Beste zakelijke rekening voor zzp’ers 2020 – een onderzoek door zzpdaily.nl

Je gaat starten of bent net gestart als zzp’er. Je hebt dan een zakelijke rekening nodig om je financiën te beheren. Een behoorlijke zoektocht, er zijn namelijk 10 banken om uit te kiezen die zakelijke rekeningen aanbieden.

Welke bank biedt de beste voorwaarden aan, welke bank heeft de goedkoopste zakelijke rekening, welke bank heeft de beste service en welke bank biedt de mogelijkheden aan die jij als zzp’er nodig hebt? Kortom, wat is de beste zakelijke rekening voor zzp’ers?

Beste zakelijke bank voor zzp’ers

Beste zakelijke rekening
op prijs

knab

Meer info

Beste zakelijke rekening
op service

knab

Meer info

Beste zakelijke rekening op
functionaliteiten

ING bank

Meer info

Meest vernieuwende
zakelijke rekening

Bunq

Meer info

Hoe wij vergelijken

Bij het selecteren van de beste zakelijke bank letten we op vier belangrijke pijlers:

 • Prijs
 • Service
 • Voorwaarden
 • functionaliteiten / geavanceerdheid

In onze vergelijking zijn alle Nederlandse banken vergeleken: knab, bunq, ASN, SNS, ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos, Van Lanschot en internationale nieuwkomer N26.

De service en klanttevredenheid beoordelen wij met behulp van de 5 onderstaande organisaties en methoden:

 • Moneyview – een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die jaarlijks onderzoek doet naar banken
 • Opiness – rijkt jaarlijks de beste service award uit. De award wordt gebaseerd op klanttevredenheidsonderzoeken en consumentenreviews.
 • Consumentenbond bankenmonitor – de consumentenbond voert periodiek een onafhankelijk onderzoek uit naar de klantervaringen bij Nederlandse banken
 • klanttevredenheidscijfers en klant beoordelingen – de meeste banken peilen ook zelf hun service en publiceren deze klanttevredenheidscijfers
 • NPS (net promoter score). De Net promoter score wordt door veel grote internationale bedrijven gebruikt, om te meten in welke mate klanten het bedrijf aanbevelen aan hun omgeving.

Beste zakelijke rekening: categorie prijs

Een belangrijke pijler voor jou als zzp’er is de prijs van de zakelijke rekening. Je zult de rekening waarschijnlijk niet intensief gaan gebruiken, dus een zakelijke bankrekening is simpelweg een ongewenste kostenpost voor jouw bedrijfje. En die kosten wil je zo laag mogelijk houden. Je kan er echter niet omheen, je mag zakelijke transacties niet via jouw privé rekening laten lopen. Daarom ben je praktisch verplicht om een zakelijke rekening te openen.

De prijs van een zakelijke bankrekening bestaat uit twee factoren: de vaste maandelijkse kosten van de rekening en de variabele kosten die je betaalt voor iedere overboeking of ontvangst.

Een zzp’er doet gemiddeld 160 transacties per jaar

Voor iedere bank hebben we berekend wat een zakelijke rekening iedere maand in totaal kost. De totale kosten zijn berekend door de vaste kosten voor de rekening, bankpas en internetbankieren te combineren met de variabele kosten (kosten per transactie) bij 160 transacties per jaar. Dat zijn alle kosten die komen kijken bij het gebruik van een zakelijke bankrekening.

Kosten zakelijke rekening per jaar:

Deze tabel is gebaseerd op het gemiddeld aantal transacties van 160 per maand van een zzp’er. Op basis van het tweede jaar, dus zonder starterskortingen die je alleen het eerste jaar krijgt.

Bank Totale kosten per jaar Over de berekening
KNAB € 72,00 € 72,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
ASN € 78,00 € 78,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
SNS € 90,00 €90,00 vaste kosten
€ 0,00 transactiekosten
ABN € 134,60 € 117,00 vaste kosten
€ 17,60 transactiekosten
ING € 134,80 € 118,80 vaste kosten
€ 16,00 transactiekosten
Bunq € 136,00 € 120,00 vaste kosten
€ 16,00 transactiekosten
Rabobank € 137,80 € 119,40 vaste kosten
€ 18,40 transactiekosten
Triodos € 187,60 € 170,00 vaste kosten
€ 17,60 transactiekosten
Van Lanschot € 238,40 € 216,00 vaste kosten
€ 22,40 transactiekosten
Knab scoort voor vierde keer vijf MoneyView-sterren voor prijsstelling zakelijke betaalrekening
Moneyview is een gerenommeerd en onafhankelijk onderzoeksinstituut. Zij onderzoeken ieder jaar alle zakelijke rekeningen. In 2017 werd specifiek ingezoomd op ZZP rekeningen. Uit hun onderzoek blijkt dat in categorie ‘Prijs’ Knab het beste scoort.
Bron: https://www.knab.nl/pers/moneyview-knab-weer-voordeligste-zzp-betaalrekening

beste zakelijke rekening

Dat Knab de goedkoopste rekening voor zzp’ers is bevestigen wij met onze berekening. Doe je minder dan 1.300 transacties per jaar (110 transacties per maand)? Dan biedt Knab de goedkoopste zakelijke rekening aan. Met een gemiddeld aantal transacties van 160 per jaar blijven vrijwel alle zzp’ers ruim onder de grens van 1.300.

Meer over de berekening
SNS Bank wordt pas voordeliger dan Knab vanaf 1.300 transacties per jaar: Knab geeft 1.000 transacties per jaar gratis, de overige 300 transacties kosten € 0,10 per transactie ( € 0,10 * 300 = € 30). Bij 1.300 transacties betaal je bij Knab dus evenveel (€ 60 vaste kosten + € 30 transactiekosten = € 90) als bij SNS Bank (€ 90).

Meer dan 1.300 transacties per jaar nodig? Bijvoorbeeld als je een fysieke winkel hebt en producten verkoopt? Dan ben je beter uit bij ING. Zij bieden goede voorwaarden en voldoende mogelijkheden om jouw groei te faciliteren.

Als je voor 30 september 2020 een rekening opent krijg je de eerste 12 maanden 50% korting bij Knab. Stap je van een andere bank over naar Knab? Dan ontvang je ook € 50 euro extra op je rekening. Bekijk hier de zakelijke actie van Knab.

Beste zakelijke rekening: categorie service

Service is een geen onbelangrijk aspect bij de keuze van de beste zakelijke rekening. Als je een probleem of vraag hebt, wil je immers dat deze snel en goed wordt opgelost.

De service beoordelen we aan de hand van verschillende onderzoeksorganisaties.

Opiness
Opiness is een van de grootste Nederlandse consumenten review websites en rijkt jaarlijks de beste service award uit in 14 verschillende categorieën. Een van deze categorieën is ‘Banken’. In die categorie wordt Knab beoordeeld met de beste service award. 3 jaar op een rij heeft deze bank de Opiness Service Award in ontvangst mogen nemen.
beste service award banken

NPS
De NPS – Net Promoter Score – is een meer vaktechnische score. Het is een van de belangrijkste management tools die door veel bedrijven gebruikt wordt om te meten in hoeverre klanten een bedrijf aanbevelen bij bekenden. Zakelijke klanten van Knab geven de bank een score van 49, dat is de hoogste Net Promoter Score onder Nederlandse banken. Daarmee heeft Knab haar service uitstekend in orde.

De bank met de ruimste klantenservice openingstijden is ook Knab. 7 dagen per week is de bank te bereiken van 8:00 tot 22:00 uur. Dat kan via de chat, WhatsApp, Facebook mail en ook ouderwets via de telefoon.

Klanttevredenheid
Knab voert zelf tevredenheidsonderzoeken uit onder haar klanten. 93% van de zakelijke klanten is (zeer) tevreden over de bank en beveelt de bank aan bij bekenden. De bank wordt geprezen voor de lage kosten, bankieren met de Knab App en bekwaamheid en bereikbaarheid van de servicedesk.
Bron: https://www.knab.nl/pers/klanttevredenheid-knab-stijgt-boven-90-procent

Consumentenbond banken monitor
Iedereen kent de consumentenbond, de onafhankelijke onderzoeksorganisatie die haar onderzoeksresultaten baseert op de mening en beoordeling van de leden van de consumentenbond. De organisatie onderzocht de beoordeling van alle banken in het zogenoemde onderzoek ‘Bankenmonintor’. Regiobank en Knab kwamen het beste uit de test: zij delen de 1e plaats met een nette beoordeling van een 8,5. Het slechtst scoren de drie grootbanken: ING, Rabobank en helemaal onderaan ABN AMRO.

Knab 8,5
Regiobank 8,5
ASN Bank 8,2
Triodos bank 8,2
SNS bank 7,6
ING bank 7,3
Rabobank 7,2
ABN AMRO 7,2

Bron: https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankenmonitor
Er zijn geen beoordelingen over Bunq, omdat daar onnvoldoende deelnemers voor waren.

Beste zakelijke rekening: categorie functionaliteiten

Extra gebruikers, geld storten, creditcards, zakelijk krediet en multi valuta rekeningen. Allemaal factoren die je mogelijk nodig gaat hebben als jouw bedrijf groeit in omvang.

Als jouw bedrijf groeit, wil je dat je bank met jou mee kan groeien. Het zou vervelend zijn om na enkele jaren van zakelijke bank te moeten veranderen omdat je huidige bank niet de faciliteiten kan bieden die jij nodig hebt. Alle faciliteiten die een bank aanbiedt, vertalen wij in de voorwaarden van een bank.

Óf gewoon even binnen kunnen lopen bij een bankkantoor, ook fijn voor veel mensen. Iets dat we ook tot de functionaliteiten van een bank rekenen.

