Zoek naar:

Overweeg je een website te maken met het online systeem van Webnode? Wij hebben het programma geprobeerd en vertellen je er in deze Webnode review alles over!

Lees ook: Je eigen website maken: een gids voor beginners

In dit artikel

  1. Wat is Webnode?
  2. Hoe werkt Webnode?
  3. Wat kost Webnode?
  4. Waarom moet ik Webnode gebruiken?
  5. Waarom moet ik Webnode niet gebruiken?

Wat is Webnode?

Maar eerst – een kleine introductie voor wie nóg niet bekend is met het fenomeen Webnode…

Webnode is een van oorsprong Tsjechisch bedrijf waarmee je websites kunt bouwen volgens een drag-and-drop-systeem. Dat houdt dus in dat je verschillende onderdelen, waaronder teksten en foto’s, maar ook complete blogstructuren en webshops, al slepend aan je website kunt toevoegen.

Het programma werkt daarvoor met templates die je naar hartenlust kunt aanpassen – en dat in combinatie met een goede gebruiksvriendelijke websitemaker.

Nieuw? Niet echt. Webnode is namelijk al sinds 2008 actief en heeft veertig miljoen gebruikers. Maar dat terzijde.

Hoe werkt Webnode?

Dat klinkt in theorie allemaal heel erg handig, niet? Maar wij wilden graag met eigen ogen zien of het allemaal echt zo goed werkt. 

We zijn daarom begonnen met het werken aan een simpele testwebsite. Gewoon om te kijken of Webnode doet wat het belooft, zeg maar.

Templates

Dat begon allemaal met het inschrijven op de Nederlandstalige website van het bedrijf – en dat ging wel heel erg snel. We hoefden alleen maar de naam van onze site, een e-mailadres en een wachtwoord in te vullen om in de volgende omgeving terecht te komen:

Zoals je ziet, kun je direct na je inschrijving een sjabloon uitkiezen. Wij hebben er voor onze testsite vrij lukraak eentje uitgekozen en belandden vervolgens hier:

Pagebuilder

Nee – we hebben geen carrièreswitch ondergaan. Wat je ziet, is simpelweg het template dat we hebben uitgekozen.

Het is echter óók meteen de pagebuilder: de plek waar je alle onderdelen van deze template kunt aanpassen. En dat ging allemaal echt supermakkelijk.

We wilden als eerste het logo van Anneke’s Taart vervangen door dat van ZZP Daily. Dit vereiste niet meer dan een klik op het huidige logo, een tweede klik op Logo toevoegen en een laatste klik op Upload afbeelding.

We laten dit nu zien om aan te tonen dat het binnen Webnode heel makkelijk is om elementen van een template aan te passen. Zo werkt het namelijk ook wanneer je bijvoorbeeld een achtergrond wil wijzigen. Kijk maar:

Dat ziet er al heel anders uit dan de eerste variant met de bakkende dame, niet? En dat terwijl we hier maximaal vijf minuten mee bezig zijn geweest.

Nieuwe pagina’s toevoegen

‘Maar wat als ik geen elementen, maar een complete pagina wil toevoegen?’ 

Goed punt. Dit gaat min of meer net zo snel en makkelijk. Je klikt hiervoor gewoon op het menu om op déze pagina terecht te komen:

Je kunt vervolgens kiezen uit een online winkel, een blog, een fotogalerij en nog veel meer. De pagina’s worden als standaard, doch aanpasbaar aangereikt. Simpeler kan eigenlijk niet.

Beperkingen

Zijn we ook nog minpunten tegengekomen? Tuurlijk, want geen enkel pakket is perfect. 

Dit vonden wij een nadeel:

Zie je wat we bedoelen? Ons logo heeft een witte achtergrond, terwijl we een transparant plaatje hebben geüpload. We snappen dat dit te maken heeft met het template waarin we hebben gewerkt, maar toch. Het staat niet echt fraai.

En dan kun je zeggen – wat maakt zo’n logo nou uit? Maar dit is een voorbeeld uit een opeenstapeling kleine dingetjes waardoor je toch nét iets beperkter bent dan we zouden willen. We hopen dat Webnode hun klanten in de toekomst iets meer aanpassingsmogelijkheden geeft.

Specificaties

Tot zover de designmogelijkheden. We wilden natuurlijk ook weten welke opties Webnode biedt ten opzichte van bijvoorbeeld de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Je hebt tenslotte weinig aan een website of -shop wanneer deze nauwelijks wordt gevonden.

Wat dat betreft, was het goed om te zien dat het op dit gebied allemaal goed in orde is. Check even dit scherm:

Je ziet – er zijn mogelijkheden om Google Tag Manager te koppelen, je kunt de boel synchroniseren met Google Analytics, et cetera. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je website statistieken. Dat is allemaal best aardig voor een drag-and-drop-systeem.

Hierbij moeten we natuurlijk wel opmerken dat een websitebouwer qua functionaliteiten nooit zo goed is als een CMS als WordPress. WordPress is tenslotte opensourcesoftware, wat inhoudt dat iedereen doorlopend nieuwe mogelijkheden kan toevoegen. De opties zijn daar zodoende eindeloos – en dat is hier niet het geval. Dat geldt niet alleen voor Webnode, maar voor alle websitebouwers die werken met een drag-and-drop-systeem.

???? Vergelijk hier Squarespace met WordPress
???? Drupal vs. WordPress: welke moet ik kiezen voor mijn website?

Wat kost Webnode?

Zo’n testsite maken is in beginsel gratis. Je gaat pas betalen op het moment dat je deze ook daadwerkelijk wil publiceren. Webnode biedt met een betrouwbare hosting de volgende premium diensten:

Je ziet dat er vier pakketten zijn en dat de goedkoopste variant, het premium pakket Limited, €4 per maand kost. Deze optie heet ook terecht zo, want het is te gelimiteerd om interessant te zijn. Je krijgt er bijvoorbeeld geen gratis domein bij. Maar je kunt wel een eigen domeinnaam registreren via Webnode of je bestaande domeinnaam laten doorverwijzen.

Dat is vanaf het premium pakket Mini wél het geval – en daar kun je best al iets moois mee maken. Je krijgt hiervoor een jaar lang een eigen domeinnaam, 1 GB opslagruimte en 3 GB aan bandbreedte. Dat is niet slecht voor €7 in de maand. Het op één na voordeligste pakket van Wix kost bijvoorbeeld €10 per maand, terwijl je minder bandbreedte krijgt: 2 GB. Je krijgt daar wél het dubbele aan opslagruimte.

We denken echter dat je vanaf het premium pakket Standaard redelijk onbezorgd klanten kunt verwelkomen. Zeker het premium pakket Pro kent weinig limieten ten opzichte van het maximumaantal bezoekers. Deze optie heeft tenslotte ongelimiteerde bandbreedte.

Waarom moet ik Webnode gebruiken?

Wil je een website maken die voornamelijk functioneert als een soort online visitekaartje? Dan is Webnode een hele goede optie om dit mee te doen.

De grootste voordelen zitten hem in het gebruiksgemak. Webnode is een gebruiksvriendelijke software. Je maakt al snel een gelikte website en het kost weinig tijd om complete pagina’s, zoals een blog of een webshop, aan je site toe te voegen.

We zijn bovendien te spreken over de prijs. Deze ligt nét iets onder de prijzen van vergelijkbare pakketten bij de concurrentie.

Waarom moet ik Webnode niet gebruiken?

We hadden het er net ook al eventjes over, maar we vinden Webnode minder geschikt wanneer je een enorm uitgebreide site in de planning hebt staan. Gecompliceerde blogs, webshops met honderden artikelen, vergelijkingspagina’s: het is in theorie te maken met Webnode, maar vanwege onder andere SEO-technische redenen is het dan beter om te gaan voor opensourcesoftware, zoals WordPress. Daar zijn je mogelijkheden tenslotte écht onbegrensd.

Dit is echter geen nadeel van Webnode, maar iets waar alle programma’s met drag-and-drop-systemen mee te maken hebben.

Auteur

Schrijf een reactie