Zoek naar:

Als je als zzp’er aan de slag wilt, zul je een bepaalde rechtsvorm moeten kiezen waarmee je de werkzaamheden als zzp’er voor de belastingdienst uit mag voeren. Veruit de meeste zzp’ers kiezen voor de eenmanszaak als rechtsvorm. Maar hier en daar wordt toch ook juist de keuze gemaakt voor een besloten vennootschap (BV). Op grond waarvan worden deze keuzes gemaakt? Dat hangt van een aantal factoren af. Je moet zowel de voor-, als de nadelen van de besloten vennootschap tegen die van een eenmanszaak tegen elkaar wegstrepen en dan hou je de rechtsvorm die voor jouw werkzaamheden het best geschikt zijn over.

Wat is een Besloten Vennootschap?

Een besloten vennootschap is dus een rechtsvorm en om precies te zijn een rechtsvorm waarbij er sprake is van beperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Dit houdt voornamelijk in dat je als zzp’er die kiest voor een BV niet als natuurlijk persoon, dus echt persoonlijk, aansprakelijk gesteld kunt worden voor eventuele schade die is toegebracht uit naam van je BV. De BV is als organisatie aansprakelijk voor schulden en schades. Niet jijzelf als persoon. Je kunt wel de enige werknemer van je eigen BV zijn, dus alleen werken in een BV is prima mogelijk.

Een BV oprichten als zzp’er

Om aan de slag te mogen als zzp’er zul je altijd naar de Kamer van Koophandel moeten om jezelf in te schrijven in het Nederlandse Handelsregister. Daar kom je voor de keuze te staan of je een eenmanszaak of een BV als rechtsvorm wilt kiezen. Wanneer je kiest voor een BV, dan kun je eerst nog een BV in oprichting starten. Je mag dan meteen al aan de slag, zonder dat al het papierwerk helemaal is afgerond. Je moet er wel rekening mee houden dat zolang je BV in oprichting is, je nog altijd persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van die BV.

Notaris en statuten

Voor je BV zul je statuten moeten opstellen, die goedgekeurd moeten worden door een notaris. Je geeft hierin onder andere aan wie de oprichter, de bestuurder en de aandeelhouders van de BV worden. Dit kun je allemaal op je eigen naam laten zetten. Verder heb je een startkapitaal nodig, waarbij een bedrag van 1 eurocent in principe theoretisch voldoende is. Als de notaris de statuten met een akte definitief heeft goedgekeurd, dan kan je BV ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel.

Voordelen BV

Maar waarom zou je als zzp’er kiezen voor het oprichten van een BV? Voornamelijk om jezelf en je privé vermogen te beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Daarnaast zijn er nog wel enkele voordelen, zoals een belastingvoordeel bij hele hoge winstenen. Je ziet de voordelen hieronder op een rijtje:

 • Je bent niet persoonlijk, met je privévermogen aansprakelijk voor schulden van de BV
 • Je bent, als bestuurder, beperkt aansprakelijk voor daden van je BV
 • Benodigd startkapitaal is theoretisch en dus te verwaarlozen
 • Belastingvoordelen (alleen in sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden)
 • Sociale verzekeringen voor jezelf
 • Je kunt makkelijk tegen goede voorwaarden personeel aannemen

Nadelen BV

Een BV kent ook een aantal, voor zzp’ers zwaarwegende nadelen. De belangrijkste hiervan is dat je, om een BV echt rendabel te maken op financieel gebied, behoorlijk veel winst zult moeten maken. In principe geldt een omslag bedrag van € 150.000,- aan winst. Dit is dus niet je omzet, maar de echte winst van je BV. Bij lagere winsten zul je als zzp’er juist relatief veel belasting moeten betalen. De nadelen van een BV op een rij:

 • Oprichtingskosten zijn hoog, denk hierbij aan de notariskosten en € 50,- oprichtingskosten die je aan de KvK moet afdragen
 • Je moet verplicht elk jaar een jaarrekening deponeren bij de KvK
 • Je administratiekosten zijn daarom relatief hoog
 • Bij kleine winsten (< € 150.000,-) betaal je veel vennootschapsbelasting
 • Extra kosten door te betalen loonheffingen en inkomstenbelasting
 • Dividend belasting betalen over winstuitkeringen aan jezelf
 • Directeur of eigenaar heeft nog altijd te maken met wettelijke aansprakelijkheden bij wanbeheer

Tot slot

Voordat je besluit om een BV op te gaan richten zul je jezelf heel goed moeten verdiepen in de financiële kant van je bedrijf. Het klinkt natuurlijk erg aanlokkelijk om niet met je privévermogen aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor het afbetalen van schulden, maar realiseer je dat je de voor- en nadelen eerst goed tegen elkaar moet afwegen. Hoe groot is het risico van de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren? En hoeveel winst ga je behalen? Pas als je met echt veel winst en echt grote risico’s te maken hebben is het kiezen voor een BV rendabel als zzp’er.

Benieuwd naar opties voor zakelijke rekeningen? Kijk dan hier. Weten wat de beste keuze is? Hier vind je meer informatie.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie