Zoek naar:

Als je een ondernemer bent, ben je goed in het vakgebied waar jouw focus of expertise ligt. Dat geldt ook voor een boekhouder. Je kan je administratie helemaal zelf bijhouden, maar je kan het ook volledig of voor een deel uitbesteden aan een boekhouder die ervoor geleerd heeft. Maar eh – waar moet je dan op letten?

Wat doet een boekhouder?

Veel ondernemers besparen op een boekhouder door de boekhouding volledig of deels zelf te doen. Dat is enigszins logisch. Starters en zzp’ers kunnen inkomsten en uitgaven tenslotte zelf bijhouden door te boekhouden in Excel. Een volgende stap is zelf online boekhouden met een goed boekhoudprogramma. Maar bij een complexe boekhouding wordt aangeraden om over te stappen naar een boekhouder. 

Een boekhouder helpt bij het boekhouden. Hij of zij houdt de boeken bij van alle financiële transacties, documenten en verslagen, zoals de jaarrekening en het jaarverslag. 

Daarnaast verzamelt een boekhouder de inkomende en uitgaande facturen en houdt hij bij welke zijn betaald en welke niet. Alhoewel je dit makkelijk zelf kan bijhouden, heeft de boekhouder hierop een controlerende functie. 

Let wel: je blijft zelf verantwoordelijk voor je administratie. Een boekhouder heeft dan wel verstand van fiscale regelgeving; het kan geen kwaad om zelf mee te kijken en om bij twijfel advies in te winnen bij de Belastingdienst zelf. 

Wat betekent een boekhouder voor een zzp’er?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is het bijhouden van een administratie. Hoe je dat doet, mag je zelf weten. Zoals eerder vermeld, kan dit in Excel of via een handig boekhoudprogramma. Als het maar te controleren valt.

Wanneer heb je een boekhouder nodig?

Een boekhouder kan echter voordeliger zijn voor je onderneming. Als je een eigen zaak hebt zonder personeel hoeft de boekhouding niet heel erg ingewikkeld te zijn. Je kunt het dan in theorie zonder een boekhouder af. Maar wanneer je administratie een stuk ingewikkelder wordt, wat meestal het geval is naarmate je onderneming groeit, kan het alsnog verstandig zijn om een boekhouder in te schakelen.

Er bestaat ook een soort tussenvorm, waarbij je de boekhouding doet met ondersteuning van een boekhouder. Hierdoor heb je zelf de controle over en het financiële inzicht in je bedrijf, maar kun je bij ingewikkelde zaken een expert om advies vragen.

Wanneer heb ik een accountant nodig?

Een accountant is nóg meer gespecialiseerd in belastingzaken. Het tarief van een accountant ligt dan ook een stuk hoger dan dat van een boekhouder. We neigen ernaar om te zeggen dat een accountant inschakelen voor de meeste zzp’ers teveel van het goede is, hoewel dit natuurlijk wel gewoon is toegestaan.

Wat kost een boekhouder voor een zzp’er?

Een boekhouder is voor zzp’ers een van de grootste kostenposten van hun eenmanszaak. Maar een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Een boekhouder verzorgt namelijk niet alleen je administratie, maar kan je ook financieel advies geven over je onderneming. En daar kun je aardig wat geld mee besparen. 

De kosten van een boekhouder, voor de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte van een eenmanszaak, liggen gemiddeld tussen de €750 en €1.500 per jaar. Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de €79 en de €92 per uur. 

Het exacte tarief hangt af van het contact, de wijze waarop je de administratie aanlevert en of je hierbij advies nodig hebt. De tarieven van een boekhouder verschillen ook per regio, taken en kantoor.

Hoe moet je op zoek naar een boekhouder?

Hoe vind je een goede boekhouder? Nou – door in ieder geval déze drie stappen te volgen:

  • Begrijp wat je nodig hebt;
  • Verken het aanbod;
  • Vergelijk boekhouders met elkaar.

Begrijp wat je nodig hebt

Breng allereerst je wensen in kaart. Bepaal voor jezelf wat je van een boekhouder verwacht en stem daar je latere zoektocht op af.

Verken het aanbod 

Geschikte boekhouders vind je door rond te vragen, sociale media te gebruiken en te Googlen naar boekhouders in jouw omgeving.

Vergelijk boekhouders met elkaar

Het is verstandig niet meteen met de eerste de beste boekhouder in zee te gaan. Neem contact op met een aantal boekhouders. Ga vervolgens in gesprek met de twee of drie boekhouders waarbij jij het beste gevoel hebt. Kom erachter met wie jij het beste klikt en vergelijk tarieven. Maak een keuze voor de beste boekhouder en gefeliciteerd – jij kan verder met stressvrij ondernemen!

Kan ik ook overstappen van boekhouder?

Je bent vrij een samenwerking met een andere boekhouder aan te gaan. Je kunt in principe op ieder ogenblik veranderen van boekhouder. 

Mocht je overwegen om over te stappen van boekhouder, dan is het eerste kwartaal van het (boek)jaar de beste periode om dit te doen. De huidige boekhouder kan het laatste jaar dan volledig afsluiten en de opgemaakte jaarrekening overhandigen aan de nieuwe boekhouder. 

Veelgemaakte fouten bij het overstappen van boekhouder

Geen rekening houden met de opzegregeling

Check of er een opzegregeling staat vermeld in de opdrachtbrief van je oude boekhouder. 

Opnieuw voor dezelfde werkzaamheden betalen

Laat een boekhouder zijn of haar werkzaamheden afmaken. Aan een halve jaarrekening heb je niets. Bovendien moet je nieuwe boekhouder dan alles opnieuw gaan doen. 

Belangrijke deadlines van aangiftes niet zelf in de gaten houden

Zorg dat de oude boekhouder cruciale handelingen afmaakt. Op die manier kan je rustig overstappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je btw-aangifte: misschien loopt de uiterlijke termijn bijna af. 

Kies ik wel of niet voor een boekhouder?

Of je de boekhouding zelf doet óf dat je het overlaat aan een boekhouder (of accountant), dat blijft iets wat je helemaal zelf moet bepalen. Een boekhouder kan je tijd en geld besparen, maar in veel gevallen is zelf boekhouden meer dan goed genoeg. 

Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt. Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van zelf boekhouden en wat verwacht je van een boekhouder? Zo kan je de keuze makkelijker maken. 

Auteur

Schrijf een reactie