Zoek naar:

De betekenis van Proforma is voor de vorm, dus wat is een proforma factuur? Een proforma factuur kan gezien worden als een voorlopige factuur of concept factuur. Het sturen van een proforma nota is slechts bedoeld om het bedrijf waar de betreffende factuur aan gericht is, vooraf informatie te geven.

Proforma onofficieel

Een proforma factuur (of proforma nota) is geen rechtsgeldige factuur, het is een onofficiële factuur.  De factuur heeft dan ook geen rechtskracht voor zowel jou als het bedrijf waaraan deze gericht is. Omdat het document niet rechtsgeldig is, hoeft het ook niet te voldoen aan de verplichte factuurvereisten van de belastingdienst. Enkel relevante informatie dient vermeld te worden, ten behoeve van de klant.

Gebruik proforma factuur

Een proforma nota wordt veelal gebruikt voor het in orde maken van inklaringsdocumenten voor de import of export van goederen. Daarnaast kan een leverancier met een proforma factuur bijvoorbeeld een vooruitbetaling vragen, voordat de levering plaatsvindt. Deze wordt dan meestal gestuurd, wanneer je de offerte geaccepteerd hebt. Deze werkwijze is vrij gebruikelijk bij grote internationale transacties. Ook bij abonnementsdiensten  is dit gebruikelijk, de leverancier verlangt dan een vooruitbetaling als voorwaarde voor verlenging van het abonnement.

Proforma factuur opstellen

Wil je een proforma factuur opstellen? Dan moet duidelijk vermeld staan dat het gaat om Proforma. Wanneer je zelf proforma facturen uitschrijft, is de nummering enkel relevant voor je eigen overzicht. Omtrent de nummering worden er geen vereisten van de belastingdienst gesteld. Het factuurnummer op de proforma versie, mag echter niet gebruikt worden als factuurnummer op de definitieve factuur, tenzij deze aansluit met de chronologisch oplopende nummering van de rechtsgeldige facturen. Let er op dat je op een proforma factuur btw vermeldt, naast de prijs en klantgegevens.

Proforma factuur voorbeeld

Wil je voor het eerst een proforma factuur opstellen? Dan is het een goed idee om een goed proforma factuur voorbeeld te gebruiken. Dit kan een proforma nota zijn die je zelf hebt ontvangen en er goed uit ziet. Je kunt deze dan kopiëren en naar jouw wensen aanpassen: een pluspunt van een goed proforma factuur voorbeeld.

Heb je eenmaal een goede layout gemaakt? Dan kun je je eerste proforma factuur als voorbeeld voor de volgende gebruiken.

Moet ik een proforma factuur betalen?

Gezien de proforma factuur slechts een voorlopige nota is, hoef je deze nog niet te betalen, het is bovendien nog geen rechtsgeldig document. Je neemt deproforma nota of -factuur ook niet op in de administratie. Pas wanneer je de definitieve factuur ontvangt, boek je deze in de administratie en mag je de btw terugvorderen bij Belastingdienst.

Wil je een verkoopfactuur opstellen? Hier vind je een factuur voorbeeld.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie