Search for:

In een kasboek houdt je alle contante inkomsten en uitgaven bij, dit kan zowel op papier als digitaal in de vorm van een kasboek in excel. Op deze manier houd je jouw geldstroom overzichtelijk bij. Maar hoe ziet zoiets er eigenlijk uit, hoe kan ik mijn eigen kasboek maken en nog belangrijker, hoe kan ik mijn kasboek bijhouden?

Kasboek bijhouden

Als zzp’er of ondernemer is het erg belangrijk dat contante ontvangsten en uitgaven bijgehouden worden. Met andere woorden, een kasboek bijhouden is noodzakelijk als je contante inkomsten of uitgaven hebt. Aan de hand van kas transacties en de bankafschriften kan namelijk de boekhouding opgesteld worden. Als je geen kasboek bijhoudt, is er te weinig informatie om een balans en winst- en verliesrekening op te stellen.

Ook als je de administratie uitbesteed aan een administratie- of accountantskantoor, zullen zij je vragen om een kasboek bij te houden. Aan de hand hiervan kunnen alle transacties worden afgeleid welke worden omgezet in journaalposten. Hiermee wordt de boekhouding vormgegeven.

Voorbeeld kasboek Excel

Hieronder kun je ons voorbeeld kasboek excel downloaden. Dit is een leeg kasboek die je direct kan gebruiken voor jouw eigen contante ontvangsten en uitgaven. Je kunt het template Kasboek Excel gratis downloaden.
pdf
Download Kasboek Excel

Dit kasboek excel sjabloon is voornamelijk samengesteld voor zzp’ers, oftewel mensen met een eenmanszaak. Je kunt hierin erg eenvoudig en gratis je kasontvangsten en uitgaven bijhouden. Je hoeft hierdoor geen betaalde kasboek software aan te schaffen.

Gratis boekhouding Excel

Het kasboek is een onderdeel van je boekhouding. Wanneer je betalingen in cash ontvangt dan registreer je die in je kasboek. Doordat je kasboek verandert, komt je balans en winst- en verlies rekening er ook anders uit te zien. Het kasboek heeft dus invloed op jouw administratie. Iedere ondernemer is verplicht om een boekhouding bij te houden.

Ben je startende ondernemer en heb je nog geen middelen om te investeren in een boekhoudprogramma? Dan kan Excel-Boekhouden.nl een een goede oplossing zijn voor het voeren van je complete boekhouding. In het excel bestand dat gratis te downloaden is kan je jouw volledige boekhouding voeren. Hierin is ook een kasboek opgenomen, die gekoppeld is aan de balans en verlies- en winstrekening. Daardoor wordt alles netjes automatisch doorgerekend als je een kastransactie registreert in het kasboek.

Excel-Boekhouden.nl is 100% gratis en dat blijft het ook. Het is daarom een mooie oplossing voor startende ondernemers waarvoor een volledig boekhoudpakket nog te duur is of te hoog gegrepen is.

Toelichting kasboek maken

In het voorbeeld kasboek van bovenstaande download in excel worden bedragen zowel inclusief als exclusief btw weergegeven. Uit de kolom met bedragen inclusief btw, blijkt hoeveel je daadwerkelijk in de kas hebt zitten. Ontvangsten en uitgaven zijn namelijk inclusief btw.

Hiernaast is een kolom met de btw opgenomen. Hieruit kan de af te dragen of te vorderen btw worden afgelezen. Deze bedragen heb jij of heeft de boekhouder nodig bij de aangifte omzetbelasting (btw aangifte). Je hoeft enkel het btw percentage aan te geven van 21, 6 of 0 procent. Aan de hand van jouw keuze, wordt het btw bedrag automatisch berekend.

Tot slot wordt er een kolom weergegeven met bedragen exclusief btw. Deze wordt net als de btw automatisch berekend. De bedragen exclusief btw betreffen jouw daadwerkelijke opbrengsten en kosten.

Voor elke maand is een apart tabblad opgenomen, waarbij de beginstand van de maand automatisch wordt overgenomen van de eindstand van de vorige maand. Alle formules en verwijzingen zijn dus al voor je gemaakt, je hoeft enkel nog de ontvangsten, uitgaven en btw percentages in te vullen. Slechts zeer geringe Excel kennis is vereist om gebruik te maken van het voorbeeld kasboek Excel template.

Voorbeeld kasboek word

Naast een Excel versie, is er ook een Microsoft Word versie beschikbaar. We raden je echter aan om het kasboek in Excel te gebruiken. Dit is gemakkelijker invoeren en bedragen worden automatisch doorberekend, zoals totalen en btw bedragen. Dit scheelt je tijd met uitrekenen en invullen.

Mocht je geen Excel kennis hebben, dan raden we je aan om de variant in Word te downloaden. Uiteraard wordt ook dit digitaal kasboek gratis versterkt.

Download hier de word versie van het kasboek.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

3 Reacties

 1. Hallo,

  Bedankt voor het sjabloon. Het werkt ontzettend fijn en is makkelijk in gebruik. Ik zit alleen met een klein probleempje. Ik heb meer ruimte nodig per maand, omdat ik meer inkomsten en uitgaven heb die niet in de tabel passen. Als ik een nieuwe rij invoeg, dan rekent hij niet meer automatisch uit, dat valt dan buiten de tabel. Het maakt niet uit of ik het in het midden invoeg of op het eind. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik meer ruimte in de tabel krijg die automatisch meeddraait met de rest van de tabel.

  Groetjes Selena

  • Hoi Selena,

   Fijn dat de template goed bevalt!
   De totalen zijn met een som formule berekend. Als je klikt op een rijnummer met de rechtermuisklik en dan kiest voor Rij invoegen, zou de automatische doorrekening moeten werken. Als het niet lukt kun je een mail sturen via het contactformulier op de contactpagina, dan proberen we het via mail op te lossen.

   Groeten,
   Job

 2. Bedankt voor het excel sjabloon. allereerst super sheet!
  Hoe kan je de BTW aanpassen die in 2019 gaat veranderen.

  groetjes Danny

Schrijf een reactie