Zoek naar:

Eenvoudig en snel omzetbelasting berekenen met deze handige tool. Bereken inclusief of exclusief met 9% of 21% btw. Geen lastige formules en geen rekenfouten meer, maar snel en eenvoudig omzetbelasting berekenen door middel van onderstaande rekenmachine.

Hoe werkt de omzetbelasting berekenen tool?

Op basis van wat jij invoert, wordt automatisch het bedrag met of zonder btw berekend. Allereerst voer je een bedrag in waarmee je wil rekenen, vervolgens geef je aan of het bedrag inclusief of exclusief btw is en welk btw percentage er van toepassing is. Dit kan het lage tarief (9% btw), of het hoge tarief (21%) zijn. Nu weten wij genoeg en wordt automatisch het bedrag met of zonder btw weergegeven, afhankelijk van wat jij invoert. Is het bedrag waarmee jij wil rekenen inclusief btw? Dan geven wij het bedrag zonder btw in en dit geldt uiteraard ook vice versa, dat is eenvoudig omzetbelasting berekenen.

Wil je het bedrag aan btw weten? Trek dan het bedrag waarmee je wilt rekenen af van de uitkomst, zo houdt je de btw over wanneer het ingegeven bedrag exclusief btw is. De btw bij een bedrag inclusief btw, is de uitkomst minus het ingevoerde bedrag.

Omzetbelasting percentage

Hoeveel procent is omzetbelasting? Het percentage omzetbelasting dat op producten of diensten gerekend wordt, is afhankelijk van het soort van de dienst of product.

Er bestaan 3 tarieven:

  • 21 procent
  • 9 procent
  • 0 procent

21 % is het meest gangbare tarief en wordt op de meeste producten en diensten toegepast, dit is het hoge btw tarief. Dan is er het lage btw tarief van 9%. Dit tarief wordt gebruikt bij bijvoorbeeld voedsel. Op veel producten die voldoen aan de eerste levensbehoefte, wordt 9% btw geheven. Het laagste tarief is 0%, ofwel geen btw. het 0 % tarief wordt gebruikt op bijvoorbeeld medicijnen.

19% is een oud tarief, dit is een aantal jaren geleden verhoogt naar 21%. Tegenwoordig wordt er in geen enkel geval meer 19 procent toegepast. Per 1 januari 2019 is het lage btw tarief ook verhoogd. Van 6% naar 9%.

Wanneer je gebruik maakt van boekhoudsoftware moet je dit standaard invoeren bij het aanmaken van nieuwe producten. Heb je hulp van een boekhouder? Dan neemt hij deze zaken doorgaans voor je uit handen en wordt het nog makkelijker.

Wanneer omzetbelasting betalen

De btw aangifte dien je zelf aan te geven aan de belastingdienst, dit is geen aanslag die je ontvangt van de belastingdienst zoals de aangifte inkomstenbelasting. Je bent dus zelf verantwoordelijk om een juiste aangifte btw te doen en het bedrag zelf over te maken.

Bij een maandelijkse of jaarlijkse btw aangifte, dien je uiterlijk de aangifte te versturen en te betalen op de laatste dag van de maand die volgt op de maand of kwartaal waarover je de aangifte doet. Bij een jaarlijkse aangifte, dien je deze uiterlijk voor 1 april in het eerstvolgende jaar te betalen en te versturen.

Geen verschil btw en omzetbelasting

De termen btw en omzetbelasting worden veel door elkaar heen gebruikt, waardoor vaak de vraag wordt gesteld of deze twee termen wel hetzelfde betekenen. Dat is niet het geval. Beide begrippen hebben dezelfde betekenis. Bij het omzetbelasting berekenen in de bovenstaande calculator wordt dus ook wel de berekening van de btw bedoeld.

Tip: Gebruik een eenvoudig boekhoudprogramma om je belasting zaken goed te regelen. Er zijn ook aantal gratis boekhoudpragramma’s waaruit je kunt kiezen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie