Zoek naar:

In een kasboek houdt je alle contante inkomsten en uitgaven bij. Een kasboek in Excel maken is het makkelijkst. Gebruik ons gratis voorbeeld kasboek in excel makkelijk en snel! Wil je liever een kasboek maken op papier? Gebruik ons kasboek voorbeeld in Word en print ‘m uit.

Dit kasboek excel sjabloon is te gebruiken door:

 • zzp’ers
 • eenmanszaak
 • BV
 • vereniging en stichting

Maak je kasboek snel & gratis online

Je kasboek is zo gepiept met een online tool. Bespaar tijd (en kostbare fouten) en met een simpele online kasboek software of een kasboek app. Dit zijn de populairste kasboek software:

Voorbeeld kasboek Excel

Het is de moeite waard om een kasboek software te proberen. Toch liever zelf aan de slag met een kasboek maken in excel? Download hieronder ons voorbeeld.

Download het voorbeeld kasboek excel. Dit is een leeg template die je direct kan gebruiken voor jouw eigen contante ontvangsten en uitgaven. Je kunt het template kasboek Excel gratis downloaden.

Download Kasboek Excel

Template instructies

je hebt het template gedownload, hoe ga je aan de slag? Lees verder, we leggen precies uit hoe je binnen 2 minuten aan de slag kunt met het kasboek voorbeeld.

Dit moet je weten:

 1. Het kasboek is per maand ingericht. Zo heb jij (of je boekhouder) een makkelijk overzicht van alle kas transacties per maand.

Hoe gebruik je het kasboek:
Iedere keer als je een contant geld ontvangt of uitgeeft, doe je het volgende:

 1. Beschrijving: vul in waarom je het geld ontvangt/uitgeeft
 2. Datum: vul de datum in van de transactie
 3. BTW: selecteer het btw bedrag dat geldt voor de transactie. 21, 9 of 0%.

Dat is het! De rest wordt automatisch ingevuld met slimme berekeningen. Zo hoef jij niets meer te doen, en kun je geen rekenfouten maken.

Kasboek maken en bijhouden

Als zzp’er of ondernemer is het belangrijk dat contante ontvangsten en uitgaven bijgehouden worden. Dat doe je in een kasboek.

In een kasboek houdt je alle contante inkomsten en uitgaven bij. Aan de hand van kas transacties en de bankafschriften kan je de boekhouding opgesteld worden. Het is dus niet alleen overzichtelijk, maar ook verplicht door de Belastingdienst!

Ook als je de administratie uitbesteed aan een administratie- of accountantskantoor, zullen zij je vragen om een kasboek bij te houden. Aan de hand hiervan kunnen alle transacties worden afgeleid welke worden omgezet in journaalposten. Hiermee wordt de boekhouding vormgegeven.

Kasboek maken op papier voorbeeld

Liever je kasboek maken op papier?

 • Download hieronder de Word versie
 • Print hem uit
 • En klaar!

Download hier de word versie van het kasboek.

We raden je echter aan om het kasboek in Excel te gebruiken. Dit is gemakkelijker invoeren en bedragen worden automatisch doorberekend, zoals totalen en btw bedragen. Dit scheelt je tijd met uitrekenen en invullen.

Gratis boekhouding Excel

Het kasboek is een onderdeel van je boekhouding. Wanneer je betalingen in cash ontvangt dan registreer je die in je kasboek. Doordat je kasboek verandert, komt je balans en winst- en verlies rekening er ook anders uit te zien. Het kasboek heeft dus invloed op jouw administratie. Iedere ondernemer is verplicht om een boekhouding bij te houden.

Ben je startende ondernemer en heb je nog geen middelen om te investeren in een boekhoudprogramma? Dan kan Excel-Boekhouden.nl een een prima oplossing zijn voor het voeren van je complete boekhouding. In het excel bestand dat gratis te downloaden is kan je jouw volledige boekhouding voeren. Hierin is ook een kasboek opgenomen, die gekoppeld is aan de balans en verlies- en winstrekening. Daardoor wordt alles netjes automatisch doorgerekend als je een kastransactie registreert in het kasboek.

Excel-Boekhouden.nl is 100% gratis en dat blijft het ook. Het is daarom een mooie oplossing voor startende ondernemers waarvoor een volledig boekhoudpakket nog te duur is of te hoog gegrepen is.

Wat je nog meer moet weten over een kasboek maken

Een kasboek maken kan zowel op papier als digitaal in de vorm van een kasboek in excel. Of je kunt een kasboek bijhouden in kasboek software.

Zo houd je jouw geldstroom overzichtelijk bij. Maar hoe ziet zoiets er eigenlijk uit, hoe kan jij jouw eigen kasboek maken en nog belangrijker, hoe kan je jouw kasboek bijhouden voor jouw eenmanszaak?

In het voorbeeld kasboek van bovenstaande download in excel worden bedragen zowel inclusief als exclusief btw weergegeven. Uit de kolom met bedragen inclusief btw, blijkt hoeveel je daadwerkelijk in de kas hebt zitten. Ontvangsten en uitgaven zijn namelijk inclusief btw.

Hiernaast is een kolom met de btw opgenomen. Hieruit kan de af te dragen of te vorderen btw worden afgelezen. Deze bedragen heb jij of heeft de boekhouder nodig bij de aangifte omzetbelasting (btw aangifte). Je hoeft enkel het btw percentage aan te geven van 21, 6 of 0 procent. Aan de hand van jouw keuze, wordt het btw bedrag automatisch berekend.

Tot slot wordt er een kolom weergegeven met bedragen exclusief btw. Deze wordt net als de btw automatisch berekend. De bedragen exclusief btw betreffen jouw daadwerkelijke opbrengsten en kosten.

Voor elke maand is een apart tabblad opgenomen, waarbij de beginstand van de maand automatisch wordt overgenomen van de eindstand van de vorige maand. Alle formules en verwijzingen zijn dus al voor je gemaakt, je hoeft enkel nog de ontvangsten, uitgaven en btw percentages in te vullen. Je hebt geen Excel kennis nodig om gebruik te maken van het voorbeeld kasboek Excel template.

Kasboek maken stappenplan

Een kasboek maken doe je als volgt:

 1. Kies formaat: digitaal of papier.
 2. Creëer kolommen: datum, omschrijving, inkomsten, uitgaven, en saldo.
 3. Noteer alle transacties: zowel contante inkomsten als uitgaven.
 4. Categoriseer uitgaven: bijv. materialen, reiskosten.
 5. Update saldo: na elke transactie.
 6. Bewaar bonnen: koppel deze aan uitgaven.
 7. Controleer regelmatig: zorg voor consistentie.
 8. Archiveer: bewaar oudere gegevens zorgvuldig.
Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

6 reacties

 1. Hallo,

  Bedankt voor het sjabloon. Het werkt ontzettend fijn en is makkelijk in gebruik. Ik zit alleen met een klein probleempje. Ik heb meer ruimte nodig per maand, omdat ik meer inkomsten en uitgaven heb die niet in de tabel passen. Als ik een nieuwe rij invoeg, dan rekent hij niet meer automatisch uit, dat valt dan buiten de tabel. Het maakt niet uit of ik het in het midden invoeg of op het eind. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik meer ruimte in de tabel krijg die automatisch meeddraait met de rest van de tabel.

  Groetjes Selena

  • Hoi Selena,

   Fijn dat de template goed bevalt!
   De totalen zijn met een som formule berekend. Als je klikt op een rijnummer met de rechtermuisklik en dan kiest voor Rij invoegen, zou de automatische doorrekening moeten werken. Als het niet lukt kun je een mail sturen via het contactformulier op de contactpagina, dan proberen we het via mail op te lossen.

   Groeten,
   Job

 2. Bedankt voor het excel sjabloon. allereerst super sheet!
  Hoe kan je de BTW aanpassen die in 2019 gaat veranderen.

  groetjes Danny

 3. Goedemiddag
  ik heb het gratis kasboek via jullie gedownload
  maar ik heb niet genoeg aan 30 regels , heb er minimaal 40 nodig
  hoe kan ik dat veranderen?

  bedankt alvast

  mvg

 4. dank voor het kasboek template werkt erg fijn en handig

  ik vind het alleen jammer dat er maar 1 kolom BTW is
  nou moet je iedere maand toch nog de laag en hoog tarief uit filteren
  twee kolommen zou handiger zijn een voor 9% en een voor 21% met onder aan
  de kolommen de totalen
  dan kan je die bij maandelijkse btw aangiften gelijk aflezen

  • Bedankt voor je feedback Ben. Goed om te horen wat gebruikers zoals jij er van vinden, dat helpt ons het template te verbeteren. We gaan het in overweging nemen!

Schrijf een reactie