Zoek naar:

Je bent zzp’er en wilt voor je activiteiten een auto aanschaffen. Koop je deze dan privé of op de zaak? Wat betekent dat voor eventuele aftrekposten? En wat betekent dat voor het registreren van privé en / of zakelijke kilometers?

Belangrijke vragen waar je goed over na moet denken alvorens je de keuze maakt een auto aan te schaffen.

Wat is voordeliger: auto op de zaak, of zakelijk rijden in privé auto?

Dit is meestal de eerste vraag die je als ondernemer stelt. Echter, deze vraag kan niet eenduidig beantwoord worden. De kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van het type auto (bouwjaar en CO2 uitstoot), jouw vermogen en het aantal kilometers dat je van plan bent te gaan rijden.

Hieronder geven wij een duidelijk voorbeeld, geïllustreerd in een casus.
Uitleg gaat verder onder de afbeelding.auto op de zaak of privé

Zakelijk rijden met privé auto

Wanneer je ervoor kiest om een auto met jouw privévermogen aan te schaffen, kunt je geen BTW over het aanschafbedrag aftrekken. Je mag wel € 0,19 per gereden zakelijke kilometer in aftrek brengen van jouw winst. Dat zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen over je winst.

Je mag ook BTW aftrekken van de onderhouds-, gebruiks- en reparatiekosten voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Voor zover de auto wordt gebruikt voor privé doeleinden, is geen aftrek mogelijk. De bepaling van het privégebruik hangt af van het wel of niet bijhouden van een kilometerregistratie.

Houd je geen kilometerregistratie bij, dan mag je al het BTW op onderhoudskosten aftrekken, maar dan corrigeer je aan het eind van jaar het privégebruik door 1,5% van de cataloguswaarde (incl. BTW en bmp) op te geven als verschuldigde BTW. Houd je wel een kilometerregistratie bij? Dan moet uit de rittenadministratie blijken welke kilometers privé en welke zakelijk waren.

Auto op de zaak

Wanneer je ervoor kiest om een auto zakelijk aan te schaffen, heeft dit als direct voordeel dat je alle kosten kunt afboeken als zakelijke onkosten. Brandstofkosten; reparatiekosten; onderhoudskosten; verzekeringskosten: allerlei kosten die je kunt aftrekken. Ook de waardevermindering, zijnde de afschrijving van de auto, mag je als kosten nemen.

Er is echter een belangrijk aspect wat je niet over het hoofd mag zien wanneer je een wagen op de zaak aanschaft: er mag per jaar slechts 500 kilometer privé rijden, anders krijgt je te maken met een vaak flinke bijtelling. Bijtelling kunnen voorkomen met een sluitende kilometerregistratie bij minder dan 500 privé kilometers.

Youngtimerregeling

Koop je een auto van 15 jaar of ouder, een zogenoemde ‘youngtimer’, en zet je deze op de zaak? Dan bedraagt de bijtelling slechts 35% van de waarde economisch verkeer (ofwel de dagwaarde). Bij een lage dagwaarde kan een youngtimer erg voordelig uitvallen. Bekijk op de site van de belastingdienst meer over de youngtimerregeling.

Handmatig bijhouden of automatisch genereren van kilometerregistratie?

Of je nu zakelijk of privé een auto aanschaft, het belang van het nauwkeurig bijhouden van zakelijk of privé gereden ritten is groot. Zo’n rittenregistratie kunt je handmatig bijhouden of automatisch laten genereren.

Het handmatig bijhouden van de gereden privé en zakelijke kilometers zeker met een hoog aantal verschillende ritten per dag, kan een tijdrovende activiteit zijn en bovendien worden er hier en daar vaak kleine fouten gemaakt bij de registratie. Dit met een boete of bijtelling tot gevolg.

Een automatische rittenregistratie werkt computer gestuurd via een black box in de wagen en houdt nauwkeurig bij hoeveel kilometers je waar en wanneer aflegt. Het enige dat je nog doet is aangeven of de rit zakelijk of privé is geweest: je bespaart hierdoor veel tijd aan administratie die je als zzp’er zeker beter kan besteden en je bent gegarandeerd van een sluitende rittenregistratie, mits je een kilometerregistratiesysteem gebruikt die door de Belastingdienst wordt goedgekeurd. Systemen die door de Belastingdienst worden goedgekeurd hebben het Keurmerk RRS.

Wil je meer weten over de werking van een automatisch kilometerregistratiesysteem? Lees dan verder op de website van RouteVision. Zij bieden goede en relevante informatie over kilometerregistratiesystemen.

Bekijk hier informatie over het openen van een zakelijke rekening.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

 1. Erwin van Boven Antwoord

  Ik mis hier nog de mogelijkheid van het zakelijk aanschaffen van een auto van 15 jaar of ouder.
  In dat geval wordt bijtelling (van 35%) berekend over de marktwaarde i.p.v. de catalogusprijs.
  Een degelijke Duitse auto kan na 15 jaar nog best een paar jaar mee.

  • Hoi Erwin,

   Bedankt voor je reactie, goed opgemerkt dat er inderdaad niets over de zogenoemde youngtimerregeling opgenomen was in dit artikel. Ik heb zojuist wat informatie toegevoegd over deze regeling met een link naar de belastingdienst voor de gehele regeling. Mogelijk wijden wij hier binnenkort nog een heel nieuw artikel aan, deze regeling kan namelijk zeer interessant zijn.

Schrijf een reactie