Search for:

Beste zakelijke rekening voor zzp’ers 2021 – een onderzoek door zzpdaily.nl

Job Verberne

Door Job Verberne, BSc. in Accountancy

Op zzpdaily.nl onderzoeken we jaarlijks de beste zakelijke rekeningen voor zzp’ers. Dit jaar (2021) hebben we 15 zakelijke rekeningen overwogen. 4 daarvan voldoen aan onze criteria en hebben we uitvoerig getest. Na 72 uur zijn we eruit:

#2 keuze
#3 keuze
N26 zakelijke rekening

€0,00/maand

Holvi

€9,99/maand

wise

€0,00/maand

Ons onderzoek in een notendop

Knab komt als beste uit de test vanwege het gebruiksgemak, goede service en lage kosten. De bank heeft de best beoordeelde klanten service volgens de Opiness Service Awards én de Consumentenbond.

Het zakelijke pakket is compleet voor zzp’ers en erg makkelijk in gebruik. Daarnaast is Knab Zakelijk uitgeroepen tot meest voordelige rekening door onafhankelijke onderzoeksorganisatie Moneyview. Bekijk de prijzen of check hun tijdelijke actie.

Voor zzp’ers met een klein budget gaat onze #2 keuze uit naar N26. Zij bieden een volwaardige zakelijke rekening die 100% gratis is. Het enige nadeel is dat N26 een duitse rekening uitgeeft (met Duitse IBAN), waardoor betalen met iDeal niet mogelijk is. 

Triodos bank wint net zoals vorige jaren ruimschoots op gebied van duurzaamheid. De bank scoort veruit het beste in de Eerlijke Bankwijzer en is al jaren de populaire keuze bij duurzame ondernemers. Let op: Triodos hanteert op dit moment een wachtlijst van 2 maanden. 

Grootbanken (ING, Rabobank en ABN AMRO) blijven een onverstandige keuze voor zzp’ers. Ons advies: niet doen. De banken zijn onnodig duur, en scoren het slechtste van alle banken op klanttevredenheid volgens onderzoek van de Consumentenbond. 

Beste zakelijke rekening voor zzp'ers

2020 winnaar

Kosten: €72 per jaar
Eerste jaar €36 voor starters

Best getest 2018, 2019, 2020 en 2021
4.7/5
Onze score: 9,1
#2 keuze

Kosten: €0 per jaar

17% van zzp'ers kiest N26
4.4/5
Onze score: 8,4

Hoe wij vergelijken

Bij het selecteren van de beste zakelijke bank letten we op vier belangrijke pijlers:

 • Prijs
 • Service
 • Voorwaarden
 • functionaliteiten / geavanceerdheid

In onze vergelijking zijn alle Nederlandse banken vergeleken: knab, bunq, ASN, SNS, ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos, Van Lanschot en internationale nieuwkomer N26.

De service en klanttevredenheid beoordelen wij met behulp van de 5 onderstaande organisaties en methoden:

 • Moneyview – een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die jaarlijks onderzoek doet naar banken
 • Opiness – rijkt jaarlijks de beste service award uit. De award wordt gebaseerd op klanttevredenheidsonderzoeken en consumentenreviews.
 • Consumentenbond bankenmonitor – de consumentenbond voert periodiek een onafhankelijk onderzoek uit naar de klantervaringen bij Nederlandse banken
 • klanttevredenheidscijfers en klant beoordelingen – de meeste banken peilen ook zelf hun service en publiceren deze klanttevredenheidscijfers
 • NPS (net promoter score). De Net promoter score wordt door veel grote internationale bedrijven gebruikt, om te meten in welke mate klanten het bedrijf aanbevelen aan hun omgeving.

Beste zakelijke rekening: categorie prijs

Een belangrijke pijler voor jou als zzp’er is de prijs van de zakelijke rekening. Je zult de rekening waarschijnlijk niet intensief gaan gebruiken, dus een zakelijke bankrekening is simpelweg een ongewenste kostenpost voor jouw bedrijfje. En die kosten wil je zo laag mogelijk houden. Je kan er echter niet omheen, je mag zakelijke transacties niet via jouw privé rekening laten lopen. Daarom ben je praktisch verplicht om een zakelijke rekening te openen.

De prijs van een zakelijke bankrekening bestaat uit twee factoren: de vaste maandelijkse kosten van de rekening en de variabele kosten die je betaalt voor iedere overboeking of ontvangst.

Een zzp’er doet gemiddeld 160 transacties per jaar

Voor iedere bank hebben we berekend wat een zakelijke rekening iedere maand in totaal kost. De totale kosten zijn berekend door de vaste kosten voor de rekening, bankpas en internetbankieren te combineren met de variabele kosten (kosten per transactie) bij 160 transacties per jaar. Dat zijn alle kosten die komen kijken bij het gebruik van een zakelijke bankrekening.

Kosten zakelijke rekening per jaar:

Deze tabel is gebaseerd op het gemiddeld aantal transacties van 160 per maand van een zzp’er. Op basis van het tweede jaar, dus zonder starterskortingen die je alleen het eerste jaar krijgt.

Bank Totale kosten per jaar Over de berekening
KNAB € 72,00 € 72,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
ASN € 78,00 € 78,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
SNS € 90,00 €90,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
ABN € 134,60 € 117,00 vaste kosten
€ 17,60 transactiekosten
ING € 134,80 € 118,80 vaste kosten
€ 16,00 transactiekosten
Bunq € 136,00 € 120,00 vaste kosten
€ 16,00 transactiekosten
Rabobank € 137,80 € 119,40 vaste kosten
€ 18,40 transactiekosten
Triodos € 187,60 € 170,00 vaste kosten
€ 17,60 transactiekosten
Van Lanschot € 238,40 € 216,00 vaste kosten
€ 22,40 transactiekosten

Knab scoort voor vierde keer vijf MoneyView-sterren voor prijsstelling zakelijke betaalrekening
Moneyview is een gerenommeerd en onafhankelijk onderzoeksinstituut. Zij onderzoeken ieder jaar alle zakelijke rekeningen. In 2017 werd specifiek ingezoomd op ZZP rekeningen. Uit hun onderzoek blijkt dat in categorie ‘Prijs’ Knab het beste scoort.
Bron: https://www.knab.nl/pers/moneyview-knab-weer-voordeligste-zzp-betaalrekening

Moneyview

Dat Knab de goedkoopste rekening voor zzp’ers is bevestigen wij met onze berekening. Doe je minder dan 1.300 transacties per jaar (110 transacties per maand)? Dan biedt Knab de goedkoopste zakelijke rekening aan. Met een gemiddeld aantal transacties van 160 per jaar blijven vrijwel alle zzp’ers ruim onder de grens van 1.300.

Meer over de berekening
SNS Bank wordt pas voordeliger dan Knab vanaf 1.180 transacties per jaar: Knab geeft 1.000 transacties per jaar gratis, de overige 180 transacties kosten € 0,10 per transactie ( € 0,10 * 180 = € 18). Bij 1.180 transacties betaal je bij Knab dus evenveel (€ 72 vaste kosten + € 18 transactiekosten = € 90) als bij SNS Bank (€ 90).

Meer dan 1.180 transacties per jaar nodig? Bijvoorbeeld als je een fysieke winkel hebt en producten verkoopt? Dan ben je beter uit bij ING. Zij bieden goede voorwaarden en voldoende mogelijkheden om jouw groei te faciliteren.

Knab is jong, vernieuwend en door Moneyview 3 jaar op rij uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers.

Beste zakelijke rekening: categorie service

Service is een geen onbelangrijk aspect bij de keuze van de beste zakelijke rekening. Als je een probleem of vraag hebt, wil je immers dat deze snel en goed wordt opgelost.

De service beoordelen we aan de hand van verschillende onderzoeksorganisaties.

Opiness
Opiness is een van de grootste Nederlandse consumenten review websites en rijkt jaarlijks de beste service award uit in 14 verschillende categorieën. Een van deze categorieën is ‘Banken’. In die categorie wordt Knab beoordeeld met de beste service award. 3 jaar op een rij heeft deze bank de Opiness Service Award in ontvangst mogen nemen.

opiness service awards logo

NPS
De NPS – Net Promoter Score – is een meer vaktechnische score. Het is een van de belangrijkste management tools die door veel bedrijven gebruikt wordt om te meten in hoeverre klanten een bedrijf aanbevelen bij bekenden. Zakelijke klanten van Knab geven de bank een score van 49, dat is de hoogste Net Promoter Score onder Nederlandse banken. Daarmee heeft Knab haar service uitstekend in orde.

De bank met de ruimste klantenservice openingstijden is ook Knab. 7 dagen per week is de bank te bereiken van 8:00 tot 22:00 uur. Dat kan via de chat, WhatsApp, Facebook mail en ook ouderwets via de telefoon.

Klanttevredenheid
Knab voert zelf tevredenheidsonderzoeken uit onder haar klanten. 93% van de zakelijke klanten is (zeer) tevreden over de bank en beveelt de bank aan bij bekenden. De bank wordt geprezen voor de lage kosten, bankieren met de Knab App en bekwaamheid en bereikbaarheid van de servicedesk.
Bron: https://www.knab.nl/pers/klanttevredenheid-knab-stijgt-boven-90-procent

Consumentenbond banken monitor
Iedereen kent de consumentenbond, de onafhankelijke onderzoeksorganisatie die haar onderzoeksresultaten baseert op de mening en beoordeling van de leden van de consumentenbond. De organisatie onderzocht de beoordeling van alle banken in het zogenoemde onderzoek ‘Bankenmonintor’. Regiobank en Knab kwamen het beste uit de test: zij delen de 1e plaats met een nette beoordeling van een 8,5. Het slechtst scoren de drie grootbanken: ING, Rabobank en helemaal onderaan ABN AMRO.

Knab 8,5
Regiobank 8,5
ASN Bank 8,2
Triodos bank 8,2
SNS bank 7,6
ING bank 7,3
Rabobank 7,2
ABN AMRO 7,2

Bron: https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankenmonitor
Er zijn geen beoordelingen over Bunq, N26, Holvi en Wise omdat daar onnvoldoende deelnemers voor waren.

Knab is jong, vernieuwend en door Moneyview 3 jaar op rij uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers.

Beste gratis zakelijke rekening

De bankensector staat niet stil. De afgelopen jaren hebben we er twee nieuwe banken bijgekregen: Revolut en N26.

N26 is in 2013 opgericht en heeft inmiddels al 3,5 miljoen klanten.

De reden waarom ze zo gigantisch populair zijn, is omdat ze een gratis rekening aanbieden. Ja, 100% gratis. Je krijgt een gratis Maestro betaalpas én een gratis Mastercard. Alle transacties en pinbetalingen zijn daarnaast ook gratis.

Hoe verdienen deze banken dan hun geld?
Ze hebben allebei ook een premium kaart beschikbaar, waar wel kosten aan verbonden zijn. Daarmee krijg je bijvoorbeeld een gratis reisverzekering en betaal je niet voor geldopnamen. Want ja, geldopnamen kosten wel geld met de gratis rekening!

Ik dook in de kleine lettertjes: je betaalt voor geldopnamen bij een geldautomaat (5 opnamen per maand gratis, daarna € 2 per opname). Maar gelukkig, dat zijn de enige kosten van deze gratis rekeningen.

N26 Business (gratis)

Gratis rekening, gratis virtual card én gratis transacties. Je betaalt alleen voor contante geldopnamen. 

De enige drie punten om rekening mee te houden bij de gratis rekening van N26 zijn:

 • Je kunt niet met iDeal betalen (N26 is een Duitse bank en is daarom niet op het iDeal netwerk aangesloten)
 • De rekening is alleen geschikt voor freelancers. De tenaamstelling van de rekening is jouw persoonlijke naam, je kunt geen bedrijfsnaam gebruiken. 
 • Een MasterCard om bijvoorbeeld geld op te nemen is eenmalig € 10. De kaart is niet verplicht, je kunt gratis van een virtuele kaart gebruik maken om (online) betalingen te doen.

Hoewel ik vind dat Knab een stuk vriendelijker in gebruik is en een véél betere customer support heeft, heeft N26 een aanbod waar je moeilijk nee tegen kan zeggen.

Een volledig gratis rekening. Ideaal voor de zzp’er op budget. Als zakelijke klant krijg je zelfs 0,1% cashback op aankopen met je Mastercard. Op die manier heb ik zelfs €15,14 verdient aan mijn gratis N26 rekening 🙂

N26 cashback
Overzicht van mijn maandelijkse cashback van N26
N26 app
Bijschrift van mijn cashback van Q1 2019

Daarnaast hebben ze een super handige budgetting tool in de app, waarmee ze jouw inkomsten en uitgaven automatisch categoriseren. Zo weet je precies hoeveel je besteedt hebt per categorie: bedrijfskosten, transportkosten, kantoorkosten, restaurants, etc.

N26 overzicht
N26 categoriseert je transacties automatisch. Daar hoef je niets voor te doen en je krijgt een super handig overzicht
N26 uitgave categorie
Als je op een categorie klikt, zie je alle transacties in die categorie, gesorteerd op datum.

N26 is echt best goed.. Alleen er is één groot nadeel: de klantenservice is waardeloos. Met een gratis product waar meer dan 3,5 miljoen klanten gebruik van maken, zijn wachttijden super lang en het personeel is niet goed getraind waardoor je soms misschien niet heel goed geholpen wordt.

Je hebt twee keuzes:

 1. betaal €5 per maand en kies voor de zakelijke rekening van Knab (want zij hebben gewoon een super goede zakelijke rekening)
 2. of hoop dat je klantenservice van N26 nooit nodig gaat hebben 😉

Een belangrijke voetnoot: Met N26 kun je niet via iDeal betalen. Je kunt tegenwoordig bij veel websites betalen met een creditcard, maar nog niet overal. Houd daar dus rekening mee als je online aankopen wil doen voor je bedrijf.

Een oplossing is om het met je privé bank te betalen waarbij je wel iDeal kunt gebruiken. En het later in de boekhouding inboeken dat je de uitgave privé betaald hebt.