Zoek naar:

Een auto geeft veel bewegingsvrijheid, en die bewegingsvrijheid kun je misschien wel goed gebruiken als zzp’er. Met een auto kun je gemakkelijk naar je afspraken rijden en ben je niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer. Of misschien moet je materialen meenemen op je klussen. Dan heb je zeker een auto nodig.

Bij het aanschaffen van een auto kun je ervoor kiezen om dit privé te doen of zakelijk. Het grootste verschil tussen beide is hoeveel kilometers je privé mag rijden en welke kosten je mag opvoeren als bedrijfskosten.

Privé een auto aanschaffen om zakelijk op te rijden

Een optie is dus om de auto aan te schaffen met je privévermogen. De auto staat dan op jouw naam, en niet op naam van de zaak. Je mag daarom geen btw aftrekken over het aanschafbedrag.

Wat je wel mag doen, is €0,23 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst. Het is dan ook toegestaan om de btw af te trekken van gebruiks-, onderhouds-, en reparatiekosten. Dit mag alleen voor zover de auto gebruikt wordt voor belaste omzet. Door deze kosten af te trekken betaal je minder belasting over je winst.

Het is niet toegestaan om dergelijke kosten af te trekken wanneer deze gebruikt zijn voor privé doeleinden. Je privé doeleinden worden bepaald aan de hand van je kilometerregistratie.

  • Houd je wel een kilometerregistratie bij? Dan moet daaruit blijken welke kilometers je privé gemaakt hebt en welke zakelijk.
  • Houd je geen kilometerregistratie bij? Dan trek je alle btw op onderhoudskosten af, maar corrigeer je dit aan het einde van het jaar. Dit doe je door 1,5% van de cataloguswaarde (incl. btw en bmp) op te geven als verschuldigde btw.

Koop je je auto privé om er zakelijk mee te rijden, maar rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé? In dat geval ziet de Belastingdienst je auto voor de inkomstenbelasting als een auto van je onderneming. Meer hierover lees je hier.

Particuliere autoverzekering

Je moet je auto verzekeren. Een van de voordelen van het aanschaffen van een auto met je privévermogen is dat je ook een particuliere autoverzekering af kunt sluiten. Vaak zijn deze

goedkoper dan zakelijke autoverzekeringen. Let er wel op dat de volgende zakelijke gebruiken van je auto niet verzekerd zijn:

  • goederenvervoer
  • betaald personenvervoer
  • een rijschool een garage of leasebedrijf
  • koeriersdiensten.

Op de zaak een auto aanschaffen

Een groot voordeel hierbij is dat je al je kosten mag afboeken als zakelijke kosten. Zoals reparatiekosten, brandstofkosten, onderhoudskosten en verzekeringskosten. Je schrijft de auto ieder jaar af op je balans, en deze waardevermindering mag je ook meenemen als kosten.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je met deze auto per jaar maximaal 500 kilometer privé mag rijden. Rijd je meer dan dat privé? Dan krijg je te maken met een fikse bijtelling. In dat geval is het bijna altijd voordeliger om de auto privé te rijden.

De youngtimer regeling

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Bij een dergelijke zakelijke auto betaal je bijtelling over de werkelijke waarde van de auto, en dus niet over de cataloguswaarde. Dit is een mooi fiscaal voordeel. Het percentage van de bijtelling is wel hoger, namelijk maximaal 35%. Je kunt hier meer lezen over deze regeling en waar je op moet letten.

Zakelijke autoverzekering

De premie voor een zakelijke autoverzekering is vaak hoger bij autoverzekeraars dan die van een particuliere verzekering; dit omdat er meer kilometers mee gereden wordt dan met een privéauto. Bij deze verzekering is niet alleen je zakelijk gebruik van de auto verzekerd, maar ook je privégebruik.

Andere opties: huren en leasen

Naast het direct kopen van een auto kun je er ook een huren of leasen. Huren is alleen voordelig als je echt maar af en toe een auto nodig hebt. Leasen kan voordelig zijn wanneer je niet direct een grote investering wilt doen; het wordt dan ook steeds populairder onder zzp’ers om een auto te leasen.

Auto privé aanschaffen of zakelijk? Afhankelijk van je gebruik

Wanneer je de auto privé aanschaft mag je deze ook gebruiken voor privé doeleinden. De btw van kosten die je zakelijk met je auto maakt mag je aftrekken van je winst, en voor iedere zakelijke kilometer mag je €0,23 aftrekken. Je mag alleen niet de btw over het aanschafbedrag aftrekken.

Maar je kunt je auto ook zakelijk aanschaffen. In dit geval mag je wel de btw over het aanschafbedrag aftrekken, en al je kosten mag je opvoeren. Let wel op dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, want dan betaal je een fikse bijtelling.

Welke keuze van de twee het meest voordelig is hangt dus met name af van waarvoor je de auto gebruikt. Als je veel privé gaat rijden, dan is een zakelijke auto niet handig. Maar als je alleen zakelijk rijdt juist wel weer.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie