Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Als zzp’er wordt je geconfronteerd met heel wat verplichtingen. Verschillende van deze verplichtingen nemen heel veel tijd in beslag, maar zijn van cruciaal belang voor de onderneming. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is de boekhouding. De administratie vormt een weinig populair, maar is daardoor niet minder cruciaal onderdeel van het ondernemerschap.

Heel veel zzp’ers kiezen er daarom voor om dit uit te besteden aan een professionele accountant, maar is dit tegenwoordig wel echt noodzakelijk? Er zijn vandaag de dag op de markt namelijk ook heel wat interessante mogelijkheden terug te vinden die je kunnen helpen bij het zelf doen van de boekhouding.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden? Dit zijn de opties!

Het is een dilemma waar elke zzp’er mee wordt geconfronteerd, gaat hij er voor kiezen om diens boekhouding zelf te doen of wordt deze toch uitbesteed aan een professionele accountant? In principe beschik je over drie verschillende mogelijkheden, namelijk:

  1. Het volledig zelf doen van de boekhouding.
  2. Het deels zelf doen en deels uitbesteden van de boekhouding.
  3. Het volledig uitbesteden van de boekhouding aan een accountant.

Het volledig zelf doen van de boekhouding

Steeds meer zzp’ers kiezen er voor om de boekhouding van hun bedrijf zelf te doen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat men op deze manier heel wat geld kan uitsparen. In het bijzonder wanneer er sprake is van een zogenaamde dubbele boekhouding kunnen de kosten vaak erg hoog oplopen. Door zelf de administratie van je bedrijf evenals de vereiste aangiften te doen is het gelukkig mogelijk om een groot deel van deze kosten te voorkomen. In dit geval dien je er in principe alleen maar rekening mee te houden dat er een kwalitatief boekhoudprogramma nodig is.

De mogelijkheden op dit vlak zijn tegenwoordig zeer uitgebreid en hoeven bovendien lang niet altijd duur te zijn. De prijs van een boekhoudprogramma kan afhankelijk van je eisen wel sterk uiteen lopen. Vaak is een prijs van een paar tientjes per maand echter reeds mogelijk. 

Voor een ander artikel op zzpdaily.nl (boekhoudprogramma vergelijken) testte ik 16 boekhoudprogramma’s en e-Boekhouden.nl kwam het beste uit de test. Je leest hier meer over e-Boekhouden.nl, of open meteen een proefaccount met 15 maanden gratis boekhouden. e-Boekhouden.nl is een van de voordeligste pakketten, je betaalt bij hun na de eerste 15 maanden gratis € 13 per maand.

Benieuwd welk pakket het beste uit de bus komt? Ik heb 16 boekhoudpakketten getest en daaruit de 4 beste geselecteerd. Mijn onderzoek naar het beste boekhoudprogramma kan je hier vinden.

Deels zelf doen en deels uitbesteden

Zie je het niet helemaal zitten om als zzp’er de volledige, vaak zware last van je complete boekhouding op je schouders te nemen? In dat geval is het alsnog mogelijk om de kosten met betrekking tot je bedrijfsadministratie enigszins te drukken. Je kan er namelijk als zzp’er moeiteloos voor kiezen om een deel van je boekhouding zelf te doen en de rest toe te vertrouwen aan een expert. Een bekend voorbeeld van een dergelijke dienst is deze van Thinq.nl. Als zzp’er lever je in principe gewoon alle stukken digitaal aan waarna jouw online accountant de rest doet. Bovendien beschik je 24/7 over inzage in de actuele stand van zaken met betrekking tot je onderneming waardoor je meteen kan inspelen op opportuniteiten of eventuele problemen.

Door te kiezen voor deze optie profiteer je als zzp’er eigenlijk van het beste van twee werelden. Enerzijds worden de administratieve kosten van je onderneming namelijk omlaag gehaald terwijl je anderzijds wel kan rekenen op de expertise van een professionele accountant. De kosten die voor een dienst als deze in rekening worden gebracht worden doorgaans aangerekend door middel van een vast abonnement. Het is vooral het type onderneming welke gaat bepalen hoe hoog de abonnementskost komt te liggen. De gemiddelde prijzen zijn gelegen tussen de 10 en 110 euro per maand.

statisticsPoll van deze week
Hoeveel kost jouw boekhouder?
Je ziet de antwoorden van iedereen nadat je gestemd hebt poll

Volledig uitbesteden aan een accountant

Een deel van de zzp’ers die tegenwoordig actief zijn kiezen er nog altijd voor om hun boekhouding in haar totaliteit uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je als ondernemer dan volledig kan focussen op de diensten of producten die jij aanbiedt.

Een ander voordeel van het volledig uitbesteden van je boekhouding is terug te vinden in het feit dat je geen zorgen hoeft te maken over allerhande fiscale zaken. De belastingregels die gelden voor ondernemers verschillen namelijk aanzienlijk ten opzichte van deze voor particulieren.

Toch doen steeds minder ondernemers een beroep van een accountant. Dit is vooral te wijten aan het feit dat een boekhouder je een behoorlijke som geld kan kosten.

Ik vroeg offertes op bij 42 verschillende boekhouders, en dit is de gemiddelde prijs die daaruit kwam. Een behoorlijke kostenpost dus.

Vaak wordt de kostprijs berekend op basis van de hoeveelheid aankoop- en verkoopfacturen waardoor heel wat zzp’ers met torenhoge kosten worden opgezadeld. De eenvoud waarmee diverse innovatieve (online) boekhoudprogramma’s tegenwoordig werken zorgt er dan ook voor dat hier een toegankelijk alternatief voor wordt aangeboden.

Welke optie is voor jou als zzp’er nu het meest interessant?

Als zzp’er ben je op geen enkele manier verplicht om voor je boekhouding een beroep te doen op een professionele accountant of boekhouder. Dit zorgt er voor dat je geheel zelf kan bepalen welke van de verschillende beschikbare opties nu het interessantst is. Het feit dat meer en meer zzp’ers er voor kiezen om zelf hun boekhouding (deels) voor hun rekening te nemen heeft echter lang niet alleen te maken met de kosten die ze op deze manier weten uit te sparen. Door zelf je boekhouding te doen krijg je namelijk ook nog meer voeling en inzicht in je onderneming. Dit kan zowel op korte als middellange tot lange termijn een interessante meerwaarde met zich meebrengen.

Reactie toevoegen

Navigeer