ING heeft beste voorwaarden en functionaliteiten

De functionaliteiten van de drie grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO komen dicht bij elkaar in de buurt, maar ING wint het met een kleine voorsprong. Een gerenommeerde bank waar je altijd van op aan kunt, die met je mee groeit én die er ook is voor kleine ondernemers met de meest gebruiksvriendelijke mobiele app en handige functies. Bij de grootste bank van Nederland zit je als ondernemer nooit verkeerd, zowel met een groot of klein bedrijf.

Meest geschikte zakelijke rekening
De meest geschikte zakelijke rekening is echter niet altijd de rekening met de meeste functionaliteiten. ZZP’ers gebruiken de meeste mogelijkheden die banken bij zakelijke rekeningen bieden namelijk helemaal niet. Bijvoorbeeld vreemde valuta rekeningen in US Dollars of andere valuta zal een zzp’er niet snel gebruiken, net zoals extra gebruikers als je bijvoorbeeld een controller of financieel manager de bankzaken wil laten beheren.

De meeste zzp’ers hebben geen ambitie om uit te groeien tot een groot bedrijf, maar willen gewoon klein blijven. Het liefst zelfstandig of misschien een aantal werknemers. Voor die groep zzp’ers is het verstandig om naar de prijs en service van een bank te kijken en niet zoveel te focussen op de mogelijkheden die een bank aanbiedt.

In enkele gevallen brengen eenvoudige zzp rekeningen wel beperkingen met zich mee. Bijvoorbeeld als je een fysieke winkel, cafe of restaurant hebt. Je zult dan contant geld ontvangen. Let er dan op dat je een bank kiest waarbij het mogelijk is om contant te storten, want niet alle banken bieden namelijk die mogelijkheid.

Meest vernieuwende zakelijke rekening

Als ondernemers omarmen we flexibiliteit en innovatie. Dat is de belangrijkste reden waarom ik en veel andere zzp’ers zijn gaan ondernemen. We houden van de nieuwste technologische snufjes en vernuftige producten die ons leven en onze business een stukje makkelijker en leuker maken.

Eén sector die jammer genoeg jarenlang achterblijft op innovatie en flexibiliteit is de bankensector.

Enkele banken proberen daar verandering in te brengen en één bank die daar bijzonder goed in slaagt is bunq. Ze hebben als enige Nederlandse bank geen investeerders en kunnen daarom vrijelijk hun missie nastreven:  bankieren opnieuw uitvinden.

bunq zakelijk awards

Er wordt geen creatieve capaciteit verspilt bij bunq, ze ontwikkelen hun product constant en focussen daarbij sterk op privacy, features en nieuwe ideeën om bankieren opnieuw uit te vinden. bunq is een stuk meer dan een simpel bank account. Het is de meest geavanceerde rekening op de markt. Daarvoor is bunq veelvuldig beloond met diverse awards:

Vernieuwende features die bunq uniek maken zijn onder andere:

 • DUAL PIN
  Twee pincodes op één pas, zodat je werk en privé makkelijk kan scheiden
 • 25 rekeningen, ieder met eigen IBAN
  Je kunt makkelijk rekeningen openen voor aparte projecten, btw, inkomstenbelasting, om te sparen, etc.
 • Vraag tot 3 bankpassen aan
  Die je kunt koppelen (en ontkoppelen) aan elk van de 25 rekeningen vanuit de app
 • alles regel je met de app
  Nooit meer een reader of TAN code nodig. En geen papierwerk, kantoorbezoeken of wachtrijen
 • realtime notificaties
  Altijd direct op de hoogte wat er met je rekening gebeurt
 • Realtime boekhouden
  Je boekhouding loopt tot op de seconde gelijk met je banktransacties

Dat zijn een paar van bunq’s vele innovaties. De bank luistert naar haar open community om hun producten verder te ontwikkelen en innoveren. Hoewel bunq in de beginfase veelal gebruikt werd als extra rekening, is bunq tegenwoordig ook prima te gebruiken als primaire en enige zakelijke rekening.

Conclusie

Op zowel prijs als service scoort Knab het beste van alle 10 banken. Daarom is Knab voor de kleine en prijsbewuste zzp’er de beste zakelijke rekening. Kijk hier voor meer informatie over Knab.

Ben je een jonge en technologie-bewuste ondernemer? Dan biedt bunq geweldige functionaliteiten die bankieren makkelijker en leuker maken. bunq investeert je geld nooit in nare bedrijven en je privacy is niet te koop. Ontdek hier alle voordelen van bunq.

Op zoek naar een grootbank? Dan is ING een oké keuze. Een full-service bank met alle functionaliteiten die je van een bank kan verwachten. Een slimme keuze voor ambitieuze zzp’ers die ooit door willen groeien. En voor ondernemers die simpelweg het gemak van een grootbank waarderen, zoals het binnenlopen bij één van de kantoren.

Bekijk hier ook onze volledige vergelijking van alle banken, of bekijk een onafhankelijke vergelijking van alle zakelijke rekeningen op zakelijkbankieren.nl met uitgebreide informatie per bank.

zzpdaily beveelt knab.nl aan. Klik hier voor meer informatie over Knab.

Navigeer