Zoek naar:

De kosten van een bedrijfsauto werken fiscaal anders dan die van een privé-voertuig. Hoe bereken je de belastingen en rijkosten voor je auto als zzp’er?

Het is een veelgehoorde vraag onder zzp’ers op zoek naar een bedrijfswagen: moet ik deze auto op de zaak zetten óf juist privé houden?

Deze keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal privékilometers dat je maakt en eventuele verplichtingen om de auto op de zaak te zetten. Wil je weten wat voor jouw situatie het handigst is? We zijn in een eerder artikel ingegaan op wat de slimste keuze is: een auto op de zaak zetten of toch privé houden? Vervoerskosten berekenen voor je auto? Lees dan ook deze eerdere blog.

Dit artikel legt je daarentegen uit wat de kosten zijn wanneer je een auto op de zaak zet – hoewel we de privésituatie ook nog even aanhalen. We gaan ook in op de reiskosten aftrekbaar bij eigen vervoer.

Een auto op de zaak zetten: hoe werkt het?

Allereerst – moet jij voor je werk als zzp’er veel rijden? Dan is het uiteraard logisch om een auto aan te schaffen. 

Fiscaal gezien heb je grofweg drie keuzes. Je kiest één keer per auto:

  • Je privé-auto gebruiken voor zakelijke ritten;
  • Een auto op de zaak zetten en deze alléén voor zakelijke ritten gebruiken;
  • Een auto op de zaak zetten en deze ook privé gebruiken.

Je privé-auto gebruiken voor zakelijke ritten

Heb je al een auto? Dan ligt het voor de hand dat je deze ook gebruikt voor je werkzaamheden als zzp’er.

Dit heeft verschillende voordelen. Je mag bijvoorbeeld €0,23 per zakelijke kilometer aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting (in 2023 was dat €0,21). Je mag daarnaast de btw aftrekken van alle kosten die je zakelijk maakt, dus niet de btw over je reiskosten bestaande uit privé-kilometers.

Om een goed onderscheid te maken tussen je privé- en zakelijke kilometers, heb je een rittenadministratie nodig. Je legt hierin alle zakelijk gemaakte ritten vast.

Een auto op de zaak zetten en deze alléén voor zakelijke ritten gebruiken

Zet je een auto volledig op de zaak? Dan levert ook dat verschillende voordelen op.

Een groot voordeel is bijvoorbeeld het feit dat je al je kosten mag afboeken als zakelijke kosten. Dit zijn autokosten zzp als reparatiekosten, brandstofkosten, onderhoudskosten en verzekeringskosten. Je schrijft de auto bovendien ieder jaar af op je balans – en deze mindering in waarde mag je ook meenemen als kosten. De btw over je reiskosten kun je terugvragen in je btw-aangifte.

Let er daarbij wél op dat je deze auto niet gebruikt voor privé-doeleinden: niet meer dan 500 privé-kilometers per jaar.

Een auto op de zaak zetten en deze ook privé gebruiken

Het is natuurlijk ook mogelijk om een auto op de zaak te zetten en deze ook privé te gebruiken. Je overschrijdt dan echter al gauw de eerder genoemde grens van 500 privé-kilometers per jaar. En dan komt het fenomeen bijtelling om de hoek kijken…

Wat is bijtelling?

Gebruik jij de auto van de zaak ook voor privé-doeleinden? Dan moet je belasting betalen over de privé gemaakte kilometers. De Belastingdienst ziet het privé rijden in een auto van de zaak namelijk als extra inkomstenbron. En over inkomen betaal je in Nederland nu eenmaal belasting.

Deze extra inkomstenbron wordt belast door middel van bijtelling: een bedrag dat wordt berekend aan de hand van een aantal verschillende factoren:

  • De cataloguswaarde van de auto;
  • Het percentage bijtelling, gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto.

De hoeveelheid belasting die je extra betaalt, hangt dan weer af van onder meer je jaarinkomen en de belastingschijf waarin je valt. Raadpleeg voor een uitgebreid overzicht van de bijtellingen per jaar de website van de Belastingdienst

Voorbeeld

Stel – je hebt een auto van de zaak uit 2019 en de cataloguswaarde hiervan is €20.000. Het bijtellingspercentage van deze auto, gebaseerd op onder meer de CO2-uitstoot van de auto, is 22%. De bijtelling is dan €4.400.

Betaal ik dan €4.400 aan belasting? Nee – dat niet. Dit is het bedrag dat de Belastingdienst ziet als extra inkomen. Je winst wordt dus verhoogd met €4.400 – en dáár betaal je uiteindelijk inkomstenbelasting over.

Wat is voor mij voordeliger?

Het is vaak voordeliger om je privé-auto voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Waarom? Omdat de kosten die je kunt opvoeren als kilometervergoeding vaak hoger zijn dan de autokosten zzp (de bijtelling) die je kunt opvoeren.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vandaar onze eerdere claim: de keuze voor het wel of niet op de zaak zetten van een auto is onder meer afhankelijk van het aantal kilometers dat je privé maakt.

Check het onderstaande overzicht om te ontdekken wat voor jou het handigst is.

Je privé-auto gebruiken voor zakelijke rittenEen auto op de zaak zetten en deze alléén voor zakelijke ritten gebruikenEen auto op de zaak zetten en deze alléén voor zakelijke ritten gebruiken
Welke kosten mag ik aftrekken van mijn aangifte inkomstenbelasting?€0,23 per zakelijke kilometer.Alle autokosten, exclusief de btw.Alle autokosten, exclusief de btw.
Welke kosten mag ik aftrekken van mijn btw-aangifte?De btw over de zakelijke autokosten, maar niet de btw over je reiskosten die privé-kilometers betreffen.De btw over de zakelijke autokosten, maar niet de btw over je reiskosten die privé-kilometers betreffen.De btw over de zakelijke autokosten, maar niet de btw over je privé-kilometers.
Krijg ik te maken met bijtelling?Nee.Nee.Ja.
Heb ik een rittenadministratie nodig?Ja: je moet al je zakelijke ritten bijhouden.Niet per se, maar het is wel handig.Ja: je moet al je privé- én zakelijke ritten bijhouden.

Reiskosten berekenen auto: hoe werkt het?

Reiskosten vormen een onderdeel van de geleverde prestatie. Maak je reiskosten – en worden deze vergoed? Dan moet je reiskosten berekenen voor je auto. Deze kosten tellen namelijk als omzet – en daarover moet je als zzp’er btw in rekening brengen. Je factureert dan je reiskosten met hetzelfde btw-tarief als de rest van je vergoeding.

Uitgaven die je doet om de omzet te realiseren kan je daarnaast opvoeren als zakelijke kosten. Zakelijke kilometers zijn zakelijke kosten, ook als je die niet doorberekent aan een opdrachtgever.

Reiskosten berekenen van je auto

Reiskosten bereken van je auto? Neem het aantal gemaakte kilometers en vermenigvuldig ze met €0,23. Het totaalbedrag kun je overmaken naar je privérekening, als een soort kilometervergoeding, óf een keer per jaar wegstrepen tegen andere privé-opnamen uit het bedrijf.

Waarom moet ik de reiskosten berekenen van een auto?

De reiskosten zijn aftrekbaar van de winst. Dit is voordelig voor de inkomstenbelasting.

Je kan de betaalde btw (omzetbelasting) van een aantal autokosten, zoals brandstof en onderhoud, in mindering brengen op de te betalen btw over je reiskosten. 

Vervoerskosten berekenen voor je auto? Om je reiskosten te declareren, moet je wél je gereden kilometers goed bijhouden. Voor zzp’ers is het registreren en boeken van kilometerkosten vrij eenvoudig. Je maakt een duidelijk overzicht van de zakelijk gereden kilometers, met daarin minimaal het volgende vermeld: 

  • Aantal kilometers aftrekbaar voor belasting
  • Bestemming
  • Datum
  • Reisdoel

Hoe kan ik de kosten van een auto van de zaak laag houden?

Ben je een startende zzp’er en vind je het geen probleem om een oudere auto te gebruiken voor je zaak? Dan is de youngtimer-regeling misschien iets voor jou. 

Zet je een auto op de zaak die vijftien jaar of ouder is? Dan geldt er een lagere privé-bijtelling: 35 procent van de economische waarde van je auto. Hierdoor verminderen de auto van de zaak kosten.  

Auteur

Schrijf een reactie