Zoek naar:

Zzp’ers beginnen hun business doorgaans op een zolderkamer of aan de achtertafel. Sporadische bezoekjes aan het beperkte aantal klanten worden in die start-up-fase mééstal opgelost met het openbaar vervoer of een geleend vehikel. Maar er komt een punt dat je vaker de deur uit moet en je niet bij je klant wilt verschijnen in een of andere auto die er bijna als gestolen uitziet. Een auto kopen is dan een optie, maar vaak is leasen stukken makkelijker.

Waarom leasen makkelijker is? Nou – het is allereerst niet zo’n aanslag op je bankrekening. Een nieuwe of zelfs tweedehands wagen kopen, betekent al gauw een uitgave van duizenden euro’s. Geld dat niet iedere zzp’er zomaar uit zijn of haar binnenzak tovert.

Leasen daarentegen vereist een x-bedrag per maand. En voor dat bedrag zijn soms ook nog eens alle verzekeringen inbegrepen. Een slimme keuze, dus.

Welke mogelijkheden tot leasen heb ik?

Leasen als zzp’er kan grofweg op twee manieren: via een financial lease én via een operational lease. We nemen ze hieronder met je door.

Financial lease

Een financial lease houdt in dat een auto koopt op dezelfde manier als waarop je een woning koopt. Je krijgt hierbij alleen niet te maken met een hypotheek, maar met een lease.

Je betaalt daarover maandelijks aflossing én rente. Dat doe dan voor een periode van tussen de twaalf en de zestig maanden. Loopt de periode af? Dan mag je de auto houden.

Operational lease

Operational lease is meer te vergelijken met een soort langdurige autohuur. Je betaalt de leasemaatschappij een bedrag per maand en in ruil daarvoor mag je de wagen gebruiken.

We onderscheiden twee categorieën operational lease: netto operational lease en full operational lease. Bij netto draai je zelf op voor de kosten van onderhoud, reparaties en de wegenbelasting. Bij full operational lease neemt de leasemaatschappij deze kosten op zich.

Een ander verschil is dat je bij netto operational lease de kans krijgt om je auto na afloop over te kopen. Dit is bij full operational lease niet het geval.

Wat betaal ik voor het leasen van een auto?

Zzp’ers zijn ondernemers. Het ligt daarom voor de hand dat je een auto zakelijk least. 

Dat heeft verschillende voordelen. Je kunt de maandelijkse bedragen die je aan de lease kwijt bent bijvoorbeeld opgeven als kosten. Je behaalt dan minder winst, maar betaalt daardoor ook minder inkomstenbelasting.

Nadelen zijn er echter ook. Je krijgt dan namelijk te maken met een fenomeen genaamd bijtelling. Je betaalt dan een percentage van de cataloguswaarde van de auto wanneer je jouw voertuig op jaarbasis voor meer dan vijfhonderd kilometer aan privéritten gebruikt. Dat klinkt misschien als veel, maar hier kom je toch behóórlijk snel aan.

Waar kan ik mijn financial lease berekenen?

Interesse in een leaseauto? En wil je weten wat in jouw geval de kosten zijn? Laat dan je financial lease berekenen. Dat kan onder meer bij Financial Lease For You.

Financial Lease For You is ook hét adres voor zakelijke leaseauto’s in alle soorten en maten. Een Audi Financial Lease, bijvoorbeeld. Laat je inspireren op de website!

Wil je een zakelijke rekening aanvragen? Kijk dan naar onze tips! Ook gratis zakelijke rekeningen zijn een optie.

Auteur

Schrijf een reactie