Zoek naar:
Zoek naar:

Maak kennis met bunq. Een innovatieve online bank die momenteel erg populair is onder zzp’ers. We kijken in deze review naar de verschillende zakelijke rekeningen die bunq biedt, de voor- en nadelen daarvan en méér.

In dit artikel

 1. Wat is bunq?
 2. Wat is een bunq Zakelijke Rekening?
 3. Welke mogelijkheden biedt een bunq Zakelijke Rekening?
 4. Wat zijn de voordelen van een bunq Zakelijke Rekening?
 5. Wat zijn de nadelen van een bunq Zakelijke Rekening?
 6. Wat zijn de kosten van een bunq Zakelijke Rekening?
 7. Hoe werkt het openen van een bunq Zakelijke Rekening?
 8. Is een bunq Zakelijke Rekening goed voor zzp’ers?
 9. Veelgestelde vragen

Wat is bunq?

bunq, met een kleine letter b, is een zogenoemde neo-bank: een online bank die bekendstaat om zijn innovatieve karakter. De rekeningen die dit Nederlandse bedrijf biedt, zijn erg populair onder zzp’ers. Dit onder meer vanwege de aantrekkelijke prijzen en de moderne functionaliteiten via de bunq app.

Hoewel bunq is gevestigd in Amsterdam, functioneert de organisatie internationaal. Ondernemers in Finland, om maar wat te noemen, kunnen dus ook een bunq Zakelijke Rekening aanvragen.

Welke bank zit er achter bunq?

Sommige ondernemers vragen het zich af welke bank er achter bunq zit.

 

Het antwoord? Geen. bunq is gefinancierd met eigen geld en dus een op zichzelf staand fenomeen.

 

bunq zakelijk

Wat is een bunq Zakelijke Rekening?

bunq biedt online bankrekeningen aan particuliere, maar ook zakelijke klanten – waaronder dus zzp’ers.

Lees ook: Zakelijke rekeningen vergelijken voor startende zzp’ers

We hebben het hierboven telkens gehad over de bunq Zakelijke Rekening, maar eigenlijk zijn er vier zakelijke rekeningen waaruit ondernemers kunnen kiezen. Dit zijn:

 • bunq Easy Savings
 • bunq Easy Bank
 • bunq Easy Money
 • bunq Easy Green

bunq Easy Savings

Easy Savings is een bedrijfsspaarrekening. Hij is kosteloos en binnen vijf minuten aan te maken en profileert zichzelf als een rekening waarbij je véél meer rente krijgt dan bij andere banken: jaarlijks 1,05%.

👉 Vergelijk hier rentepercentages bij verschillende banken

bunq Easy Bank

Easy Bank is een eenvoudige, zakelijke rekening waarmee je alle geldzaken van je onderneming binnen één mobiele app beheert. Je krijgt hiervoor een betaalkaart van Maestro of Mastercard en kunt met deze zakelijke rekening overal in Europa geld overmaken en ontvangen.

bunq Easy Money

De meest populaire zakelijke rekening van bunq is Easy Money. Deze variant biedt je, in aanvulling tot de voordelen van Easy Bank, ook allerlei budgettering-tools, zoals uitgavenlimieten.

👉 Dit zijn de beste budgetplanner-apps

bunq Easy Green

bunq biedt haar klanten ten slotte ook nog een duurzame bankrekening. De bank helpt je met behulp van Easy Green tijdens het vergroenen van je bedrijf, bijvoorbeeld door een boom te planten voor iedere €100 die je besteedt.

goedkoop-boekhoudprogramma-4

Welke mogelijkheden biedt een bunq Zakelijke Rekening?

Hoewel er meer vernieuwende kredietverstrekkers zijn, biedt bunq haar klanten een aantal functionaliteiten die binnen het bankenlandschap écht opvallen.

Dit vinden wij de meest opmerkelijke opties – in positieve zin:

 • Budgetteren
 • Verschillende (online) betaalkaarten aanvragen
 • Betaallinks maken
 • Btw opzij zetten
 • Boekhouden

Budgetteren

De mogelijkheid om te budgetteren is iets waarin de zakelijke rekeningen van bunq uitblinken ten opzichte van de concurrentie.

Deze functie, die Easy Budgetting wordt genoemd, helpt je voor verschillende doelen verschillende geldstromen te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde uitgaves categoriseren, maar ook subrekeningen toevoegen.

Handig voor je overzicht, maar ook dat van je boekhouder!

Verschillende (online) betaalkaarten aanvragen

Vraag een bunq Zakelijke Rekening aan en je krijgt twee gratis fysieke passen. Je krijgt hierbij óók de mogelijkheid om niet één, niet twee, maar 25 (!) online Mastercards aan te vragen. 

Best uniek, vinden we.

Betaallinks maken

Nog zo’n handige feature van de bunq Zakelijke Rekening: betaallinks. Krijg je geld van een klant? Stuur hem of haar dan een unieke link via bunq.me. Deze kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je digitale factuur.

Lees ook: Zo stel je een goede factuur op

Lees ook: Hier vind je een goed factuur voorbeeld

Btw opzij zetten

Het is bij de zakelijke rekeningen van bunq mogelijk om de optie Automatisch Je Btw Opzij Zetten te activeren. Dit houdt in dat bunq automatisch de btw op je inkomende én uitgaande transacties berekent en deze op een subrekening zet. 

Een hele toffe functie!

👉 Leer alles wat je moet weten over je btw-aangifte

Boekhouden

Tot slot – bunq is een ster in het aanbieden van hulp tijdens je boekhouding. 

Het is met de app bijvoorbeeld mogelijk om je bankafschriften door te sturen naar je boekhouder of accountant. Dit gebeurt dan op basis van automatische exports.

Maar dat niet alleen. Je kunt ook verschillende boekhoudprogramma’s, zoals Jortt en MoneyMonk, koppelen aan je betaalrekening, zodat alle transacties direct in je administratie worden verwerkt.

👉 Check hier onze review van Jortt


👉 Wij probeerden MoneyMonk uit en dit is onze ervaring

De functionaliteiten van bunq en de verschillende betaalrekeningen

Let op: de hierboven genoemde functies zijn niet toegankelijk bij alle zakelijke rekeningen. Check de tabel hieronder wat bij welke rekening is inbegrepen.

bunq Easy Savings bunq Easy Bank bunq Easy Money bunq Easy Green
Budgetteren ⛔️ ⛔️
Verschillende (online) betaalkaarten aanvragen ⛔️ ⛔️
Betaallinks maken ⛔️
Btw opzij zetten ⛔️ ⛔️
Boekhouden ⛔️ ⛔️

 

Kun je bij bunq in de min staan?

Roodstand is bij bunq niet mogelijk. Incasso’s van andere bedrijven worden in dat geval ook niet afgeboekt: je moet hier als klant toestemming voor geven.

Dit kan dus leiden tot een melding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

 

success

Wat zijn de voordelen van een bunq Zakelijke Rekening?

Een bunq Zakelijke Rekening openen houdt in dat je – afhankelijk van welk type rekening je kiest – gebruik mag maken van onder meer de functies die we hierboven noemden. 

Dit zijn, wat ons betreft, dan ook meteen de grootste voordelen van een bunq Zakelijke Rekening:

 • Je profiteert van de handige app met de bijbehorende budgetteringsmogelijkheden.
 • Je vraagt eenvoudig verschillende (online) betaalkaarten aan.
 • Je maakt op simpele wijze betaallinks aan welke je kunt doorsturen naar je klanten.
 • Je zet automatisch je btw opzij.
 • Je exporteert automatisch je transacties naar je boekhouder.
 • Je kunt je zakelijke rekening koppelen aan je boekhoudpakket, zoals Jortt of MoneyMonk.
 • En tot slot – je kan je bunq app gebruiken met google pay.

We zijn daarnaast erg te spreken over het feit dat een bunq Zakelijke Rekening binnen tien minuten online is geopend.

zakelijke-rekening-kiezen

Wat zijn de nadelen van een bunq Zakelijke Rekening?

So far, so good – toch? Maar we zijn niet alléén maar positief over de zakelijke rekeningen van bunq.

Zo is bunq, zoals gezegd, een neo-bank en heeft het, net als andere banken van dat kaliber, géén fysieke filialen. Dat kan een belemmering zijn wanneer je graag voor hulp zo’n vestiging inloopt.

Het is bij bunq ook niet mogelijk om leningen of verzekeringen af te sluiten. Zzp’ers die dit graag bij hun bank doen, moeten elders financieel onderdak zien te vinden.

Daarnaast is een zakelijke rekening bij bunq wat prijzig ten opzichte van soortgelijke banken. Je betaalt voor de meest populaire rekening, bunq Easy Money, €12,99 per maand. Dit bedrag ligt bij bijvoorbeeld Knab stukken lager.

👉 Check hier onze review van de Knab Zakelijke Rekening

Tot slot is er geen mogelijkheid tot het verkrijgen van een zakelijke creditcard bij bunq. 

zakelijke rekening vergelijken 2

Wat zijn de kosten van een bunq Zakelijke Rekening?

De kosten voor een bunq Zakelijke Rekening hangen af van welk type zakelijke rekening je kiest. Dit zijn je mogelijkheden:

RekeningPrijs
bunq Easy SavingsGratis
bunq Easy Bank€6.99
bunq Easy Money€12.99
bunq Easy Green€22.99

Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de bunq-app, één Maestro- of Mastercard-betaalpas (dit zijn er bij de duurdere pakketten meer) en de mogelijkheid om betaalverzoeken te sturen (met uitzondering van de gratis spaarrekening bunq Easy Savings).

Het kan daarnaast zijn dat je moet bijbetalen voor extra functionaliteiten. Kijk hier voor een volledig kostenoverzicht

bunq zakelijk

Hoe werkt het openen van een bunq Zakelijke Rekening?

Zoals bij veel online banken is het openen van een zakelijke rekening bij bunq makkelijk, maar vooral snel. Dit in tegenstelling tot bij de traditionele banken, waar je soms een aantal weken moet wachten voordat überhaupt je aanvraag is goedgekeurd.

Download hiervoor de bunq-app of ga naar de website. Vul vervolgens je telefoonnummer in om een downloadlink te ontvangen. Geef via deze link je gegevens op en voilà: je kunt binnen tien minuten met bunq aan de slag.

Je hoeft bij het openen van een bunq Zakelijke Rekening overigens alleen je persoonlijke gegevens bij de hand te houden. Het openen van een bunq Zakelijke Rekening vereist namelijk geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

bunq zakelijk

Is de bunq Zakelijke Rekening goed voor zzp’ers?

Wij vinden bunq een bank die het leven van een zzp’er makkelijker maakt. De intuïtieve app bespaart vooral startende ondernemers nogal wat tijd. Je hoeft tenslotte niet lang na te denken over zaken als het scheiden van je btw. Dit doet bunq namelijk voor jou.

Het kan dus een slimme keuze zijn om een zakelijke rekening van bunq te openen. bunq Easy Bank is snel aangevraagd en met zijn maandelijkse kosten van €6,99 ook niet prijzig.

Deze zakelijke rekening van bunq is echter niet de meest uitgebreide. Je mist bijvoorbeeld functies als een boekhoudkoppeling, de mogelijkheid om meerdere betaalkaarten aan te vragen en de optie om btw opzij te zetten.

Wil je dit soort functionaliteiten wel hebben? Kies dan voor bunq Easy Money of bunq Easy Green, waarbij deze functies zijn inbegrepen. Let er wel op dat bunq dan duurder wordt dan soortgelijke banken, zoals Knab.

Andere nadelen van bunq zijn het feit dat de bank géén fysieke vestigingen heeft waar je met eventuele vragen naar binnen kunt lopen. bunq biedt ook géén mogelijkheden tot het afsluiten van leningen en verzekeringen, zoals dit bij traditionele grootbanken als de ABN AMRO vaak wél het geval is. 

Hecht je daar waarde aan? Kies dan niet voor een bunq Zakelijke Rekening.

bunq en andere banken

bunq versus Knab

 

De rekeningen van bunq worden vaak vergeleken met Knab. Dat is ook logisch. Beiden zijn tenslotte nieuwe banken, beiden focussen zich op digitale mogelijkheden en zowel bunq als Knab hebben geen fysieke filialen.

 

Wij geven zelf altijd nipt de voorkeur aan Knab. Dat doen we omdat de prijs-kwaliteitverhouding daar nét iets beter is.

 

Dat wil overigens niet zeggen dat Knab per definitie beter is. Ga bij het kiezen van een zakelijke bankrekening altijd uit van wat bij jou en je onderneming past.

 

bunq versus traditionele grootbanken

 

We verkiezen bunq dan wél weer boven traditionele grootbanken, zoals de ING en de Rabobank.

 

De redenen daarvoor zijn simpel: een bunq-rekening is (veel) sneller geopend, de functionaliteiten zijn moderner en je bent vaak goedkoper uit.

 

Het kan echter slim zijn om toch voor een bank als de ABN AMRO te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer jij veel contant geld stort, waarde hecht aan fysieke filialen of een zakelijke lening wil afsluiten. Dit is bij online banken, waaronder bunq, allemaal niet mogelijk.

 

FAQ

Veelgestelde vragen

Welke bank zit er achter bunq?

Geen. bunq is in 2012 gefinancierd met eigen geld.

Kun je met bunq in de min staan?

Nee: roodstand is bij bunq niet mogelijk.

Wat kost een bunq Zakelijke Rekening?

De maandelijkse kosten voor een bunq Zakelijke Rekening lopen uiteen van €6,99 tot €22,99. Het goedkoopste pakket is bunq Easy Bank Business, waarvoor maandelijks slechts €6,99 in rekening wordt gebracht.

Waarom voor bunq kiezen?

Kies voor bunq als je gebruik wil maken van een rekening die snel is geopend en moderne functionaliteiten heeft, waaronder budgettering-tools, betaallinks maken en btw opzij zetten.

Is bunq beter dan ING?

bunq is niet per se beter dan de ING, maar wel iets moderner. Bovendien zijn zakelijke rekeningen hier sneller aangevraagd. De ING heeft dan wel weer het voordeel van fysieke filialen en een full-service aanbod.

Wat is beter: bunq of Knab?

We geven zelf lichtelijk de voorkeur aan Knab, omdat de prijs-kwaliteitverhouding daar nét iets beter is. Welke bank jij beter vindt, hangt echter volledig af van je eigen wensen en voorkeuren.

Auteur

Schrijf een reactie