Zoek naar:

Werk je deels voor jezelf of ben je van plan om binnenkort wat werkzaamheden voor jezelf te gaan verrichten? Dan moet je erover nadenken of je jezelf moet gaan inschrijven bij de kamer van koophandel. Maar is inschrijven bij de KvK verplicht, of kan je een zzp’er zonder KvK nummer zijn?

Wanneer inschrijven KvK

Of jij je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, is afhankelijk of je gezien wordt als ondernemer. De KvK en de belastingdienst geven op de site geen duidelijke norm aan wanneer je als ondernemer gezien wordt. Er zijn hier wel ministeriële regelingen en besluiten over gemaakt, die goede richtlijnen geven. In dit artikel leggen we deze regelingen en besluiten uit en leggen we uit wanneer inschrijven bij de KvK verstandig is.


Check of jij je moet inschrijven bij de KvK


Zzp zonder KvK

Of je een zzp’er zonder KvK kan zijn, hangt volledig af aan de definitie die je aan zzp’er geeft. De term zzp is niet wettelijk vastgesteld en er kan dus gediscussierd worden wanneer iemand nu precies een zzp’er is.

Voldoe je niet aan alle criteria voor inschrijving bij de KvK, dan hoef je jezelf niet in te schrijven. Je kan dan toch nog zzp’er zijn. Dat kan bijvoorbeeld als je geen kapitaal hoeft te investeren in de onderneming en zo af en toe een klus doet. Je werkt dan wel nu en dan als zelfstandige zonder personeel,  je hebt alleen niet genoeg activiteiten en risico’s om door de kvK als ondernemer aangemerkt te worden.

Gevolgen niet inschrijven KvK

Voldoe je wel aan de ondernemerscriteria maar schrijf jij je niet in bij de KvK? Dan heeft dat gevolgen voor de belasting.

BTW

Het is mogelijk dat jij je niet inschrijft als ondernemer, maar dat eigenlijk wel bent. Dan grijpt de belastingdienst in. Het is immers niet aan jou om te beslissen of je ondernemer bent, maar aan de belastingdienst. Zij kunnen dus na afloop van een belastingjaar (kalenderjaar) bepalen dat je in het betreffende jaar wél een ondernemer bent geweest voor de omzetbelasting.

Als de belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de omzetbelasting, terwijl je niet ingeschreven stond, kan de belastingdienst je verplichten om alsnog de btw af te dragen over de inkomsten uit eigen werkzaamheden.

Inkomstenbelasting

Als je de inkomsten die met eigen werkzaamheden verdiend zijn netjes opgeeft als inkomsten uit overige werkzaamheden, dan heeft het niet inschrijven bij de kvK geen nadelige gevolgen voor de inkomstenbelasting. Sterker nog, je loopt bepaalde ondernemersvoordelen zoals ondernemersaftrek mis, waardoor je meer belasting betaalt. Deze voordelen zou je wel gehad hebben als je ingeschreven zou staan bij de Kamer van Koophandel en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur.

Geef je de inkomsten niet op als inkomsten uit overige werkzaamheden, maar verzwijg je ze? Dan ben je bezig met belastingontduiking. Dit is frauduleus en dus strafbaar. Het gevolg is dat de belastingdienst de verzwegen belasting alsnog int met daarbovenop een vergrijpboete van 50% van de belasting die opzettelijk verzwegen is.

Voordelen inschrijven KvK

Het is verstandig om je in te schrijven wanneer je voldoet aan de criteria voor ondernemer. Het bespaart een hoop gedoe als achteraf blijkt dat de belastingdienst jou toch als ondernemer aanmerkt, maar het levert ook voordelen op. Je geniet als ondernemer namelijk bepaalde ondernemersvoordelen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De belangrijkste ondernemersvoordelen zijn:

  • Ondernemersaftrek en startersaftrek (zo’n € 9.500 belastingvoordeel)
  • Investeringsaftrek (28% van investeringen geldt als belastingverlaging)
  • MKB-winstvrijstelling (14% van de winst wordt vrijgesteld)
  • Fiscale oudedagsreserve
  • Kleine ondernemersregeling (vrijstelling of verminderen van te betalen btw)

Kortom, genoeg reden om je in te schrijven als je aan de criteria voldoet. Wil je je inschrijven als ondernemer? Bekijk dan eens het beste boekhoudprogramma of vergelijk hier zakelijke rekeningen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie