Zoek naar:

Het is een veelvoorkomend vraagstuk onder zelfstandig ondernemers: moet ik de auto op de zaak zetten als eenmanszaak óf moet ik deze auto privé houden? Een belangrijke factor in deze beslissing is niet hoeveel je zakelijk rijdt, maar juist hoeveel privékilometers je maakt.

Bovenal geldt: je auto op de zaak zetten, is voor een eenmanszaak of zzp’er niet altijd een keuze. Het is in sommige gevallen namelijk simpelweg verplicht. Lees je dus in ieder geval goed in en kijk wat de regels omtrent een auto van de zaak voor zzp’ers zijn. Deze veranderen voortdurend: het loont om bijvoorbeeld de website van de Belastingdienst in de gaten te houden.

Wat is bijtelling?

Rij je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden? Dan ziet de Belastingdienst jouw auto voor de inkomstenbelasting als zakelijk. Dat houdt in dat je alle kosten zakelijk mag aftrekken wanneer je deze auto op de zaak zet als eenmanszaak of zzp’er. Dit is inclusief afschrijving, waardevermindering en financieringskosten van de auto.

Wil je een auto op de zaak zetten als eenmanszaak of zzp’er? De keerzijde hiervan is dat je te maken krijgt met bijtelling. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van je auto. De hoogte hiervan ligt ergens tussen de 16 en de 22 procent. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die je auto uitstoot.

De bijtelling van je bedrijfsauto wordt opgeteld bij je zzp-inkomen. Je betaalt hier inkomstenbelasting over.

Waarom is bijtelling belangrijk?

Deze bijtelling is een belangrijke factor bij de keuze tussen een auto op de zaak zetten als eenmanszaak óf deze privé houden.

Zijn je vaste autokosten lager dan je bijtelling? Dan loont het om privé te rijden. Je kunt dan namelijk minder aftrekken dan je extra in inkomstenbelasting moet betalen. 

Heb je geen nieuwe auto en is je huidige voertuig tussen de twee en vijftien jaar oud? Dan is het vaak voordeliger om de auto privé te houden.

Is je bijtelling lager dan je autokosten? Dan is het interessanter om je auto op de zaak te zetten. 

Gereden kilometers

De kosten van een auto van de zaak voor zzp’ers kunnen flink oplopen. Kies je er om die reden voor om de auto privé te houden? Onthoud dan dat je alsnog €0,23 per zakelijk gereden kilometer kunt opgeven als zakelijke kosten. Wel zo handig.

Wat kost een auto van de zaak nou eigenlijk? Lees er hier meer over!


Zo kun je je auto van de zaak kosten laag houden!

Ben je een startende zzp’er en vind je het geen probleem om een oudere auto te gebruiken voor je zaak? Dan is de zogenoemde youngtimer-regeling misschien iets voor jou. 

Het werkt als volgt. Zet je een auto op de zaak die vijftien jaar of ouder is? Dan geldt er een lagere privébijtelling: 35 procent van de economische waarde van je auto. Hierdoor verminderen de auto van de zaak kosten.

Rekenvoorbeeld

Stel: je koopt een vijftien jaar oude auto voor €3.000. Dan is de bijtelling voor je inkomstenbelasting slechts €1.050. Val je hierbij in het belastingtarief van 42 procent? Dan betaal je dus €441 aan belasting per jaar. Dat komt neer op €36,75 per maand, wat ee stuk lager is in vergelijking met de bijtelling van een nieuwe auto.

Bovendien kun je je onderhouds- en brandstofkosten nog steeds als bedrijfskosten in je boekhouding zetten. Ideaal voor startende ondernemers of zzp’ers die een auto op de zaak willen zetten!


Welke fiscale voordelen heb je met een auto van de zaak?

Kies je voor een auto van de zaak? Dan profiteer je van een aantal fiscale voordelen. Drie – om precies te zijn:

  • Je mag het fiscaal aftrekken
  • Je mag het aftrekken van de winst
  • Je mag de auto zakelijk afschrijven

Fiscaal aftrekken

Koop je een bedrijfsauto? Dan kun je de betaalde btw hierover fiscaal aftrekken. Ook de btw die je over bijgaande autokosten betaalt, is (deels) terug te vragen. Denk hierbij aan garagekosten, brandstofkosten en de kosten voor parkeervergunningen.

Aftrekken van de winst

Heb je een auto van de zaak? Dan mag je alle autokosten – exclusief de btw – van je winst aftrekken. Denk aan aanschafprijzen, reparatiekosten, verzekeringskosten, kosten voor brandstof én kosten onderhoud.

Zakelijk afschrijven

Je mag een bedrijfsauto zakelijk afschrijven, net zoals andere bedrijfsmiddelen die meer dan €450 kosten.

Hoe werkt de afschrijving van een auto van de zaak?

Koop je een bedrijfsmiddel dat duurder is dan €450? Dan mag je van de Belastingdienst de kosten niet in één keer aftrekken, omdat deze bedrijfsmiddelen een aantal jaren meegaan. In plaats daarvan moet je afschrijven. 

Een bedrijfsauto valt hier ook onder. Je verdeelt bij een auto afschrijven de kosten over het aantal jaren dat het bedrijfsmiddel meegaat. Meestal schrijf je af over vijf jaar, omdat je maximaal 20 procent van de aanschafprijs per jaar mag afschrijven.

Formule

De bijbehorende formule voor de afschrijving van een auto van de zaak ziet er als volgt uit:

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / verwachte gebruiksduur

Rekenvoorbeeld auto van de zaak afschrijven

Schaf je een bedrijfsauto aan voor €30.000 – met een geschatte restwaarde van €10.000 na vijf jaar? Dan is de berekening als volgt:

(€30.000 – €10.000) / 5 = €4.000 per jaar

Je kan in dit geval dus vijf jaar lang €4.000 per jaar van je winst aftrekken. Je belastbare som wordt lager en je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting.

Wat is willekeurig afschrijven?

Ben je een startende ondernemer? Dan geldt er een uitzondering. Als je recht hebt op startersaftrek, mag je namelijk willekeurig afschrijven. 

Het principe van willekeurig afschrijven werkt hetzelfde als een reguliere afschrijving. Het verschil hierbij is echter dat je zelf bepaalt hoeveel je per jaar afschrijft. Jij bepaalt dan wanneer je minder of meer belasting wilt betalen. 

In ons voorbeeld kun je bijvoorbeeld voor kiezen om het eerste jaar niets af te schrijven, maar in het tweede jaar €8.000. Je bent wél verplicht de volledige aanschafprijs binnen de vijf jaar af te schrijven.


Meer info

Bij de aanschaf van een auto komt vrij veel kijken. Hou je de auto privé? Wordt het een auto van de zaak? En hoe ga je de afschrijving van de auto in je boekhouding verwerken? Genoeg factoren en kostenposten om over na te denken.

Wil je meer informatie? Kijk dan even op de website van de Belastingdienst. Zoek je een bedrijfsauto die precies bij jouw situatie past? Raadpleeg dan je boekhouder of accountant.


Auteur

Schrijf een reactie