Search for:

De beta formule is een verbandscontrole. Door middel van het leggen van een verband tussen de beginvoorraad, inkopen en eindvoorraad, kan de afname van de voorraad berekend worden. Deze afname is gelijk aan het aantal verkochte producten en levert dus de soll positie van de verkopen op. Beta staat voor beginvoorraad, eindvoorraad, toename, afname. Aan de hand van 3 van deze variabelen, kan de vierde berekend worden.

De betaformule kan gebruikt worden in zowel aantallen als in euro’s. Bij het berekenen van aantallen, wordt het aantal verkochte producten berekenend. Wanneer de formule in euro’s wordt toegepast, bereken je de de de kostprijs verkopen ofwel de inkoopwaarde van de verkopen.

Beta berekenen

beginvoorraad + inkopen – eindvoorraad = soll positie verkopen

Gebruik van de betaformule

De betaforumule kan ook anders gebruikt worden, om bijvoorbeeld de eindvoorraad te berekenen. In dat geval wordt de beta formule beginvoorraad + inkopen – verkopen = eindvoorraad.

De betaformule wordt voornamelijk op handelsondernemingen toegepast, maar kan ook op productieondernemingen worden toegepast. Hier dient echter rekening gehouden te worden met het omzettingsproces als gevolg van productie.

De betaformule wordt veel in de accountancy gebruikt, waarbij de accountant de volledigheid van de voorraad controleert bij wettelijke accountantcontroles.

Zijstromen

Het gebruik van slechts de 4 variabelen in de beta formule (beginvoorraad, eindvoorraad, toename, afname) biedt geen garantie voor een 100% goede uitkomst. Vaak heb je namelijk nog te maken met zijstromen. Denk bijvoorbeeld aan diefstal en schade. Door dit soort factoren neemt de voorraad af. In de betaformule worden deze factoren dus ook als verkopen gezien, wat onterecht is. Hierdoor dienen de afboekingen van de voorraad gecorrigeerd te worden in de betaformule, waardoor deze er als volgt uit komt te zien:

Beginvoorraad + Inkopen – Afboekingen – Eindvoorraad = Verkopen

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie