Zoek naar:

Je krijgt als zzp’er zonder twijfel te maken met betalingstermijnen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je jouw facturen de deur uit doet. Wat de hoogte van deze termijn moet zijn? We vertellen het je hieronder!

Allereerst: mag ik de betalingstermijn op te versturen facturen zelf bepalen?

Ja – en nee.

Je mag de betalingstermijn van een factuur in zekere zin zelf bepalen. Deze moet echter wel binnen het redelijke vallen.

Het is dus niet mogelijk om een klant te verzoeken om binnen twintig minuten te betalen. Dat is een béétje een extreem voorbeeld, maar je snapt welke kant we op willen.

Wil je toch een relatief korte betalingstermijn van een factuur hanteren, bijvoorbeeld een termijn van zeven dagen? Communiceer dit dan vooraf goed en duidelijk met je klant.

Welke betalingstermijnen van een factuur zijn gebruikelijk?

De meeste zzp’ers hanteren op hun facturen een betaaltermijn van veertien dagen. Dit geldt dan voor zowel andere bedrijven als particulieren.

Een andere, veelvoorkomende termijn is een betalingstermijn van dertig dagen.

Welke betalingstermijnen raden jullie aan?

Dat hangt een beetje af van aan wie je een factuur wilt versturen.

14 dagen

Stuur je als zzp’er een factuur naar een particuliere consument, bijvoorbeeld een klant van je webshop? Gebruik dan een betaaltermijn van veertien dagen.

30 dagen

Gaat je factuur naar een ander bedrijf? Gebruik dan een betaaltermijn van dertig dagen.

Stuur je jouw factuur naar een overheidsinstelling? Gebruik dan eveneens de betaaltermijn van dertig dagen. Dit omdat overheden altijd binnen dertig dagen moeten betalen. Dat is een gevolg van de Algemene Rijksvoorwaarden.

Is de betaaltermijn op mijn factuur rechtsgeldig?

Het is altijd slim om een betaaltermijn op je factuur te vermelden, maar let op: dit maakt de gestelde termijn niet meteen rechtsgeldig. Er zitten géén juridische gronden achter enkel de vermelding van een betaaltermijn op een factuur.

Moet ik een vervaldatum op de factuur vermelden?

Een vervaldatum op de factuur is de factuurdatum plus de gestelde betalingstermijn. Het is niet verplicht om zo’n datum te vermelden, maar het kan handig zijn. Dat geeft de betaler namelijk een concreet idee van wanneer de factuur voldaan moet worden.

Voorbeeld: je verstuurt een factuur op 15 april – met een betaaltermijn van veertien dagen. Vermeld op je factuur een vervaldatum van 29 april.

Wat gebeurt er als ik helemaal geen betaaltermijn op mijn facturen vermeldt?

Zet je simpelweg geen betaaltermijn op je factuur? Dan houdt dat in dat je feitelijk geen concrete afspraken over het betalen van de factuur in kwestie hebt gemaakt.

In dat geval is er altijd nog de Wet Betalingstermijnen. Deze wet voorschrijft dat een verstuurde factuur binnen dertig dagen betaald moet worden.

Je mag, wanneer deze termijn wordt overschreden, een standaardvergoeding voor een incasso rekenen. De hoogte hiervan bedraagt 40 procent.

Het is hierna ook mogelijk om rente te berekenen over het gefactureerde bedrag.

Het is eventueel een optie om af te wijken van deze betaaltermijn van dertig dagen, bijvoorbeeld naar een termijn van zestig dagen. Dit moet dan wel door zowel de betalende als de verkopende partij vooraf worden vastgelegd.

Wat doe ik als de betaaltermijn wordt overschreden?

Heb je te maken met een klant die niet binnen de gestelde termijn betaald? Stuur hem of haar dan een betaalherinnering. Dit is een aanmaning die je twee à drie dagen na het verstrijken van de eerste deadline de deur uit doet.

De toon van zo’n aanmaning is vriendelijk. Het kan namelijk zo zijn dat de klant door bijvoorbeeld een haperende bankrekening niet heeft betaald, buiten zijn of haar schuld om. De meeste facturen worden na zo’n aanmaning alsnog betaald.

Is dit desondanks niet het geval? Stel dan een week later nóg een aanmaning op. Je kunt, wanneer er daarna nog steeds niet is betaald, nadenken over een eventuele incassoprocedure.

Klik hier om een gratis voorbeeld factuur te downloaden.

Auteur

Schrijf een reactie