zo zie je heel makkelijk welke factuur betaald is en wie je nog een herinnering moet sturen om je geld te krijgen. Ook wordt er een overzichtelijk cashflow rapport gemaakt op basis van je transactie en banksaldo zodat je altijd in een oogopslag kan zien hoe je er financieel voor staat. Meestal werkt een boekhouder ook met een dergelijk programma en kan deze je hier bij helpen.

Naast Gekko zijn er verschillende andere programma’s met automatische koppelingen zoals e-Boekhouden.nl, Moneymonk en Moneybird, maar houdt er rekening mee dat je bij de meeste pakketten €10 tot €25 per maand kwijt bent voor een online boekhoudprogramma.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie