Zoek naar:

De kosten die je als zzp’er maakt voor een zakelijke telefoon, en zakelijke telefoongesprekken voor je bedrijf zijn aftrekbaar voor de belasting. Je kunt de kosten in mindering brengen op je winst waardoor de belasting die je uiteindelijk moet betalen minder wordt. 

Hoe, wanneer en hoeveel kosten je precies in rekening brengt hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de prijs van de telefoon en hoe nodig je deze hebt voor je bedrijfsvoering. 

Hoe werkt het allemaal precies? En hoe zit het als je je smartphone zowel voor zakelijk als voor privé gebruikt? In dit artikel geven we je alle informatie om je zakelijke telefoonkosten voor jou als zzp’er te laten werken. 

Noodzakelijkheid van een mobiele telefoon

Ga je een nieuwe mobiele telefoon aanschaffen als zzp’er let dan op een aantal punten. 

Wil je de prijs van de telefoon namelijk aftrekken voor de belasting, dan dien je eerst aan het noodzakelijkheidscriterium te voldoen. De Belastingdienst ziet een (technisch) hulpmiddel als “noodzakelijk” als jij zonder het hulpmiddel zijn werk niet goed kan uitvoeren. 

Voor een mobiele telefoon is aan dit criterium als zelfstandig ondernemer al snel voldaan natuurlijk. Voor contact met bijvoorbeeld klanten, leveranciers en zakenpartners is een mobiele telefoon eenvoudig niet meer weg te denken. 

Ben je toch lekker old school en gebruik je alleen een vaste telefoon op je kantoor in huis dan zijn de kosten van de aanschaf van deze telefoon en de abonnementskosten niet aftrekbaar. Wel kun je in dit geval een redelijke schatting maken van het aantal zakelijke gesprekken die je thuis met de vaste lijn voert en de kosten hiervan opvoeren als bedrijfskosten. 

Is het een investering of een kostenpost?

Ben je eruit dat een mobiele telefoon noodzakelijk is voor je eenmanszaak, let dan op de prijs van de nieuwe telefoon. Bij een kostprijs van minder dan € 450 (exclusief btw) wordt de aankoop van de smartphone gezien als een kostenpost. Bedrijfskosten die je als zzp’er maakt zijn aftrekbaar van de belasting. Ook de btw die je betaald over de nieuwe telefoon kun je in mindering brengen op de btw die je de belastingdienst verschuldigd bent. 

Is de telefoon echter duurder dan € 450, dan dien je deze als een investering te zien. Bij een investering kun je afschrijvingen doen op het apparaat. De afschrijvingen baseer je op de aankoopwaarde, de geschatte (economische) levensduur en de eventuele restwaarde van de telefoon. 

Het kan voordelig zijn als zzp’er te investeren in bedrijfshulpmiddelen. Als starter kun je bijvoorbeeld willekeurig afschrijven en in ruil daarvoor een belastingvoordeel terugzien. Even uitkijken naar een net iets duurdere telefoon is hierbij dus bijna voordeliger!

Bij de kostprijs wordt er alleen gekeken naar de voorafbetaalde prijs van de telefoon. Neem je bijvoorbeeld een telefoon abonnement waarbij voor een klein prijsje de smartphone zit inbegrepen, dan zijn alleen de abonnementskosten aftrekbaar, niet de eigenlijke waarde van de telefoon die je erbij krijgt.

Het is dus handig om voor de aanschaf van een zakelijke mobiele telefoon, telefoon abonnementen te vergelijken om te bepalen of het voor jou handig is voor een SIM-only abonnement te gaan en de telefoon zelf los te kopen, of voor een telefoonabonnement met telefoon te gaan.

De abonnements- en gesprekskosten van je mobiele telefoon

Naast de aanschafprijs van de smartphone, zijn ook de abonnements- of gesprekskosten aftrekbaar voor de belasting. Dit geldt echter wel alleen voor de zakelijke gesprekken die je voert. 

Heb je echter maar een enkele smartphone die je ook privé gebruikt, dan dien je hier wat aanpassingen te maken. De Belastingdienst zal je vragen een redelijke schatting je maken van het aandeel van de gesprekken die met zakelijke doeleinden zijn gevoerd. 

Voor het maken van de schatting ga je je facturen na om te zien welke kosten aannemelijk voor de zaak zijn gemaakt. Dit levert dus wat extra administratie op, voor het maken van de schatting en het verwerken van deze schatting in je bedrijfsboekhouding. 

De berekende kosten kun je vervolgens opgeven als bedrijfskosten voor belastingaftrek. De facturen van het telefoon abonnement hoeven hiervoor niet per se op de bedrijfsnaam te staan, de overheid vraagt alleen dat deze wel op de naam en het adres van de ondernemer staan. 

Het is makkelijker wanneer je twee telefoons hebt, of wellicht een mobiele telefoon met een dual-sim optie, waarbij je de ene simkaart enkel voor zakelijke gesprekken en mobiel internet gebruikt en de andere simkaart voor privé. Daarmee zal het een stuk helderder zijn welke gesprekken en bijbehorende kosten voor de onderneming zijn gemaakt. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie